Українська альтернативна енергетика: 31.08-06.09.2020

2

 Кияни створили сонячну електростанцію у вигляді куба


Сонячні електростанції для приватних будинків мають два суттєвих недоліки. Вони досить дорогі (кілька десятків тисяч доларів), а їх панелі потрібно монтувати на даху, що передбачає й витрати на його зміцнення (щоб не провалився під вагою сонячних панелей). До того ж у багатьох нових особняків покрівля – невід'ємний елемент дизайну будинку, тому власникам не хочеться псувати красу. Колектив розробників з Києва створив новаторську сонячну електростанцію, позбавлену цих недоліків. Своє дітище команда назвала Cuber, адже воно має форму куба, пише газета Факти.
 Розробники стверджують, що їхня СЕС коштує дешевше, ніж звичайна, – близько трьох тисяч доларів. Cuber встановлюється не на даху, а на землі. При його розробці врахували, що земельні ділянки, на яких розташовані будинки більшості потенційних покупців СЕС, шість або десять соток. Тому установку зробили компактною – вона займає всього чотири квадратних метра. Завдяки тому, що СЕС зроблена у формі куба, всередині є вільний простір, де розміщено обладнання. Але все одно в середині куба залишається ще досить багато місця. Тому власники СЕС мають можливість використовувати Cuber не тільки як джерело електроенергії, але і як господарську споруду - зберігати в ній, наприклад, велосипеди, мотокоси, інвентар.
Щоб потрапити всередину куба, потрібно просто відкрити одну з його граней, на якій немає сонячних батарей. Важливий нюанс: Cuber скомпонований так, що, купивши його, власник, користуючись інструкцією, може самостійно зібрати електростанцію як конструктор. Потрібно буде лише запросити електрика, щоб підключив СЕС до системи електропостачання будинку. Якщо ж покупець з тих чи інших причин не хоче зв'язуватися зі складанням сонячної електростанції, це зроблять фахівці. Грані СЕС не нахилені, а знаходяться у вертикальному положенні, але установка бере іншими достоїнствами: вона доступна широкому колу людей, компактна, її сонячні панелі не потрібно розміщувати на даху.
Установка здатна забезпечити потреби мешканців середнього приватного будинку в електриці приблизно на 70%.В нинішньому пілотному варіанті Cuber немає акумуляторів. Ця СЕС працює тільки в світлий час доби. Однак розробники приступають до створення Cuber-2, який буде оснащений акумуляторними батареями такої ємності, щоб накопиченої ними за день електроенергії вистачило з вечора до ранку (ємність від п'яти до десяти кіловат – в залежності від потреб конкретного замовника). З акумуляторними батареями установка зможе забезпечувати всі 100 відсотків потреби будинку в електроенергії.
Придбання цієї СЕС, в залежності від регіону, окупиться за п'ять - сім років. Строк служби Cuber: 20-25 років.
https://ecotown.com.ua/news/Kiyani-stvorili-sonyachnu-elektrostantsiyu-u-viglyadi-kuba/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами