Українська енергетична інфраструктура: 14-20.12.2020

75

У листопаді 2020 року імпорт електроенергії з Європи зріс на 21%

Сумарний обсяг експорту електроенергії в Україну за підсумками 11 місяців 2020 року перевищує імпорт вдвічі (4 424,7 млн кВт·год проти 2 156,1 млн кВт·год). Водночас у листопаді імпорт електроенергії з Європи продовжив тенденцію до зростання (+21%), тоді як обсяги експорту почали скорочуватися (-4%).
 
Обсяги експорту електроенергії у листопаді зменшилися на 18,5 млн кВт·год по відношенню до попереднього місяця. При цьому найбільше скорочення обсягів експорту відбулося в напрямках Польщі (майже -25,9 млн кВт·год) і Угорщини (-23 млн кВт·год). Водночас, саме до цих країн за підсумками 11 місяців обсяги експорту є найбільшими (до Польщі 1 380,8 млн кВт·год, до Угорщини – 1 940,7 млн кВт·год). В листопаді найбільші обсяги експорту з «острова Бурштинської ТЕС» були до Угорщини (212,7 млн кВт·год) та Румунії (129,7 млн кВт·год).
Також зменшилися обсяги експорту з ОЕС України до Молдови (-4,1 млн кВт·год). Експорту електроенергії в напрямках Росії та Білорусі не відбувалося.
Імпорт електроенергії в листопаді 2020 року здійснювався виключно з країн Європи в зону «острова Бурштинської ТЕС». В зоні ОЕС України (з Росії, Білорусі та Молдови) імпорт відсутній.
Загальний обсяг імпорту в листопаді збільшився на 27,8 млн кВт·год у порівнянні з попереднім місяцем. Найбільше зростання імпорту в «острові Бурштинської ТЕС» відбулося з напрямку Словаччини (+40 млн кВт·год), з цієї ж країни в листопаді були і найбільші обсяги імпорту (145,2 млн кВт·год) і за підсумками 11 місяців 2020 року (1 355,5 млн кВт·год). Обсяги імпорту з Угорщини в листопаді дещо зменшилися (-12,6 млн кВт·год), а за підсумками 11 місяців були на другому місці (506,9 млн кВт·год).
https://ua.energy/zagalni-novyny/u-lystopadi-2020-roku-import-elektroenergiyi-z-yevropy-zris-na-21/
 
 
НКРЕКП на 6% знизила тариф на передачу електроенергії на 2021 рік

Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), з січня 2021 роки знизить тариф ПрАТ "НЕК" Укренерго "на передачу електроенергії на 6% (на 18,83 грн / МВт-год) в порівнянні з чинним в грудні - до 293,93 грн / МВт-год (без ПДВ).
Таке рішення було прийнято за підсумками засідання 9 грудня. Раніше НКРЕКП планувала підвищити тариф на передачу до 324,81 грн / МВт, категорично проти виступали представники бізнесу і промисловості. Так, за словами представників галузевих асоціацій, збитки підприємців в 2020 році перевищили 100 мільярдів гривень, а високий тариф на передачу електроенергії змушує бізнес або скорочувати персонал, або знижувати обсяги виробництва, або й зовсім закриватися. Тому рішення про зниження тарифу вони оцінюють як зважене.
Таким чином, згідно з останніми уточненими матеріалами, найбільшу частку в структурі тарифу НЕК на передачу складають витрати по спецзобов’язанням по компенсації "зеленим" виробникам - 26 млрд 557,054 млн грн (частка - 65,02%), операційні витрати - 8 млрд 759,311 млн грн ( 21,45%), витрати з прибутку - 2 млрд 591,256 млн грн (6,34%), підтримка ДП "Гарантований покупець" - 2 млрд 468,85 млн грн (6,04%), фінансові витрати - 467,862 млн грн ( 1,15%). Обсяг передачі "Укренерго" на 2021 рік, згідно затвердженого Міненерго прогнозного балансу, очікується в обсязі 138 млрд 959,7 млн ​​кВт-год.
https://censor.net/ru/news/3235910/nkreku_na_6_snizila_tarif_na_peredachu_elektroenergii_na_2021_god
 
 
Буславець назвала 5 стратегічних напрямків співпраці з Німеччиною

Перша заступниця міністра енергетики Ольга Буславець взяла участь у відкритті Першого Німецько- Українського енергодня. Вона окреслила результати та плани роботи за п’ятьма стратегічними напрямками співпраці України і Німеччини. Про це пише пресслужба Міненерго.
 “Україна вже зробила свій вибір на користь „зеленого“ енергетичного переходу. Наразі завершується підготовка другого Національного визначеного внеску до Паризької угоди, триває розробка Інтегрованого плану з енергетики та клімату до 2030 року. Також ми починаємо підготовку нової енергетичної стратегії до 2050 року на базі моделі низьковуглецевого розвитку галузі”, — зазначила вона.
Буславець наголосила, що відбувається майже щоденна кооперація між Міністерством енергетики України, відповідними Федеральними міністерствами Німеччини, провідними експертними організаціями обох країн — за усіма напрямками співпраці.
У сфері енергоефективності очікується прийняття базового закону про енергетичну ефективність. Проект закону найближчим часом буде подано на розгляд Уряду, а потім — до парламенту. Невдовзі буде схвалено Національний план дій з енергоефективності на період до 2030 року, розроблений за підтримки Секретаріату Енергетичного Співтовариства. Міністерство ініціювало створення Фонду декарбонізації, який дозволить реінвестувати частину надходжень від податку на викиди СО2 виключно на скорочення викидів парникових газів. Розробки Міненерго лягли в основу законопроєктів для відновлення функціонування енергосервісу та розвитку механізму ЕСКО.
http://oilreview.kiev.ua/2020/12/10/buslavec-nazvala-5-strategichnix-napryamkiv-spivpraci-z-nimechchinoyu/


Кабмін надав "Укренерго" гарантії на 11 мільярдів для виплат по "зеленому тарифу"

Кабінет міністрів прийняв рішення про надання НЕК "Укренерго" державних гарантій під залучення кредиту в обсязі 11,3 млрд грн для розрахунків з ДП "Гарантований покупець".
Як повідомляє БізнесЦензор, відповідну постанову Кабміну №1203 від 9 грудня оприлюднено на офіційному урядовому порталі.
Держгарантії надаються для забезпечення боргових зобов'язань позичальника за кредитом, сума яких не перевищує 11,3 млрд грн, з огляду на зобов'язання з погашення основної суми позики, відсотків, комісій та інших зобов'язань за кредитом.
Забезпечення виконання боргових зобов'язань в повному обсязі здійснюється за рахунок надходжень коштів у складі тарифу "Укренерго" на передачу електроенергії.
Крім того, Кабмін зобов'язав міністерство фінансів узгодити надання держгарантій з комітетом Верховної Ради з питань бюджету.
Як повідомлялося, раніше Верховна Рада надала Кабміну право надавати державні гарантії по кредитах для НЕК "Укренерго".
У свою чергу в.о. міністра енергетики Юрія Бойко заявляв, що "Укренерго" потрібно залучити 11,3 млрд грн для розрахунків з "зеленими" і госгенераціей.
Нагадаємо, "Укренерго" планувало залучити у ЄБРР 128 млн євро (3,8 млрд грн), а у Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) - 92 млн євро (2,8 млрд грн). Зокрема, кошти ЄІБ було зекономлено за результатами реалізації проектів будівництва ПЛ 750 кВ "РАЕС - Київська" і ПЛ 750 кВ "ЗАЕС - Каховська".
"Укренерго", зокрема, планувала взяти кредитні кошти у МФО, щоб розрахуватися з боргами перед виробниками електроенергії з ВДЕ, а також знизити навантаження на споживачів шляхом меншого підвищення тарифу компанії на передачу електроенергії.
За даними ДП "Гарарантований покупець" на 8 грудня, заборгованість НЕК "Укренерго" перед ним по компенсації "зелених" тарифів досягає 22,9 млрд грн.
https://biz.censor.net/news/3236152/kabmin_predostavil_ukrenergo_garantii_na_11_milliardov_dlya_vyplat_po_zelenomu_tarifu
 
 
Відбулися консультації із представниками Енергетичного співтовариства та ЄБРР щодо оптимізації управління об'єктами ПЕК

У Міністерстві енергетики проведено консультації з Директором Секретаріату Енергетичного Співтовариства Янезом Копачем, представниками Співтовариства та ЄБРР стосовно розмежування видів діяльності з передачі, розподілу, постачання і виробництва електричної енергії.
 Міненерго презентувало концепцію оптимізації управління об’єктами ПЕК, якою передбачена передача виробників та постачальників електроенергії / природного газу в управління Кабінету Міністрів та іншим ЦОВВ. Водночас права на управління оператора системи передачі (НЕК «Укренерго») та оператора газотранспортної системи (АТ «Магістральні газопроводи України» і ТОВ «Оператор ГТС України») мають бути передані Міністерству енергетики. 
Цей підхід відповідає Третьому енергетичному пакету, зокрема, в частині відокремлення та сертифікації операторів системи передачі та ГТС.
Концепція не суперечить зобов’язанням, взятим у рамках Договору про заснування Енергетичного Співтовариства та Угоди про асоціацію. 
Реалізація такого підходу дозволить реформувати енергетичний сектор та активізувати процес інтеграції енергоринків України до ринків ЄС. 
Міненерго відкрите для обговорення – процес прийняття рішень має бути відкритий, прозорий та сфокусований на підвищенні ефективності енергосектору України.
Домовились про подальше проведення консультацій з Європейською Комісією, Секретаріатом Енергетичного Співтовариства, Світовим банком, ЄБРР та іншими зацікавленими сторонами.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article?art_id=245498308&cat_id=35109
 
 
Промисловість у листопаді майже вийшла на рівень споживання електроенергії минулого року

За оперативними даними Укренерго, споживання електроенергії в ОЕС України (нетто, без врахування втрат в мережах) у листопаді 2020 року було лише на 0,4% меншим від листопада 2019-го з різницею всього у 45,9 млн кВт∙год при сумарному обсязі у майже 10,187 млрд кВт∙год.
Промисловість у листопаді 2020 року спожила електроенергії всього на 0,6% менше, ніж у листопаді 2019-го: 4,118 млрд кВт∙год проти 4,143 млрд кВт∙год, що може свідчити про стабілізацію виробничих процесів у певних галузях.
 
Найбільш суттєво наростили своє споживання виробники будівельних матеріалів (+ 6,5%) та металургія (+2%) у промисловій групі споживачів та населення (+2,9). Незначно збільшили свої електроенергетичні апетити харчова промисловість (+1,1%), а також сільгоспспоживачі та будівельники (по 0,4%).
Лідерами зі скорочення споживання у відсотковому вираженні стали машинобудування та транспорт (понад -11% та понад -10% відповідно), а також непромислова група споживачів (малий та середній бізнес) (-7,8%). Зниження показників споживання цих категорій у листопаді порівняно з листопадом минулого року можна пояснити запровадженням у цьому місяці «карантину вихідного дня».
Сукупне електроспоживання (нетто) з початку року, становить трохи менше 105,9 млрд кВт∙год, що на 3,1% менше, ніж в січні-листопаді 2019 року. У розрізі підсумку 11 місяців помітно збільшили споживання хімічна і нафтохімічна промисловості, а також населення, суттєво скоротили все ті ж машинобудування та транспорт.
Загалом за результатами 11 місяців 2020 року зберігається знижене споживання електроенергії, спричинене заходами з протидії поширення COVID-19, а також незначний перерозподіл структури споживання між групами споживачів, зокрема в сторону зростання – у населення та у хімічної та нафтохімічної промисловості, та у сторону зниження – відчутно у транспорті , а також у комунальних та непромислових споживачів.
При подальшому похолоданні та сезонному збільшенні електроспоживання відповідними групами споживачів в умовах діючих карантинних обмежень наявна тенденція у структурі та обсягах споживання електроенергії збережеться.
https://ua.energy/robotaips/promyslovist-u-lystopadi-majzhe-vyjshla-na-riven-spozhyvannya-elektroenergiyi-mynulogo-roku/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами