Українська енергетична інфраструктура: 05-11.08.2019



На СЕТАМі продають високовольтну лінію електропередач за 79 мільйонів


На OpenMarket продається високовольтна лінія електропередач у Сумській області за 79 млн грн.
Про це йдеться в пресрелізі OpenMarket (ДП “СЕТАМ”) , що є в розпорядженні Укрінформу.
«Державна виконавча служба продає через OpenMarket (ДП “СЕТАМ”) високовольтну лінію електропередач довжиною 92,8 км, що знаходиться на території Сумської області», - йдеться в повідомленні.
Зазначається, що високовольтна лінія електропередач ВЛ-330 кВт довжиною 92,8 км, до складу якої входять 329 опор зі допоміжним обладнанням та обладнанням підстанцій № 5 і № 6 ОРУ 330 ПС «Суми-Північна», знаходиться на території Сумської області.
Площа земельних ділянок під опорами – 13 950 кв. метрів.
«ВЛЕП є цікавою пропозицією для енергорозподіляючих компаній», - зазначив генеральний директор ДП «СЕТАМ» Віктор Вишньов.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2751441-na-setami-prodaut-visokovoltnu-liniu-elektroperedac-za-79-miljoniv.html


ДТЕК з’єднав Київ та Полтаву мережею швидкісних автозарядних станцій STRUM

ДТЕК встановив три швидкісних зарядних станції STRUM для електромобілів на Дніпровській трасі до Полтави. Після завершення будівництва 4-смугового автобану до Дніпра, STRUM має намір продовжити установку зарядних станцій.
Зарядки STRUM потужністю 50 кВт по Дніпровській трасі розташовані на відстані 75-155 км одна від одної. Всі три зарядних станції в напрямку Полтави вже пройшли тестування, мають усі необхідні сертифікати безпеки, готові до використання та активні в мобільному додатку STRUM Charging для iOS і Android:
• на автозаправці Shell, в місті Березань, Київська область;
• біля готельно-ресторанного комплексу «Каспій-Преміум», с. Лобкова Балка, Полтавська область;
• на автозаправці Glusco, с. Решетилівка, Полтавська область.
«Зараз ми встановлюємо швидкісні зарядні станції у найбільш затребуваних напрямках. Коли сучасний автобан з’єднає Київ та Дніпро, плануємо відкрити його і для електромобілістів, встановивши швидкі зарядки. А поки можна відвідати на електрокарі мальовничу Полтавську область: скуштувати галушки в загадковій Диканьці, попити лікувальної води в курортному місті Миргород, а 20-25 серпня відвідати знаменитий Сорочинський ярмарок! Та й сама Полтава – гарне місто з багатою історією, яке добре підходить для екскурсійного маршруту», – розповів Ігор Ковальов, керівник мережі зарядних станцій STRUM.
З 2018 року ДТЕК інвестував 30 млн грн в мережу з 23 станцій STRUM потужністю 50 кВт. Станції розташовані в Києві та на трасах в напрямку Одеси, Львова та Полтави в семи областях: Київській, Одеській, Черкаській, Житомирській, Рівненській, Львівській та Полтавській.
ДТЕК робить ставку на швидку зарядку, зручний сервіс, мобільний додаток з інтернет-оплатою, надійне обладнання кращих світових виробників. Швидкісна зарядка на трасах відкриває електромобілістам можливість подорожувати країною та закордоном.
https://dtek.com/ua/media-center/press/dtek-soedinil-kiev-i-poltavu-setyu-skorostnykh-avtozaryadnykh-stantsiy-strum/


Суд відновив дію тарифів «Укренерго» на липень

Окружний адміністративний суд Києва 1 серпня скасував забезпечувальний захід за позовом Нікопольського заводу феросплавів (НЗФ), що складається у зупинення дії постанов НКРЕКП від 7 червня №954 та №955, якими були встановлені тарифи НЕК «Укренерго», повідомляє УНН.
Виходячи з цього рішення суду постачальники електроенергії повинні оплачувати тарифи на передачу електроенергії та диспетчеризацію держпідприємству НЕК «Укренерго» за липень згідно з постановами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) - у розмірі 34,7 коп за кВт-ч.
Рішення суду дозволить здійснити розрахунки з підприємствами, що виробляють електроенергію з відновлюваних джерел енергії, за липень. Згідно Закону України «Про ринок електричної енергії» на держпідприємство «Гарантований покупець» покладено функції викупу всієї електроенергії, виробленої на об’єктах електроенергетики з альтернативних джерел за «зеленим» тарифом. Основним джерелом фінансування таких витрат Законом України «Про ринок електричної енергії» визначено тариф на послуги з передачі оператора системи передачі (ДП НЕК «Укренерго»).
Нагадаємо, 27 червня Окружний адміністративний суд Києва за позовом НЗФ призупинив дію постанови НКРЕКП про встановлення тарифів «Укренерго» на передачу електроенергії та диспетчеризацію. Дане рішення суду блокувало розрахунки з виробниками електроенергії з альтернативних джерел енергії.
https://www.unn.com.ua/uk/news/1816843-sud-vidnoviv-diyu-tarifiv-ukrenergo-na-lipen


Укренерго уклало з польським системним оператором PSE договір про аварійну взаємодопомогу

НЕК «Укренерго» і оператор системи передачі (ОСП) Polskie Sieci Elektroenergetyczne (PSE) уклали договір про постачання електроенергії в рамках аварійної взаємодопомоги. Це перший подібний документ, підписаний Укренерго з ОСП, який є членом ENTSO-E.
Договір підписано 5 серпня 2019 р. керівником Укренерго Всеволодом Ковальчуком, головним диспетчером Віталієм Зайченком і президентом PSE Еріком Клоссовськи та віце-президентом Томашем Сікорським.
Аварійна допомога від суміжних країн надається у випадках, коли вжитих заходів та резервів недостатньо для того, щоб уникнути загрози або необхідності обмежувати енергопостачання споживачів. Вона необхідна для збереження цілісності енергосистеми та надається по міждержавним лініям електропередачі.
Укладання договорів про аварійну взаємодопомогу з прикордонними країнами передбачено загальними правилами ENTSO-E для створення додаткових резервних механізмів, що допомагають забезпечувати надійність функціонування енергосистем.
Договір між Укренерго та PSE регламентує обмін електроенергією між ОСП для запобігання або усунення надзвичайних ситуацій в енергосистемах, визначає його механізми та процедуру, умови надання допомоги тощо. Він передбачає поставки електроенергії в аварійних ситуаціях по міждержавній ПЛ 220 кВ «Добротвір-Замость».
«Укренерго готується до інтеграції в ENTSO-E. Тому для нас важливо впроваджувати європейські стандарти та підходи в роботі з сусідніми операторами системи передачі. В цьому контексті договір про аварійну взаємодопомогу з польським ОСП є інструментом для розвитку взаємовідносин між Укренерго та PSE», — зазначив керівник НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/ukrenergo-uklalo-z-polskym-systemnym-operatorom-pse-dogovir-pro-avarijnu-vzayemodopomogu/


Частка електрики у двох ринкових сегментах скоротилась до 30-37%

Частка електроенергії, що продавалася в Об’єднаній енергосистемі України на ринку «на добу наперед» (РДН) та внутрішньодобовому ринку (ВДР), у липні 2019 року знизилася з 40-45% на початку місяця до 30-37% наприкінці місяця.
Про це йдеться у звіті ДП «Оператор ринку» за перший місяць роботи ринку електроенергії.
«Перші дні місяця обсяги торгів на РДН та ВДР становили в середньому 40-45% від споживання по ОЕС України, наприкінці місяця відсоток зменшився до 30-37%, — йдеться у повідомленні.
За даними ДП, найнижчий відсоток продажу на вказаних ринках спостерігався 13 липня — на них сумарно припало лише 27,8% із загального обсягу купівлі-продажу електроенергії. У цей же день було зафіксовано найнижчу ціну на РДН — на 9:00 та з 13:00 до 17:00 вона дорівнювала 700 грн за МВт-год.
Загальна вартість купленої-проданої електроенергії на РДН в ОЕС України становить 8,005 млрд грн (з ПДВ), на ВДР — 194,7 млн грн.
Як зазначається, середньозважена ціна на ринку «на добу наперед» в ОЕС України у липні 2019 року становила 1639,71 грн за МВт-год; на внутрішньодобовому ринку вона дорівнювала 1835,27 грн за МВт-год.
«До 14 числа ціна на РДН в торговій зоні ОЕС України змінювалась щоденно, але з 14.07 ціни майже не змінні, а останні 3 дні ціна підвищилась. Це обумовлено одномоментним підняттям рівня цін в заявках на продаж декількох компаній та дуже малою кількістю заявок на продаж із більш низькою ціною, як на початку місяця. За місяць ціни продуктів змінились в більшу сторону: «пік» – на 6,77%, «база» — на 5,2%, «offpeak» – на 2,66%», — прокоментували в «Операторі ринку».
Як повідомлялося, з 1 липня 2019 року в Україні функціонує ринок електроенергії.
Електроенергія продається у чотирьох ринкових сегментах: ринок двосторонніх договорів (РДД, найбільший сегмент), ринок «на добу наперед», внутрішньодобовий ринок та балансуючий ринок.
Станом на 1-5 липня, приблизно 65,7% ринку припадало на РДД, 30,2% — на РДН, 1,1% — на ВДР, а 3% — на балансуючий ринок. За практикою європейських країн, основні торги мають відбуватися на РДН та ВДР, а балансуючий ринок із найдорожчою електроенергією має працювати за надзвичайних умов.
http://oilreview.kiev.ua/2019/08/06/chastka-elektriki-u-dvox-rinkovix-segmentax-skorotilas-do-30-37/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами