Українська енергетична інфраструктура: 13-19.04.2020

1978bd7-0256124-ukrenergo

Укренерго вимушено припинило аукціони на допоміжні послуги до уточнення Методики формування цін


Укренерго з 6 квітня 2020 року вимушено призупинило проведення аукціонів із закупівлі допоміжних послуг для уточнення нових розрахункових величин Методики формування цін на допоміжні послуги (далі – Методика), затвердженої постановою НКРЕКП від 26.04.2019 № 635.
Така необхідність виникла тим, що Постановою КМУ № 253 від 29.03.2020 (набрала чинності 4 квітня 2020 року), було вилучено з Прогнозу економічного і соціального розвитку України на 2020-2022 роки (Постанова КМУ № 555 від 15.05.2019) «показник індексу цін виробників промислової продукції (сценарій 2)».
Відповідно до затвердженої НКРЕКП Методики зазначений показник за «сценарієм 2» використовувався під час розрахунку ціни на доппослуги. Отже після того, як його вилучили із Прогнозу економічного і соціального розвитку України Методика розрахунку ціни на доппослуги потребує відповідного роз’яснення або коригування з боку НКРЕКП.
Укренерго вже звернулося до Регулятора із відповідним запитом та пропозиціями, які дозволять уникнути подібних ситуацій у подальшому. Про відновлення аукціонів на придбання допоміжних послуг буде повідомлено додатково.
Також Укренерго надано на розгляд Регулятора проект змін до Методики формування цін на допоміжні послуги та правил Ринку (п. 10.6), які дозволять уникнути зупинення аукціонів через зобов’язання ОСП публікувати її за 15 днів до проведення аукціонів. Зокрема, проектом змін пропонується скасувати вимогу щодо публікації граничних цін на допоппослуги не менше ніж за 15 днів до проведення аукціонів.
Ознайомитися з проектами змін, запропонованими Укренерго можна на сторінці сайту компанії «Ринок допоміжних послуг».
Нагадаємо, що аукціони на допоміжні послуги було відновлено 30 березня 2020 року після набрання чинності останніми змінами до Правил ринку. Сьогодні на ринку допоміжних послуг зареєстровано два учасника ринку, які можуть пропонувати послуги десяти генеруючих одиниць:
·                 ПрАТ «Укргідроенерго»: Дніпровська ГЕС-1; Середньодніпровська ГЕС; Канівська ГЕС; Каховська ГЕС; Дніпровська ГЕС-2; Кременчуцька ГЕС; Київська ГЕС; Дністровська ГЕС
·                 ТОВ «ДТЕК Східенерго: Курахівська ТЕС та Запорізька ТЕС (свідоцтво, видане за декларативним принципом).
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/ukrenergo-vymusheno-prypynylo-auktsiony-na-dopomizhni-poslugy-do-utochnennya-metodyky-formuvannya-tsin/
 
 
За рішенням НКРЕКП Укренерго обмежить доступну пропускну спроможність міждержавних перетинів з Росією та Білорусії на період карантину

Укренерго на виконання рішення НКРЕКП, постанови №766 від 8 квітня 2020 року, вживає заходів щодо обмеження імпорту з країн, які не є членами Енергетичного Співтовариства (Росія та Білорусь) на період дії карантину, пов’язаного із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) та протягом 30 днів з дня його відміни.
А саме, в частині міждержавних перетинів між Україною та Росією, Білорусією буде вжито наступних заходів:
·                 обмежено до 0 МВт доступну пропускну спроможність, що буде пропонуватися на місячному аукціоні на травень 2020 року;
·                 обмежено до 0 МВт доступну пропускну спроможність, що буде пропонуватися на добових аукціонах в період з 9 квітня по 24 травня 2020 року;
·                 зменшено в повному обсязі розподілену пропускну спроможність міждержавного перетину з Росією та Білорусією з 9 квітня по 24 травня 2020 року.
Зменшення розподіленої пропускної спроможності буде здійснено відповідно до чинного законодавства та угод про паралельну роботу з Білорусією і Росією, які дозволяють коригувати графіки імпорту-експорту лише попередньо – за два дні до здійснення конкретних імпортно-експортних операцій. Тобто фактичне обмеження імпорту з Росії та Білорусі на період карантину та 30 днів після нього відбудеться з 10 квітня.
Про анулювання результатів річного аукціону, на якому розподілено пропускну спроможність на 2020 рік та відшкодування обмежених прав на розподілену пропускну спроможність буде повідомлено додатково.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/za-rishennyam-nkrekp-ukrenergo-obmezhyt-dostupnu-propusknu-spromozhnist-mizhderzhavnyh-peretyniv-z-rosiyeyu-ta-bilorusiyi-na-period-karantynu/
 
 
Виручка від експорту електроенергії зросла на початку року на 29%

Україна в січні-березні 2020 року збільшила виручку від експорту електроенергії на 28,8% (на $ 28,33 млн) у порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до $ 126,69 млн, у тому числі в березні поставлено електроенергії на $ 42,31 млн.
Про це повідомляє Інтерфакс-Україна, передає БізнесЦензор.
 За даними Державної митної служби, в Угорщину за три місяці 2020 року поставлена ​​електроенергія на $ 62,45 млн, Румунію - на $ 29,69 млн, Польщу - на $ 25,97 млн, інші країни - на $ 8,59 млн.
У той же час Україна в першому кварталі 2020 року імпортувала електроенергію на $ 86,2 млн (у березні - на $ 28,95 млн), в тому числі з Росії - на $ 37,95 млн, Угорщини - на $ 30,3 млн, Білорусі - на $ 9,89 млн, інших країн - $ 8,07 млн.
Як повідомлялося, Україна в 2019 році збільшила виручку від експорту електроенергії на 14,1% (на $ 46,83 млн) у порівнянні з 2018 роком - до $ 378,77 млн, у тому числі в Угорщину поставлено на $ 231,36 млн, Польщу - на $ 84,58 млн, Молдову - на $ 41,68 млн, інші країни - на $ 21,14 млн.
Крім того, Україна в 2019 році імпортувала електроенергію на $ 121,4 млн, у тому числі з Білорусі на $ 43,12 млн, Словаччини - на $ 36,34 млн, Угорщини - на $ 26,49 млн, інших країн - $ 15,47 млн.
У натуральному вираженні Україна в 2019 році збільшила експорт електроенергії на 4,9% (на 303,6 млн кВт-год) в порівнянні з 2018 роком - до 6,47 млрд кВт-год.
При цьому Україна в липні 2019 року відновила комерційний імпорт електроенергії, сумарний обсяг якого за підсумками минулого року склав 2,7 млрд кВт-год.
ДТЕК Ріната Ахметова в 2019 році збільшив експорт української електроенергії на 0,1% (на 4,1 млн кВт-год) - до 5,83 млрд кВт-год, зайнявши 90,1% загального експорту країною за цей період. Імпорт електроенергії компанією склав 368,6 млн кВт-год, тоді як роком раніше не здійснювався.
https://biz.censor.net.ua/news/3188703/vyruchka_ot_eksporta_elektroenergii_vyrosla_a_nachala_goda_na_29

 
НКРЕКП: Електроенергія в Україні подешевшала до рівнів нижче собівартості

Регулятор ініціював розслідування різкого падіння цін на електроенергію в Україні.
Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) України, проводить розслідування причин падіння ціни на електроенергію на ринку «на добу вперед» (РДН) на 11 квітня по 606,26 гривні за МВт-год, що є історичним мінімум і знаходиться нижче рівня собівартості більшості видів генерації. Про це під час онлайн-зустрічі, організованої Energy Club, повідомила член НКРЕКП Ольга Бабій.
«Минулого тижня ціна на ринку «на добу вперед» досягла історичного мінімуму і була на рівні ціни 2015 року - це була ціна в межах 600 гривень. Національна комісія втрутилася оперативно в цю ситуацію, ми розібралися, що відбувається на ринку, і зараз ведемо певні розслідування та перевірки, чому так сталося», - сказала вона.
Також Бабин визнала, що саме зростаюча пропозиція електроенергії з відновлюваних джерел електричної енергії (ВДЕ) призводить до падіння ціни на РДН.
«У цьому році ми будемо виробляти майже в 2 рази більше «зеленої» електроенергії, яка нам обрушує ринок - це 10 млрд кВт-год», - додала член регулятора.
https://metallurgprom.org/uk/novini/ukrayina/3898-nkrekp-jelektrojenergija-v-ukraine-podeshevela-do-urovnej-nizhe-sebestoimosti.html
 
ГарПок намір продавати електроенергію ПУУ в повному обсязі

Держпідприємство "Гарантований покупець" (ГарПок) не має наміру обмежувати продаж електроенергії постачальникам універсальних послуг (ПУУ) і констатує відсутність у них заборгованості перед ДП, передає енергореформи.
"На даний момент "Гарантований покупець" не має таких намірів. У підприємства є право на тимчасове припинення продажу електроенергії, якщо порушені умови її оплати. Це передбачено договором купівлі-продажу електроенергії в обсягах, необхідних для задоволення потреб побутових споживачів між ГарПок і постачальниками універсальних послуг. Але, з огляду на поточну ситуацію в Україні у зв'язку з необхідністю запобігання поширенню гострого респіраторного захворювання COVID-19, "Гарантований покупець" буде пр Овід консультації з Мінекоенерго і НКРЕКУ щодо оплати постачальниками універсальних послуг купленої електроенергії ", - йдеться у відповіді ГарПока на запит енергореформи.
При цьому ДП відзначає відсутність заборгованості ПУУ перед ним.
"Сподіваємося на своєчасні і стовідсоткові розрахунки постачальників і надалі", - відзначили в ГарПоке.
Заборгованість ПУУ перед ГарПок ускладнить своєчасні розрахунки з виробниками електроенергії, на яких покладено спеціальні зобов'язання з продажу електроенергії побутовим споживачам відповідно до постанови Кабінету міністрів від 5 червня 2019 року №483, а саме, з НАЕК "Енергоатом" і ПрАТ "Укргідроенерго", йдеться в листі ГарПока.
За його даними, ПУУ щомісяця оплачують ГарПоку за електроенергію близько 0,7 млрд грн. в залежності від обсягів споживання е/е побутовими споживачами.
Як повідомляла енергореформи, в кінці березня керівники більшості ПУУ в листі до президента Володимиру Зеленському відзначали, що заборона урядовим рішенням на застосування санкцій до фізичних і юридичних осіб у разі неоплати компослуг, в тому числі поставок електроенергії, привів до стрімкого зниження надходжень за спожиту електроенергію.
Ненадходження коштів від споживачів за електроенергію, в свою чергу, ставить під загрозу виконання ПУУ своїх фінансових зобов'язань перед ДП "Оператор ринку", НЕК "Укренерго", ДП "ГарПок" та іншими учасниками ринку, говорилося в листі.
У зв'язку з цим ПУУ заявили про необхідність заборонити застосування до них штрафних або будь-яких інших санкцій, які можуть привести до оголошення переддефолтного або дефолтного стану, за невиконання ними своїх фінансових зобов'язань перед іншими учасниками ринку.
НКРЕКУ 8 квітня затвердила для учасників ринку електроенергії ряд заходів, спрямованих на забезпечення безперебійного функціонування в умовах карантину підприємств, що постачають е/е населенню і малим непобутових споживачів.
Зокрема, передбачається, що "Укренерго" в період дії карантину та протягом 30 днів з моменту його скасування не повинен застосовувати до постачальників е / е, як до постачальників універсальних послуг, так і постачальникам за вільними цінами, статус "переддефолтному" і "дефолтний".
Крім того, оператори системи розподілу (ВСР) не можуть нараховувати ПУУ пеню за несвоєчасну оплату послуг.
У свою чергу ВСР з квітня почали відзначати різке зниження оплат їх послуг постачальниками, в тому числі ПУУ, і заявили про необхідність вирішення проблеми заборгованості постачальників електроенергії перед ними на державному рівні.
http://reform.energy/news/garpok-nameren-prodavat-elektroenergiyu-puu-v-polnom-obeme-14114
 
 
НКРЕКП дозволила «ГарПоку» продавати «зелену» енергію за цінами до 566,7 грн/МВт-год

НКРЕКП на період карантину та місяця після нього (до 24 травня 2020р) дозволила ДП «Гарантований покупець» продавати електроенергію, вироблену із відновлюваних джерел, на ринку «на добу наперед» не за мінімальною ціною (10 грн/МВт-год), а за ціною до 566,7 грн/МВт-год (ціна атомної генерації в рамках механізму ПСО).
Відповідне рішення було прийняте 15 квітня на засіданні регулятора.
«Уточнюємо наші положення. Із основних змін – це дозволяємо «Гарантованому покупцю» виставляти обсяги ВДЕ до рівня атомної (ціни атомної генерації – ред.)», — прокоментував рішення голова комісії Валерій Тарасюк.
«Гарантованому покупцю» у своїй заявці на ринку «на добу наперед» зазначати ціну на рівні не вище середньозваженої фактичної ціни на електричну енергію, вироблену на атомних електростанціях у квітні – травні 2019 року», — йдеться у тексті постанови.
Комісія дозволила «Гарантованому покупцю» не продавати електроенергію з ВДЕ по 10 грн/МВт-год.
http://oilreview.kiev.ua/2020/04/15/nkrekp-dozvolila-garpoku-prodavati-zelenu-energiyu-za-cinami-do-5667-grnmvt-god/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами