Українська енергетична інфраструктура: 11-17.05.2020

an2u4823-580x358-1

ЄБРР і "Укренерго" розробляють проект Energy Storage потужністю 200 МВт


Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) спільно з НЕК "Укренерго" розробляє проект будівництва системи накопичення енергії потужністю 200 МВт для регулювання частоти в енергосистемі, передає Енергореформи.
Про це повідомила старший банкір департаменту енергетики ЄБРР Ольга Єрьоміна.
"ЄБРР разом з "Укренерго" дійсно працює над підготовкою проекту будівництва еноргонакопичувачів, який не потребуватиме" зелений "тариф і який зміг би вирішити питання регулюючих потужностей і здешевити ціну електроенергії на ринку. Ми розглядаємо можливість фінансування будівництва потужністю 200 МВт", - сказала Єрьоміна на онлайн-зустрічі в Energy Club 4 травня.
Вона уточнила, що мова йде про проект, фінансування якого планується здійснити за рахунок кредиту ЄБРР під державні гарантії.
"Що стосується регулювання, то НЕК" Укренерго "зобов'язана надавати системні послуги, і ці 200 МВт не братимуть участь в торгівлі на ринку, це буде системна послуга. Збільшення нинішнього тарифу оператора фактично не буде потрібно", - додала Єрьоміна.
При цьому вона зазначила зростаючу потребу енергосистеми України в балансуючих потужностях, яка викликає необхідність максимально швидких рішень уряду в цьому напрямку.
"Ми бачимо ситуацію з відключенням атомних станцій. Нам важко зараз розібратися, де технічна необхідність цього, де виведення в ремонт, а де адміністративне втручання. Але чим швидше українські урядові структури підтримали б нашу ідею проекту, тим швидше вирішилося б питання гнучких генеруючих потужностей. Дуже багато перекосів на ринку, і треба надолужувати час, робити швидкі і рішучі  кроки ", - підкреслила банкір.
Крім того, вона акцентувала увагу на тому, що ЄБРР готовий фінансувати будівництво "гнучких" відновлюваних потужностей в рамках "зелених" аукціонів приватними компаніями.
"Якщо будуть запущені аукціони на будівництво таких потужностей приватними інвесторами, ми раді будемо до цього приєднатися, фінансувати і структуризувати ці проекти. Це величезна ще не заповнена ніша", - резюмувала Єрьоміна.
За словами віце-президента Energy Club Івана Григорука, який брав участь у зустрічі, техніко-економічне обґрунтування проекту з будівництва energy storage вже розроблено.
"Це первинне і вторинне регулювання по частоті, яке буде використовуватися на вимогу системи. "Укренерго "не продаватиме цю послугу на ринку", - уточнив він.
http://reform.energy/news/ebrr-i-ukrenergo-razrabatyvayut-proekt-energy-storage-moshchnostyu-200-mvt-14287
 
 
НКРЕКП спростовує інформацію про підвищення тарифів на електроенергію

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), спростовує інформацію про нібито підвищення тарифів на електроенергію.
Про це йдеться на сторінці відомства у Facebook.
«НКРЕКП спростовує інформацію стосовно підняття тарифів на електроенергію для населення», — йдеться у повідомленні.
 У відомстві пояснили, що під час круглого столу 5 травня щодо кризового стану в енергетиці НКРЕКП були представлені можливі сценарії фінансового збалансування на ринку електричної енергії.
Зокрема, мова йшла про стабілізацію рівня оптових цін, сценарії зниження «зелених» тарифів, поступове вирівнювання тарифів для різних категорій споживачів та про інші заходи.
«Комісія, як і вся енергетична спільнота, завжди послідовно виступала за ліквідацію перехресного субсидіювання на ринку електричної енергії. Втім, з введенням в дію з 1 липня 2019 року нової моделі ринку електричної енергії, тарифи для населення регулюються через механізм покладання спеціальних обов’язків на ринку електричної енергії, який встановлюється відповідним рішенням Кабінету міністрів України», — зазначили у НКРЕКП.
http://oilreview.kiev.ua/2020/05/06/nkrekp-sprostovuye-informaciyu-pro-pidvishhennya-tarifiv-na-elektroenergiyu/
 

НКРЕКП затвердила інвестпрограму Укренерго на 2020 рік в обсязі 6,4 млрд грн

НКРЕКП затвердила Інвестиційну програму НЕК «Укренерго» на 2020 рік, відповідно до якої компанія збільшує інвестиції вдвічі у порівнянні з попереднім роком. Цього разу їх обсяг затверджено на рівні 6,4 млрд грн у порівнянні з 3,1 млрд грн у 2019 році.
Збільшення обсягу інвестицій зумовлене тим, що на 2020 рік заплановано інтенсивне фінансування значної частини проектів, які проектували та готовили для початку будівельних робіт протягом попередніх років.
При цьому, 5,1 млрд грн (близько 80% загального обсягу коштів) буде отримано за рахунок кредитів, залучених від міжнародних фінансових організацій, таких як Міжнародний банк реконструкції та розвитку, Європейський Інвестиційний банк, Європейський банк реконструкції та розвитку, банк уряду Німеччини KfW та інші.
Інвестиційна політика Укренерго спрямована на те, щоб якнайбільше використовувати для інвестицій кредитні кошти. Адже умови, на яких Укренерго залучає кредити від міжнародних фінансових організацій, передбачають низьку кредитну ставку та довгий термін повернення. Завдяки цьому не треба різко збільшувати тарифи компанії для фінансування будівництва.
Із загального бюджету інвестпрограми на 2020 рік 4,8 млрд грн передбачено для технічного переоснащення та реконструкції підстанцій, повітряних ліній тощо, і 1,6 млрд грн – на нове будівництво.
Зокрема, в травні 2020 році буде завершено будівництво стратегічно важливої ПС 500 кВ «Кремінська» із заходами ПЛ 500 кВ Донбаська-Донська та ПЛ 220 кВ Кремінська-Ювілейна, а також ПЛ 750 кВ Запорізька АЕС–Каховська з ПС 750 кВ «Каховська» та заходами ПЛ 330 кВ.
Крім того, триває будівництво наступних об’єктів:
·                 ПЛ 330 кВ Західноукраїнська-Богородчани з реконструкцією ПС 330 кВ «Богородчани» і ПС 750 кВ «Західноукраїнська»
·                 ПС 330 кВ «Слобожанська» із заходами ПЛ 330 кВ
·                 ПС 330/110/35 кВ «Західна» із заходами ПЛ 330 кВ
Крім цього, в 2020 році планується реконструкція 36 підстанцій та 7 повітряних ліній 750-220 кВ, а також встановлення та заміна 17 одиниць трансформаторного обладнання 750-220 кВ, 25 трансформаторів напруги 350-110 кВ, 10 одиниць шунтуючих реакторів 35 кВ, 8 шт. вимикачів 330-110 кВ, 24 шт. високовольтних вводів 330-150 кВ, 25 шт. трансформаторів напруги 330-110 кВ, 24 шт. обмежувачів перенапруг 750-110 кВ, 12 комплектів пристроїв релейного захисту та автоматики та протиаварійної автоматики та іншого обладнання.
Наразі, в умовах карантину, Укренерго продовжує в повному обсязі роботи по будівництву всіх стратегічно важливих об’єктів, а також ремонти, необхідні для забезпечення стабільної роботи енергосистеми.
Нагадаємо, інвеспрограму 2019 року Укороенерго виконало на 95,2%. При цьому, за власні кошти компанії було профінансовано проектів майже на 1,1 млрд грн, за кредитні — більше ніж на 1,9 млрд грн. Загальний обсяг інвестиційної програми 2019 року склав трохи більше 3 млрд грн.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/nkrekp-zatverdyla-investprogramu-ukrenergo-na-2020-rik-v-obsyazi-6-4-mlrd-grn/
 

Ольга Буславець обговорила з міністром енергетики Литви перспективні напрями співробітництва в енергетиці

В.о. міністра енергетики та захисту довкілля України Ольга Буславець у форматі відеоконференції обговорила з міністром енергетики Литовської Республіки Жігімантасом Вайчюнасом перспективи співробітництва двох країн у сфері енергетики та захисту довкілля.
 Ольга Буславець поінформувала колегу, що Мінекоенерго планує запустити аукціони ВДЕ і найближчим часом Прем’єр-міністром України буде завершено дискусію з інвесторами в цей сектор, щоб заключити меморандум про зміну умов підтримки ВДЕ на добровільних засадах. «Ми як держава зробимо все можливе, щоб досягти компромісних рішень з цього питання і підтвердити статус країни, яка виконує свої зобов’язання перед інвесторами», - підкреслила в.о. міністра.
Жігімантас Вайчюнас висловив підтримку таким планам і зазначив, що введення аукціонної моделі в його країні повністю себе виправдало і дозволило значно знизити ціну на електроенергію та зберегти привабливість інвестування у ВДЕ.
Ольга Буславець зазначила, що Україна має значний профіцит електричної енергії і така ситуація зберігатиметься у найближчі роки. Тому питання імпорту електроенергії з інших країн для неї не є актуальним.
Вона додала, що Україна наразі здійснює технічні та юридичні кроки з метою синхронізації з об’єднаною енергосистемою Континентальної Європи ENTSO-E, і це визначає її вектор руху в контексті енергетичної співпраці з сусідніми країнами.  Ольга Буславець також зазначила, що для України дуже цікавий досвід Литви з інтеграції до ENTSO-E.
Під час розмови також обговорили питання диверсифікації джерел та маршрутів постачання природного газу, у тому числі з можливістю використання литовського LNG терміналу, та  домовились посилити співпрацю між українськими та литовськими операторами ГТС у цьому напрямі.
https://menr.gov.ua/news/35259.html
 
 
Споживання електроенергії у квітні знизилось на 11% порівняно з березнем

За оперативними даними, споживання електроенергії в Україні у квітні 2020 року знизилось порівняно з березнем цього ж року на 11% і становить 9028 млн кВт∙год, а порівняно з квітнем 2019 р. – зменшилось на майже 8%.
При цьому зниження споживання спостерігається в усіх групах споживачів.
Порівняно з квітнем 2019 р. найбільший спад споживання демонструє машинобудівна галузь (-21%), транспортна галузь (-17%), металургія (-13%), а також паливна галузь та комунально-побутовий сектор економіки ( по -12%). Населення зменшило використання електроенергії лише на 1% порівняно з квітнем 2019 р.
Основними чинниками зниження споживання є сезонне підвищення температури повітря та карантинні заходи, які обмежили можливість роботи промислових підприємств, середнього та малого бізнесу, а також сфери послуг.
Водночас, аналіз споживання 2019 р. показує, що тенденція до суттєвого подальшого зниження споживання стосується в основному населення та комунально-побутової групи споживачів. Решта секторів економіки знижували чи збільшували своє споживання ситуативно. Тому очікується, що тенденція до зниження споживання всіма категоріями зберігатиметься до моменту завершення карантину.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/spozhyvannya-elektroenergiyi-u-kvitni-znyzylos-na-11-porivnyano-z-bereznem/
Ольга Буславець провела перемовини з представниками Світового банку щодо реформування енергетичного сектору України
В.о. Міністра енергетики та захисту довкілля України Ольга Буславець провела відеоконференцію з представниками Світового банку, під час якої сторони обмінялися думками щодо напрямів подальшого співробітництва.
Ольга Буславець поінформувала про невідкладні заходи, які вживають Уряд та Міністерство, щоб стабілізувати ситуацію в енергетичному секторі. Також вона розповіла про переговори з інвесторами в ВДЕ, мета яких - укладання добровільних меморандумів, що дозволить збалансувати систему підтримки за «зеленим» тарифом.
Своєю чергою, представники Світового Банку надали пораду щодо відтермінування створення нових потужностей ВДЕ для вирішення накопичених проблем. Ольга Буславець зазначила, що такий підхід співпадає з баченням Мінекоенрего.
Сторони також говорили про реформування вугільної галузі, перспективні напрями інвестицій, стан реалізації проектів Світового банку в Україні і нові напрями співробітництва.
https://www.kmu.gov.ua/news/olga-buslavec-provela-peremovini-z-predstavnikami-svitovogo-banku-shchodo-reformuvannya-energetichnogo-sektoru-ukrayini

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами