Українська енергетична інфраструктура: 03-09.02.2020

1000_545_1507304861-2330

Укренерго виконало інвестпрограму 2019 року на 95,2%

За оперативними даними у 2019 році відсоток виконання інвестпрограми НЕК «Укренерго» склав 95,2%.  При цьому за власні кошти компанії (тариф) у 2019 році було профінансовано проектів майже на 1,1 млрд грн, за кредитні від міжнародних фінансових організацій (МФО) — більше ніж на 1,9 млрд грн. Загальний обсяг інвестиційної програми 2019 року складає трохи більше 3 млрд грн.
«Високий відсоток виконання інвестпрограми для такої великої компанії, як Укренерго, завжди є складним завданням. Адже у нас багато великих складних проектів, які тривають роками і можуть коштувати по кілька мільярдів гривень. Але ми вже два роки поспіль показуємо найвищий за всю історію компанії результат. Вперше позначку 95% виконання Укренерго перетнуло у 2018 році (95,8%), і цього року ми підтвердили цей результат (95,2%). При цьому більше 3 млрд грн капітальних вкладень було профінансовано за рахунок кредитів міжнародних фінансових організацій. Такий підхід в розподілі джерел фінансування дозволяє уникнути різкого підвищення тарифу компанії. Адже відсоток по кредитам є низьким, і передбачає довготермінову розстрочку», — сказав керівник НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук.
Серед об’єктів, профінансованих власним коштом, за рік введено в експлуатацію сім одиниць трансформаторного обладнання:
·                     п’ять автотрансформаторів на підстанціях (ПС) 330 кВ «Кременчук» (4 АТ), «Рівне» (АТ-1), «Полтава» (АТ-3), «Гірнича» (АТ-1), «Білоцерківська» (АТ-2) та два реактори (Р-1, Р-6) на ПС 750 кВ «Західноукраїнська».
Більшість з них є частиною трансформаторної програми, яка передбачає заміну і встановлення 58 одиниць трансформаторного обладнання, що вичерпало свій нормативний ресурс експлуатації (25-30 років) і працює вже понад 40 років. Наразі в межах програми встановлено та введено в експлуатацію 26 одиниць трансформаторного обладнання.
В межах проектів, що фінансуються за кредитні кошти:
·                     завершено будівництво заходів ПЛ 330 кВ Чорнобильська АЕС – Північна на ПС 750 кВ «Київська». Воно є частиною міжнародного інвестпроекту «Будівництво ПЛ 750 кВ Рівненська АЕС — Київська», який фінансується за рахунок кредитних коштів Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Європейського інвестиційного банку (ЄІБ).
Мета проекту — підвищити надійність енергопостачання київського енерговузла. Зокрема, збільшити можливість передачі електроенергії з Рівненської та Хмельницької.
·                     введено в експлуатацію ПС 750 кВ «Каховська» з автотрансформатором (АТ-2) (потужність 3*333 МВА) та лінія електропередачі 35 кВ Чернянка – власні потреби ПС 750 кВ «Каховська». Об’єкт є частиною проекту будівництва «ПЛ 750 кВ Запорізька АЕС – Каховська з ПС 750 кВ «Каховська» та заходами ПЛ 330 кВ», що фінансується за кошти ЄБРР. Мета проекту — підвищити надійності роботи південної частини ОЕС України за рахунок зняття мережевих обмежень щодо видачі потужності Запорізької АЕС.
Крім того протягом року за рахунок міжнародних кредитів залучено фінансування:
·                     €149 млн для проекту «Модернізація мережі електропередачі НЕК «Укренерго» (ЄБРР)
·                     € 8,6 млн для досліджень за проектом інтеграції ЕС України з ENTSO-E (KfW)
До Другого проекту з передачі електричної (ППЕ-2), який передбачає фінансується за кошти Світового банку (МБРР) та комплексну реконструкцію та переоснащення великої кількості підстанцій, додатково включено реконструкцію шести підстанцій Західної ЕС: ПС 330 кВ «Рівне», «Богородчани», «Івано-Франківськ», «Ковель» та ПС 220 кВ «Калуш» і «Борислав».
Це стало можливо завдяки значній економії (понад 50% коштів) на впровадженні цього проекту, в межах якого вже триває технічне переоснащення шести інших підстанцій: ПС 330 кВ «Новокиївська», «Нивки», «Житомирська», «Черкаська», «Суми» та «Кременчук».
Інвестиційна програма Укренерго на 2020 рік передбачає збільшення загальної суми фінансування вдвічі — до 6,4 млрд грн. Більша частина з цієї суми — 5,1 млрд грн — також кредитні кошти.
Серед найбільших проектів інвестпрогами компанії  у 2020 році – завершення будівництва ПС 500 кВ «Кремінська» з заходами ПЛ 500 кВ Донбаська-Донська та ПЛ 220 кВ Кремінська-Ювілейна (кінець травня) та будівництва ЛЕП 750 кВ Запорізька АЕС-Каховська для зняття обмежень видачі потужності із ЗАЕС та підвищення надійності споживачів південної частини ОЕС України (кінець І квартал).
Водночас нагадаємо, що Міністерство енергетики та захисту довкілля досі не погодило інвестпрограму НЕК «Укренерго» на 2020 рік, що не дозволяє отримати її затвердження в НКРЕКП та розпочати реалізацію. Інвестпрограма компанії на 2019 рік також була схвалена НКРЕКП із значною затримкою — постановою №458 29 березня 2019 року.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/ukrenergo-vykonalo-investprogramu-2019-roku-na-95-2/
 
 
Щодо можливого маніпулювання на ринку електричної енергії

Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), за результатом розгляду оперативної інформації щодо результатів торгів ринку «на добу наперед», розміщеної на сайті ДП «Оператор ринку», було відмічено значне зменшення учасниками ринку цін у заявках на продаж електричної енергії на ринку «на добу наперед» у січні 2020 року, що може свідчити про маніпулювання ринком. 
Зважаючи на зазначене, НКРЕКП листом від 29 січня 2020 року № 1145/28.1/7-20 звернулась до ДП «Оператор ринку» щодо надання роз’яснення щодо такої ситуації та надання переліку учасників ринку «на добу наперед», подані заявки на продаж електричної енергії яких містили необґрунтовані ціни та обсяги, значно змінені у порівнянні із попередніми розрахунковими періодами. 
Так, ДП «Оператор ринку» листом від 30 січня 2020 року № 01/31-246 було надано до НКРЕКП перелік учасників ринку (серед яких більшість трейдерів та електропостачальників), які в заявках на продаж електричної енергії на ринку «на добу наперед» протягом 30 - 31 січня 2020 року встановили мінімальні погодинні ціни продажу, що може свідчити про маніпуляцію. При цьому відсутнє підтвердження вказаних заявок реальними обсягами електричної енергії.  
Варто зазначити, що відповідно до пункту 4.4 глави 4 Правил поведінки на ринку «на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку, що є додатоком 7 до Правил ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку, затверджених постановою НКРЕКП від 14 березня 2018 року № 308 (Правила поведінки), учасникам ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку заборонено:
1) подавати на торги на РДН/ВДР за попередньою домовленістю з будь-яким іншим не пов’язаним відносинами контролю учасником РДН/ВДР заявки на продаж та купівлю електричної енергії з однаковими цінами та обсягами;
2) здійснювати будь-які узгоджені дії, у тому числі проводити попередні домовленості щодо торгівлі на РДН та/або ВДР, що можуть змінити формування цін, за рахунок справедливої конкурентної взаємодії між попитом і пропозицією;
3) використовувати інсайдерську інформацію;
4) здійснювати маніпулювання ринком.
Відповідно до пункту 1.4 глави 1 Правил поведінки маніпулювання ринком – це подання будь-якої заявки на торги РДН або ВДР, що:
·                     дає або може давати неправдиві чи такі, що вводять в оману, сигнали щодо пропозиції, попиту або ціни продукту, якого така заявка стосується;
·                     встановлює або є спробою встановити особами учасника або учасниками РДН/ВДР, які діють узгоджено, ціну одного або кількох продуктів на штучному рівні, якщо учасник, який подав заявку на торги, не довів, що підстави для цього є законними та що така заявка відповідає прийнятій ринковій практиці на відповідних оптових ринках електричної енергії.
Зважаючи на зазначене, встановлення учасником ринку у своїй заявці на продаж електричної енергії ціни на штучному рівні за умови, що учасник, який подав таку заявку на торги, не довів, що підстави для цього є законними та що така заявка відповідає прийнятій ринковій практиці на відповідних оптових ринках електричної енергії, може бути розцінено як порушення Правил поведінки та, відповідно, маніпулювання ринком.
Ураховуючи викладене, НКРЕКП застерігає учасників ринку електричної енергії щодо здійснення дій, що заборонені Правилами поведінки, та повідомляє, що НКРЕКП розглядає питання щодо здійснення заходів з контролю у вигляді невиїзних перевірок господарської діяльності учасників ринку, що у своїх заявках на продаж електричної енергії у січні 2020 року встановлювали ціни на штучному рівні, за результатом опрацювання додаткової інформації, наданої ДП «Оператор ринку» та НЕК «Укренерго» щодо зазначеного питання.
http://www.nerc.gov.ua/?news=9874
 
 
Укренерго сформувала в MMS рахунки за небаланси та балансуючу енергію, підписані ЕЦП, за 2 декаду січня 2020 року

30 січня НЕК “Укренерго” сформувала рахунки в системі MMS, підписані ЕЦП, за небаланси та балансуючу енергію за період 11-20 січня 2020 р. 
Деталізований розрахунок складових рахунків, а також детальний опис роботи з рахунками можна знайти у персональному кабінеті системи MMS (Інструкція – за посиланням). Для завантаження рахунків потрібно на екрані Меню Розрахунок – Рахунок – Огляд натиснути на кнопку PDF:
При цьому, перевірити ЕЦП можна за посиланням https://acskidd.gov.ua/verify, завантаживши відповідний файл.
Нагадуємо, що згідно з Правилами ринку, затвердженими постановою НКРЕКП від 24.06.2019 № 1168, оплата повинна бути здійснена протягом одного банківського дня. Однак, беручи до уваги фактичне отримання рахунків в робочій день 31.01.2020, а також необхідність повернення коштів СВБ та ППБ за оплачені рахунки, які з’явились в системі MMS 24.01.2020, для уникнення застосування санкцій щодо статусу “Переддефолтний” (згідно з п. 1.7.1 Правил ринку) НЕК “Укренерго” повинна отримати кошти до 18:00 04 лютого 2020 р.
Оплата за небаланси та балансуючу енергію повинна бути здійснена виключно на поточний рахунок зі спеціальним режимом використання № UA583004650000026032300813715. В разі оплати на будь-який інший р/р НЕК “Укренерго”, рахунок буде вважатися неоплаченим з подальшим застосуванням санкцій щодо статусу “Переддефолтний”.
Звертаємось з проханням до учасників ринку, які є СВБ та/або ППБ і для яких не сформувались за будь-яких причин в системі MMS зазначені рахунки, звернутись до Адміністратора розрахунків за контактами:
·                     e-mail: settlement@ua.energy
·                     тел: + 38 073 426 3212
·                     тел: + 38 073 426 7432
Повідомляємо, що зауваження до виставлених рахунків розглядатимуться виключно у випадку, якщо вони підкріплені відповідними обгрунтовуючими матеріалами (посилання на модуль системи MMS зі “скрін-шотами” даних, що відрізняються від наведених у рахунку, посилання на нормативний документ тощо). В разі невиконання таких вимог, звернення від учасників ринку не розглядатимуться.
Нагадуємо також про необхідність повернення коштів ППБ та/або СВБ, які здійснили оплату за балансуючу енергію та/або небаланси по рахунках, які з’явились в системі MMS 24.01.2020. Для цього просимо звернутись офіційним листом до НЕК “Укренерго” щодо повернення зазначених коштів із зазначенням усіх реквізитів платежу – реквізитів компанії, номеру(ів) рахунку(ів), суми тощо.
https://ua.energy/media/pres-tsentr/pres-relizy/ukrenergo-sformuvala-v-mms-rahunky-za-nebalansy-ta-balansuyuchu-energiyu-pidpysani-etsp-za-2-dekadu-sichnya-2020-roku/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами