Українська енергетична інфраструктура: 08-14.04.2019



Уряд ухвалив рішення, яке розблокує платежі «Укренерго» перед розробниками ПЗ для балансуючого ринку


Кабінет міністрів Україні 20 березня вніс зміни до постанови №70 від 27.01.2016р, яка визначає порядок підготовки та реалізації інвестиційних проектів, які фінансуються за кошти міжнародних фінансових організацій.
Згідно з прийнятим рішенням, ДП «НЕК «Укренерго» стає відповідальним виконавцем проекту з розробки програмного забезпечення для функціонування ринку балансуючих послуг та ринку допоміжних послуг, що дозволить підприємству погоджувати оплату платежів перед розробниками софту з Міністерством фінансів і виключити із ланцюжку погодження Міністерство енергетики та вугільної промисловості, яке заблокувало оплату відповідних послуг. Про це 29 березня на засіданні НКРЕКП, повідомив керівник ДП «НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук.
«20 березня уряд ухвалив зміни до Постанови від 27.01.2016 року №70, які дозволяють покласти функції відповідального виконавця (державного органу або компанії, які визначені Мінфіном відповідальними за реалізацію – ред.) з проекту, який підтримує міжнародна фінансова організація, безпосередньо на підприємство — бенефіціара (компанію, яка отримує кредитні кошти – ред.). Ми очікуємо, що найближчим часом платежі відновляться за новою процедурою, розблокуються, і ми зможемо проводити вибір коштів по цьому кредиту за новою процедурою», — зазначив керівник ДП «НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук.
https://ua.energy/osnovni-podiyi/uryad-uhvalyv-rishennya-yake-rozblokuye-platezhi-ukrenergo-pered-rozrobnykamy-pz-dlya-balansuyuchogo-rynku/


Кабмін затвердив фінплан «Енергоринку» на 2019 р. з очікуваним чистим прибутком 467,1 млн грн

Кабінет міністрів затвердив фінансовий план ДП «Енергоринок» на 2019 рік з плановим показником чистого прибутку в сумі 467,1 млн грн, що в шість разів менше очікуваної в 2018 році, передає Енергореформи.
Згідно з пояснювальною запискою до фінансового плану, наявного в розпорядженні агентства «Інтерфакс-Україна», отримання чистого доходу від реалізації продукції передбачено в сумі 88,356 млрд грн, що майже в два рази менше очікуваного за підсумками 2018 року.
У документі зазначено, що після впровадження повномасштабного ринку електричної енергії, зокрема, запуску з 1 липня 2019 року оптового ринку е/е, операції з купівлі-продажу здійснюватимуть нові учасники ринку - створені на базі держпідприємства філії «Оператор ринку» і «Гарантований покупець». За самим же «Енергоринком» залишиться врегулювання кредиторської та дебіторської заборгованості.
Як повідомлялося, в липні 2019 року в Україні заплановано запуск нової моделі оптового ринку е/е на виконання закону «Про ринок е/е», прийнятого в квітні 2017 року. Передбачається перехід від роботи за моделлю «єдиного покупця» до конкурентного механізму, який передбачає двосторонні договори між виробниками та споживачами, постачальниками, введення балансуючого ринку, ринку «на добу вперед» і внутрішньодобового ринку.
ДП «Енергоринок» створено постановою Кабінету міністрів 5 травня 2000 року для забезпечення функціонування оптового ринку е/е (ОРЕ). На сьогодні близько 98% все вироблюваної е/е в Україні і 100% усієї імпортованої купується і продається на ОРЕ. «Енергоринок» купує е/е у виробників, купує послуги НЕК «Укренерго», продає е/е постачальникам, є розпорядником системи розрахунків за е/е, здійснює організаційне та матеріально-технічне забезпечення ОРЕ. ДП також відповідальне за погодинне планування роботи об’єднаної енергосистеми України, за розрахунок погодинних прогнозних цін купівлі/продажу е/е на наступну добу.
http://reform.energy/news/kabmin-utverdil-finplan-energorynka-na-2019g-s-ozhidaemoy-chistoy-pribylyu-4671-mln-grn-10971


Сергій Савчук: В Україні потрібно перетворити енергетичну утилізацію сміття на економічно вигідний проект для інвесторів

Розроблені Держенергоефективності законодавчі зміни для стимулювання енергетичної утилізації сміття в Україні – ключова тема наради, що відбулася під головуванням Голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Сергія Савчука із представниками Київської міської державної адміністрації (КМДА), Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), бізнесу та експертами.
«Як відомо, в Україні близько 93% побутових відходів вивозиться на полігони в той час, як у провідних країнах світу цей ресурс використовують для генерації енергії, – повідомив Сергій Савчук. – Для порівняння у Швеції відсортовується 99% сміття, з яких 50% підлягають енергетичній утилізації».
Наприклад, у Великобританії планується встановити один з найбільших у Європі заводів із енергетичної утилізації сміття потужністю 60 МВт. Завод перероблятиме близько 600 тис. тонн сміття на рік та генеруватиме електроенергію, якої буде достатньо для близько 110 тис. домогосподарств.
В Україні потрібно перетворити енергетичну утилізацію сміття на економічно вигідний проект для інвесторів.
Так, на основі вже розробленої Держенергоефективності спільно з КМДА та НКРЕКП концепції пропонуються законодавчі зміни в ключових напрямах, зокрема:
- налагодити чітку систему адміністрування на муніципальному рівні:
- створити інститут «єдиного оператора» поводження з побутовими відходами;
- запровадити можливість укладати довгострокові договори на переробку відходів;
- забезпечити гарантії сміттєпереробним підприємствам щодо завантаженості заводів необхідним обсягом ресурсу.
- передбачити використання RDF/SRF як потенційного джерела енергії. При цьому, важливо забезпечити екологічну безпеку і встановити чіткі правила тарифоутворення для послуг з енергетичної утилізації відходів (gate fee).
- запровадити стимулювання для перероблення відходів замість їх вивезення на полігони чи звалища. Сьогодні подібна мотивація відсутня, а вартість захоронення сміття значно нижча за вартість його перероблення.
- ввести дієвий контроль та відповідальність у цій сфері.
https://www.kmu.gov.ua/ua/news/sergij-savchuk-v-ukrayini-potribno-peretvoriti-energetichnu-utilizaciyu-smittya-na-ekonomichno-vigidnij-proekt-dlya-investoriv


Скасування дифтарифів для непобутових споживачів не вплинуло на добовий графік споживання е/е в Україні – НКРЕКП

Скасування дифтарифів для непобутових споживачів поки не привела до істотної зміни добового графіка споживання е/е в Україні.
Про це повідомив член Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Дмитро Коваленко на «круглому столі» «дифтарифів на е/е в світлі впровадження нового ринку е/е» в четвер, передає Енергореформи.
За його даними, в денний час споживання е/е виросло приблизно на 1%, а в нічний - на 0,5%, тобто відхилення в темпах зростання споживання е/е за різними зонами доби незначне.
За даними регулятора, на кінець 2019 року дифтариф на е/е застосовувало 24865 суб’єктів господарювання, їх обсяг споживання склав 28,57 млрд кВт-год, а частка в структурі загального споживання по країні - 19%. При цьому близько 70% з цієї кількості складали невеликі споживачі, приєднаною потужністю до 150 кВ.
Д.Коваленко підкреслив, що в 2018 року субсидування споживачів, що користуються зонним тарифом на е/е, склало 3,5 млрд грн, при цьому 98% таких споживачів відносилося до великої промисловості.
У НКРЕКП нагадали, що всі споживачі, оснащені автоматизованою системою комерційного обліку (АСКОЕ) можуть купувати е/е за погодинними цінами. Для тих споживачів, у яких встановлено лише трьохзонний облік, НКРЕКП планує дозволити використовувати показники багатозонних лічильників е/е непобутових споживачів для визначення обсягу купленої в оптовому ринку е/е, що дозволить застосовувати до нього добові погодинні ціни.
Регулятор розробив проект постанови, яка вносить зміни до Тимчасового порядку визначення обсягу покупки е/е на оптовому ринку енергопостачальник і операторами систем розподілу на перехідний період до дати початку дії нового ринку е/е (затверджений постановою НКРЕКУ від 28 грудня 2018 року №2118). Планується, зокрема, встановити, що споживана в межах кожної з трьох зон доби е/е йде рівним графіком. Відповідно буде розраховуватися погодинної обсяг споживання - шляхом ділення обсягу споживання на кількість годин.
Як повідомлялося, в зв’язку з новими правилами функціонування роздрібного ринку е/е з 1 січня 2019 року було скасовано диференційовані за зонами доби тарифи на е/е для непобутових споживачів (для побутових вони продовжують діяти). Дифтарифів були введені для стимулювання споживачів переходити на споживання е/е вночі. При трьохзонному обліку нічний тариф (з 23.00 до 06.00) становив 25% від рівня фіксованого тарифу, за яким продавало е/е обленерго.
За даними (ДП) «Енергоринок», середня оптово-ринкова ціна (ОРЦ) електроенергії в Україні в березні склала 1551,6 за МВт-год (без ПДВ і акцизного податку). При цьому нічна ціна е/е (в період доби з 24.00 до 06.00) склала 825 грн за МВт-год, тобто більше 50% від загальної середньої ціни.
http://reform.energy/news/otmena-diftarifov-dlya-nebytovykh-potrebiteley-ne-povliyala-na-sutochnyy-grafik-potrebleniya-ee-v-ukraine-nkreku-10981


Ціна продажу електроенергії в ОРЕ в березні 2019 р знизилася на 1,2%

Середня ціна продажу виробниками електроенергії в оптовий ринок (ОРЕ) в березні 2019 року зменшилася на 1,2% в порівнянні з попереднім місяцем - з 1160,07 до 1146,01 грн/МВт-год.
Згідно з даними на сайті ДП «Енергоринок», середня ціна продажу ГК ТЕС в березні-2018 склала 1763,67 грн / МВт-год (-18,6% до лютого), НАЕК «Енергоатом» - 574,56 грн / МВт-год (+ 0,2%), ГЕС - 707,47 грн / МВт-год (-2,1%), ТЕЦ та ін. - 1790,19 грн / МВт-год (+1,2%), «зелений тариф «(СЕС, ВЕС, малі ГЕС, біомаса) - 4789,05 грн / МВт-год (+ 7,4%).
Частка НАЕК «Енергоатом» в загальній структурі відпуску електроенергії в ОРЕ в березні-2018 склала 55,64% в порівнянні з 58,79% у лютому, частка ГК ТЕС - 25,95% (23,77%), ТЕЦ та інших станцій - 9,66% (10,11%), ГЕС - 5,47% (5,3%) «зелених» - 3,28% (2,03%).
Відпуск електроенергії в ОРЕ в березні-2019 склав 12 млрд 932,428 млн кВт-год (-7,9% до березня-2018), в т.ч. НАЕК - 7 млрд 195,495 млн кВт-год (+ 1,2%), ГК ТЕС - 3 млрд 355,908 млн кВт-год (-15,2%), ГЕС - 708,034 млн кВт-год (-51,1%), ТЕЦ та ін. - 1 млрд 248,875 млн кВт-год (-2,5%), «зеленими» - 424,117 млн кВт-год (+ 75,7%).
Середня ціна покупки електроенергії в ОРЕ за березень знизилася на 2,2% (з 1262,17 до 1234,89 грн / МВт-год), у т.ч. для операторів системи розподілу - на 2,8% (з 1630,22 до 1585,07 грн / МВт-год).
http://uaenergy.com.ua/post/32124/tsena-prodazhi-elektroenergii-v-ore-v-marte-2019-g/


Кабмін заборонив відключення е/е стратегічно важливим в сфері телекомунікацій і зв’язку держпідприємствам

Кабінет міністрів України заборонив здійснювати обмеження і відключення енергопостачання об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки країни в сфері телекомунікацій і зв’язку.
Відповідна постанова уряду (№300 від 25 березня 2019 роки) про внесення змін до «Порядку забезпечення поставки е / е захищеним споживачам» опубліковано в урядовому виданні «Урядовий кур’єр» 9 квітня.
Як повідомлялося, з 4 квітня в ряді населених пунктів Луганської області через знеструмлення об’єктів Концерну радіозв’язку, радіомовлення і телебачення (РРТ) було частково відключено українське телерадіомовлення.
https://interfax.com.ua/news/general/579340.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами