Українська енергетична інфраструктура: 07-13.10.2019



НКРЕКП опублікувала проект попереднього рішення про сертифікацію Укренерго як оператора системи передачі

НКРЕКП опублікувала проект попереднього рішення про сертифікацію НЕК «Укренерго» як оператора системи передачі (ОСП).
Сертифікація Укренерго є вимогою Закону України «Про ринок електричної енергії» та директиви ЕС 2009/72, імплементація якої входить до міжнародних зобов’язань України. Сертифікація також є необхідною умовою отримання ліцензії на провадження діяльності з передачі електроенергії в нової моделі ринку.
За результатами розгляду поданих компанією документів Регулятор пропонує підтвердити в цілому відповідність вимогам щодо відокремлення і незалежності оператора системи передачі. Зокрема, підтверджено дотримання вимог щодо відокремлення діяльності з передачі електричної енергії від діяльності з виробництва та постачання електричної енергії, у тому числі в частині управління, прийняття рішень та виконання обов’язків ОСП.
Остаточне рішення про сертифікацію НЕК «Укренерго» буде прийняте лише після виконання певних заходів. Ключовим серед них є внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії». Відповідно до  ч.3 ст. 32 Закону, оператором системи передачі може бути виключно власник системи передачі. Наразі Укренерго володіє об’єктами системи передачі на праві господарського відання, і це є одним із засобів реалізації державою права власності. Для виконання цієї умови Укренерго звернулося до Регулятора з проханням ініціювати відповідні зміни до законодавства.
Також в проекті рішення НКРЕКП зазначено, що для остаточного підтвердження сертифікації необхідно виключити зі Статуту компанії низку пунктів. Зокрема, щодо здійснення моніторингу та аналізу роботи обладнання та руху палива, розрахунків виробництва електроенергії та структури палива на ТЕС, а також щодо участі у формуванні планових графіків ремонтів обладнання електростанцій, розробки прогнозних балансів палива тощо. НКРЕКП зазначає, що відповідно до чинного законодавства в умовах нової моделі ринку електроенергії це не є функціями, правами та обов’язками ОСП.
http://oilreview.kiev.ua/2019/10/02/nkrekp-opublikuvala-proekt-poperednogo-rishennya-pro-sertifikaciyu-ukrenergo-yak-operatora-sistemi-peredachi/
 
 
У Верховній Раді пропонують ввести мито на імпорт електроенергії з Росії

Народний депутат, голова парламентського комітету з питань енергетики і ЖКГ Андрій Герус запропонував регулювати імпортні поставки електроенергії з країни-агресора Російської Федерації шляхом введення імпортного мита. Таку заяву він зробив 2 жовтня під час засідання комітету.
 "До речі, я хочу запропонувати спецмито на імпорт електроенергії з РФ. Навіть якщо він буде відбуватися, то нехай від цього виграє український бюджет, українська держава. Це Кабмін може зробити. У Кабміні є механізм введення спецмита, санкцій, є ліцензійні умови регулятора. Є багато механізмів, як це можна регулювати ", - сказав він в ході минулого в середу парламентського комітету.
Як повідомлялося, Україна 1 жовтня 2019 року відновила комерційний імпорт електроенергії з РФ. У минулий вівторок імпорт рівним графіком потужністю 100 МВт здійснювало ТОВ "Юнайтед Енерджі".
Комерційний імпорт е / е в Україну з РФ в останній раз здійснювався в 2015 році за укладеним між ДПЗД "Укрінтеренерго" і ВАТ "Інтер РАО" договору для подальшої її передачі в окупований Крим. Контракт діяв протягом 2015 року та передбачав рівномірний графік поставок об'ємом до 1,5 ГВт. Надалі він не був продовжений.
Україна в 2014 році імпортувала 178 млн кВт-год електроенергії з Росії, в 2015 року - 2 млрд 295,9 млн кВт-год. В останні роки комерційний імпорт е / е з РФ в Україну не здійснювався, були лише невеликі технологічні перетоки, пов'язані з паралельною роботою ОЕС України з енергосистемами суміжних країн (враховується за контрактами ДП "Енергоринок").
https://elektrovesti.net/67795_v-verkhovnoy-rade-predlagayut-vvesti-poshlinu-na-import-elektroenergii-iz-rossii


Робота «Укренерго» неефективна – Оржель

Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища Олексій Оржель заявив, що вважає роботу ПрАТ «Укренерго» неефективною. Про це чиновник сказав на засіданні парламентського комітету з питань енергетики та ЖКГ.
Під час засідання народний депутат Олексій Кучеренко звинуватив «Укренерго» в недотриманні термінів будівництва підстанції «Кремінська» в Луганській області. Оржель у відповідь на коментар парламентарія заявив, що робота «Укренерго» неефективна.
 «Так, я вважаю, що робота «Укренерго» - не ефективна, відповідно, треба понести кадрові питання. Наглядова рада знаходиться в структурі Мінфіну, ми працюємо з Оксаною Сергіївною (Маркаровою, міністром фінансів України - ред.) Щодо перегляду логіки розвитку компанії», - сказав міністр.
Для того щоб забезпечити Луганську область електроенергією з ОЕС, в 2016 році "Укренерго" провела тендер на будівництво підстанції Кремінська та лінії електропередач протяжністю 24 км.
Через довгий незатвердження Кабміном виділення землі для будівництва підстанції Кремінська, її завершення заплановане лише на 30 травня 2020 року.
Раніше ЕлектроВісті писали, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, підготувала попереднє рішення про сертифікацію "Укренерго" в якості незалежного оператора системи передачі.
За оцінкою НКРЕКП, Укренерго в цілому відповідає вимогам відділення і незалежності оператора системи передачі, передбачених законом. Однак прийняття остаточного рішення про сертифікацію НЕК можливо лише після того, як компанія внесе зміни до статуту для його узгодження з чинним законодавством. На внесення змін Укренерго відведуть термін до 20 жовтня.
Нацрегулятор після прийняття попереднього рішення передасть всі документи з цього питання секретаріату Енергетичного співтовариства.
https://elektrovesti.net/67794_rabota-ukrenergo-neeffektivna-orzhel?preview=1
 
 
Обсяг купівлі-продажу е / е в вересні на РСВ виріс на 7,16%, на ВСР - знизився на 10,4%

Обсяг купівлі-продажу електричної енергії на ринку на добу наперед (РСВ) у вересні збільшився на 7,16% в порівнянні з серпневим обсягом - до 4 млн 088,778 тис. МВт-год, на внутрішньодобовому ринку (ВСР) знизився на 10,38% - до 108,719 МВт-год, свідчать дані в звіті держпідприємства "Оператор ринку", передає Енергореформи.
Так, обсяг електричної енергії, торгується на РСВ в торговельній зоні "Об'єднана енергетична система України" (ОЕС), у вересні збільшився на 6,09% - до 3 млн 838,965 тис. МВт-год, в торговельній зоні "Бурштинський острів" - на 26,8%, до 249,812 тис. Мвт-год.
Обсяг е / е торгується на ВСР в зоні ОЕС знизився на 6,8% - до 83,799 тис. МВт-год, в зоні "Бурштинський острів" - на 20,63%, 24,920 тис. МВт-год
http://reform.energy/news/obem-kupli-prodazhi-ee-v-sentyabre-na-rsv-vyros-na-716-na-vsr-snizilsya-na-104-12654 

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами