Українська енергетична інфраструктура: 04-10.02.2019



«ДТЕК Нафтогаз» став власником 16,7% акцій «Одесаобленерго»


«ДТЕК Нафтогаз», який відповідає за нафтогазовий напрям у структурі енергетичного холдингу ДТЕК, став власником 16,77% акцій АТ «Одесаобленерго», свідчать дані в системі розкриття інформації Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).
Крім того, відповідно до системи розкриття інформації, ТОВ «ВС Енерджі інтернешнл Україна» збільшило свою частку в «Одесаобленерго» з 31,52% до 51,52% акцій.
У свою чергу «ВС Енерджі інтернешнл Н.В.» і ПрАТ «Київобленерго», яким раніше належали 17,98% і 9,25% акцій відповідно, тепер акціями товариства не володіють.
Як повідомлялося, на початку січня 2019 року «ДТЕК» заявив про намір сконцентрувати 68,2949% акцій АТ «Одесаобленерго» і 93,9978% ПрАТ «Київобленерго», що належать групі VS Energy.
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/562385.html


НКЦПФР та НКРЕКП координуватимуть розбудову ефективних механізмів біржової торгівлі на енергетичному та фінансовому ринках України

Про співпрацю в створенні та вдосконаленні ефективних механізмів біржової торгівлі на енергетичному та фінансовому ринках домовились Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку України і Національна комісія з регулювання ринків енергетики та комунальних послуг України.
Комісії декларують спільність цілей в приведенні українського регуляторного поля у відповідність до найкращих європейських стандартів, відповідно до Угоди про асоціацію між ЄС та Україною та Договору про заснування Енергетичного співтовариства ЕС.
Меморандум, який сьогодні підписали керівники держрегуляторів, закладає основу для більш тісної координації подальших дій в процесі реформування та розвитку енергетичних та фінансових ринків, розробки спільної позиції, взаємних консультацій та інформаційного співробітництва.
Коментар Голови НКЦПФР Тимура Хромаєва: “Ми системно підходимо до розбудови в Україні прозорого ціноутворення на енергетичному та фінансовому ринках. Для цього нам потрібно запровадити повноцінні вимоги до товарних та фінансових бірж, клірингових установ, тоговців та інших ринкових учасників. Це стимулює організовану та високоліквідну торгівлю товарами та фінансовими інструментами. Ми повинні створити повноцінні енергетичні біржові хаби. Тільки тоді ми отримаємо чесні ціни на природній газ, електроенергію, на похідні фінансові інструменти на ці товари. Так це працює в Європі, так це повинно працювати й в Україні. В особі НКРЕКП ми отримали надійного партнера в розвитку української організованої енергетичної торгівлі, стимулюванні економічного зростання в нашій країні”.
https://www.nssmc.gov.ua/2019/01/29/nktspfr-ta-nkrekp-koordinuvatimuty-rozbudovu-efektivnih-mehanzmv-brzhovo-torgvl-na-energetitchnomu-ta-fnansovomu-rinkah-ukrani/


У ДТЕК не виключають покупку нових обленерго

ДТЕК, найбільший приватний енергохолдинг України, вважає сегмент енергоринку у вигляді дистрибуції мережевих компаній одним з найбільш перспективних на ринку, заявив генеральний директор енергохолдингу Максим Тимченко агентству «Інтерфакс-Україна» в Давосі, коментуючи оголошені плани щодо купівлі «Кіевобл-» і «Одесаобленерго».
«Майбутнє не тільки енергетики, але і економіки країни буде залежати від того, на якому рівні буде розвинена інфраструктура, включаючи лінії електропередач та мережеве обладнання. Ось тут ми бачимо точку опори своїх інвестицій. І я переконаний, що ці компанії будуть рости в ціні» , - сказав він в кулуарах «Українського сніданку», організованого Фондом Віктора Пінчука.
Як повідомлялося, на початку січня 2019 року ДТЕК заявив про намір сконцентрувати 68,2949% акцій АТ «Одесаобленерго» і 93,9978% ПрАТ «Київобленерго», що належать групі VS Energy. У цьому ж місяці «ДТЕК Нафтогаз» стала власником 24,99% акцій «Київобленерго» і 16,773013% «Одесаобленерго».
М. Тимченко зазначив, що угода ще не закрита. «У нас йде процес. Коли ми отримаємо всі необхідні дозволи, тоді можна говорити, що угода відбулася», - вказав він, уточнивши, що по завершенні будуть оголошені основні її умови.
«Нафтогазовий бізнес досить прибутковий. Правильне інвестування і знаходження вірних рішень дозволяє нам за рахунок ресурсів» Нафтогазу «інвестувати в придбання наших мережевих активів і активів, в яких ми бачимо майбутні перспективи», - пояснив він появу «ДТЕК Нафтогазу» в числі акціонерів зазначених обленерго.
За його словами, ДТЕК розглядатиме можливості додаткових придбань в цьому сегменті ринку, де держава вже заявило про плани приватизувати в цьому році п’ять обленерго. «Ми будемо дивитися на можливості, які з’являються на ринку», - сказав гендиректор.
При цьому він нагадав, що стосовно монопольного законодавства генерація і дистрибуція мають суттєві відмінності. «Мережева компанія спочатку визначена як природна монополія. Збудована така система контролю регулятора над природними монополіями, що жоден з гравців не ризикне зловживати монопольним становищем», - пояснив М. Тимченко.
Говорячи про поточний стан цього сегменті ринку, глава ДТЕК констатував, що сьогодні ЛЕП і устаткування мережевих компаній в країні недоінвестованими, рівень зносу дуже високий, що вимагає серйозного підходу і зміни ситуації. Він висловив упевненість, що «рано чи пізно» буде змінена схема тарифоутворення - впроваджені принципи стимулюючого тарифоутворення (RAB-тарифи).
«Я в це вірю, тому що інвестори повинні мати мотивацію знижувати експлуатаційні витрати, активно інвестувати, розвивати мережі. Без зміни правил гри це буде неможливо. Життя показало, що сьогоднішня модель тарифоутворення застаріла: вона не мотивує багато вкладати, а як раз навпаки» , - сказав М. Тимченко.
На його думку, перед мережевими компаніями стоять великі і цікаві виклики, в зв’язку з цифровизацией, появою розподіленої генерації, можливістю домогосподарств встановлювати сонячні панелі і системи зберігання та впровадженням в світі інших нових технологій. «У всіх цих прикладах ключову роль грають розподільні мережі, мережева компанія - наскільки вона підготовлена і готова відповідати вимогам новим технологій. Тому тут ми бачимо велику перспективу. Я сподіваюся, що реформа буде продовжена, і ми бачимо, як створювати додаткову вартість мережевих компаній» , - заявив глава ДТЕК.
Він уточнив, що вже сьогодні більше 50% контактів мережевих компаній холдингу зі споживачем відбуваються через інтернет.
Коментуючи перший етап реформи енергоринку, запущений 1 січня цього року, М. Тимченко зазначив, що анбандлінг і можливість вибирати постачальника електроенергії - це приклад, коли конкуренція починає з’являтися в секторі електроенергії.
«Напевно, сьогодні ще рано говорити, наскільки успішно це сталося. Але важливо, що це сталося - це вже чимось успіх. Важливо, що є реальна конкуренція: ми знаємо по тих регіонах, де ми працюємо, що виходять нові компанії і пропонують різні послуги і тарифні плани для споживача «, - сказав глава ДТЕК. Він додав, що холдинг також намагається відповідати нової ринкової конкурентному середовищі.
Говорячи про подальші етапи реформи, М. Тимченко серед складнощів вказав питання по відома балансу в цілому по країні - завдання, яка знаходиться в руках державних регуляторів і таких держкомпаній, як «Укренерго» і «Енергоринок». За його оцінками, з точки зору вторинного законодавства дуже багато зроблено і необхідно віддати належне регулятору, проте з точки зору готовності системи ще залишаються питання.
«Я сподіваюся, що ці складності будуть тимчасовими і ми прийдемо до системи, яка дозволить кожному українцю відчути, що у нього є право вибору, що він може вимагати від постачальника якості та вибирати різні режими споживання за тарифом», - заявив глава ДТЕК.
http://uaenergy.com.ua/post/31990/v-dtek-ne-isklyuchayut-pokupku-novyh/


«Київтеплоенерго» починає реконструкцію двох ТЕЦ

КП «Київтеплоенерго» має намір встановити другу сходинку зворотного осмосу на додаток до існуючої в хімічному цеху київської ТЕЦ-5.
Оголошення про тендер на проведення відповідних електромонтажних робіт опубліковано в системі ProZzoro. Очікувана вартість робіт - 41,2 млн грн, термін проведення - до кінця поточного року.
Крім цього, «Київтеплоенерго» має намір реконструювати сім осередків першої і другої системи шин відкритого розподільного пристрою (ВРП) 110 кВ на київській ТЕЦ-6. Очікувана вартість робіт - 33,33 млн грн.
Тендерні пропозиції по обом аукціонам приймаються до 14 лютого, самі торги відбудуться 15 лютого.
Інвестпрограма «Київтеплоенерго» по виробництву е / е і теплоенергії на ТЕЦ передбачає вкладення в 2019 році близько 130 млн грн, програма з виробництва теплоенергії, її транспортування та постачання - близько 290 млн грн.
Керівництво «Київтеплоенерго» в 2019 році заявило про плани замінити не менше 100 км трубопроводів на загальну суму 686 млн грн.
КП «Київтеплоенерго» забезпечує Київ теплом і гарячим водопостачанням, експлуатуючи понад 2,7 тис. Км магістральних і розподільних теплотрас, ТЕЦ-5 потужністю 700 МВт, ТЕЦ-6 потужністю 500 МВт, 19 насосних станцій і 2,65 тис. Теплопунктів, а також 1,24 тис. індивідуальних теплопунктів. Повноцінну операційну діяльність підприємство почало 1 червня 2017 року.
https://biz.censor.net.ua/news/3108973/kievteploenergo_nachinaet_rekonstruktsiyu_dvuh_tets


НКРЕКП розпочинає ліцензування виробників електроенергії для роботи в новому ринку

Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) розпочинає ліцензування виробників електричної енергії для роботи в новому ринку.
Про це на своїй сторінці Facebook повідомила голова регулятора Оксана Кривенко.
Згідно з повідомленням, ліцензування має бути завершене до 01 липня 2019р. Під переліцензування підпадають близько 340 суб’єктів.
«Виробники, діяльність яких буде ліцензовано, матимуть можливість працювати не тільки на ринку на добу наперед, а і на ринку двосторонніх договорів», — написала Кривенко.
Також вона уточнила, що нові ліцензійні умови посилюють вимоги до провадження діяльності підприємств.
http://oilreview.kiev.ua/2019/01/30/nkrekp-rozpochinaye-licenzuvannya-virobnikiv-elektroenergi%d1%97-dlya-roboti-v-novomu-rinku/


Рада ОРЕ припинила дію договору між членами енергоринку, обравши новий склад

Рада оптового ринку електроенергії (ОРЕ) України припинила дію договору між членами енергоринку (ДЧОРЕ) і обрала новий склад Ради ОРЕ.
Таке рішення було прийнято на річних зборах членів ОРЕ в четвер.
Зокрема, від класу виробників до Ради увійшли Костянтин Запайщиков (НАЕК «Енергоатом»), Борис Лісовий ( «ДТЕК Східенерго»), Ігор Сирота (ПАТ «Укргідроенерго»), Дмитро Маляр ( «ДТЕК Дніпроенерго»), Ярослав Помилуйко (ВАТ « Центренерго»).
Від постачальників обрані Ігор Судак (АТ «Рівнеобленерго»), Ірина Протопопова ( «ДТЕК Дніпровські електромережі»), Олександр Сагура (АТ «Прикарпаттяобленерго»), Олег Козачук (АТ «Хмельницькобленерго»), Катерина Березовська ( «ДТЕК Донецькі електромережі»).
Дію ДЧОРЕ було припинено на виконання закону «Про ринок е / е» (від 13 квітня 2017 року), у відповідність з яким з 1 січня 2019 року введено нові правила на роздрібному ринку е / е (енергопостачальні компанії розділені на постачальників і операторів мереж, скасовані дифтарифи для непобутових споживачів, змінено принцип формування ціни на е/е).
«У січні ринок працює за прогнозною оптовою ціною. Постачальники поки не відчули переваг оплати е / е за погодинними цінами», - сказала в ході зборів генеральний директор директорату енергетичних ринків Міністерства енергетики та вугільної промисловості Ольга Буславец, при цьому висловивши надію, що в наступному місяці механізм розрахунку цін зміниться належним чином.
На сьогодні держпідприємство «Енергоринок» не має вичерпних даних про обсяги відпустки е / е всім споживачам в січні, в результаті чого не може розраховувати ціну е / е в режимі реального часу.
В.о. голови парламентського комітету з ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський, в свою чергу, висловив стурбованість тим, що з квітня 2018 року Координаційна рада з питань проведення реформ в паливно-енергетичному комплексі так і не розпочав роботу. Цю проблему комітет обговорював з керівництвом Кабінету міністрів.
Згідно з даними Ради ОРЕ, станом на кінець року налічувалося 867 членів енергоринку.
Як повідомив директор ДП «Енергоринок» Юрій Гнатюк, в 2018 році укладено 570 договорів купівлі-продажу з виробниками сектора поновлюваних джерел енергії (ВДЕ), що в 2,5 рази більше, ніж в попередньому році. З них 252 договору - попередні. При цьому 24 контрагента вже завершили будівництво своїх потужностей і уклали повноцінний договір з «Енергоринком».
Як повідомлялося, в липні 2019 року намічений запуск нової моделі оптового ринку е / е на виконання закону «Про ринок е / е». Передбачається перехід від роботи за моделлю «єдиного покупця» до повномасштабного конкурентного ринку, який передбачає двосторонні договори між виробниками та споживачами, введення балансуючого ринку, ринку «на добу вперед» і внутреннесуточного ринку. «Енергоринок» протягом шести місяців зобов’язаний виділити філії (Гарантований покупець і Оператор ринку), які протягом двох років з моменту прийняття закону повинні бути перетворені в окремі підприємства.
http://uaenergy.com.ua/post/31995/sovet-ore-prekratil-dejstvie-dogovora-mezhdu-chlenami/


В Україні за рік зросло виробництво електроенергії
В Україні у минулому році виробництво електроенергії збільшилося на 1,1% проти 2017 року. Про це свідчать дані Держстатистики, передає УНН.
Так, у 2018 році було вироблено 158 927,2 млн кВт/год електроенергії. У річному вимірі (грудень до грудня минулого року) виробництво електроенергії зросло на 7%.
Виробництво електроенергії тепловими електростанціями (ТЕЦ, ТЕС) торік проти 2017 року зросло на 2% - до 60 804,7 млн кВт/год.
Електроенергії атомними електростанціями у 2018 році було вироблено на 1,4% менше, ніж у 2017 році - 84 397,9 млн кВт/год.
Виробництво електроенергії тепловими гідроелектростанціями (гідроелектростанціями і гідроакумулюючими електростанціями) торік проти 2017 року зросло на 13,6% - до 11 920,2 млн кВт/год.
Вітровими електростанціями було вироблено на 15,2% більше електроенергії, ніж у 2017 році - 1 127,4 млн кВт/год. Сонячними електростанціями було вироблено на 33,4% більше електроенергії у порівнянні з 2017 роком - 677,0 млн кВт/год.
Дані наведено у натуральному вираженні; без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях.
https://www.unn.com.ua/uk/news/1777440-v-ukrayini-za-rik-zroslo-virobnitstvo-elektroenergiyi


Вартість електроенергії для промисловості відсьогодні зросла

З 1 лютого на 2% зросте ціна на електроенергію для промислових споживачів, повідомляє УНН.
За словами голови Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики Оксани Кривенко, 2% - це зростання, яке є набагато нижчим індексу цін виробників та індексу інфляції у нашій країні.
Для фізичних осіб тариф підвищуватися поки не буде.
Нагадаємо, тарифи на електроенергію для підприємств і юридичних осіб (крім населення) залежать безпосередньо від постачальника послуг, тобто від енергопостачальної компанії, яка займається обслуговуванням того чи іншого підприємства.
Вартість електроенергії для конкретного підприємства залежить від виду підприємства і цілей використання ним електричної енергії. Дізнатися актуальні тарифи на електроенергію можна на офіційних сайтах постачальників або на сайті НКРЕКП.
Раніше Оксана Кривенко писала, що в Україні з січня 2019 року оптова ринкова вартість електроенергії може зрости більш ніж на 15% через збільшення тарифів на відпуск електроенергії для генеруючих підприємств.
https://www.unn.com.ua/uk/news/1777286-vartist-elektroenergiyi-dlya-promislovosti-vidsogodni-zrosla


Затверджено грантову політику Фонду енергоефективності, – Геннадій Зубко

Затверджено грантову політику Фонду енергоефективності. Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко за результатами засідання Координаційної ради донорів Фонду енергоефективності та Мультидонорського трастового фонду спеціально створеного ЄС і Урядом Німеччини для підтримки реформи енергоефективності в Україні.
Засідання відбулося за участі представництва Євросоюзу, Уряду Німеччини, Міжнародної фінансової корпорації (IFC), Світового банку, проектів GIZ та ПРООН в Україні і Наглядової ради Фонду енергоефективності.
«Затвердження грантової політики – одне з ключових питань роботи Фонду енергоефективності. Спільно з усіма нашими міжнародними партнерами було визначено, що для перших 300 проектів рекомендований розмір гранту становитиме: для пакета А («легкий») – 40%, для пакета Б («комплексний») – 50%. А також додатково +20% для ОСББ, в яких мешкає більше 50% субсидіантів. Кошти на рахунки ОСББ, які впроваджуватимуть енергоефективні заходи, відповідно до програм Фонду та грантової угоди, надходитимуть у розрахунку 50/50 з Фонду енергоефективності і Мультидонорського трастового фонду», – зазначив Геннадій Зубко.
Грант буде покривати видатки на енергоаудит, проектну документацію, матеріали, обладнання і вартість робіт у відсотках згідно з грантовою політикою.
https://www.kmu.gov.ua/ua/news/zatverdzheno-grantovu-politiku-fondu-energoefektivnosti-gennadij-zubko


Україна отримала 560 тис. євро від французького уряду на будівництво Energy Storage

Міністерство економіки та фінансів Франції надало грант для фінансування спільного проекту Укренерго та RTE International з реалізації першої в Україні системи Energy Storage.
31 січня 2019 р., Надзвичайний та Повноважний Посол Франції в Україні Ізабель Дюмон передала керівнику Укренерго Всеволоду Ковальчуку офіційний лист щодо виділення гранту. Його сума складає €560 тис.
Зазначене україно-французьке співробітництво триває в межах підписаного в жовтні 2018 р. міжурядового Меморандуму про співпрацю з оператором системи передачі Франції RTE (Réseau de Transport d’Électricité) та його дочірньою компанією RTE International.
В найближчі півроку запланована реалізація RTE International першого етапу проекту — техніко-економічного обґрунтування та технічних завдань для подальших робіт. На другому етапі має бути визначено можливу вартість будівництва, створено модель майбутньої системи зберігання, а також дорожню карту із переліком всіх необхідних заходів для втілення спільного проекту.
Слід зазначити, цей проект має величезне значення для майбутнього розвитку української енергетики та інтеграції вітчизняної енергосистеми з енергосистемою континентальної Європи. Однією із вимог інтеграції України до ENTSO-E є забезпечення необхідного обсягу первинного регулювання частоти. Крім того, протягом останніх кількох років в Україні спостерігається збільшення обсягів виробництва вітрової та сонячної генерації. За прогнозами, до 2035 року питома вага «зеленої» енергетики в енергобалансі становитиме близько 25%. Це вимагає будівництва додаткових високоманеврових потужностей, які до того ж відповідають екологічним вимогам європейських країн. Енергонакопичувачі здатні вирішити це завдання.
«Ми розпочинаємо дуже амбіційний та інноваційний проект, який підтверджує потенціал та лідерство Укренерго у сфері передачі електроенергії та діджиталізаціі в Україні, особливо з огляду на чіткий курс на інтеграцію в ENTSO-E. RTE International надаватиме консультаційну підтримку для розвитку української енергосистеми відповідно до найкращих міжнародних стандартів. Також ми залучатимемо до співпраці лідерами у сфері енергонакопичувальних технологій – французькі компанії Saft, Blue solutions, Clean Horizon та Entech», — зазначив Ніколя Бреам, керівник RTE-International.
«Укренерго взяло на себе зобов’язання впроваджувати кращі світові стандарти та практики розвитку та управління мережею. Початок співпраці з компанією RTE — провідним гравцем європейського ринку, реалізація складного та інноваційного проекту Energy Storage – це суттєвий крок на шляху нашої європейської інтеграції та посилення енергетичної безпеки України», — наголосив керівник Укренерго Всеволод Ковальчук.
https://elektrovesti.net/64392_ukraina-otrimala-560-tis-evro-vid-frantsuzkogo-uryadu-na-budivnitstvo-energy-storage


У 2018 році ДТЕК Енерго вклав 8,4 млрд грн в енергонезалежність України

Одна з ключових цілей ДТЕК Енерго - енергонезалежність України. Саме тому компанія вкладає багатомільярдні кошти в розвиток української вуглевидобувної галузі і переведення блоків ТЕС під вітчизняне вугілля. У 2018 році компанія направила 8,4 млрд гривень на проекти, що сприяють енергетичної безпеки України.
У розвиток вугледобувних підприємств у 2018 році ДТЕК Енерго направив 4,8 млрд грн. Ці інвестиції дозволили запустити 36 нових лав, ресурс яких дав можливість наростити видобуток газового вугілля до 24,1 млн тонн за рік. Це на 5,3% більше ніж у 2017 році. Також компанія реалізувала ряд проектів на шахтах для поліпшення умов праці, підвищення продуктивності та промислової безпеки.
Вкладення ДТЕК Енерго в модернізацію теплоелектростанцій склали 1,6 млрд грн - гроші були спрямовані на реконструкцію і переобладнання блоків ТЕС під вітчизняне вугілля марки Г і на підтримку виробничих потужностей. Завдяки цьому, вдалося скоротити відпуск електроенергії з імпортного вугілля на 23% і наростити з українського - на 2% в порівнянні з 2017 роком, а також знизити навантаження на екологічну обстановку Дніпропетровського регіону.
2 млрд грн компанія направила в гірничо-шахтне обладнання, а також модернізацію у сфері дистрибуції електроенергії.
«Ми прагнемо до того, щоб енергетика нашої країни не залежала від імпортного вугілля, щоб мільйони гривень, за які Україна змушена купувати вугілля з-за кордону, залишалися в нашій країні і розвивали вітчизняну економіку, - зазначив генеральний директор ДТЕК Енерго Дмитро Сахарук. - Для нас важливо, щоб вугілля, видобуте українськими шахтарями, користувався попитом і мав постійний ринок збуту. Від цього залежить соціальна стабільність в шахтарських регіонах, забезпечення тисяч співробітників робочими місцями і заробітною платою. Інвестуючи у видобуток вітчизняного вугілля марки Г і переобладнання під нього блоків наших теплоелектростанцій, ми створюємо плацдарм для енергонезалежності України».
З вересня 2017 року ДТЕК реалізує програму зі зниження залежності в імпортному вугіллі, що складається з трьох ключових кроків. Крок №1 - переведення блоків з антрациту на газове вугілля. Крок №2 - забезпечення ТЕС вугіллям українського видобутку. І крок №3 - модернізація потужностей ТЕС для ефективної і безперебійної роботи.
https://energo.dtek.com/media-center/press/v-2018-godu-dtek-energo-vlozhil-84-mlrd-grn-v-energonezavisimost-ukrainy/


До програм Фонду енергоефективності мають бути залучені муніципалітети, – Геннадій Зубко

До співфінансування програм Фонду енергоефективності мають залучатись муніципальні і обласні програми з енергоефективності. Про це повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко за результатами засідання Координаційної ради донорів Фонду енергоефективності та Мультидонорського трастового фонду, спеціально створеного ЕС та урядом Німеччини для підтримки реформи енергоефективності в Україні.
«Не тільки ОСББ повинні бути задіяні в програмах Фонду енергоефективності, а й муніципалітети. Ми маємо їм дати чіткий сигнал та мотивацію, щоб вони включалися у співфінансування програм з енергоефективності. Це питання розглянемо вже на наступному засіданні Координаційної ради донорів», – підкреслив Геннадій Зубко.
Віце-прем’єр-міністр повідомив, що сьогодні за підтримки партнерів з ЄС/ПРООН підготовлені і вже працюють 24 регіональні координатори, які допомагатимуть як із створенням нових ОСББ у всіх регіонах, так і залученням муніципалітетів до програм Фонду енергоефективності.
https://www.kmu.gov.ua/ua/news/do-program-fondu-energoefektivnosti-mayut-buti-zalucheni-municipaliteti-gennadij-zubko

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами