Українська енергетична інфраструктура: 05-11.10.2020

177433

Міненерго представить ініціативи щодо енергоефективності та міжнародного партнерства


Міністерство енергетики ініціює виділення коштів у Держбюджеті - 2021 на три напрямки: продовження програми «теплих» кредитів, внесок до Фонду Е5Р для доступу до коштів на програми з енергоефективності та програмне забезпечення для Ініціативи прозорості видобувних галузей.
Міненерго пропонує продовжити програму «теплих» кредитів (яка мала завершитися цього року) та передбачити для цього у Державному бюджеті на 2021 рік 150 млн грн.
Крім того, Міністерство запропонує народним депутатам передбачити на наступний рік 2 млн євро для внеску України до Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля. Весь внесок складає 10 млн євро – по 2 млн євро протягом 5 років.
Це дасть можливість доступу до значних фінансових ресурсів, що надаються на безповоротній основі, для інвестиційних проєктів підвищення рівня енергоефективності у сфері комунального господарства, охорони навколишнього середовища, управління відходами та використання відновлювальних та альтернативних джерел енергії.
Так, завдяки участі у попередній фазі фонду Е5Р в Україні схвалено до фінансування 22 проєкти загальною вартістю понад 516 млн. євро.
Також Міненерго пропонує передбачити 1,2 млн грн для забезпечення системи електронного звітування в межах ІПВГ. Це дасть можливість більш якісного контролю державою та громадськістю платежів до місцевих бюджетів, спростить взаємодію між інвесторами, видобувними компаніями та Урядом України.
 «Ці три ініціативи підтримав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Наступного тижня я представлятиму пропозиції Міністерства народним депутатам. Хочу запевнити, що енергоефективність залишається пріоритетом для нашого Міністерства і Уряду. Сподіваюсь, що парламентарі розділяють цю позицію і підтримають наші ініціативи», - наголосила в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=577A2E72F3FB2700D637FCFEBA053E12.app1?art_id=245474660&cat_id=35109
 
 
Профільний Комітет ВРУ підтримав пропозиції Міненерго до проекту Держбюджету - 2021

Сьогодні, 30 вересня Комітет Верховної Ради з питань енергетики та житлово- комунальних послуг розглянув і підтримав пропозиції Міненерго до проєкту Держбюджету на 2021 рік.
Міненерго запропонувало передбачити у проєкті Держбюджету-2021 кошти на декілька напрямів: енергоефективність, модернізація вугільних підприємств, розрахунки із «зеленою» енергетикою, погашення боргів на ринку електроенергії, резерв для зняття з експлуатації блоків АЕС, ініціативу прозорості видобувних галузей.
У результаті обговорень народні депутати профільного комітету майже одноголосно (утрималась лише Анна Скороход) вирішили підтримати пропозиції Міністерства перед комітетом ВР з питань бюджету.
«Хочу вам подякувати за солідарну підтримку небхідних для паливно-енергетичного комплексу та сфери енергоефективності ініціатив. Без цього, без прийняття необхідних законів в парламенті неможливо досягти нашу спільну мету – стабільну, безпечну роботу енергетичного комплексу задля добробуту суспільства», – наголосила в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець.
Голова комітету енергетики та ЖКГ Андрій Герус у свою чергу також висловив вдячність очільниці міністерства за державницьку позицію у проведенні реформ у галузі.
Пропозиції Міненерго щодо виділення коштів у Держбюджеті - 2021 такі:
Енергоефективність:
- 150 млн грн – на «теплі» кредити. Сьогодні Кабмін продовжив цю програму на рік
- 2 млн євро (69,5 млн грн) – для сплати частини внеску України до Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля.
Розрахунки з «зеленою» енергетикою
- 11,55 млрд грн для оплати електроенергії, виробленої з відновлюваних джерел (це передбачено законом № 810-ІХ: видатки з держбюджету на фінансову підтримку гарантованого покупця для оплати «зеленої» електричної енергії у розмірі не менше 20% прогнозної виробітки електроенергії).
Вугільна галузь
- 2 млрд грн на модернізацію вугледобувних підприємств (оснащення 8 лав на 8 держшахтах).
Погашення боргів ДП «Енергоринок»
- Право для Мінфіна випускати ОВДП для погашення боргів, що виникли на ринку електроенергії до 1 липня 2019 р.
Резерв для зняття з експлуатації блоків АЕС
- 785,4 млн грн – для захисту від інфляції коштів (5 млрд грн), що знаходяться у фінрезерві для зняття з експлуатації атомних блоків
ІПВГ
- 1,26 млн грн пропонується передбачити для електронної системи подання та аналізу звітності ІПВГ (ініціатива прозорості видобувних галузей).
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article?art_id=245475917&cat_id=35109
 
 
Укренерго у 2021 році планує інвестувати у розвиток мереж більше 7 млрд грн

Укренерго у 2021 році планує інвестувати у розвиток мереж 7,128 млрд грн, з яких 5,43 млрд грн (76%) – у технічне переоснащення, реконструкцію електромереж і придбання обладнання та 1,698 млрд грн (24%) – у нове будівництво.
При цьому більше 75% всіх інвестицій – кредитні кошти, залучені НЕК «Укренерго» від міжнародних фінансових інституцій, зокрема, Міжнародного банку реконструкції та розвитку, Європейського інвестиційного банку, Європейського банку реконструкції та розвитку, банку уряду Німеччини KfW тощо. Решта – тарифні кошти та власні кошти компанії.
Зростання частки позикового фінансування є складовою Інвестиційної політики Укренерго. Кредити надаються на тривалі терміни (в середньому на 20 років) і під низькі відсотки (до 3%), чого не можуть запропонувати комерційні банки. Така політика дозволяє зменшити навантаження на тариф компанії і ведеться Укренерго вже понад 5 років.
«У 2021 році Укренерго планує вийти на фінішну пряму у реалізації програми заміни силового обладнання підстанцій. Також ми зосередимось на комплексній реконструкції та автоматизації підстанцій, реалізації проектів для забезпечення надійності живлення прикордонних та прифронтових регіонів на сході України. Ці та інші проекти спрямовані на забезпечення надійності живлення окремих регіонів, усунення «вузьких місць» в енергосистемі та впровадження сучасних технологій та систем. Їх реалізація дозволить нам впевнено пройти період ізольованого режиму роботи енергосистеми, що передуватиме інтеграції до ENTSO–E, а також підняти технологічний рівень обладнання та систем управління до європейських стандартів», – прокоментував директор з інвестицій НЕК «Укренерго» Олег Павленко під час відкритого обговорення проекту інвестиційної програми компанії на 2021 рік, що проходило у форматі онлайн конференції.
Зокрема, у 2021 р. передбачено подальшу реалізацію комплексної програми автоматизації підстанцій із заміною застарілого обладнання з переходом на сучасні схеми розподільчих пристроїв і встановленням автоматизованих систем керування технологічними процесами. Перший етап цієї програми охоплює реконструкцію 48 підстанцій у всіх регіонах. У 2021 році найбільший обсяг робіт передбачено на ПС 330 кВ «Рівне», «Калуш», «Богородчани», «Ковель», «Івано-Франківськ» та ПС 220 кВ «Борислав».
У межах програми із заміни силового обладнання підстанцій Укренерго у 2021 році має замінити 13 одиниць трансформаторного обладнання на 9 підстанціях. Наразі вже замінено 39 із запланованих у програмі 58 одиниць силового обладнання.
Ключовими у фінансуванні будуть проекти, спрямовані на підвищення надійності прикордонних регіонів сходу України та які межують з тимчасово окупованими територіями Донбасу. Зокрема, це реконструкція ПС 750 кВ «Дніпровська», «Запорізька», 330 кВ «Залютине» та «Харківська» на загальну суму 1,097 млрд грн. Передбачено проведення будівельних робіт та постачання обладнання на ці об’єкти.
Також у 2021 році розпочнеться реалізація нових компонентів – будівництво ПЛ 330 кВ Курахівська ТЕС – Білицька та ПЛ 330 кВ Куп’янськ – Кремінська. Ці проекти спрямовані на забезпечення надійного електропостачання споживачів Білицького енерговузла та зняття обмеження видачі потужностей Вуглегірської і Курахівської ТЕС у ремонтних схемах мережі 330 кВ, а також для компенсації відключення міждержавних зв’язків з РФ відповідно.
Крім цього, у 2021 р. Укренерго розпочне фазу активної реалізації низки проектів. Левова частка фінансування передбачена на початок будівництва ПС 330 кВ «Західна» із заходами ЛЕП 330 кВ (576,6 млн грн), а також реконструкцію ПС 330 кВ «Броварська» зі встановленням третього автотрансформатора (333 млн грн). Ці проекти спрямовані на підвищення надійності системи передачі у Київському регіоні, споживання якого має сталу тенденцію до зростання. Також серед ключових проектів нового будівництва ПЛ 330 Західноукраїнська – Богородчани з реконструкцією обох підстанцій (141,9 млн грн) та початок будівництва нової ПС 330 кВ «Слобожанська» на Харківщині.
В інвестиційній програмі також передбачено 211,8 млн грн на реконструкцію ПЛ 330 кВ з прокладанням грозозахисного тросу з оптичним кабелем зв’язку (ОКГТ) та встановленням підстанційного обладнання ВОЛЗ у десяти областях України (Київська, Вінницька, Кіровоградська, Черкаська, Полтавська, Дніпропетровська, Запорізька, Херсонська, Миколаївська, Одеська).
Необхідність реалізувати ці та інші проекти у їх реалізації визначені у Плані розвитку системи передачі на 10 річний період, що розробляє Укренерго. Зазначимо, що щорічні інвестиції Укренерго у розвиток мереж та систем управління складають не менше 3 млрд грн.
https://ua.energy/zagalni-novyny/ukrenergo-u-2021-rotsi-planuye-investuvaty-u-rozvytok-merezh-bilshe-7-mlrd-grn/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами