Українська енергетична інфраструктура: 14-20.10.2019



Офіційна заява ДТЕК щодо початку розслідування АМКУ

Учора, 4 жовтня, на сайті «Економічна правда» було опубліковано інформацію про те, що Антимонопольним комітетом України прийнято розпорядження про початок розгляду справи за ознаками порушення компанією ДТЕК Західенерго законодавства про захист економічної конкуренції. Компанія ДТЕК вважає озвучені АМК України в розпорядженні висновки безпідставними.
 Компанія є одним із найбільш послідовних прихильників впровадження в Україні вільного і конкурентного ринку електроенергії. На жаль, відкриття ринку відбулося з низкою обмежень: зберіглося адміністративне втручання у вигляді державного регулювання цін на біржових сегментах ринку, встановлено штучний розподіл ринку, відсутній повноцінний балансуючий ринок і ринок допоміжних послуг. Все це є штучним адміністративним втручанням в конкуренцію на ринку.
Ці обмежувальні чинники впливають і на зону Бурштинського енергоострова, який де-факто є частиною єдиної європейської енергосистеми.
Міждержавний перетин в Бурштинському острові з країнами ЄС – Словаччиною, Угорщиною та Румунією – становить 1050 МВт потужності. Можливості імпорту електроенергії нічим не обмежено за умови забезпечення державою реальних ринкових умов роботи.
ДТЕК максимально сприятиме розслідуванню Антимонопольного комітету. Ми впевнені, що його результати стануть підставою для рекомендацій державним регуляторним органам і органам виконавчої та законодавчої влади щодо реалізації взятих на себе зобов'язань і завершення реформи ринку електроенергії, зняття адміністративних перешкод для розвитку конкуренції на ньому.
https://dtek.com/ua/media-center/press/ofitsialnoe-zayavlenie-dtek-otnositelno-nachala-rassledovaniya-amku/
 
 
НКРЕКП буде сертифікувати "НЕК" Укренерго"

НКРЕКУ збирається сертифікувати "Укренерго" як незалежного оператора системи передач. Нацкомісія вже розробила попереднє рішення, яке буде розглядатися 7-го жовтня 2019 року. Після прийняття попереднього рішення, всі необхідні документи для сертифікації будуть передані Енергетичному співтовариству.
 Як вважає Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, "Укренерго" повністю відповідає всім вимогам, які наказує закон для незалежного оператора. Однак ж остаточне рішення про сертифікацію стане можливим тільки після того, як підприємство "Укренерго" внесе деякі правки до свого статуту. Для цих дій компанії виділили більше двох тижнів. Остаточний термін - 20-е жовтня.
Причиною сертифікації стало звернення "НЕК" Укренерго " в НКРЕКП від 14-го серпня. Це був запит на надання сертифіката незалежного оператора системи передачі. Відбувалося відділення за принципом права власності - модель OU.
Дії цілком законні і відповідають закону "Про ринок електричної енергії" та директиви ЄС 2009/72. Виконання цієї директиви наказано міжнародними українськими зобов'язаннями. Крім того, отримання сертифікату незалежного оператора - необхідний крок для отримання ліцензії для передачі електричної енергії на новій моделі ринку України.
Для отримання сертифікату "Укренерго", як оператору, необхідно:
·        здійснення корпоратизації;
·        анбандлінг, тобто передати всю компанію іншому органу управління, щоб виключити конфлікт інтересів;
·        мати у вигляді особистої власності мережі передачі даних.
https://uaenergy.com.ua/post/32565/nkreku-budet-sertificirovatj-zao-nek-ukrenergo
 
 
АМКУ підозрює ДТЕК Західенерго у зловживанні монопольним становищем

Антимонопольний комітет України (АМКУ) розпочав розслідування щодо можливого зловживання монопольним становищем ПАТ «ДТЕК Західенерго».
Про це повідомила пресслужба АМКУ.
«Антимонопольний комітет Україна розпочав розслідування щодо можливого зловживання монопольним становищем ПАТ «ДТЕК Західенерго», — йдеться у повідомленні.
У так званій зоні “Бурштинського енергоострову”, в межах Івано-Франківської, Львівської та Закарпатської областей, близько 90% електроенергії виробляє ПАТ «ДТЕК Західенерго».
 Антимонопольний комітет України отримав інформацію, що у серпні-вересні 2019 року компанія продавала на ринку двосторонніх договорів (РДН) та внутрішньодобовому ринку (ВДР) значно менше електроенергії, ніж заявлені погодинні обсяги купівлі. Обсяги імпорту електроенергії в цей період були дуже незначними, а можливості закуповувати електроенергію з основного ринку у користувачів зони “Бурштинського енергоострову” немає технічної можливості. Тобто в цей період був постійний попит споживачів, але єдиний крупний продавець його не задовольняв.
АМКУ вважає, що компанія реалізовувала електроенергію на так званому балансуючому ринку, де тарифи значно вищі, ніж на РДН та ВДР. Комітет вбачає в цьому не лише ознаки монопольного становища з боку ДТЕК Західенерго, але і зловживання ним. Саме тому комітет розпочав розслідування.
У серпні й вересні АМКУ повідомляв Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, про ознаки порушень на «Бурштинському острові», однак реакції не отримав.
http://oilreview.kiev.ua/2019/10/08/amku-pidozryuye-dtek-zaxidenergo-u-zlovzhivanni-monopolnim-stanovishhem/
 
 
Президент може призначити членів НКРЕКП тимчасово без конкурсу - голова комісії

Закон про нацрегулятора у сфері енергетики (НКРЕКП) передбачає можливість призначити членів комісії указом Президента України до оголошення результатів конкурсу на зайняття вакантних посад.
 Про це під час п'ятого Українського газового форуму сказала голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Оксана Кривенко, повідомляє кореспондент Укрінформу.
"Законом передбачена можливість тимчасово, на 3 місяці, призначити членів комісії без конкурсу. Сподіваюся, цей процес не буде затягуватися. Без кворуму комісія може бути недієздатною", - сказала Кривенко.
Вона підкреслила, що наразі НКРЕКП здійснює процес сертифікації оператора системи передач ПрАТ "НЕК "Укренерго", оператора газотранспортної системи ТОВ "Оператор ГТС України", а також продовжує регулювання на ринках газу та електроенергії.
"Ми очікуємо відповідних рішень від Президента України", - додала Кривенко.
 https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2795908-prezident-moze-priznaciti-cleniv-nkrekp-timcasovo-bez-konkursu-golova-komisii.html
 
 
«Укренерго» впроваджує інформаційні системи управління активами на майже 3 млн доларів

Оператор системи передачі НЕК «Укренерго» спільно з компаніями «Ернст енд Янг» та «ІНТЕГРА» розпочав проект впровадження автоматизованої системи по управлінню основними фондами на платформі IBM Maximo.
Як повідомляє прес-служба НЕК, нововведення створить єдиний інформаційний простір для планування, контролю та координації робіт з ремонту та обслуговування активів компанії.
На даний момент в компанії діє 21 інформаційний комплекс з різним функціоналом і модифікаціями. Впровадження IBM Maximo уніфікує і зменшить кількість необхідного програмного забезпечення вдвічі.
 Впровадження системи буде проходити в кілька етапів, серед яких розробка системи, тестування для ідентифікації та усунення проблем, навчання користувачів, запуск в промислову експлуатацію і подальша технічна підтримка протягом 36 місяців.
ЕАМ (enterprise asset management) система буде представлена ​​у вигляді ієрархічного дерева, де буде відображатися кожна технологічна одиниця мережі передачі електроенергії з відповідною експлуатаційною історією від виробника, основну характеристику, дати встановлення, відмов у роботі і проведених ремонтів - стратегії обслуговування обладнання (планові дати обстеження , ремонту і т.п.).
Крім того, програма передбачатиме модуль формування робочого завдання на обслуговування, ремонт вже із запропонованим переліком відповідних ресурсів - матеріальних, людських, а також з встановленим маршрутом узгодження такого завдання з підрозділами за напрямками.
Також в систему буде інтегрований довідник обладнання та обладнання з докладними характеристиками. Це спростить підготовку технічного завдання для закупівлі необхідних матеріалів і устаткування.
У проєкті передбачена мобільна версія - коли працівники будуть мати доступ до даних системи з мобільних пристроїв і зможуть оперативно вносити інформацію в систему.
Такі автоматизовані ЕАМ системи ефективно функціонують у низці системних операторів ENTSO-E, серед яких FINGRID (Фінляндія), ERDF (Франція), PSE (Польща) та ін. Крім того, за даними міжнародного дослідження консалтингового агентства ATKearney, використання EAM системи дозволяє знизити близько 30% кількості технологічних порушень в мережах за рахунок підвищення кількості планових робіт і своєчасного виявлення дефектів.
Запуск в промислову експлуатацію IBM Maximo передбачено в січні 2021. Проєкт фінансується за кредитні кошти Міжнародного банку реконструкції та розвитку в сумі 2,89 доларів.
http://oilreview.kiev.ua/2019/10/09/ukrenergo-vnedryaet-informacionnye-sistemy-upravleniya-aktivami-na-pochti-3-mln-dollarov/
 
 
Міністерство енергетики та захисту довкілля отримало двох нових заступників

Уряд на засіданні 9 жовтня призначив першим заступником Міністра енергетики та захисту довкілля Шубіна Віталія Миколайовича.
 Також Уряд призначив Чижика Костянтина Григоровича – заступником Міністра енергетики та захисту довкілля з питань європейської інтеграції.
Довідково:
 Шубін Віталій Миколайович, 1982 р. народження,   раніше працював на посаді  директора ТОВ «Дніпро-Бузька вітрова електростанція». Закінчив «Київський університет туризму, економіки і права» за спеціальністю «Правознавство» та Національну академія державного управління при Президентові України, магістр державного управління. Після закінчення навчання працював на різних підприємствах енергетичної галузі.
Чижик Костянтин Григорович – 1991 року народження, досі працював головою ГО «Офіс Інвестиційної Ради» при Президентові України,  освіту здобув в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, спеціальність -  «Міжнародна інформація», кваліфікація – аналітик консолідованої інформації у сфері міжнародних відносин, перекладач з англійської мови, молодший науковий співробітник (інформаційна аналітика).
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=DFEB21A3654969D227F0F1F621E86F1C.app1?art_id=245404034&cat_id=35109
 
 
ПАТ «Центренерго» збільшує продаж своєї електроенергії на «ринку на добу наперед»

Останніми часом у ЗМІ набула розголосу інформація, щодо штучного створення дефіцитів електроенергії на найбільш ліквідному ринку - «ринку на добу наперед». Також відзначалося, що до такої ситуації призвела значна монополізація, як вугільної галузі, так і сегменту теплоелектростанцій (ТЕС). У вересні на «ринку на добу наперед» дефіцити виникали майже у всі години доби, а у деякі години доби споживачі могли купити лише 30%-40% електроенергії від своїх потреб, що призводило до нестабільності та цінового зростання.
Ринкова частка ПАТ «Центренерго» серед компаній теплової генерації складає менше 20%. Проте у зв’язку із необхідністю покриття дефіцитів на «ринку на добу наперед» компанія вирішила, що починаючи з листопада 90% своєї електроенергії буде продавати на «ринку на добу наперед». Таким чином, інформуємо своїх партнерів та контрагентів, що по двосторонніх контрактах компанією буде продаватися не більше 10% електроенергії, що буде вироблена у листопаді.
За липень-вересень ПАТ «Центренерго» збільшило місячний виробіток електроенергії на 31% з 821 млн кВт-год у липні до 1 076 млн кВт-год. у вересні. У жовтні запланований виробіток на рівні 1 400 млн кВт-год, що на 71% більше, аніж у липні та на 30% більше, аніж у вересні. Таке збільшення виробництва компанії покращує конкуренцію на ринку, зменшує потенційні дефіцити та забезпечує країну власним виробництвом електроенергії.
http://www.centrenergo.com/newsroom/news/item_629/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами