Українська енергетична інфраструктура: 09-15.03.2020



Укренерго уклало контракт з консорціумом Dalekovod/General Electric на реконструкцію ПС 750 кВ «Дніпровська»

НЕК «Укренерго» 28 лютого підписало контракт з консорціумом «Dalekovod JSC/General Electric Grid GmbH» (Хорватія/Німеччина) на реконструкцію підстанції 750 кВ «Дніпровська» у Дніпропетровській області. Підстанція «Дніпровська» є останнім з чотирьох об’єктів модернізації у складі проекту «Реконструкція підстанцій у східній частині України», що фінансується за рахунок банку розвитку KfW та Уряду Німеччини. Вартість укладеного контракту – 31,7 млн євро. Термін реалізації – 3 роки.
 Проект «Реконструкція підстанцій у східній частині України» передбачає реконструкцію чотирьох підстанцій: 750 кВ «Дніпровська» та «Запорізька» Дніпровської енергосистеми та ПС 330 кВ «Харківська» і «Залютине» Північної енергосистеми. У ІІ півріччі 2018 р. за результатами міжнародних торгів уже укладені контракти на реконструкцію ПС «Запорізька», «Харківська» та «Залютине», ведуться відповідні роботи згідно з графіками. Загальна вартість проекту – 150 млн євро.
Реконструкція ПС 750 кВ «Дніпровська» передбачає заміну зношеного та застарілого високовольтного обладнання 750 і 330 кВ підстанції, у т. ч. двох фаз автотрансформатора 750 кВ та трансформатора поперечного регулювання, часткову заміну пристроїв релейного захисту та автоматики, системи електропостачання власних потреб та будівництво пункту цивільного захисту. При реконструкції буде впроваджено автоматизовану систему управління технологічними процесами, що дозволить керувати підстанцією дистанційно, без необхідності постійної присутності на об’єкті оперативного персоналу.
Крім того, на підстанції буде встановлено додатковий автотрансформатор 750 кВ потужністю 1000 МВА та трансформатор поперечного регулювання. Це збільшить наразі недостатню трансформаторну потужність підстанції, підвищить пропускну здатність між мережами 750 і 330 кВ і забезпечить надійність передачі електроенергії у ремонтних схемах роботи мережі.
«Ми впевнені, що, маючи таких партнерів, ми забезпечимо проведення робіт на найвищому технологічному рівні та у визначені терміни. Реконструкція підстанції значно підвищить безпеку та надійність передачі електроенергії перш за все у Дніпровському регіоні, електропостачання якого ускладнене внаслідок зниження генерації на теплових станціях та пошкодження мереж на сході України. Важливість цього проекту зумовлена також і тим, що він є одним з елементів підготовки до інтеграції до ENTSO-E», — прокоментував директор з інвестицій НЕК «Укренерго» Олег Павленко.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/ukrenergo-uklalo-kontrakt-z-konsortsiumom-dalekovod-general-electric-na-rekonstruktsiyu-ps-750-kv-dniprovska/
 
 
Прозоро та відкрито про головне

Діяльність АТ «Хмельницькобленерго» відкрита та прозора. Чесні та партнерські взаємовідносини із усіма зацікавленими сторонами, а саме: персоналом, споживачами, акціонерами, партнерами та суспільством – є одним із пріоритетів Товариства.
Саме тому ми систематично оприлюднюємо результати нашої діяльності, прозоро висвітлюємо наші новини, досягнення або ж труднощі.
Сьогодні ми оприлюднюємо результати діяльності за останні три роки. І сміливо можемо запевнити, що ми не зупиняємось на досягнутому, автоматизуємо бізнес-процеси, будуємо чітку систему цілей та стратегічних напрямків розвитку, прагнемо розвинути Товариство до рівня європейських компаній.
 
https://hoe.com.ua/post/prozo-ta-vidkrito-pro-golovne.html?fbclid=IwAR3h_hnJd4nD6fD5KfYXuOBcWdQL9io0DV8uQ5MPf-LZDUzA5gmj2CrW8ic
 
 
На УЕБ планується закупівля електроенергії з використанням коефіцієнтів

На 11 березня запланований перший аукціон у комерційних секціях з використанням коефіцієнтів. Ініціатором стартової позиції на купівлю виступило ПрАТ «Харківенергозбут».
В кінці минулого року Українська енергетична біржа запропонувала учасникам ринку нові інструменти для торгівлі електроенергією, серед яких представлені торги коефіцієнтами. Суть такого аукціону полягає в тому, що учасник, який ініціює виставлення позиції на аукціон, замість ціни вказує стартовий коефіцієнт, що являє собою ставку дисконту або премії до обраного ініціатором базового індикатора ціни. В процесі аукціону торгівля може відбуватись як на підвищення, так і на зниження коефіцієнту.
ПрАТ «Харківенергозбут» обрав ціни РДН на відповідну годину в якості базового індикатора ціни, стартовий коефіцієнт було визначено на рівні 0,995. Компанія планує закупити 5400 МВт.-год. електроенергії пікового навантаження.
https://www.ueex.com.ua/presscenter/news/na-ueb-planuetsya-zakupivlya-elektroenergii-z-vikoristannyam-koe/
 
 
Виручка від експорту електроенергії зросла з початку року на 30%, - Митна служба

Україна в січні-лютому 2020 року збільшила виручку від експорту електроенергії на 30,1% (на $ 19,54 млн) у порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до $ 84,38 млн, у тому числі в лютому поставлено електроенергії на $ 42,43 млн.
Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на дані Державної митної служби, передає БізнесЦензор.
 Зокрема, в Угорщину за два місяці 2020 року поставлена ​​електроенергія на $ 40 млн, Румунію - на $ 21,04 млн, Польщу - на $ 17,45 млн, інші країни - на $ 5,89 млн.
У той же час Україна в січні-лютому імпортувала електроенергію на $ 57,25 млн (у лютому - на $ 31,29 млн), в тому числі з Росії - на $ 25,81 млн, Угорщини - на $ 19,23 млн, Білорусі - на $ 7,51 млн, інших країн - $ 4,71 млн.
Як повідомлялося, Україна в 2019 році збільшила виручку від експорту електроенергії на 14,1% (на $ 46,83 млн) у порівнянні з 2018 роком - до $ 378,77 млн, у тому числі в Угорщину поставлено на $ 231,36 млн, Польщу - на $ 84,58 млн, Молдову - на $ 41,68 млн, інші країни - на $ 21,14 млн.
Крім того, Україна в 2019 році імпортувала електроенергію на $ 121,4 млн, у тому числі з Білорусі на $ 43,12 млн, Словаччини - на $ 36,34 млн, Угорщини - на $ 26,49 млн, інших країн - $ 15,47 млн.
У натуральному вираженні Україна в 2019 році збільшила експорт електроенергії на 4,9% (на 303,6 млн кВт-год) в порівнянні з 2018 роком - до 6,47 млрд кВт-год.
При цьому Україна в липні 2019 року відновила комерційний імпорт електроенергії, сумарний обсяг якого за підсумками минулого року склав 2,7 млрд кВт-год.
ДТЕК Ріната Ахметова в 2019 році збільшив експорт української електроенергії на 0,1% (на 4,1 млн кВт-год) - до 5,83 млрд кВт-год, зайнявши 90,1% загального експорту країною за цей період. Імпорт електроенергії компанією склав 368,6 млн кВт-год, тоді як роком раніше не здійснювався
https://biz.censor.net.ua/news/3180445/vyruchka_ot_eksporta_elektroenergii_vyrosla_s_nachala_goda_na_30_tamojennaya_slujba

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами