Українська енергетична інфраструктура: 10-16.05.2021

23589-7384f8662ebc2c0c518a0a0020dd3874

Гарантований покупець повністю оплатив «зелену» електроенергію за першу декаду травня

14 травня 2021 року державне підприємство «Гарантований покупець» здійснило перший авансовий платіж за електроенергію, яку виробники з відновлювальних джерел згенерували у поточному місяці.
Повідомляє ГарПок.
Підприємство перерахувало виробникам за «зеленим» тарифом 1,7 млрд грн. Таким чином товарна продукція, вироблена протягом 10 днів травня, оплачена на 100 %.
http://oilreview.kiev.ua/2021/05/14/garantovanij-pokupec-povnistyu-oplativ-zelenu-elektroenergiyu-za-pershu-dekadu-travnya/
 

Гарантований покупець реалізував «зелену» електроенергію на три місяці наперед
 
Державне підприємство «Гарантований покупець» вперше продало на аукціонах «зелену» електроенергію завчасно – на три місяці поспіль.
Повідомляє ГарПок.
В результаті торгів, що відбулися на початку травня, успішно реалізована електрична енергія з постачанням у червні, липні та серпні.
Всього підприємству вдалося укласти двосторонні договори на продаж 785 тисяч МВт•год електроенергії з відновлювальних джерел. Загальна вартість проданої електроенергії склала понад 1 млрд грн (з ПДВ).
http://oilreview.kiev.ua/2021/05/13/garantovanij-pokupec-realizuvav-zelenu-elektroenergiyu-na-tri-misyaci-napered/
 
Укренерго: В перші дні травня споживання електроенергії знизилося

З  5 до 10 травня за оперативними даними середньодобове споживання електроенергії в робочі дні відчутно знизилося у порівнянні з попереднім періодом 26 квітня – 4 травня.
Про це пише пресслужба Укренерго.
В компанії повідомили, що минулого тижня (5-10 травня) за оперативними даними середньодобове споживання електроенергії в робочі дні відчутно знизилося у порівнянні з попереднім періодом 26 квітня – 4 травня (-11,4)%, що пов’язане з тим, що ці дні припали на короткий міжсвятковий період, а також зі збільшенням середньодобової температури повітря (з +8,7°С до 12°С).
Водночас у вихідні/святкові дні споживання незначно зросло (+1,8%), що відповідає незначному зниженню середньодобової температури (з 13,5°С до 11°С). У порівнянні з аналогічним періодом 2020 року тенденція до зростання спостерігається і в будні, і у вихідні (+6,9% та +8,8% відповідно).
Відхилення від прогнозу загального обсягу споживання з початку місяця станом на 10 травня склало лише +0,7%.  Протягом 5-10 травня сумарне виробництво електроенергії з ВДЕ за оперативними даними склало 206,4 млн кВт-год. З них 92% (190 млн кВт-год) припало на СЕС та ВЕС. Водночас середньодобове виробництво СЕС залишилося на тому ж рівні (+0,3% до 22,9 млн кВт-год), а ВЕС збільшили його на 25% (до 8,9 млн кВт-год).
http://oilreview.kiev.ua/2021/05/13/ukrenergo-v-pershi-dni-travnya-spozhivannya-elektroenergi%d1%97-znizilosya/
 

Міністр енергетики Галущенко увійшов до складу РНБО

Президент Володимир Зеленський підписав указ про введення міністра енергетики України Германа Галущенко до персонального складу Ради національної безпеки й оборони України (РНБО).
Текст відповідного указу №192/2021 від 13 травня опубліковано на офіційному сайті Президента.
Нагадаємо, Верховна Рада призначила віцепрезидента НАЕК «Енергоатом» Германа Галущенка міністром енергетики 29 квітня 305 голосами.
http://oilreview.kiev.ua/2021/05/14/ministr-energetiki-galushhenko-uvijshov-do-skladu-rnbo/
 

Президент підписав закон щодо сертифікації Укренерго відповідно до вимог ЄС

Президент Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сертифікації оператора системи передачі» № 1396-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 15 квітня 2021 року.
Про це повідомила пресслужба президента.
«Закон забезпечить можливість сертифікації оператора системи передачі (ОСП) електричної енергії за моделлю відокремлення ISO (Independent System Operator). Ця модель передбачає, що такий оператор користується майном, яке забезпечує цілісність об’єднаної енергетичної системи України, водночас це майно залишається у власності держави», — йдеться у повідомленні.
Згідно з документом, оператор системи передачі – юридична особа (акціонерне товариство), відповідальна за безпечну, надійну та ефективну експлуатацію та розвиток системи розподілу, яка отримала ліцензію на діяльність з передачі електричної енергії. Оператором системи передачі може бути не лише власник системи передачі, як зараз, а й суб’єкт господарювання, 100% корпоративних прав якого належать державі або державній компанії.
Власник системи передачі не повинен мати права управління або контролю за суб’єктами господарювання, що виробляють або постачають електроенергію та займаються трейдерською діяльністю.
Управляти об’єктами державної власності, що використовуються для передачі електроенергії, може лише уповноважене урядом України міністерство.
Уряд позбавляється повноважень припиняти права господарського відання на державне майно, що використовується в процесі провадження діяльності з передачі електричної енергії. А також повноважень скасовувати акти міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, що видаються в межах управління суб’єктами господарювання, які здійснюють передачу електроенергії.
http://oilreview.kiev.ua/2021/05/13/prezident-pidpisav-zakon-shhodo-sertifikaci%d1%97-ukrenergo-vidpovidno-do-vimog-yes/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами