Українська альтернативна енергетика: 30.11-06.12.2020



unnamed_(4)Водень принесе Україні до € 20 млрд інвестицій

Для України воднева економіка є дуже цікавим напрямком. Уже зараз інтерес до водню в світі величезний. А в України є значний потенціал, щоб забезпечити воднем Європу.
Про це під час круглого столу «Воднева економіка: дорожня карта» розповів виконавчий директор державного агентства UkraineInvest Олексій Іванченко.
За оцінками Єврокомісії загальна кількість інвестицій в водень до 2030 року складе € 430 млрд. Тільки на виробництво водню планується витратити € 220 млрд, з яких 160 будуть спрямовані на отримання водню за рахунок поновлюваних джерел сонячних і вітрових станцій.
«Відповідно до затверджених планів Євросоюзу Україні вже виділено створення 10 ГВт потужностей з виробництва« зеленого »водню. Це додатково може створити приплив інвестицій в розмірі до 20 млрд євро », - розповів він.
За оцінками незалежних експертів України на сьогоднішній день має другий в Європі потенціал відновлюваної енергетики. Чотири регіони півдня - Херсонська, Одеська, Миколаївська, Запорізька області - здатні забезпечити половину потреб країн Євросоюзу в енергії, зазначив Іванов.
Також великий інтерес викликає наша газотранспортна мережа для транспортування водню в країни Європи, додав він.
Дослідження показують, що на сьогодні є можливість транспортувати газову суміш з вмістом до 25% водню, а це 16 млн кубометрів водню зараз і ще 10 - протягом чотирьох років.
Також в Міненерго розглядають можливість будівництва заводу з виробництва водню в Україні, додав Іванов.
https://kosatka.media/category/vozobnovlyaemaya-energia/news/vodorod-prineset-ukraine-do-20-mlrd-investiciy
Ключові слова: воднева енергетика
За 9 місяців Україна запустила «зелені» електростанції загальною потужністю 1265 МВт
У січні-вересні 2020 року в Україні збудували «зелені» електростанції загальною потужністю 1265 МВт.
Як зазначив під час першого українського ЕРС-форуму заступник голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбреження Юрій Шафаренко, у ці проекти компанії-інвестори вклали близько €1 млрд. 
«За перші три квартали було збудовано промислові сонячні станції загальною потужністю 1000 МВт (€720 млн інвестицій), домогосподарства встановили СЕС потужністю майже 160 МВт, вітроелектростанції додали менше 100 МВт, мініГЕС – 2 МВт і ТЕЦ на біомасі та біогазі – близько 20 МВт», - розповів він.
Загальна потужність побудованих з 2014 року об’єктів ВДЕ в Україні становить понад 8 ГВт. За словами Юрія Шафаренко, загальна потужність СЕС становить 6,6 ГВт, з яких 57% - це станції потужністю від 10 МВт, 16% - станції 5-10 МВт, 13% - станції 1-5 МВт і 2% - потужністю до 1 МВт. Потужності домашніх СЕС становлять 712 МВт (27 тис домогосподарств).
Також Шафренко прокоментував обсяги генерації електроенергії та відпуску в мережу ними надлишку який дозволяє окупити інвестиції.
«У домашніх СЕС надлишок(різниця між генерацією та власним споживанням) приблизно складає 819 млн кВт-год на рік, цим можна приблизно забезпечити 273 тис домогосподарств, - пояснює він. - Тобто, одне домогосподарство забезпечує «чистою» електроенергією ще біля 9 таких самих як воно, якщо взяти середнє споживання 250 кВт-год на місяць».
https://ecotown.com.ua/news/Za-9-misyatsiv-Ukraina-zapustila-zeleni-elektrostantsii-zagalnoyu-potuzhnistyu-1265-MVt/
 
Епіцентр планує обладнати дахи всіх своїх об'єктів сонячними панелями...

Група компаній «Епіцентр» планує провести консультації з компанією Tesla та іншими світовими компаніями-лідерами в області сонячної генерації щодо реалізації проєкту у сфері сонячної енергетики.
До важливих пріоритетів розвитку групи компаній «Епіцентр» входять екологічність та енергоефективність. У своїй стратегії розвитку на найближчі роки компанія ставить на меті ефективно використовувати вільні площі дахів для комерційної електрогенерації. Наразі вже реалізовано декілька пілотних проєктів у торговельних центрах та спортивних об'єктах компанії з використання сонячних батарей для генерації тепла для забезпечення побутових потреб. Зокрема, в Києві, Одесі, Миколаєві, Львові, Вінниці, Житомирі, Хмельницькому та інших містах.
«Група компаній «Епіцентр» шукає найбільш ефективні рішення у цьому напрямку та хотіла б провести зустріч з представниками світових компаній-лідерів у сфері сонячної енергетики, в тому числі з компанією Tesla (яка є одним з світових лідерів у clean energy) щодо обговорення стратегії реалізації подібного проєкту в нашій мережі», — зазначає генеральний директор компанії «Епіцентр К» Петро Михайлишин.
Наразі, компанія нараховує 73 торгові об'єкти та промислові і розподільчі центри з загальною площею дахів понад 2 мільйони квадратних метрів. У планах розвитку Епіцентру введення в експлуатацію ще низки масштабних інфраструктурних об'єктів найближчим часом.
В Епіцентрі підкреслюють, що компанії цікаві ідеї Tesla Energy щодо поєднання сонячних панелей та систем накопичення та зберігання енергії.
«В Україні тільки формується практика використання сонячних батарей великими мережами та підприємствами для задоволення потреб в тепло- та електроенергії. Втім, світові тенденції розвитку цього ринку показують, що це майбутнє, до якого рухається весь світ. Компанія «Епіцентр К» йде шляхом підвищення технологічності та впроваджує інноваційні напрямки у своїй діяльності, тому ми надзвичайно зацікавлені у реалізації проєкту з сонячної енергетики», — говорить Михайлишин.
https://epicentrk.ua/news/epitsentr-planue-obladnati-dakhi-panelyami.html
 
 
За п’ять років в Україні з’явилося 25 тисяч електромобілів

Україна залишається серед лідерів за швидкістю зростання кількості електромобілів. Тільки за останні п’ять років було придбано майже 25 тисяч електрокарів.
Більшає таких машин і в регіонах. Приміром, на Черкащині на кінець минулого року було зареєстровано 337 електромобілів. Як розповіли в сервісному центрі МВС у Черкаській області, протягом нинішнього року на територію регіону вже ввезено 102 такі автомобілі. П’ять з них одержали нові номери з зеленим шрифтом.
Усього ж таких номерів в Україні видано більше п’ятисот. Завдяки цим номерним знакам у Європі в електромобілів є низка преференцій, зокрема — в’їзд туди, де заборонено автівкам з бензиновими двигунами, безкоштовні паркувальні місця тощо.
Стабільно серед присутніх брендів першість тримає Nissan, який охоплює 39% ринку. Значно посилила свою присутність Tesla, займаючи 30% ринку та майже подвоїла свої показники торік.
Стримують активне поширення електрокарів їх невеликий ресурс батареї, високі ціни та мала потужність акумуляторів, яких без підзарядки поки що вистачає на порівняно невеликі відстані. Окрім того, при мінусових температурах дуже швидко сідає батарея.
Найболючішою проблемою є акумулятори, строк служби яких становить 5-8 років. Заміна або ремонт старої батареї по вартості може зрівнятись з ціною самого електромобіля.
https://news.finance.ua/ua/news/-/482216/za-p-yat-rokiv-v-ukrayini-z-yavylosya-25-tysyach-elektromobiliv


Промислові підприємства можуть отримати до $ 150 тис. Кредиту на енергоефективність в рамках проекту UNIDO і Укргазбанку

Державний Укргазбанк спільно з проектом UNIDO ( "Впровадження стандарту систем енергоменеджменту в промисловості України") запустили Фонд гарантування кредитів на енергоефективність в промисловості, що дозволяє промисловим підприємствам отримати до $ 150 тис (або еквівалент у гривні або євро) на енергоефективні заходи.
"Промисловість в Україні займає 30% всього кінцевого енергоспоживання. Разом з UNIDO розроблена серія національних стандартів енергоефективності, проведено навчання енергоменеджерів, підготовлені рекомендації щодо імплементації 27 Директиви ЄС, напрацьовані пропозиції щодо запуску інструментів підтримки підприємств. Один з них - Фонд гарантування позик", - цитує прес-служба Держенергоефективності слова в.о. голови агентства Костянтина Гури під час презентації проекту на конференції "Фонд гарантування кредитів на енергоефективність в промисловості: як це працює?" 26 листопада, передає енергореформи.
Держенергоефективності звертає увагу, що максимальний обсяг коштів, які можуть бути виділені позичальникові, становить $ 150 тис. Або еквівалент цієї суми в національній валюті або євро.
Відсоткова ставка, визначена за станом на 20 листопада, становить в гривні 13%, в доларах - 4,5%, в євро - 4% річних. Термін надання кредиту - до 18 місяців без застави та власного внеску.
Згідно з інформацією на сайті Укргазбанку, компанії, які мають намір взяти кредит повинні, зокрема, бути резидентом України, належати до промислового / виробничого сектору, мати 3 роки безперервної діяльності, середньорічне споживання енергії (в тому числі теплової) з 2018-2019 рр. - не менше 1000 МВт-год, придерживатся діючих норм з охорони праці / захисту навколишнього середовища.
Напрямки, на які може бути виданий кредит, впровадження та сертифікація системи енергоменеджменту у відповідності з ISO 50001 з метою економії енергоспоживання на 20-25%, а також, зокрема, модернізація енергопостачання, виробничого обладнання, систем опалення та охолодження.
Як повідомляла енергореформи, на початку липня Укргазбанк і UNIDO підписали договір про створення гарантійного фонду кредитів на суму $ 1,5 млн в рамках проекту The Global Environment Facility (GEF) "Впровадження стандарту систем енергоменеджменту в українській промисловості".
Фонд створюється з метою допомоги промисловим підприємствам отримати доступ до капіталу для впровадження систем енергоменеджменту відповідно до стандарту ISO 50001, а також інших заходів з енергоефективності. Фонд перехресно гарантується PLC Citibank Europe.
"Це перший і єдиний в своєму роді фінансовий механізм, створений організацією ООН спільно з українським фінансовим партнером, в основі якого лежить гарантія", - відзначали в Укргазбанку.
http://reform.energy/news/promyshlennye-predpriyatiya-mogut-poluchit-do-150-tys-kredita-na-energoeffektivnost-v-ramkakh-proekta-unido-i-ukrgazbanka-16106
 
 
Група Нафтогаз розпочала спільний з Мінреінтеграції проект щодо відновлення соціальної інфраструктури Донбасу

Група Нафтогаз підписала меморандум про взаєморозуміння та співробітництво з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, а також Донецькою й Луганською обласними державними адміністраціями щодо реалізації соціальної благодійної програми з відновлення добробуту мешканців і розвитку територіальних громад цих областей.
 У рамках проекту передбачено створення або відновлення 65 об’єктів інфраструктури у 19 населених пунктах Луганської та Донецької областей. Перш за все, йдеться про встановлення фотоелектричних панелей для часткового забезпечення потреб об’єктів соціальної інфраструктури автономними джерелами електричного живлення. Також проект передбачає встановлення комплектів автономного вуличного освітлення на сонячних панелях, обладнання сонячними панелями зупинок громадського транспорту, пішохідних переходів тощо. Серед об’єктів соціальної інфраструктури, де будуть встановлюватись сонячні панелі – школи, лікарні, будинки культури, а також КПВВ. Прогнозована вартість проекту складає близько 100 млн грн.
Проект, в першу чергу, має принести економічний ефект за рахунок додаткової економії коштів для місцевих громад, а також має ще й екологічний аспект. Традиційно східні регіони України були найбільш густонаселеними з високою індустріальною концентрацією. Фотоелектричні панелі, встановлені Групою Нафтогаз на об’єктах соціальної інфраструктури, це також внесок у скорочення викидів двоокису вуглецю та зменшення впливу парникового ефекту в Донецькій та Луганській областях.
«Цей проект започатковано на підставі рішення Уряду. Його суть – облаштування джерелами сонячної генерації публічного простору і об’єктів, якими найбільше користуються люди на прилеглих до лінії дотику територіях України. Мінреінтеграції послідовно реалізує свою політику, аби забезпечити комфорт громадян України по обидва боки лінії дотику. Наш неофіційний лозунг – «міністерство для людей і про людей». Проект «Стань на світлу сторону» - один із етапів запровадження послідовної політики Уряду України у забезпеченні комфорту наших громадян. Перший етап спільного із «Нафтогазом» проекту вже реалізовано на КПВВ у місті Щастя у новому сервісному центрі. Я щиро вдячний НАК «Нафтогаз України» і особисто Андрію Коболєву за можливість втілити цей проект», — наголосив Олексій Резніков, віцепрем'єр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.
«Група Нафтогаз завжди долучається до вирішення найбільш суттєвих національних проблем. Зокрема, таких як підтримка обороноздатності країни, боротьба з пандемією COVID-19, досягнення енергонезалежності. Ми залишаємось найбільшим платником податків в Україні, перерахувавши за 10 місяців 2020 року до бюджетів усіх рівнів 90,3 млрд грн, що складає 11% загальних доходів державного бюджету за вказаний період. Тож для нас велика честь бути залученими до реалізації проекту з відновлення соціальної інфраструктури Донбасу. Завдяки цій ініціативі ми прагнемо покращити життя людей, які живуть вздовж лінії дотику. Важливо полегшити умови перетину КПВВ для громадян України, забезпечити їм доступ до освітніх та медичних послуг, відбудувати зруйновану війною інфраструктуру, покращити побут наших співгромадян», — зазначив Андрій Коболєв, голова правління Нафтогазу.
https://www.naftogaz.com/www/3/nakweb.nsf/0/DFB6462080E7DC71C225863000572F0BOpenDocument&year=2020&month=11&nt=%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8&


Міненерго фіналізує підготовку до проведення "зелених" аукціонів

У Міненерго за участі ПрАТ «НЕК «Укренерго», ДП «Гарантований покупець» та Держенергоефективності відбулась узгоджувальна нарада щодо організації «зелених» аукціонів у 2021 році. Нараду провела перший заступник Міністра енергетики Ольга Буславець.
На нараді обговорено та узгоджено пропозиції щодо обсягів та параметрів річної квоти підтримки, графіка проведення аукціонів на 2021 рік, а також - індикативних прогнозних показників річних квот підтримки на 2022-2025 роки. Пропозиції враховують, зокрема, фактичний стан реалізації об’єктів відновлюваної енергетики, плани розвитку галузі відповідно до Енергетичної стратегії України до 2035 року та технічну спроможність енергосистеми України до інтеграції нових потужностей з ВДЕ.
Відповідний проект рішення Уряду із усіма показниками планується представити інвесторам в галузі відновлюваної енергетики на розширеній зустрічі, проведення якої заплановано на 3 грудня.
Нагадаємо, що Законом України № 810-ІХ було удосконалено аукціонну модель підтримки в частині підвищення її прозорості, гнучкості та адаптивності. Реалізація системи «зелених» аукціонів дозволить забезпечити розвиток відновлюваної енергетики України в економічно ефективний спосіб, що сприятиме зниженню вартості «зеленої» електроенергії для споживачів та підвищенню безпеки постачання електричної енергії.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=A73E32849C8460CCA81207950E2EDAE3.app1?art_id=245494229&cat_id=35109

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами