Українська енергетична інфраструктура: 11-17.03.2019



Укренерго в 2018 р знизило передачу електроенергії на 0.5%

НЕК «Укренерго» в 2018 році скоротило передачу електроенергії по магістральних мережах на 0,5% (на 578,98 млн кВт-год) в порівнянні з 2017 роком - до 113 млрд 258,277 млн кВт-год.
Згідно з повідомленням на сайті компанії, вартість послуг з передачі електроенергії за минулий рік впала на 32,8% (на 2 млрд 628,034 млн грн) - до 5 млрд 394,311 млн грн.
Крім того, «Укренерго» в 2018 році збільшило капітальні інвестиції на 46,8% (на 1 млрд 166,388 млн грн) - до 3 млрд 658,537 млн грн.
Загальні витрати НЕК за рік зросли на 11,7% (на 341,245 млн грн) - до 3 млрд 262,96 млн грн, в тому числі витрати на ремонт - на 19,1% (на 40,31 млн грн), до 250,859 млн грн.
Як повідомлялося, «Укренерго» в 2017 році збільшило передачу електроенергії по магістральних мережах на 2,4% (2 млрд 615,573 млн кВт-год) в порівнянні з 2016 роком - до 113 млрд 837,257 млн кВт-год.
«Укренерго» здійснює експлуатацію магістральних і міждержавних ліній електропередачі, а також централізовану диспетчеризацію об’єднаної енергосистеми країни. НЕК є державним підприємством, перебуває в підпорядкуванні Міністерства фінансів, але незабаром буде перетворена в закрите акціонерне товариство.
http://uaenergy.com.ua/post/32063/ukrenergo-v-2018-g-snizilo-peredachu-elektroenergii-na/


НКРЕКП заявила про старт перевірок облгазів через суми у платіжках

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг розпочинає масштабну перевірку 20 облгазів у 15 областях щодо справедливості вказаних у платіжках сум за природний газ.
Про це повідомила голова НКРЕКП Оксана Кривенко.
«Ми розпочинаємо широкомасштабну перевірку 20 облгазів у 15 областях щодо справедливості платіжок» — заявила вона у Twitter.
З її слів, йдеться про облгази у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запоріжській, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Миколаївській, Рівненській, Сумській, Харківській, Хмельницькій, Чернігівській та Чернівецькій області.
«Тому в першій декаді березня ми розпочинаємо широкомасштабну перевірку виконання рішення НКРЕКП щодо заборони операторів ГРМ здійснювати донарахування обсягів природного газу за приведення до стандартних умов. Перевірка триватиме п’ять днів, в ході якої ми проведемо детальний аналіз фактичного споживання газу населенням та виставлені рахунки. У разі виявлених порушень будуть прийняті відповідні санкції. Результати перевірки будуть публічно оприлюднені та обговорені», — уточнила Кривенко у Facebook.
Голова НКРЕКП розповіла передісторію, яка спонукала регулятор звернувся до ДРС для отримання дозволу на проведення позапланової перевірки операторів ГРМ. «У жовтні 2018 року в середньому обсяги донарахувань становили 1-1,5% від обсягу споживання, а вже в грудні-січні — близько 5-10%. Зважаючи на це, в листопаді 2018 року НКРЕКП прийняла 42 рішення про заборону донарахування додаткових обсягів», — повідомила вона.
http://oilreview.kiev.ua/2019/03/05/nkrekp-zayavila-pro-start-perevirok-oblgaziv-cherez-sumi-u-platizhkax/


Презентація проекту «зеленої» модернізації двох корпусів Національного університету імені Тараса Шевченка

Україна «розморожує» використання зелених інвестицій, спрямованих на модернізацю важливих соціальних об’єктів країни. Так, 5 березня 2019 року Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак візьме участь у презентації першого такого проекту, який передбачає утеплення та повну автоматизацію систем опалення, вентиляції та кондиціонування двох корпусів Національного університету імені Тараса Шевченка.
Проект фінансуватиметься за рахунок коштів держаного бюджету, отриманих у рамках договорів продажу одиниці установленої кількості викидів парникових газів, укладених із Урядом Іспанії.
Вже у березні на вказаних об’єктах розпочнуться перші ремонтні роботи. Із цієї нагоди 5 березня у Національному університеті Тараса Шевченка відбудеться офіційна презентація проекту за участю сторін-учасників. Програмою заходу передбачено спілкування із журналістами, які також зможуть оглянути об’єкти, утеплення та модернізація яких відбуватиметься за «кіотські кошти».
У заході візьмуть участь: міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак, ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леонід Губерський, Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Іспанія в Україні Сільвія-Хосефіна Кортес-Мартін, заступник міністра освіти і науки України Роман Греба, віце-президенти ПрАТ «ХК «Київміськбуд» Світлана Новохацька та Едуард Шевчук.
Увага! Акредитація для ЗМІ триває до 10:00 5 березня 2019 року за номером 097 49 714 49.
Початок заходу об 11:00 (спочатку офіційна церемонія відкриття, потім огляд корпусів, презентація проекту та за результатами огляду брифінг для журналістів).
Адреса: м.Київ, просп. Академіка Глушкова, 4-Е (механіко-математичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка).
https://menr.gov.ua/news/33177.html


Глава Уряду доручив провести перевірки постачальних організацій енергоресурсів

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив Національній комісії з питань регулювання ринку електроенергетики та комунальних послуг, Антимонопольному комітету, Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів провести ретельні перевірки організацій, що постачають енергоресурси, накласти відповідні штрафи і захистити споживачів від необґрунтованих платіжних вимог.
Про це він сказав, підбиваючи підсумки селекторної наради з питань тарифоутворення на місцях.
За словами Володимира Гройсмана, до цієї роботи мають активно долучитися й представники місцевої влади.
«Все, що зараз відбувається, – це беззаконня з боку різних постачальних організацій. Я прошу: наведіть порядок і захистіть людей. Це чітка вимога», – сказав Глава Уряду.
https://www.kmu.gov.ua/ua/news/premyer-ministr-doruchiv-provesti-perevirki-postachalnih-organizacij-energoresursiv


НКРЕКП затвердила інвестпрограму «ДТЕК Київські електромережі» на 2019 рік у сумі 368 млн грн

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і ринку комунальних послуг (НКРЕКУ), затвердила інвестпрограму ПАТ «ДТЕК Київські електромережі» на 2019 рік у сумі 368 млн грн, що на 20% менше факту минулого року і на 35% менше запропонованого компанією рівня.
Таке рішення прийнято на засіданні Комісії 7 березня, передає енергореформи. При затвердженні програми регулятор вивчив доцільність проведення запропонованих компанією заходів і проаналізував їх вартість на предмет відповідності ринковим цінам.
Передбачається, що понад 70% коштів (близько 270 млн грн) буде направлено на будівництво та реконструкцію електромереж. Зокрема, близько 74 млн грн планується використовувати на продовження будівництва кабельної лінії 110 кВ «Новокиївська-Московська», а також 26 млн грн - на реконструкцію підстанції «Позняки», 40 млн грн - підстанції «Вулкан» і 50 млн грн - підстанції « Бортничі».
Як повідомив на засіданні НКРЕКУ гендиректор «ДТЕК Київських електромереж» Олександр Фоменко, реалізація проекту з будівництва високовольтних кабельних ліній «Московська-Новокиївська» та «Позняки-Славутич» дають можливість організувати надійне електропостачання району Позняков на лівобережній частині Києва.
«Проект підстанції» Московська-Новокиївська «- багатоетапний, три роки тому ми побудували підстанцію» Московська, зараз від підстанції «Новокиївська» 750 кВ витягуємо потужність по мережі 110 кВ, це забезпечить і центральну частину столиці, і Голосіївський район, і частина Святошинського району додатковими потужностями для майбутнього розвитку міста «, - додав А.Фоменко.
За його словами, ще один напрямок інвестпрограми - організація обліку е / е побутових споживачів. «Програма розрахована на кілька років, вже п’ять років здійснюється, попереду ще 7 років, наша стратегічна задача - забезпечити всеохоплюючий облік споживаної населенням е / е», - сказав глава «ДТЕК Київські електромережі».
У поточному році компанія запланувала спрямувати на ці цілі близько 24 млн грн.
Крім цього, на впровадження і розвиток автоматизованих систем диспетчерського-технологічного управління буде витрачено 23 млн грн (компанія пропонувала 47 млн грн), на впровадження інформаційних технологій - 8 млн грн (при запиті в 33 млн грн).
Спочатку «ДТЕК Київські електромережі» запропонував інвестпрограму на 2019 рік на суму 584 млн грн (і 1,198 млрд грн - за умови застосування системи RAB-тарифів).
Як повідомлялося, «ДТЕК Київські електромережі» у вересні 2019 роки планує завершити перший етап будівництва потужного енергомоста для центру столиці. Будівництво високовольтної кабельної лінії для Печерського і Голосіївського районів Києва почалося в листопаді 2018 року. Її протяжність - 6,72 км (від підстанції (ПС) «Новокиївська» в пгт. Хотов до ПС «Одеса» на житловому масиві Теремки).
«ДТЕК Київські електромережі» листопаді 2018 року також ще почали перший етап реконструкції ключового енерговузла Дарницького моста - підстанції «Позняки».
Операційний холдинг «ДТЕК Мережі», створений ДТЕК у відповідність до вимог закону «Про ринок електроенергії» і відповідає за розподіл електроенергії, протягом двох найближчих років має намір зосередитися на інвестиціях в Smart Grid ( «розумні лічильники»), автоматизованої системного диспетчерського технологічного управління інфраструктурою , використанні дронів в обстеженні ЛЕП.
ДТЕК створений у 2005 році для управління енергетичними активами групи «Систем кепітал менеджмент» (СКМ, Донецьк) Ріната Ахметова.
http://reform.energy/news/nkreku-utverdila-investprogrammu-dtek-kievskie-elektroseti-na-2019-god-v-summe-368-mln-grn-10768


Укренерго модернізує 12 підстанцій за рахунок кредитних коштів ЄБРР

Європейський банк реконструкції та розвитку (далі – ЄБРР) спільно з Міністерством фінансів України переглянули портфель проектів Банку у державному секторі України. Розглядався також статус реалізації інвестиційних проектів Укренерго, що фінансуються за участю ЄБРР.
Зокрема, йшлося про проекти будівництва повітряної лінії 750 кВ Рівненська АЕС-Київська та ЛЕП 750 кВ Запорізька АЕС-Каховська на загальну суму 310 млн. євро.
Ці проекти – наймасштабніші в Укренерго як за обсягами будівництва так і за значимістю. Будівництво двох системоутворюючих ліній 750 кВ передбачене Енергетичною стратегією України та планом розвитку енергосистеми і спрямоване для забезпечення видачі потужностей атомних електростанцій та підвищення безпеки та надійності енергопостачання. Наразі більшість робіт за проектами завершено: за проектом «ПЛ 750 кВ Рівненська АЕС-Київська» введено в експлуатацію 475 км ПЛ 750 кВ та встановлено другий автотрансформатор на ПС «750 кВ «Київська», за проектом «ПЛ 750 кВ Запорізька АЕС-Каховська» побудовано ПС 750 кВ «Каховська», споруджено майже 45 км заходів ПЛ 330 кВ та виконано 86% робіт з будівництва лінії 750 кВ ЗАЕС – Каховська.
Водночас, Укренерго ініціювало розширення співпраці з ЄБРР, зокрема започаткування нового інвестиційного проекту «Модернізація мережі електропередачі «Укренерго» вартістю 149 млн. євро.
Проект передбачає заміну трансформаторного обладнання та реконструкцію 12 підстанцій 750-330 кВ з впровадженням автоматизованих систем керування технологічними процесами. Автоматизація підстанцій дозволить впровадити сучасні технології дистанційного керування енергооб’єктом, підвищить безпеку та надійність передачі електроенергії, що є однією з ключових вимог при інтеграції енергосистеми до ENTSO-E. В результаті розгляду інвестиційного портфелю з Укренерго ЄБРР відзначив значний прогрес у реалізації проектів і висловив свою зацікавленість щодо найшвидшої підготовки нового проекту автоматизації підстанцій.
Водночас, особливу увагу ЄБРР звернув на проблеми затримки погодження платежів на суму майже 1,8 млн. євро з боку Міненерговугілля, а також вирішення питання щодо погодження проектної документації за проектом будівництва ПЛ 750 кВ Запорізька АЕС-Каховська.
Затягування вирішення цих питань є суттєвим ризиком, що може призвести до затримки завершення будівництва цієї ЛЕП.
Оновлення статусу реалізації проектів ЄБРР проводить двічі на рік для контролю ефективності їх впровадження, виявлення ризиків для їх вчасного усунення. Попередній такий перегляд інвестиційного портфелю ЄБРР відбувся у вересні 2018 року.
https://ua.energy/osnovni-podiyi/ukrenergo-modernizuye-12-pidstantsij-za-rahunok-krednyh-koshtiv-yebrr/


Прем’єр-міністр: Наша енергонезалежність – це завдання, яке маємо виконувати щодня

Енергонезалежність України, так як і ефективне використання енергоресурсів, є завданням всіх рівнів влади, яке має виконуватися щодня.
Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час Форуму «Від енергоефективності до енергонезалежності», що проходить сьогодні, 12 березня, у Києві. Участь у форумі взяв Президент України Петро Порошенко. «Наша енергонезалежність – це завдання, яке маємо виконувати щодня, пам’ятаючи про те, що ми є об’єктом навали ворога. Енергонезалежність – надзвичайно важлива, адже енергетика завжди була видом гібридної зброї проти України. А тепер ми розуміємо, що ствердження енергонезалежності – у наших руках», – сказав Володимир Гройсман.
За його словами, нові можливості виконання поставлених завдань дала реформа децентралізації, яка віддала громадам ресурси для зростання якості життя. І за роки реформи стає дедалі зрозуміліше, як саме використовують ці можливості. Приклад – тарифи та стан комунальних мереж.
«Мені свого часу було прикро почути про те, що з 12,5 млрд грн, виділених на підготовку до опалювального сезону, тільки 3 млрд грн були направлені на енергомодернізацію, – зазначив Володимир Гройсман. – Якщо будемо інвестувати в енергоефективність, зможемо досягти нової якості послуг, а для людей вони стануть більш доступними. Тому потрібно більше інвестувати в енергоефективність, енергонезалежність, перестати покладатися на нормативні витрати. Закликаю всіх: давайте формувати політику таким чином, аби стати енергоефективними та незалежними. Так ми досягнемо високих стандартів життя. Я говорю реальні речі».
Глава Уряду відзначив, що сьогодні потрібно культивувати культуру відповідальності, реалістичності та відкритості – на відміну від помилок нової історії, які призвели до того, що до 2014 року Україна мала неефективну систему управління і розподілу ресурсів.
«Що таке незалежна держава? Це держава з сильною економікою, сильним військом, високими стандартами життя. Це держава, яка відіграє ключову роль у регіоні та світі. Такі завдання стоять на порядку денному. Завдання, які надзвичайно важливі. Це не лозунги і не заяви – це конкретні кроки, зроблені з 2014 року. Ми зробили свій вибір – європейська та євроатлантична інтеграція. Наше серце – у великій і розвиненій Європі, – сказав Володимир Гройсман. – Ми можемо відкинути безвідповідальність та неповагу, яку демонструють деякі політики через брудну гру в надчутливих питаннях. Я ж бажаю спільного успіху, справжньої незалежності та досягнення нашої спільної мети».
https://www.kmu.gov.ua/ua/news/premyer-ministr-nasha-energonezalezhnist-ce-zavdannya-yake-mayemo-vikonuvati-shchodnya

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами