Українська енергетична інфраструктура: 13-19.01.2020

108432ukryre

«Укренерго» обмежувало виробку шести ВЕС і восьми СЕС

НЕК «Укренерго» 7 січня через аномально високу для даної пори року температуру обмежила в період з 12:09 до 13:00 потужності шести великих вітроелектростанцій (ВЕС) - на 384 МВт, і восьми сонячних станцій (СЕС) - на 545 МВт.
Про це повідомила прес-служба компанії.
 В «Укренерго» уточнили, що середньодобова температура повітря 7 січня склала -2,4 градуса, що на 4 градуси вища за температуру в аналогічний день 2019 року. Споживання у вівторок знизилось  на 10,6% (на 47,6 млн кВт-год) в порівнянні з аналогічною датою минулого року - до 394 млн кВт-год.
Перед обмеженням навантаження вітро- і сонячних електростанцій були виконані всі заявки учасників балансуючого ринку, імпорт е / е в об'єднану енергосистему з Білорусі та РФ дорівнював нулю, обмеження генерації теплоелектростанцій склало 1,35 тис. МВт.
Крім того, в момент різкого стрибка генерації ВДЕ з 12:09 до 13:00 була відсутня можливість включати для збільшення попиту в насосному режимі роботи гідроагрегатори ГАЕС, оскільки їх водосховища були на той момент заповнені, відзначили в НЕК. Навантаження АЕС не обмежувалося в зв'язку з короткостроковим характером балансових відхилень.
«Таким чином, під час денного мінімуму диспетчерам НЕК «Укренерго» для балансування енергосистеми і забезпечення її операційної безпеки довелося вдатися до обмеження навантаження генерації сонячних і вітрових електростанцій», - зазначено в повідомленні.
Після цього, в період з 13:00 до 13:46 всі обмеження генерації ВЕС і СЕС були зняті.
http://oilreview.kiev.ua/2020/01/09/ukrenergo-ogranichivalo-vyraboku-shesti-ves-i-vosmi-ses/
 
 
Гарантований покупець здійснює виплати виробникам електроенергії за «зеленим» тарифом

Державне підприємство «Гарантований покупець» 8 січня 2020 року здійснило платіж виробникам електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) за електроенергію листопада.
 Провести виплати відновлюваній генерації дозволили кошти, які Гарантований покупець отримав від продажу електроенергії на ринку «на добу наперед». Сума виплат склала 238 млн грн.
Всього за товарну продукцію листопада підприємство сплатило 1,6 млрд грн. Таким чином, загальний рівень оплати за листопад наразі на рівні 73%.
Зауважимо, що причиною неповних виплат за «зеленим» тарифом є несвоєчасне здійснення платежів Гарантованому покупцю з боку ПрАТ «НЕК «Укренерго». 
Наразі борг НЕК «Укренерго» перед Гарантованим покупцем за листопад складає 849 млн грн.  Крім того, оператор системи передачі не розрахувався з Гарантованим покупцем за грудень. 
 «Гарантований покупець вживає заходів, щоб вчасно та в повному обсязі виконувати покладені на нього зобов’язання. Проте в частині 100 % виплат за «зеленим» тарифом підприємство залежить від сплати послуги із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел від «НЕК «Укренерго», – пояснив директор Гарантованого покупця Костянтин Петриковець.
http://www.gpee.com.ua/main/news?id=257
 
Ціна електроенергії на РДН виросла на 40% за тиждень

Середньозважені ціни електроенергії на ринку «на добу наперед» (РДН) в об'єднаній енергосистемі країни зросли на 39,5% за перший тиждень січня порівняно з аналогічним періодом минулого місяця - до 1294.84 грн / МВт * год. Про це свідчать дані «Оператора ринку».
 Максимальна середньозважена ціна за тиждень в ОЕС склала 1640,45 грн за 1 МВт * год з поставками 2 січня. За день до цього 1 січня, вона становила 971,92 грн / МВт * год. У той же час середньозважені ціни на РДН в Бурштинському енергоострові знизилися на 14,3% - до 1459,39 грн / МВт * год. Максимальна ціна зафіксована в БУОС 5 січня - 1721,13 грн / МВт * год.
Найнижче ціна опускалася 1 січня, до 1077,98 грн / МВт * год - це історичний мінімум для РДН Бурштинського острова.
Середньозважені ціни на електроенергію «на добу наперед» знижувалися три місяці поспіль. В «Укренерго» це пояснювали профіцитом вироблення електроенергії АЕС та імпортом з Росії та Білорусі.
https://elektrovesti.net/69080_tsena-elektroenergii-na-rsv-vyrosla-na-40-za-nedelyu
 
 
Укренерго оголосило конкурс з вибору нового глави компанії

«Укренерго» оголосило про початок відбору кандидатур на посаду голови правління.
Як повідомляє прес-служба компанії, конкурс на нового главу оголошений згідно з пропозицією Міністерства фінансів і рішенням наглядової ради «Укренерго» від 6 грудня 2019 року.
 Претенденти на посаду повинні мати вищу освіту (менеджмент або економіка) і бізнес-освіту в поєднанні з глибоким розумінням технічних питань або технічна освіта в поєднанні з набутим досвідом управління.
Кандидати також повинні мати досвід роботи на керівних посадах вищої ланки в організаціях / установах або міністерствах або відомствах при впровадженні проєктів трансформації, викликаних ринковими змінами, успішний досвід відносин з власником і регулятором, міжнародними інвесторами.
Претенденти на посаду мають володіти англійською мовою і мати бездоганну ділову репутацію.
Кандидати повинні надати базовий пакет документів компанії з підбору персоналу Amrop Ukraine (ТОВ "Екзекьютів серч Юкрейн») до 18:00 27 січня.
http://oilreview.kiev.ua/2020/01/13/ukrenergo-obyavilo-konkurs-po-vyboru-novogo-glavy-kompanii/
 
 
ПАТ «Донбасенерго» перерахувало за 2019 р. до бюджетів різних рівнів понад 700 млн

За 2019 р. ПАТ «Донбасенерго» було перераховано до державного і місцевих бюджетів податків та інших обов’язкових платежів у сумі 701,5 млн грн, що на 92,2 млн грн, або на 15,1 % більше, ніж у 2018 р.
Так, до Державного бюджету перераховано 665,7 млн грн (ПДВ, екологічний податок, збір за спеціальне використання водних ресурсів, інші податки загальнодержавного рівня), до місцевого – 35,8 млн грн (земельний податок, податок на нерухоме майно та ін.).
За 2019 р. був сплачений екологічний податок у розмірі 159,9 млн грн, 55 % від суми якого отримав місцевий бюджет. Кошти з місцевого бюджету структурним підрозділам компанії для мінімізації негативного впливу на довкілля від господарської діяльності у 2019 р. не виділялися.
Також слід зазначити, що починаючи з липня 2019 р. на виконання вимог Податкового кодексу України компанія як виробник електричної енергії перерахувала 80,8 млн грн акцизного податку, який становить 3,2 % з кожної 1 грн/кВт*год виробленої електричної енергії.
https://de.com.ua/uk/news/novosti/pao_%c2%abdonbassenergo%c2%bb_perechislilo_za_2019_g._v_bjudzhety_raznyh_urovnej_bolee_700_mln_grn
 
 
НКРЕКП проведе відкриті обговорення змін до Кодексу системи передачі

Шановні учасники ринку електроенергії!
Повідомляємо, що НКРЕКП оприлюднило проєкт постанови «Про затвердження Змін до Кодексу системи передачі». Таблицю з узагальненими зауваженнями та пропозиціями можна переглянути на офіційному сайті Регулятора.
Відкрите обговорення (розгляд зауважень та пропозицій) відбудеться 17 січня 2020 року о 12:00 у приміщенні НКРЕКП за адресою: 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19, к. 123.
Особи, які подали свої пропозиції до зазначеного проекту рішення НКРЕКП, за 3 робочі дні до відкритого обговорення отримають лист-запрошення на нього.
Інші особи, які бажають узяти участь у відкритому обговоренні, можуть подати заявки про участь у цьому обговоренні до НКРЕКП не пізніше як за 2 дні до початку заходу.
Для цього необхідно до 15 січня надіслати заявку в письмовому та/або електронному вигляді на адресу: Landar@nerc.gov.ua.
Нагадаємо, що вищезгаданий проект постанови НКРЕКП розроблено з метою конкретизації положень Кодексу системи передачі, що стосуються умов та порядку сплати за послугу з передачі електричної енергії та послугу з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління при здійсненні експорту, імпорту електричної енергії та внесення змін до договорів про надання послуг із передачі електричної енергії та про надання послуг із диспетчерського (оперативно-технологічного) управління (додатки 5 та 6 до КСП).
https://ua.energy/propozytsiyi-ta-protokoly/nkrekp-provede-vidkryti-obgovorennya-zmin-do-kodeksu-systemy-peredachi/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами