Українська енергетична інфраструктура: 10-16.06.2019



Кабмін на наступному засіданні прийме всі необхідні рішення для запуску ринку електроенергії з 1 липня – Гройсман


Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявляє, що Кабінет міністрів України на наступному засіданні прийме всі необхідні рішення для запуску ринку електроенергії з 1 липня, передає Енергореформи.
«Всі ті підприємства, державні компанії, які мають до цього відношення (ринку електроенергії – ред.) сьогодні абсолютно зрозуміли, що вони повинні це зробити, і це буде зроблено ... Регулятор повністю підготував нормативну базу. Ми в середу приймемо 2-3 питання, і вся нормативна база буде прийнята, і, думаю, введення буде вчасно», - сказав він в ефірі телеканалу «Інтер» в п’ятницю ввечері.
За словами Гройсмана, важливим є те, щоб при запуску ринку не підвищилася ціна на електроенергію для населення. «Тут закон нам дає можливість обмежить ціну, і ми це зробимо», - додав він.
Крім того, прем’єр зазначив, що також не повинна істотно зростати ціна для промисловості, а для цього, на його думку, потрібні відповідні рішення уряду і регулятора.
«Якщо ми приймемо ці рішення, і вони почнуть працювати, я не бачу проблем, щоб запустити», - констатував Гройсман.
http://reform.energy/news/kabmin-na-sleduyushchem-zasedanii-primet-vse-neobkhodimye-resheniya-dlya-zapuska-rynka-elektroenergii-s-1-iyulya-groysman-11541


НКРЕКП обіцяє не дати цінам на електроенергію зрости

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, запропонувала вдосконалити систему покладання спеціальних обов’язків із забезпечення доступної ціни електричної енергії для побутових споживачів у новому енергоринку, що буде запущено 1 липня 2019 року. Це дозволить залишити незмінними тарифи для побутових споживачів та стримати зростання тарифів для промислових споживачів. Про це йдеться в офіційному листі НКРЕКП на адресу Кабінету Міністрів України.
В листі Регулятора, поточна модель ПСО може призвести до додаткового фінансового навантаження на ринок, відповідно, її необхідно вдосконалити.
«НКРЕКП надає пропозиції стосовно питання покладання на учасників ринку спеціальних обов’язків, а саме: 1. продаж не менше 80% електроенергіі, виробленоі АЕС, на електронних аукціонах за фіксованою ціною; 2. продаж не менше 50% електроенергіі, виробленоі ГЕС, на електронних аукціонах по фіксованій ціні; 3. закупівля постачальниками універсальних послуг на електронних аукціонах певного обсягу електричної енергіі; 4. закупівля операторами мереж (ОСП та ОСР) на електронних аукціонах певного обсягу електричної енергії з метою компенсації технологічних витрат електричної енергії на її передачу/розподіл; 5. зобов’язати АЕС замовляти у ПУП та оплачувати послугу із забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів», - йдеться у листі.
Як зазначає НКРЕКП, такий підхід дозволить забезпечити стабільний обсяг електроенергії для потреб населення за доступними цінами. «Зазначене дозволить знизити додатковий прибуток АЕС та відповідно знизити навантаження на учасників ринку та cередньозважену ціну електричної енергії, застосувати однакові ціни на електронних аукціонах для всіх учасників ринку незалежно від цілей постачання, що унеможливлює потенційне зловживання на різниці в цінах, забезпечити отримувати АЕС та ГЕС прогнозований та стабільний грошовий потік. Також це забезпечить зменшення рівнів тарифів ОСП та ОСР, що, у свою чергу, зменшить обсяг PSO за рахунок різниці між ціною закупівлі електричної енергії та кінцевою ціною для населення», - пише Регулятор.
Після затверждення відповідної моделі Регулятор зможе обрахувати цінові обмеження на різних сегментах ринку, що дозволить не допустити зростання цін на електроенергію для кінцевих споживачів після запровадження нового ринку електричної енергії.
Нагадаємо, прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що Кабінет міністрів України на наступному засіданні в середу 5 червня прийме всі необхідні рішення для запуску ринку електроенергії з 1 липня. За словами Гройсмана, важливим є те, щоб при запуску ринку не підвищилася ціна на електроенергію для населення. «Тут закон нам дає можливість обмежити ціну, і ми це зробимо», - додав він.
Після засідання РНБО минулого тижня Секретар РНБО Олександр Данилюк заявив, що незалежно від дати запровадження ринку електроенергії уряд може забезпечити стабільність тарифів.
https://glavcom.ua/economics/finances/nkrekp-obicyaje-ne-dati-cinam-na-elektroenergiyu-zrosti-599078.html


Голосів для перенесення запуску нового ринку е/е в Раді немає, потрібно готуватися до наміченої на 1 липня дати - нарада в Кабміні

Кабінет міністрів України на нараді з питання введення нового ринку е/е з 1 липня прийшов до висновку про те, що в парламенті немає голосів для голосування за законопроект про його перенесення, тому слід спрямувати максимум зусиль на врегулювання невирішених оргпитань для забезпечення своєчасного старту ринку.
Як повідомив в.о. голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський на своїй сторінці в Facebook, нарада відбулася в понеділок, 3 червня.
«За один місяць до запуску таке завдання виглядає не просто як складна, але як критично ризикована, з непередбаченими наслідками в умовах серйозної політичної нестабільності», - написав Домбровський.
При цьому глава профільного Комітету ВР все ж виклав основні завдання, які потрібно реалізувати на 1 липня за відсутності рішення про перенесення запуску ринку.
Зокрема, на його думку, відповідальні працівники всіх учасників ринку повинні пройти відповідне навчання, трейдери - отримати сертифікати. Потрібно також організувати моніторинг ходу впровадження всіх IT-рішень. Слід також створити умови для роботи в аварійному режимі (якщо ПЗ вийде з ладу і т.п.).
Вся е/е до кінця 2019 року мають продаватися на ринку «на добу вперед» (за винятком обсягів за двосторонніми договорами для компенсації PSO), вважає Домбровський. На його думку, до 1 січня 2020 року функції адміністратора комерційного обліку на енергоринку необхідно зберегти за ДП «Енергоринок» (який за законом «Про ринок е/е» ліквідується з 1 липня).
«Термінал» писав, на засіданні в середу уряд має намір затвердити ряд документів, що вимагаються для функціонування нової моделі ринку е/е. Зокрема, очікується рішення про механізм спецобов’язків, які будуть покладені на енергокомпанії для компенсації різниці в тарифах для населення і ринковою ціною е/е. Очікується рішення про затвердження порядку проведення аукціонів для укладення двосторонніх договорів купівлі-продажу е/е державними енергогенеруючими компаніями.
Станом на 1 липня 2019 року в Україні заплановано запуск нової моделі ринку е/е. Єдиний покупець і продавець е/е - ДП «Енергоринок» - ліквідується. Вводяться двосторонні договори між виробниками та постачальниками/споживачами, біржі - ринок «на добу вперед» і внутрішньодобовий ринок, а також балансуючий ринок, на якому буде розраховуватися вартість небалансів (різниці між прогнозним і фактичним споживанням).
Народні депутати Домбровський (глава профільного Комітету ВР) і Лев Підлісецький 22 травня 2019 року зареєстрували законопроект №10318 про перенесення запуску нового оптового ринку е / е на три місяці - з 1 липня на 1 жовтня поточного року. Проект пропонує внести до перехідних положень закону «Про ринок е/е» і перенести дату запуску нових сегментів оптового ринку е/е на 1 жовтня.
http://oilreview.kiev.ua/2019/06/05/golosov-dlya-perenosa-zapuska-novogo-rynka-ee-v-rade-net-nuzhno-gotovitsya-k-namechennoj-na-1- iyulya-date-soveshhanie-v-kabmine/
Ринок електроенергії в Україні оцінили в 300 млрд гривень
Ринок електроенергії в Україні оцінюється в 300 млрд гривень.Про це під час засідання уряду сказав міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, передає кореспондент УНН.
“Коли ми говоримо про 25 постачальників універсального ринку і 32 оператори системи розподілу, прийняті відповідні рішення Кабінету міністрів України про покладення спецобов’язків з забезпечення доступності електричної енергії для побутових споживачів та суб’єктів ринку електричної енергії. Друге — про затвердження порядку проведення електронних аукціонів з продажу електричної енергії на двосторонніх угодах. Третє — про затвердження порядку проведення конкурсу на будівництво генеруючої потужності і виконання управління попиту”, — сказав міністр.
Всі ці кроки важливі для ринку, вважає Кубів.
“Перше — розвиток конкуренції і змагання учасників ринку за вигідні умови. Проти чого ми боремось? Проти конкуренції і наживання. А знаєте чому такий інтерес? Ринок електроенергії, або кусок, за який ми торгуємо — 300 млрд грн”, — додав він.
https://www.unn.com.ua/uk/news/1805132-rinok-elektroenergiyi-v-ukrayini-otsinili-v-300-mlrd-griven


Новий ринок електроенергії потрібно вводити якомога швидше - USAID

В Агентстві США з міжнародного розвитку (USAID) вважають, що новий ринок електроенергії в Україні повинен вводитися своєчасно. Така позиція була озвучена на робочій нараді представників енергетичної галузі «Впровадження в Україні нового ринку електричної енергії. Виклики і шляхи вирішення», присвяченому запуску ринку з 1 липня 2019 року, передає УНН.
На заході були присутні представники регулятора (НКРЕКУ) і енергетичних компаній. Більшість учасників зійшлися на думці, що новий лібералізований ринок необхідний Україні. Крассимір Канів, Старший економіст з питань енергетики USAID, оцінюючи ступінь підготовки ринку до запуску заявив: «Ми не віримо, що ринок з 1 липня може не запрацювати! Провал ринку - неможливий».
Ринок дозволить посилити конкуренцію в українській енергетиці. Це також було предметом обговорення учасників зустрічі. «Заяви, що немає конкуренції - не вірні. Конкуренція є вже зараз», - зазначив Крассимір Канів.
«Ринок сегментований. І в кожному сегменті вже є конкуренція. А коли почнеться імпорт, то конкуренція буде ще більш істотною. Сьогодні українським трейдерам важливо і потрібно отримати досвід роботи на ринку. Коли разом з інтеграцією в Європу, прийдуть європейські трейдери, українці вже будуть вміти працювати і конкурувати», - наголосив він.
Канів також зазначив, що в майбутньому ціни на електроенергію впадуть. І причина зниження цін як раз в конкуренції. Щодо термінів введення ринку представник USAID наголосив, що ринок необхідно вводити якомога швидше. «Той, хто говорить, що ринок потрібно відкласти - глибоко помиляються. Ринок потрібно вводити якомога швидше», - упевнений експерт.
Нагадаємо, новий ринок електричної енергії, який буде функціонувати відповідно до стандартів ЄС, повинен бути введений 1 липня 2019 року, відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії». Введення ринку є умовою програми співпраці України з МВФ, згідно з якою наша країна отримає в цьому році 2,5 млрд доларів кредиту, а також надання макрофінансової допомоги ЄС в розмірі 500 млн євро.
Як повідомлялося, на засіданні Кабінету Міністрів України від 5 червня були прийняті постанови, необхідні для запуску нового ринку електроенергії - «Про порядок накладення спеціальних зобов’язань учасників ринку електроенергії для забезпечення суспільних інтересів» і «Про затвердження порядку проведення електронних аукціонів з продажу електроенергії за двосторонніми договорами».
https://www.unn.com.ua/uk/news/1805688-noviy-rinok-elektroenergiyi-potribno-vvoditi-yakomoga-shvidshe-usaid


У Раді зареєстрували законопроект Зеленського про новий ринок електроенергії

У Верховній Раді України зареєстрували законопроект Президента України Володимира Зеленського щодо запровадження нового ринку електроенергії, повідомляє УНН з посиланням на дані на сайті Верховної Ради.
Так, сьогодні, 10 червня, у ВР зареєстровано законопроект Президента про внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії» щодо запровадження нового ринку електричної енергії №10376.
Наразі текст законопроекту відсутній на сайті.
Раніше ЄС та низка міжнародних фінансових партнерів рекомендували Україні відкласти впровадження нового ринку електроенергії. Світовий банк рекомендував запустити новий ринок електроенергії 1 жовтня.
Введення в Україні європейського ринку електроенергії з 1 липня 2019 року передбачено законом «Про ринок електричної енергії». Цей закон впроваджує в Україні норми Третього енергопакету ЄС. Своєчасне введення нового ринку електроенергії називали однією з умов продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом, Світовим банком, США і ЄС.
https://www.unn.com.ua/uk/news/1806124-u-radi-zareyestruvali-zakonoproekt-zelenskogo-pro-noviy-rinok-elektroenergiyi

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами