Українська енергетична інфраструктура: 10-16.02.2020

fc52b5b314c6d99927fd2c061249a395-23309

ТБ "Українська енергетична біржа" відкриває новий напрямок — добрива

Українська енергетична біржа розпочинає продажі за напрямком "Добрива". Запуск нового напрямку пов’язаний з виходом на електронні торги ПАТ "Аграрний фонд". На сьогодні у закупівлі добрив зацікавлені як агрохолдинги, так і невеликі сільськогосподарські підприємства.
Головними перевагами купівлі добрив на біржі шляхом проведення електронних торгів є прозоре ціноутворення, що виключає людський фактор, та широкий доступ учасників до торгів.
“Торгівля добривами на біржі дозволить постійно підтримувати ринкові ціни, стимулювати конкуренцію, і таким чином сприяти сталому розвитку аграрних підприємств та аграрного сектору в цілому”, — говорить генеральний директор ТБ "Українська енергетична біржа" Олександр Коваленко.
Щоб взяти участь у торгах необхідно подати заявку на сайті та пройти акредитацію. Ознайомитись з вимогами та пройти акредитацію можна за посиланням.
Перші торги за напрямком "Добрива" від ПАТ "Аграрний фонд" заплановані на 07.02.2020. На продаж виставлено Амонію нітрат (селітра аміачна) та Карбамід, марки Б загальною кількістю більш ніж 22 тис. тонн.
Українська енергетична біржа зацікавлена у довгостроковій та плідній співпраці з нашими клієнтами. Наші спеціалісти завжди готові допомогти та супроводжувати нових учасників торгів.
https://www.ueex.com.ua/presscenter/news/tb-ukrainska-energetichna-birzha-vidkrivae-novij-napryamok-dobr/
 
 
У Фонді держмайна впевнені, що приватизацію Центренерго невдовзі розблокують

Фонд державного майна впевнений, що суд найближчим часом розблокує процес приватизації ПАТ "Центренерго".
Про це в Укрінформі під час презентації програми сталих інвестицій 2020 року та детального плану приватизації сказав голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко.
 "Я підписав новий наказ про залучення радників; там (у компанії, що оскаржує приватизацію Центренерго, - ред.) одразу було подано позов до суду, однак, ми його точно виграємо і розблокуємо чергову спробу зупинення приватизації", - сказав Сенниченко.
Він зауважив, що в Центренерго було змінено склад наглядової ради і запущено аудит.
Як повідомлялось, Фонд державного майна України розпочав процедуру відбору радників з приватизації для Центренерго 21 січня 2020 року. 31 січня стало відомо, що компанія "Укрдонінвест" Віталія Кропачова домоглася повторного забезпечення позову до Фонду державного майна у справі про приватизацію ПАТ "Центренерго".
Конкурс із продажу державного пакета акцій ПАТ "Центренерго", призначений на 13 грудня 2018 року, був скасований. За інформацією тодішнього глави ФДМУ Віталія Трубарова, учасники конкурсу, а це ТОВ "Укрдонінвест" та Виробниче унітарне підприємство "Нафтобітумний завод", не були допущені до участі в конкурсі, оскільки подана ними документація не відповідала вимогам законодавства.
У газеті Фонду державного майна України "Відомості приватизації" 15 січня 2020 року оприлюднено перелік об’єктів великої приватизації на 2020 рік, серед яких - Одеський припортовий завод і Центренерго.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2870842-u-fondi-derzmajna-vpevneni-so-privatizaciu-centrenergo-nevdovzi-rozblokuut.html
 
 
У Києві розвивають розумну електромережу. ДТЕК Київські електромережі презентував план вдосконалення інфраструктури електричних мереж міста

Нові й модернізовані енергооб’єкти, smart-технології, сучасний клієнтський сервіс та покращена якість електропостачання. ДТЕК Київські електромережі презентував План розвитку столичних електромереж до 2024 року. Енергетики прагнуть забезпечити зростаючі потреби киян в електроенергії та підвищити надійність енергопостачання столиці. Для реалізації планів потрібно вкласти 8,8 мільярда гривень за п’ять років.
«Наш фокус – цифровізація управління інфраструктурою електричних мереж, підвищення надійності електропостачання та якості обслуговування клієнтів. За прогнозами компанії, до 2024 року споживання електроенергії в Києві зросте орієнтовно на 9%. Щоб відповідати зростаючим потребам побутових клієнтів та бізнесу, ми будуємо нові об’єкти та модернізуємо існуючі, впроваджуючи технології Smart Grid».
Маріс Куніцкіс Генеральний - директор ДТЕК Київські електромережі
Планом розвитку енергетичної інфраструктури Києва передбачено, що до кінця 2024 року в столиці побудують 4 нові великі підстанції 110-10 кВ: Одеська, Лук’янівська, Брест-Литовська, Кабельна Нова. Побудують 51 кілометр ліній електропередач 110-35 кВ, реконструюють 1 753 кілометри мереж та 231 енергооб’єкт. 
Сьогодні обладнання 64 високовольтних підстанцій керується дистанційно. В результаті реалізації проєкту цифрове управління буде встановлено на 4 261 об’єкті низької та середньої напруги. Це дозволить дистанційно керувати мережею на кожній вулиці та оперативно реагувати на аварійні ситуації, а отже, підвищить надійність енергосистеми. 
Отримані з автоматизованих об’єктів дані оброблятиме оновлений програмний диспетчерський комплекс SCADA. Він, аналізуючи інформацію, зможе не тільки допомагати керувати мережею, а й прогнозуватиме можливі аварійні ситуації та пропонуватиме варіанти вирішення. Що значно підвищить якість енергопостачання. 
Сьогодні цифровізація торкнулася кожного десятого киянина. Проте вже за 5 років розумний лічильник працюватиме у кожного третього. Такі прилади позбавлять клієнтів від потреби передавати покази споживання та допоможуть заощадити.
Діджиталізуються й ремонтні підрозділи ДТЕК Київські електромережі. Вже навесні цього року їх роботою почнуть управляти за допомогою smart-комплексу «Мобільні бригади». Це, за прогнозами енергетиків, на 15% зменшить час ліквідації аварій, пришвидшить на 30% виконання заявок клієнтів.  
Докорінних змін зазнає клієнтський сервіс. Компанія фокусується на розвитку онлайн-каналів обслуговування. Зокрема, минулого року запустили клієнтський портал, на якому вперше стала доступна карта планових відключень, а у 2020 році з’являться чатбот та мобільний додаток. 
«Завдяки реалізації наших планів ми здійснимо якісний стрибок у надійності, оперативності та сервісі. Клієнти отримають більш стабільне електропостачання, а місто – фундамент для створення Smart City».
Маріс Куніцкіс Генеральний - директор ДТЕК Київські електромережі
Детально з Планом розвитку можна ознайомитися за посиланням.
https://www.dtek-kem.com.ua/ua/news/u-kiyevi-rozvivayut-rozumnu-elektromerezhu-dtek-kijivski-elektromerezhi-prezentuvav-plan-vdoskonalennya-infrastrukturi-elektrichnih-merezh-mista
 
 
Господарський суд м. Києва розблокував процес приватизації ПАТ «Центренерго»

Господарський суд м. Києва своєю ухвалою від 6 лютого 2020 року задовольнив клопотання Фонду державного майна України, скасувавши заходи забезпечення позову, якими було заблоковано приватизацію ПАТ «Центренерго».
 Нагадаємо, що 23 січня 2020 року Господарський суд м. Києва, без виклику сторін, розглянув та задовольнив заяву ТОВ «Укрдонінвест» про забезпечення позову та заборонив Фонду вчиняти дії щодо приватизації ПАТ «Центренерго» до вступу в законну силу судового рішення за результатами розгляду справи по суті про визнання недійсним наказу ФДМУ № 1572 від 13 грудня 2018 року.
У відповідь Фондом було подано до Господарського суду міста Києва клопотання про скасування зазначених заходів забезпечення позову. 
Водночас, наприкінці січня Фонд державного майна України розпочав процедуру відбору інвестиційних радників з приватизації для ПАТ «Центренерго». З метою детального аналізу стану справ в компанії за результатами 2019 року ФДМУ також залучає аудиторську компанію з бездоганною репутацією.
У лютому будуть запущені процедури підготовки до приватизації низки наступних об'єктів великої приватизації.
Довідково 
ПАТ «Центренерго» є одним з найбільших підприємств електроенергетичної галузі країни і єдиною в Україні державною енергогенеруючою компанією, що має вагомі конкурентні переваги та значний потенціал розвитку. 
ПАТ «Центренерго» – енергетична компанія, яка займається виробництвом та постачанням електроенергії на оптовий ринок. Частка компанії у загальному обсязі виробленої електроенергії країни складає 8%, а в обсязі виробленої теплової енергії – 18%.   
До складу компанії входять три теплові електростанції – Вуглегірська, Зміївська та Трипільська. Сумарна проектна потужність станцій становить 7695 МВт, що дорівнює близько 15% від загальної потужності електростанцій України. За цим показником компанія посідає друге місце серед теплових енергогенеруючих компаній України. На електростанціях компанії встановлено 23 енергоблоки потужністю від 175 до 800 МВт, з яких 18 блоків – вугільні, а 5 призначені для використання газомазутного палива.
http://www.spfu.gov.ua/ua/news/gospodarskij-sud-m.-kieva-rozblokuvav-proces-privatizacii-pat-%E2%80%9Ccentrenergo%E2%80%9D-6260.html
 
ПАТ «Донбасенерго» вимагає вжити дієвих заходів для стабілізації вітчизняного ринку електричної енергії

ПАТ «Донбасенерго» звертається до міністра енергетики та захисту довкілля України О. А. Оржеля, голови Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг А. М. Геруса, голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг В. В. Тарасюка з вимогою втрутитися в ситуацію, що склалася на ринку електроенергії України.
Об’єднана енергосистема України перебуває у надзвичайно критичній ситуації, що викликана регуляторними обмеженнями, запровадженими на ринку електроенергії. Викривлена існуюча модель балансуючого ринку, ПСО, що пов’язане з нефінансовими механізмами, має наслідком економічно необгрунтований профіцит пропозиції атомної генерації, що «штучно» знижує ціни на організованих сегментах ринку та розбалансовує систему. Профіцит базової енергії в лютому 2020 р. становить 2–4 ГВт.
У поточному місяці електроенергія, що виробляється на Слов’янській ТЕС – головному структурному підрозділі ПАТ «Донбасенерго» – продається за ціною 1148 грн/МВт*год, що покриває тільки паливну складову. Середня ціна електроенергії станції за 9–10 лютого взагалі становила 848 грн/МВт*год. За таких складових Слов’янська ТЕС не спроможна закуповувати вугілля та виконувати поточні ремонтні програми, що ставить під загрозу можливість підтримання в робочому стані маневреного обладнання для оперативного покриття сезонних піків в ОЕС України. Так, тільки за 9 днів лютого 2020 р. збиток роботи Слов’янської ТЕС становив 33 млн грн.
З огляду на вищезазначене, ПАТ «Донбасенерго» звертається до регулюючих органів з проханням вжити дієвих заходів для стабілізації ринку електричної енергії та розглянути доцільність внесення деяких змін до документів, що регламентують відносини суб’єктів на ринку.
Довідково: станом на 01.02.2020 р. 60,86 % акцій ПАТ «Донбасенерго» належать Приватному акціонерному товариству «ЕНЕРГОІНВЕСТ ХОЛДИНГ», 25 % + 1 акція – державі в особі Фонду державного майна України, 14,14 % – іншим міноритарним акціонерам.
ПАТ «Донбасенерго» об’єднує дві електростанції: Слов’янську та Старобешівську ТЕС (остання з 2014 р. розташована на не підконтрольній Україні території). З березня 2017 р. показники виробничої діяльності активів, розміщених на тимчасово окупованій території в Донецькій області, не включаються у звітність «Донбасенерго» через призупинення управління.
Установлена потужність Слов’янської ТЕС становить 880 МВт.
https://de.com.ua/uk/news/novosti/pao_%c2%abdonbassenergo%c2%bb_trebuet_prinjat_dejstvennye_mery_dlja_stabilizacii_otechestvennogo_rynka_elektricheskoj_energii
 
 
Україна в січні збільшила виручку від експорту електроенергії на 36,4%

Україна в січні 2020 року збільшила виручку від експорту електроенергії на 36,4% (на $ 11,204 млн) у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року - до $ 41,957 млн.
За даними Державної митної служби, в Угорщину минулого місяця поставлена ​​електроенергія на $ 22,676 млн, Польщу - на $ 8,538 млн, Румунію - на $ 7,692 млн, інші країни - на $ 3,051 млн.
Крім того, Україна в січні-2020 імпортувала електроенергію на $ 25,96 млн, у тому числі з Угорщини на $ 12,713 млн, Словаччини - на $ 7,919 млн, Білорусі - на $ 2,829 млн, інших країн - $ 2,499 млн.
 Україна в 2019 році збільшила виручку від експорту електроенергії на 14,1% (на $ 46,825 млн) у порівнянні з 2018 роком - до $ 378,767 млн, т.ч в Угорщину поставлено на $ 231,359 млн, Польщу - на $ 84,584 млн, Молдову - на $ 41,683 млн, інші країни - на $ 21,141 млн.
Крім того, Україна в 2019 році імпортувала електроенергію на $ 121,401 млн, у тому числі з Білорусі на $ 43,115 млн, Словаччини - на $ 36,336 млн, Угорщини - на $ 26,485 млн, інших країн - $ 15,465 млн.
У натуральному вираженні Україна в 2019 році збільшила експорт електроенергії на 4,9% (на 303,6 млн кВт-год) в порівнянні з 2018 роком - до 6 млрд 469,3 млн кВт-год, а імпорт за підсумками минулого року склав 2 млрд 698,6 млн кВт-год.
https://elektrovesti.net/69592_ukraina-v-yanvare-uvelichila-vyruchku-ot-eksporta-elektroenergii-na-364
 
 
СБУ викрила махінації з продажем «пільгової» електроенергії на 2,8 млрд грн

Служба безпеки України допомогла державному підприємству "Гарантований покупець" уникнути збитків на 2,8 млрд гривень.
Як повідомляють у держоргані з правоохоронними функціями, протягом липня-грудня 2019 року представники компаній-постачальників універсальних послуг надавали в Держпідприємство "Гарантований покупець" недостовірні дані, передає .
Комерсанти штучно завищували обсяги споживання населенням електричної енергії, яка постачалася за пільговими цінами.
Отриманий "надлишок" дешевої електроенергії постачальники реалізовували підприємцям за ринковою вартістю.
Протиправний механізм дозволив правопорушникам незаконно отримати понад 2,8 млрд гривень.
В результаті оперативного реагування СБУ у взаємодії з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг та Міністерством енергетики та захисту навколишнього середовища протиправний механізм було заблоковано.
Постачальники повністю визнали суму претензій і почали відшкодування збитків ДП "Гарантований покупець".
https://my.ua/news/cluster/2020-02-12-sbu-vikrila-makhinatsiyi-z-prodazhem-pilgovoyi-elektroenergiyi-na-28-mlrd-grn

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами