Українська енергетична інфраструктура: 06-12.04.2020



Електропостачання громадянам на карантині буде надаватися в повному обсязі

Послуги з електропостачання громадянам на період дії карантину будуть надаватися в повному обсязі та не можуть бути призупинені.
Про це пише пресслужба Мінекоенерго з посиланням на Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».
 «На період дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби, та протягом 30 днів з дня його відміни забороняється нараховувати та стягувати неустойки (штрафи або пеню) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги, а також припиняти/зупиняти надання житлово-комунальних послуг громадянам України у разі їх несплати або оплати не в повному обсязі», — зазначили в міністерстві.
Держенергонагляд звернувся до операторів систем розподілу електричної енергії й електропостачальних організацій та наголосив на необхідності дотримання вимог законодавства і відповідно до нього не обмежувати та не припиняти постачання електричної енергії споживачам на період дії карантину.
«В умовах карантину та надзвичайної ситуації, яку 25 березня було запроваджено на всій території країни, чимало громадян не зможуть вчасно та у повному обсязі здійснити комунальні платежі, тому Держенергонагляд закликав ліцензіатів з розподілу електроенергії та електропостачальників з розумінням та відповідальністю поставитись до ситуації, що склалась. Послуги з постачання електричної енергії мають надаватись споживачам безперервно. Перерви у постачанні можуть виникати у випадку ремонтних та профілактичних робіт, а також робіт з ліквідації аварій», — зазначається у повідомленні.
Разом з тим, Мінекоенерго нагадує, що для громадян створені всі умови для оплати послуг з електропостачання онлайн.
«Своєчасні розрахунки за надані послуги забезпечать сталу роботу та взаєморозрахунки на ринку електричної енергії», — додали в Мінекоенерго.
http://oilreview.kiev.ua/2020/04/01/elektropostachannya-gromadyanam-na-karantini-bude-nadavatisya-v-povnomu-obsyazi/
 
 
Кабмін заборонив відключати від електроенергії водоканали і шахти

 Кабінет міністрів України заборонив постачальникам і операторам систем розподілу до 24 квітня 2020 року відключати від електроенергії нижче технологічного рівня водоканали і вуглевидобувні підприємства, а постачальників газу - виробників теплової та електричної енергії.
Відповідне рішення закріплене розпорядженням Кабміну №255 від 2 квітня 2020 року, текст якого оприлюднений на урядовому порталі.
https://telegraf.com.ua/biznes/ekonomika/5420865-kabmin-zapretil-otklyuchat-ot-elektroenergii-vodokanalyi-i-shahtyi.html
 
 
Гарантований покупець звернувся до Регулятора щодо сприяння виконанню фінансових зобов’язань Укренерго перед підприємством

Державне підприємство «Гарантований покупець» звернулося до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) щодо вжиття заходів для врегулювання ситуації із погашенням заборгованості ПрАТ «НЕК «Укренерго» перед держпідприємством.
Зазначимо, що станом на 6 квітня 2020 року несплачені фінансові зобов’язання НЕК «Укренерго» перед Гарантованим покупцем досягли 5,7 млрд грн. Накопичена заборгованість за послугу із забезпечення збільшення частки виробництва енергії з альтернативних джерел унеможливлює повні та своєчасні розрахунки Гарантованого покупця з виробниками електричної енергії. 
У листі до Регулятора детально викладено порядок взаємовідносин НЕК «Укренерго» з Гарантованим покупцем. Зокрема, згідно з умовами договору про надання послуг із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел, укладеного між Гарантованим покупцем та НЕК «Укренерго», вартість та порядок оплати визначаються відповідно до вимог Порядку купівлі електричної енергії за «зеленим» тарифом. Оператор системи передачі (ОСП) як замовник послуги зобов’язаний у повному обсязі здійснювати оплату вартості послуги. Наявність зазначеної заборгованості свідчить про невиконання НЕК «Укренерго» своїх фінансових зобов’язань.
Зауважимо, Гарантований покупець направляв до НЕК «Укренерго» низку претензій про погашення заборгованості за Договором про надання послуг. Власне Регулятор також неодноразово наголошував на необхідності дотримання порядку здійснення платежів та оплати заборгованості НЕК «Укренерго». 
Крім того, НЕК «Укренерго» як ОСП здійснює свою діяльність відповідно до вимог Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з передачі електричної енергії. За Ліцензійними умовами ліцензіат повинен, зокрема, «виконувати функції, пов’язані з покладенням на нього спеціальних обов’язків із забезпечення загальносуспільного інтересу зі збільшення частки виробництва енергії з альтернативних джерел», а також «придбавати для забезпечення загальносуспільних інтересів послуги, які надаються на обов'язковій основі суб’єктами ринку на підставах договору». У зверненні Гарантований покупець акцентує увагу Регулятора на тому, що недотримання порядку розрахунків НЕК «Укренерго» з Гарантованим покупцем мають ознаки порушення ліцензійних умов провадження господарської діяльності з передачі електричної енергії. 
Недотримання НЕК «Укренерго» положень Закону України «Про ринок електричної енергії», Порядку купівлі електричної енергії за «зеленим» тарифом, Договору про надання послуг в частині своєчасності розрахунків призводить до критичної ситуації на ринку електричної енергії. 
Гарантований покупець закликає НКРЕКП взяти участь в урегулюванні платіжно-розрахункових відносин між підприємством та НЕК «Укренерго» в межах його повноважень. Крім того, підприємство пропонує Регулятору здійснити перевірку діяльності ОСП у частині розрахунків за послугу із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії. 
Масштабність проблеми та її негативні наслідки для учасників ринку електроенергії потребують термінових дій та залучення всіх зацікавлених сторін.
https://www.gpee.com.ua/main/news?id=302
 
НКРЕКП затвердила Правила управління обмеженнями та Порядок розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів

Сьогодні, 3 квітня 2020 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила Правила управління обмеженнями та Порядок розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів.
Зазначені документи запроваджують загальноєвропейські правила доступу до пропускної спроможності міждержавних перетинів, оскільки вони були розроблені відповідно до Регламентів Європейського союзу та Гармонізованих правил розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів, затверджених Агенцією із кооперації енергетичних регуляторів Європейського союзу.
Прийняття зазначених документів та внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії» відкриє можливість запровадити проведення спільних з операторами системи передачі суміжних держав аукціонів з розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів, що суттєво спростить можливість здійснення транскордонної торгівлі електроенергією.
Інтеграція ринку електричної енергії України до ринків електроенергії країн Європейського союзу є одним із головних пріоритетів розвитку електроенергетики України.
Досягнення зазначеної мети має бути забезпечено як шляхом технологічної інтеграції енергосистеми України в загальноєвропейську енергосистему та синхронізації ОЕС України з енергосистемами країн-членів ENTSO-E, так і шляхом об’єднання енергоринків.
Прийняття зазначених документів є першим кроком на шляху інтеграції ринку електричної енергії України в загальноєвропейський ринок електроенергії, що призведе до суттєвого підвищення конкуренції на енергоринку України.
http://www.nerc.gov.ua/?news=10076
 
 
Припинити імпорт електроенергії з Росії та Білорусі — НКРЕКП

Імпорт обмежили відповідно до постанови НКРЕКП «Про дії учасників ринку електричної енергії у період дії карантину та обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)». Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, схвалила постанову відповідно до якої імпорт електроенергії з Росії та Білорусі обмежили до нуля.
Про це йдеться у порядку денному комісії.
Зокрема, НКРЕКП доручила анулювати всі результати річних аукціонів, на яких розподілено пропускну спроможність на 2020 рік у частині міждержавних перетинів між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства та відшкодувати кошти, сплачені за пропускну спроможність.
Також комісія доручила обмежити доступну пропускну спроможність, що буде пропонуватись на місячних та добових аукціонах у частині міждержавних перетинів між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства до 0 МВт.
«В умовах неконтрольованого розповсюдження коронавірусу COVID-19 у державах, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства, на політичний ризик виконання договірних зобов’язань зі сторони таких держав накладається ризик фізичної можливості виконання відповідних договірних зобов’язань, що пов’язано із достатньою кількістю працездатного персоналу що забезпечує виробництво та передачу електричної енергії», — пояснили своє рішення в НКРЕКП.
Комісія вважає, що безпека постачання електричної енергії у короткостроковій перспективі, ураховуючи ситуацію, пов’язану з поширенням коронавірусу, може бути порушена, що в свою чергу може призвести до неконтрольованих наслідків.
http://oilreview.kiev.ua/2020/04/08/pripiniti-import-elektroenergi%d1%97-z-rosi%d1%97-ta-bilorusi-nkrekp/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами