Українська енергетична інфраструктура: 03-09.08.2020

219b686-630-360-1589906244-994

Енергоатом-Трейдинг реалізував на УЕБ весь виставлений обсяг електроенергії

В п’ятницю 24 липня, за результатами аукціону з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами ВП «Енергоатом-Трейдинг» ДП «НАЕК «Енергоатом» реалізував весь обсяг, що був виставлений на аукціон - 1564,1 тис. Мвт.год. базового навантаження. На аукціон було виставлено дві позиції: 75,6 тис. Мвт-год. з періодом відпуску 30 липня – 30 вересня 2020. За другою позицією обсягом 1488,5 тис. Мвт-год. період постачання електроенергії визначено з 30 липня по 30 листопада 2020 року.
Серед охочих придбати електричну енергію було 17 компаній. Переможцями цього аукціону стали 6 учасників, а торги тривали більше 3-х годин. За результатами аукціону середньозважена ціна за першою позицією склала 1 168,32 грн./Мвт-год, за другою позицією 1 143 грн./Мвт – год., що на 22% та 23% нижче від стартової ціни. Загальна вартість реалізованої електроенергії становить майже 1,8 млрд. грн.
Державна генерація почала реалізовувати електроенергію на РДД у формі аукціону, де не створюються жодні обмеження чи дискримінації, урахуванням моделі ринку європейських країн: основний об’єм закуповується на ринку двосторонніх договорів з використанням конкурентних механізмів, що дозволяє отримувати справедливу ринкову ціну та своєчасну оплату за реалізовану електричну енергію.
https://www.ueex.com.ua/presscenter/news/energoatom-trejding-realizuvav-na-ueb-ves-vistavlenij-o-17284855/?fbclid=IwAR0ehyftNrZqDCR6XL1gAn48xzZIlg47w8PHTbZtXFKPar85y70SLclm8JU
 
 
Підвищення нічних прайскепів не вирішить існуючих проблем ринку електроенергії

29 липня ц. р. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), внесла зміни до своєї постанови № 766 від «08» квітня 2020 р.
Так НКРЕКП встановила нове значення граничної ціни у нічні години тільки для зони «ОЕС України» на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку: price cap має становити не більше 60% від граничної ціни у денні години. Таким чином регулятор підвищив price cap на 28,1% (із 959,12 до 1228,94 грн./МВт. год.). Новий price cap встановлено тимчасово (до 6 серпня) у години мінімального навантаження, тобто можна сприймати його, як певний експеримент.
Згідно з обґрунтуванням, такий крок пояснюється тим, що теплова генерація у нічні години продає електроенергію на РДН та ВДР нижче її собівартості (чинний price cap не покриває витрат на виробництво електроенергії). В обґрунтуванні Регулятор також зазначає, що таке підвищення граничних цін у нічні години впродовж дії карантину пропонувало агентство США з міжнародного розвитку (USAID).
Перша енергетична асоціація України наголошує, що підвищення price cap у нічні години на РДН та ВДР є незначним позитивним кроком у напрямку справді ринкового ціноутворення. Така зміна умов торгівлі електроенергією з боку НКРЕКП пом’якшує нею ж створені перекоси. Проте прийняте рішення є половинчастим, не здатним вплинути на ситуацію на ринку електроенергії в цілому. Адже продовження практики застосування price cap в умовах надлишку пропозиції позбавлене будь якої економічної логіки. По суті це нічим не підкріплена претензія Регулятора на підміну ринкових механізмів елементами адміністративного управління. Претензія, яка, серед іншого, призвела до у цілому  сумної ситуації на ринку електроенергії.
Для повного подолання кризової ситуації в електроенергетиці необхідно вжити ще цілу низку невідкладних заходів, зокрема, щодо завершення реформування ринку електроенергії: усунення не виправданого  адміністративного втручання у його роботу, перегляд механізму ПСО, повноцінне впровадження та розвиток ринку допоміжних послуг, приведення тарифів для побутових споживачів до ринкового рівня тощо.
http://eau.org.ua/node/2021
 
Наглядова рада Укренерго призначила голову правління Компанії

Наглядова рада ПрАТ «НЕК Укренерго» інформує, що 2 серпня 2020 р. на позачерговому засіданні в результаті конкурсу обрала та призначила Володимира Кудрицького на позицію голови правління Компанії.
Наприкінці 2019 року Наглядова рада Компанії затвердила вимоги до посади Голови правління Укренерго та обрала міжнародну компанію – консультанта з підбору персоналу для управління процесом відбору.
 Високий рівень професіоналізму та різноманітність кандидатів забезпечили  прозору, чесну та суттєву конкуренцію між кандидатами. Ті з них, які найбільш відповідали вимогам, на об’єктивну думку Наглядової ради та за допомогою консультанта з підбору персоналу, були обрані та пройшли оцінювання Наглядовою радою шляхом особистої співбесіди.  За результатами цього напруженого та ретельного процесу, Наглядова рада обрала та призначила Володимира Кудрицького як найбільш відповідного вимогам кандидата на посаду Голови правління.
Досвід та освіта пана Кудрицького у поєднанні з його переконливою професійною діяльністю в енергетичній галузі дає йому глибоке розуміння викликів, що стоять перед українським електроенергетичним ОСП. Його досвід та успішна робота на вищих керівних посадах в «Укренерго» під час трансформації сектору електричної енергії України, що наразі триває, де він успішно побудував ефективні відносини з акціонерами, регулятором, міжнародними інвесторами та іншими стейкхолдерами, разом з його лідерськими якостями стали основними чинниками в підтримку прийнятого рішення.
Володимир Кудрицький відповідає всім вимогам, що поставлені до цієї посади. Його теперішні посадові функції дозволять йому негайно приступити до обов’язків.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/naglyadova-rada-ukrenergo-pryznachyla-golovu-pravlinnya-kompaniyi/
 
 
Гарантований покупець сплатив за електроенергію понад 1 млрд грн

Державне підприємство «Гарантований покупець» продовжує розрахунки за придбану електричну енергію. Так, минулого тижня виробникам електроенергії здійснили виплати на загальну суму, що перевищує 1,05 млрд гривень.
 Зокрема, понад 762 млн грн підприємство сплатило виробникам електроенергії з відновлюваних джерел. Кошти перераховані за товарну продукцію березня. Рівень розрахунів за вказаний період ≈ 47%.
Крім того, здійснена оплата на користь ДП НАЕК «Енергоатом» та ПрАТ «Укргідроенерго». За електроенергію, придбану з метою забезпечення потреб побутових споживачів, Гарантований покупець сплатив атомній та гідрогенерації 263 млн грн і 26 млн грн відповідно.
Нагадаємо, що Гарантований покупець проводить розрахунки з виробниками електроенергії пропорційно – в рівних частинах відповідно до обсягів відпущеної електричної енергії. 
https://www.gpee.com.ua/main/news?id=397

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами