Українська енергетична інфраструктура: 13-19.07.2020

1F6D6DKkHFh2

Україна допрацює Енергостратегію з урахуванням ініціативи European Green Deal

Міністерство енергетики України має намір допрацювати нову редакцію Енергетичної стратегії з урахуванням ключових елементів Європейської зеленої угоди (European Green Deal), заявив заступник міністра енергетики України з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков.
"European Green Deal є важливою в контексті євроінтеграції України. Ми розділяємо цілі цієї угоди. Будучи прибічниками політики скорочення викидів парникових газів і декарбонізації економіки, Міненерго планує відобразити ключові елементи цієї європейської ініціативи в новій редакції Енергетичної стратегії", - сказав він під час онлайн-конференції з питання закриття проекту ЄС "Зелена угода ЄС як рушійна сила енергетичного переходу" у вівторок.
Крім того, в рамках Угоди про асоціацію з ЄС Україна вже імплементує 28-му директиву Євросоюзу щодо використання відновлюваних джерел енергії, впроваджує новітні світові інструменти у сфері розвитку біоенергетики й розпочинає підготовку до Водневої концепції.
"Ми також приділяємо увагу розвитку біоенергетики як одного зі шляхів заміщення природного газу, зниження рівня імпортозалежності та зміцнення економіки держави. Враховуючи аграрний статус країни, потенціал для розвитку біоенергетики потужний", - констатував Демченков.
Заступник міністра енергетики також наголосив, що у зв'язку зі стрімким зростанням потужностей об'єктів відновлюваної енергетики (ВДЕ) Україна стикнулася зі значними технічними й економічними складнощами. Тому після тривалих дискусій з учасниками ринку ВДЕ було укладено меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у цьому секторі. Окрім цього, 3 липня Верховна Рада прийняла в першому читанні урядовий законопроект №3658 про умови підтримки ВДЕ.
Як повідомлялося, Європейський Союз схвалює готовність українського уряду стати частиною European Green Deal і підтримуватиме країну в реалізації зеленого переходу.
На початку березня Європейська Комісія представила у Брюсселі проект закону, покликаний досягти "кліматичного нейтралітету" до 2050 року.
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/673635.html
 
 
До «Донбасенерго» приєдналися гірники шахти 1-3 «Новогродівська» у безстроковому страйку під стінами Донецької ОДА та «Донецькоблгазу»

Згідно з рішенням Незалежної профспілки гірників України (НПГУ) шахти 1-3 «Новогродівська» ДП «Селидіввугілля» 8 липня 2020 р. гірники шахти 1-3 «Новогродівська» розпочали безстроковий пікет будівель Донецької ОДА й ПАТ «Донецькоблгаз». Тим самим вони мають намір підтримати ПАТ «Донбасенерго» в його вимозі відновити розподіл газу на Слов'янську ТЕС.
Уже з 5 липня припинено всі поставки вугілля із шахти 1-3 «Новогродівська» на паливну станцію.
«Ми розуміємо, в якому важкому становищі перебуває зараз «Донбасенерго». Щоб СловТЕС працювала, керівництво компанії змушене призупинити будь-які грошові розрахунки за вітчизняне вугілля й спрямувати ці кошти на придбання імпортного антрациту, який дорожчий і який не видобувається на підконтрольній Україні території.
Але що робити трьохтисячному колективу шахти 1-3 «Новогродівська», який залишився без роботи? Знову невиплата заробітної плати, голодні бунти й соціальна напруженість у регіоні? Ми це все вже проходили», — повідомив Сергій Павлов, заступник голови НПГУ «Селидіввугілля» і голова НПГУ шахти 1-3 «Новогродівська».
За його словами, гірники приєдналися до безстрокового пікету в Краматорську, аби запобігти черговому витку соціальної напруженості на Донбасі. «Шахта — містоутворювальне підприємство. Якщо вона зупиняється, можна ставити хрест на місті Новогродівці, прилеглих містах і селищах, населення яких сукупно становить 70-80 тис. осіб. У кожній родині хтось обов'язково працює на шахті», — зазначив С. Павлов.
https://de.com.ua/uk/news/novosti/k_%c2%abdonbassenergo%c2%bb_prisoedinilis_gornjaki_shahty_1-3_%c2%abnovogrodovskaja%c2%bb_v_bessrochnoj_zabastovke_pod_stenami_doga_i_%c2%abdoneckoblgaza%c2%bb
 
 
ПАТ "Центренерго" веде переговори про закупівлю вугілля вітчизняних виробників

Виконувач обов’язків генерального директора ПАТ «Центренерго» Олександр Корчинський сподівається на конструктивне розв'язання питання про закупівлю енергетичного вугілля у вітчизняних виробників. Про це він заявив за підсумками наради у Міністерстві енергетики України за участю ТОВ «Д.Трейдинг».
«6 червня на нараді із представниками компанії ДТЕК у Міністерстві енергетики України виконувачка обов’язків міністра енергетики Ольга Буславець доручила ПАТ «Центренерго» розглянути «можливість закуповувати енергетичне вугілля у вітчизняних виробників за конкурентними цінами». Зокрема – у ТОВ «ДТЕК Добропіллявугілля», що входить до холдингу ДТЕК та шахти якого виведені у простій. Однак комерційна пропозиція, яку ми отримали сьогодні зранку, є неприйнятною для «Центренерго» по декількох принципових позиціях, в тому числі за умови попередньої оплати. Жодного фінансового тиску на державне підприємство бути не може! Сьогодні, 8 липня, в ході дискусії нам вдалося зблизити позиції, а процес перемовин нарешті перейшов у конструктивне русло», - зазначив Олександр Корчинський.
Керівник ПАТ «Центренерго» навів параметри нової угоди, яку підприємству запропонувало ТОВ «Д.Трейдинг», саме ціну 1 650 грн за тону енергетичного вугілля, підкреслив при цьому, що ціноутворення є формульним та буде залежати від індексу API 2 з урахуванням курсу долара на момент поставки. Ця умова є стартовою для початку другого етапу перемовин.
За словами Олександра Корчинського зараз найбільшою перешкодою у переговорах є вимога представників ДТЕК щодо 100% попередньої оплати за відвантажене вугілля.
«Переговори із ДТЕК тривають. Ми купуємо вугілля у державних шахт на умовах післяоплати та ідемо із випередженням графіка платежів: із передбачених у липні 120 млн грн вже погашено 80 млн грн. Не розумію, чому «Центренерго» має надавати приватній компанії більш вигідні умови. До того ж повна попередня оплата вимагатиме від «Центренерго» залучення додаткових обігових коштів, яких у нас просто немає. Нагадаю, що непрацююче державне підприємство «Енергоринок» досі винне «Центренерго» понад 1,4 млрд грн», - підкреслив Олександр Корчинський.
Керівництво ПАТ «Центренерго» підкреслює, що шахтарі не повинні бути об’єктом маніпуляцій та спекуляцій у питанні енергетичної кризи, а також зазначає, що передумовами кризи стали дії приватних компаній. Тож компанія наголошує на розгляді проблеми у повному контексті, без необ’єктивних обвинувачень ПАТ «Центренерго».
Він закликав Міністерство енергетики України знайти збалансоване рішення енергетичної кризи.
«Проблему вугільної галузі потрібно термінового вирішувати. Проте не коштом банкрутства трьох державних електростанцій, які входять до складу ПАТ «Центренерго». Так само і шахтарі не можуть бути об’єктом спекуляцій у питанні вирішення енергетичної кризи, у якій опинилася Україна» - підсумував в.о. генерального директора ПАТ «Центренерго» Олександр Корчинський.
Станом на вечір 8-го липня, сторони домовилися провести наступний раунд перемовин вже наступного дня. В плані - узгодження технічних деталей угоди.
http://www.centrenergo.com/post/pat-tsentrenergo-vede-peregovori-pro-zakupivlyu-vugillya-vitchiznyanikh-virobnikiv/
 
 
Тариф "Укренерго" на передання електроенергії з серпня збільшиться на 54,6%

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) з 1 серпня 2020 року збільшить тариф НЕК "Укренерго" на передання електроенергії на 54,6% – з 155,4 грн/МВт-год до 240,23 грн/МВт-год (без ПДВ).
 Відповідне рішення комісія ухвалила на засіданні в суботу з метою забезпечити наявність коштів у компанії для погашення заборгованості перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел (через ДП "гарантований покупець").
При цьому проект рішення до засідання 11 липня передбачав зростання тарифу в 2,1 раза – до 327,97 грн/МВт-год, а початковою пропозицію НЕК було довести тариф до 604,51 грн/МВт-год. Можливість зменшити тариф з'явилася завдяки планам НЕК взяти кредитні кошти міжнародних фінансових організацій (МФО), що дасть змогу знизити одночасне навантаження на споживачів і паралельно розрахуватися з боргами відповідно до укладеного між урядом України і "зеленими" меморандумом.
Водночас на прохання представників бізнесу і народних депутатів комісія вирішила відмовитися від дворазового зростання тарифу. Після наради, проведеної в перерві засідання, глава регулятора Валерій Тарасюк повідомив, що "Укренерго" проведе додаткові переговори з МФО з метою збільшення обсягу залучених кредитних коштів.
За словами голови НЕК Володимира Кудрицького, банки будуть готові обговорювати перегляд параметрів фінансування за умови ухвалення Верховною Радою законопроектів, які дадуть змогу збалансувати ситуацію на ринку, і зміни Кабінетом Міністрів моделі покладання спеціальних зобов'язань.
Як повідомлялося, "Укренерго" планувало залучити в Європейського банку реконструкції та розвитку EUR128 млн (3,8 млрд грн), у Європейського інвестиційного банку – EUR92 млн (2,8 млрд грн). Зокрема, кошти ЄІБ були зекономлені за результатами реалізації проектів будівництва ПЛ 750 кВ "РАЕС – Київська" та ПЛ 750 кВ "ЗАЕС – Каховська".
На погашення боргів перед зеленою генерацією також будуть спрямовані кошти, отримані компанією від продажу міждержавних перетинів у розмірі 1,4 млрд грн, що стане можливим після ухвалення розглянутого у Верховній Раді відповідного законопроекту. Також погашення боргів планується за рахунок введення акцизу на електроенергію для виробників ресурсу з ВДЕ на рівні щонайменше 3,2%, що принесе понад 1,5 млрд грн на рік.
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/674207.html
 
 
Збільшення тарифу «Укренерго» не вплине на ціну електроенергії для населення, - Міненерго

Міністерство енергетики не прогнозує зростання цін на електроенергію для населення в зв'язку зі збільшенням тарифу національної енергетичної компанії «Укренерго» на передачу електроенергії на 54,6%, або на 84,83 грн / МВт-год до 240,23 гривень / МВт-год з серпня.
Повідомляють Українські новини з посиланням на Міністерство енергетики.
Також Міненерго підкреслило, що в зв'язку зі збільшенням тарифу на передачу вартість електроенергії для промислових споживачів може збільшитися на 4%.
http://oilreview.kiev.ua/2020/07/14/uvelichenie-tarifa-ukrenergo-ne-povliyaet-na-cenu-elektroenergii-dlya-naseleniya-minenergo/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами