Українська альтернативна енергетика:03-09.08.2020

unnamed_(4)

Воднева енергетика може стати драйвером для сталого економічного розвитку України

Потенціал та шляхи розвитку водневої енергетики в Україні обговорили заступник Міністра енергетики з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков, т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура із представниками Європейської економічної комісії ООН (UNECE)та Програми розвитку ООН (UNDP).
Водень – це той напрям енергетики, який буде відігравати ключову роль у розвитку «чистої», безвуглецевої та процвітаючої економіки. Тому до цієї теми прикута увага всього світу.
ЄС вже виділив Україну одним із партнерів у розвитку своєї Водневої стратегії та заохочує долучитися до Альянсу чистого водню.
Маючи значний потенціал для виробництва водню та інфраструктуру для його транспортування, українська сторона налаштована на співпрацю, результат та взаємовигідний успіх.
Усвідомлюючи актуальність теми, Міненерго із Держенергоефективності розпочинають співробітництво із партнерами щодо розвитку цього напряму.
Представники UNECE підтвердили переваги використання водню для декарбонізації цілого ряду секторів, зокрема енергетики, промисловості, транспортного сектору та посилення енергетичної безпеки.
За підсумками наради сторони домовилися із UNECE та UNDP розглянути можливості спільної розробки дорожньої карти розвитку сфери виробництва та використання водню в Україні із врахуванням міжнародного досвіду та стандартів.
https://www.saee.gov.ua/uk/news/3418


Україна розгляне питання будівництва заводу з виробництва водню - глава Міненерго
"Україна має рухатися з усім прогресивним світом у рамках сучасних технологій і їх використання і прораховувати свої можливість на кілька кроків наперед", - сказала Буславець на брифінгу в Києві в понеділок.
Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Україна може стати надійним постачальником водню в ЄС, зокрема в Німеччину.
Як повідомлялося, в липні Євросоюз затвердив стратегію впровадження відновлювального водню. Вона передбачає доповнення інтегрованої енергетичної системи масовим промисловим виробництвом відновлюваного водню. Він може бути джерелом енергії там, де використання електрики ускладнене. В перспективі він вироблятиметься переважно з використанням енергії вітру та сонця.
На етапі з 2020 по 2024 рік у ЄС передбачається встановлення водневих електролізерів, як мінімум на 6 ГВт, і виробництво до 1 млн тонн відновлювального водню. На етапі з 2025 по 2030 рік водень має стати невід'ємною частиною інтегрованої енергосистеми, в якій потужності з електролізу відновлювального водню становитимуть щонайменше 40 ГВт.
Група у складі 11 газотранспортних операторів із дев'яти країн ЄС представила план розвитку пан'європейської інфраструктури транспорту газу, велику частину з якої планується створити на базі наявних газопроводів.
План розробили Enagas, Energinet, Fluxys Belgium, Gasunie, GRTgaz, NET4GAS, OGE, ONTRAS, Snam, Swedegas і Terega за підтримки Guidehouse, ідеться в повідомленні компаній.
Компанії розраховують, що з середини 2020-х років поступово почне з'являтися мережа, яка оформиться до 2030 року в первинну систему з 6800 км газопроводів, що сполучає кластери споживання H2 - "водневі долини" (автори релізу використовують аналогію з американською Кремнієвою долиною - ІФ).
До 2040 року, очікують європейські газівники, вона зросте до 23 тис. км, з яких 75% буде забезпечено конверсією метанових труб і 25% побудовано з нуля.
Зрештою наявна газотранспортна мережа має перетворитися на дві паралельні мережі: для водню і для метану(зокрема й біометану).
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/677183.html
 
 
Міненерго працює над реалізацією закону про вдосконалення умов підтримки "зеленої" енергетики

Під час засідання Антикризового енергетичного штабу в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець розповіла про плани Міністерства щодо реалізації положень закону про удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії.
 «Ми розпочали роботу з визначення обсягів річних квот підтримки «зеленої» енергетики, графіків організації аукціонів та підготовку нормативно-правових актів, спрямованих на імплементацію положень закону. Для більш узгодженої та продуктивної роботи плануємо створити координаційну групу», – зазначила Ольга Буславець.
Тривають переговори з державними банками та міжнародними фінансовими інституціями щодо залучення на пільгових умовах до 300 млн євро кредитних коштів, зокрема для покриття частини заборгованості ДП «Гарантований покупець» за «зеленим» тарифом.
Водночас умовою банків для таких кредитів є фінансова стабілізація роботи учасників ринку електроенергії. Відповідне рішення для збалансування ринку має прийняти НКРЕКП.
Нагадаємо, завдяки роботі Міненерго ухвалено низку рішень, спрямованих на вирішення кризової ситуації у сфері «зеленої» енергетики. Зокрема, підписано Меморандум з інвесторами у галузь ВДЕ, розроблено урядовий законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії». За дієвої підтримки Президента та Прем’єр-міністра закон було прийнято Верховною Радою 21 липня.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=2E85ECCFF557EE09608B3CCAE50FACD3.app1?art_id=245462273&cat_id=35109
 
 
Рада підвищила надбавку для об'єктів ВДЕ за переважне використання обладнання українського виробництва на 10%

Верховна Рада України підвищила з 10 до 20% надбавку до зеленого тарифу і аукціонної ціни для об'єктів відновлюваної енергетики, рівень використання на яких обладнання українського виробництва становить 70% і вище.
 Відповідні норми передбачені законом №810-IX від 21 липня 2020 року "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії", оприлюдненому на сайті Ради в п'ятницю.
При цьому зазначається, що після закінчення шести років експлуатації відповідного об'єкта ВДЕ максимальний розмір надбавки не може перевищувати 10%.
Відповідно до закону, для об'єктів ВДЕ, що використовують обладнання українського виробництва на 30-50% встановлюється 5% надбавка, хто використовує вітчизняне обладнання на 50-70%, надбавка складе 10%, і 20% надбавки отримають об'єкти, що складаються з українського обладнання на 70% і вище.
У редакції закону про альтернативні джерела енергії, до якого внесено зміни законом №810-IX, передбачалося два варіанти надбавок: 5% - для об'єктів з рівнем українського обладнання від 30 до 50%, і 10% - з рівнем від 50% і вище.
Відповідно до закону про альтернативні джерела енергії, надбавки встановлюються для об'єктів ВДЕ, введених в експлуатацію з 1 липня 2015 року до 31 грудня 2024 року.
Як повідомлялося, Рада 21 липня ухвалила в цілому законопроект №3658 "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії".
Законопроект передбачає, зокрема, зниження зеленого тарифу для більшості СЕС на 15%, для СЕС до 1 МВт - на 7,5%, для ВЕС - на 7,5% без пролонгації їх дії.
28 липня його підписав спікер парламенту Дмитро Разумков, 31 липня - президент України Володимир Зеленський.
https://ua.interfax.com.ua/news/investments/678314.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами