Українська енергетична інфраструктура: 01-07.06.2020

Oleksiy-Ryabchin-e1590668385858-620x375

Уряд звільнив заступника міністра енергетики Рябчина


Буславець заявила, що причиною такого рішення стала низька ефективність Рябчина.
На засіданні Кабінету міністрів України 27 травня звільнили з посади заступника міністра енергетики Олексія Рябчина. Він відповідав за напрямок енергоефективності.
Трансляцію засідання ведуть на YouTube-каналі Кабінету міністрів України.
Виконувачка обов'язків міністра енергетики Ольга Буславець прокоментувала рішення, назвавши причиною звільнення Рябчина низьку результативність.
"Було проаналізовано роботу попередньої команди, яка працювала також над питанням Держенергоефективності. Справді, було дуже багато напрацювань, але результативність дуже низька. Ми проговорювали це питання з відповідним заступником, тому вважаю, що інша людина буде більш ефективною для виконання поставлених завдань", - сказала вона.
https://tsn.ua/politika/uryad-zvilniv-zastupnika-ministra-energetiki-ryabchina-1554777.html

 
Буславець відкинула ідею відновити імпорт електроенергії з Росії та Білорусі

Т.в.о. міністра енергетики Ольга Буславець виступила проти відновлення імпорту електроенергії з Росії та Білорусі, як мінімум до кінця 2021 року. Про це вона заявила на брифінгу в міністерстві 28 травня.
"Нагадаю, що одним з перших рішень Антикризового штабу було зупинка імпорту електроенергії з Росії та Білорусі до кінця 2021 року або до відкриття для нашої генерації доступу на ці ринки", - сказала він.
За її словами, вона не розуміє, як можна купувати електроенергію у сусідів, коли в своїй країні профіцит. "Я вважаю, це неприпустимо", - сказала Буславець.
https://biz.liga.net/ekonomika/tek/novosti/buslavets-otvergla-ideyu-vozobnovit-import-elektroenergii-iz-rossii-i-belarusi

 
Учасники енергоринку терміново взялися за баланс "на добу наперед"

Учасники енергоринку заявили про спекуляції трейдерів на ринку "на добу наперед" (РДН), і шукають шляхи врегулювання ситуації у терміновому порядку, передає УНН.
 Так, сьогодні, 28 травня, відбулася нарада щодо виконань рішень антикризового штабу. У ході заходу учасники енергоринку констатували, що на ринку "на добу наперед" трейдери подають необ'єктивні заявки. За їх словами, це провокує демпінг і виснаження державних ресурсів, які змушені покривати "нездорові" ціни на ринку.
Один зі шляхів врегулювання ситуації - зробити РСВ майданчиком для продажу електроенергії виробниками. Або ж позбавити трейдерів, які продають електроенергію на аукціонах, можливості перепродавати продукт через РДН.
Підсумовуючи нараду, в.о. міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Ольга Буславець доручила напрацювати уніфіковані пропозиції балансування енергоринку.
"Балансуючий ринок на всіх прогресивних ринках є ринком штрафів. Не можна допустити, щоб це була додаткова торгова площадка, на якій маніпулюють. Зокрема, трейдери, про яких сьогодні згадувалося", - резюмувала в.о. міністра, уточнивши, що чекає на пропозиції від учасників ринку до кінця поточного дня.
Крім того, у ході наради учасники ринку дійшли згоди закликати правоохоронців втрутитися в ситуацію і виявити осіб, які дестабілізують енергоринок.
https://www.unn.com.ua/uk/news/1871792-uchasniki-energorinku-terminovo-vzyalisya-za-balans-rinku-na-dobu-napered


Заява щодо маніпуляцій на ринку та спроб дискредитації Регулятора та окремих його членів

В останні дні на біржовому сегменті ринку електроенергії (ринок «на добу наперед») спостерігаються безпрецедентні дії, що призводять до обвалу ціни електроенергії. Таке падіння ціни носить явно штучний характер, оскільки не відображає фактичного попиту та пропозиції електроенергії в енергосистемі України. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), проаналізувала ситуацію і дійшла висновку, що такий ціновий провал на ринку був спричинений діями групи компаній ДТЕК шляхом суттєвого скорочення закупівлі електроенергії на ринку «на добу наперед».
Разом із цим, в останні дні у засобах масової інформації розпочата цілеспрямована інформаційна кампанія щодо дискредитації дій НКРЕКП, які нібито призвели до обвалу ціни та кризи в енергетиці. Чітко простежується чорна піар-кампанія щодо окремих членів НКРЕКП, яка носить відверто замовний характер, а звинувачення, які висловлюють окремі політики та «експерти», є відвертим наклепом.  Зокрема щодо дій члена НКРЕКП Д.Коваленка, який займає професійну та збалансовану позицію, але яка може не влаштовувати деяких учасників ринку.
Зазначаємо, що всі рішення НКРЕКП приймаються колегіально, із попереднім обговоренням, враховуючи зауваження учасників ринку та споживачів. Члени НКРЕКП не мають бути лояльними до будь-яких фінансово-промислових груп, а збалансовують інтереси виробників, постачальників та споживачів електричної енергії, зокрема, в умовах кризи, спричиненої COVID-19, з метою збереження енергосистеми країни.
Разом із тим, враховуючи масштабну кампанію щодо дестабілізації ринку, НКРЕКП вживає безпрецедентні заходи, зокрема, на наступне засідання НКРЕКП винесено проект рішення щодо визначення мінімальних цін на ринку «на добу наперед» на рівні 980 грн/МВт у денний період та 567 грн/МВт у нічний період. Таке рішення допоможе стабілізувати цінову ситуацію на ринку, якщо окремі учасники будуть продовжувати розпочату кампанію.
НКРЕКП найближчим часом разом з Антимонопольним комітетом України здійснить заходи реагування щодо дій учасників ринку.
https://www.nerc.gov.ua/?news=10222
 
 
Уряд затвердив з доопрацюванням Програму стимулювання економіки для подолання наслідків епідемії COVID-19

27 травня 2020 року на засіданні Уряду була затверджена Програма стимулювання економіки для подолання наслідків епідемії COVID-19 з умовою її доопрацювання. 
 У підготовці цієї Програми взяли участь більше 90 розробників, серед яких аналітичні центри, бізнес-асоціації та окремі компанії (в тому числі із представників малого та середнього бізнесу). Зокрема, Програму готували спеціалісти з Торгово-промислової палати України, Спілки українських підприємців, Українського союзу промисловців і підприємців, Європейської бізнес-асоціації, Асоціації газовидобувних компаній України, Українського клубу аграрного бізнесу, Аналітичного центру Разумкова, Інституту економіки прогнозування НАН України, Аналітичного центру EasyBusiness, DIXI Group, Аналітичного центру CASE Україна і ще десятка інших суб’єктів.  
У Програмі враховані ініціативи за такими напрямками: доступ до фінансів, доступ до ринків, дерегуляція, модернізація та розвиток, доступ до інфраструктури. Важливою частиною Програми буде системна та ґрунтовна підтримка вітчизняного виробника. Принциповим пріоритетом є створення робочих місць та сплата податків в Україні.
Програма передбачає широкий спектр методів підтримки: допомога просування експорту; доступні кредити, грантові програми; розширення участі малого і середнього бізнесу у державних закупівлях.
Ознайомитися з основними положеннями Програми можна за посиланням "Матеріали для обговорення Програми стимулювання економіки" ( .pdf , 2.80 Мб ).
https://www.kmu.gov.ua/news/uryad-zatverdiv-z-doopracyuvannyam-programu-stimulyuvannya-ekonomiki-dlya-podolannya-naslidkiv-epidemiyi-covid-19
 
 
Центренерго буде приватизовано в наступному році - Фонд держмайна

Україна приватизує виробника теплової енергії «Центренерго» в другому кварталі 2021 року, після того, як, нарешті, вдасться змінити керівництво компанії на тлі загроз вибуху і судового розгляду.
Передає Reuters з посиланням на слова глави Фонду державного майна України.
 «Ми створили комісію, зараз виберемо радника по приватизації», - сказав Сенниченко. - Це буде консорціум або інвестиційний банк, який згодом буде виконувати всі необхідні процедури для підготовки підприємства до приватизації».
Сенниченко заявив, що попереднє керівництво відмовилося публікувати свій фінансовий звіт за 2019 рік, протягом якого він оцінює збитки компанії в розмірі понад 2 мільярди гривень (74 мільйони доларів). ФДМ зможе визначити ціну для «Центренерго» тільки після того, як компанія буде перевірена, а її збитки і борги будуть оцінені.
http://oilreview.kiev.ua/2020/06/01/centrenergo-budet-privatizirovano-v-sleduyushhem-godu-fond-gosimushhestva/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами