Українська енергетична інфраструктура: 06-12.05.2019



Україна створює можливості для розвитку сегменту накопичувачів енергії


У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України під головуванням Генерального директора Директорату енергетичних ринків Ольги Буславець проведено зустріч з представниками «International Finance Corporation» (World Bank Group).
Учасники обговорили шляхи використання систем накопичення електроенергії (промислових електроакумуляторів) в ОЕС України в умовах зростання частки сонячної і вітрової генерації та напрямків підтримки зі сторони International Finance Corporation.
Представники IFC в свою чергу повідомили про зацікавленість в розвитку сектору електроакумулюючих систем в Україні та висловили готовність надати експертну і технічну допомогу Міненерговугілля в частині вивчення світового досвіду використання таких систем, підготовці та реалізації відповідних пілотних проектів.
У зустрічі з іноземної сторони взяли участь Джейсон Бретт Пеллмар (Jason Brett Pellmar), Голова Регіонального представництва IFC в Україні, Білорусі та Молдові, Небойша Арсенієвич (Nebojsa Arsenijevic), провідний фахівець з енергетики, енерго- і ресурсоефективності, та Олена Волошина, голова діяльності IFC в Україні.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article?art_id=245362408&cat_id=35109


Укренерго та словацький SEPS обговорили нову експлуатаційну угоду

Укренерго та словацький оператор системи передачі (ОСП) SEPS домовилися укласти до кінця 2019 року нову угоду щодо співробітництва та експлуатації повітряної лінії (ПЛ) 400 кВ Вельке Капушани — Мукачево, що з’єднує Острів Бурштинської ТЕС і енергосистему Словаччини. Під час робочої зустрічі в квітні 2019 р. у Києві представники обох ОСП обговорили зміст нової угоди, визначили терміни розробки додатків до неї.
Експлуатаційна угода встановлює правила та вимоги щодо забезпечення паралельної роботи Острову Бурштинської ТЕС і енергосистеми Словаччини та порядок взаємодії між ОСП під час спільної експлуатації міждержавного перетину. Зокрема в ній обговорюються питання взаємодії під час спільної експлуатації обладнання, порядки планування міждержавних перетоків та обміну даними, заходів з обслуговування ПЛ, порядки відключень тощо.
Необхідність оновлення існуючої експлуатаційної угоди викликана зміною правил та вимог ENTSO-E. Її буде розроблено на основі принципів, якими керується переважна більшість європейських ОСП.
Нагадаємо, що реконструкція міждержавних ліній 400 кВ Мукачеве – Вельке Капушани (Словаччина) зі збільшенням пропускної спроможності ЛЕП на 30% входить до проектів спільного інтересу (Project of mutual interest – PMI), затвердженого Радою міністрів Енергетичного співтовариства. Проекти з реконструкції міждержавних інтерконекторів передбачені в межах інтеграції до ENTSO-E.
https://ua.energy/osnovni-podiyi/ukrenergo-ta-slovatskyj-seps-obgovoryly-novu-ekspluatatsijnu-ugodu/


Ринок акумуляторних систем зберігання енергії до 2023 року перевищить 13 млрд. дол.

Згідно з новими дослідженнями компанії GlobalData, в період між 2019 і 2023 роками Азіатсько-Тихоокеанський регіон залишиться найбільшим ринком збуту для систем зберігання енергії.
За прогнозами компанії GlobalData, до 2023 року глобальний ринок акумуляторних систем зберігання енергії зросте до більш, ніж 13 млрд. дол.
У звіті «Ринок акумуляторних систем зберігання енергії: глобальний ринок, конкурентне середовище і аналіз ключових країн до 2023 року» говориться, що Азіатсько-Тихоокеанський регіон (APAC) як і раніше залишиться світовим лідером в цій сфері, і на його частку буде припадати 6,05 млрд. дол. від загального світового товарообігу.
Країни APAC «виділяють значні кошти на покращення своєї мережевої інфраструктури і вдосконалення структури ринку для залучення іноземних інвестицій», йдеться у доповіді.
Падіння цін на технології і зростання темпів розвитку ринку електроенергії є основними рушійними факторами прогресу в сфері зберігання енергії.
Азіатсько-Тихоокеанський регіон з часткою в 45% від загальносвітових показників встановленої потужності у 2018 році став найбільшим ринком систем зберігання енергії на планеті.
У міру збільшення числа електростанцій на відновлюваних джерелах енергії, підключених до електричних мереж, таким країнам, як Китай, Індія, Японія, Південна Корея і Філіппіни, потрібно буде «звернути увагу на регулювання частоти в енергосистемі, щоб нормалізувати коливання, якими супроводжується виробництво електроенергії з відновлюваних джерел «, наголошується в дослідженні.
За оцінками експертів, ємність американського ринку систем зберігання енергії в 2023 році складе 2,96 млрд. дол. або 23% від загальносвітового обсягу продажів.
Бхавана Шрі, аналітик GlobalData, що займається питаннями енергетики, зазначив: «У 2018 році США стали найбільшим ринком акумуляторних систем зберігання енергії (BESS) як з точки зору сукупної встановленої потужності, так і за підсумками загальної ринкової вартості реалізованих проектів. Ймовірно, Америка і в майбутньому продовжить лідирувати на рівні окремих держав «.
Згідно з дослідженням ринку, найбільш часто у проектах роблять вибір на користь літій-іонної технології, яка найближчим часом збереже за собою пальму першості.
Нагадаємо, що у науковому журналі Joule опублікована стаття з економіки накопичувачів енергії «Оцінка майбутньої приведеної вартості технологій зберігання електроенергії» (Projecting the Future Levelized Cost of Electricity Storage Technologies). Літій-іонні накопичувачі стануть найдешевшою технологією зберігання енергії.
Раніше ЕлектроВісті писали, що світ рухається у напрямку до збільшення використання «зеленої» енергії. Очікується, що вже до 2050 року близько 50% світових енергетичних потреб буде забезпечуватися за рахунок вітрової та сонячної генерації. На Всесвітньому економічному форумі в Давосі (WEF 2019) відбулася панельна дискусія, на якій обговорили майбутнє і сьогодення світової енергетики.
https://elektrovesti.net/65557_rinok-akumulyatornikh-skhovishch-do-2023-roku-perevishchit-13-mlrd-dol

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами