Українська альтернативна енергетика: 30.09-06.10.2019



На Дніпропетровщині планують побудувати біогазову станцію на осаді стічних вод та курячому посліді

В селі Новоолександрівка (Дніпропетровська область) побудують біогазову електростанцію з переробки осадів стічних вод комунального підприємства «Дніпроводоканал» та курячого посліду.
Як йдеться на сайті Єдиного реєстру оцінки впливу на навколишнє середовище, проект реалізує ТОВ «Біо енерджі Дніпро», передає marketing-ua.com.
Біогазову станцію планують побудувати на 3,23 гектарах Центральної станції аерації КП «Дніпроводоканал». Інші альтернативи не розглядалися.
Передбачається, що вона перероблятиме осад стічних вод КП «Дніпроводоканал» у кількості 2200 т/добу і курячий послід у кількості 140 т/добу. Відходи оброблятимуться у ферментаторах, де вироблятиметься 1362 куб. м/год біогазу.
Потім біогаз спалюватиметься на газопоршневих агрегатах для виробництва електроенергії. Відпрацьований муловий субстрат буде перекачуватися на мулові поля КП «Дніпроводоканал» ДМР. Біогазова електростанція потужністю 4,8 МВт займатиме 6 тисяч квадратних метрів.
ТОВ «Біо енерджі Дніпро» зобов’язується стоки і шкідливі відходи очищати і проводити їх безпечне захоронення.
Згідно з даними Мін’юсту, власником є на 99% «АПС Пауер Технолоджі Гмбх», і на 1% - ТОВ «Альтернативні енергоресурси». Компанію пов’язують з корпорацією CONCORD GROUP і дніпровським бізнесменом Сергієм Довгалюком.
До 28 вересня 2019 року включно громадськість може подавати свої зауваження і пропозиції щодо планової діяльності, обсягом досліджень та деталізації інформації щодо будівництва біогазової електростанції на https://dabi.gov.ua/.
https://ecotown.com.ua/news/Na-Dnipropetrovshchyni-planuyut-pobuduvaty-biohazovu-stantsiyu-na-osadi-stichnykh-vod-ta-kuryachomu-/


ЄБРР може виділити додаткові EUR 200 млн на розвиток ВДЕ в Україні

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) розглядає можливість надання додаткового фінансування в сумі EUR 200 млн на розвиток поновлюваних джерел енергії (ВДЕ) в Україні, свідчить інформація на сайті банку.
Очікується, що затверджена в липні 2018 року третя програма фінансування розвитку ВДЕ на суму в € 250 млн (Ukraine Sustainable Energy Lending Facility, USELF-III) до кінця 2019 року буде повністю виконана.
«ЄБРР має намір виділити нові кошти для фінансування приватних проектів з відновлюваної енергетики в рамках діючої системи стимулюючих» зелених «тарифів. Плановане поповнення дозволить банку розвинути успіх USELF-III і зберегти динаміку при переході від існуючого механізму пільгових тарифів до системи підтримки, заснованої на конкурентних аукціонах», - зазначено в повідомленні.
Рада директорів планує розглянути цей проект 30 жовтня.
Як повідомлялося, ЄБРР в рамках програми USELF підтримує розвиток відновлюваної енергетики в Україні з 2009 року. Програма спрямована на надання державі допомоги в досягненні до 2020 року частки «зеленої» генерації в загальній структурі енергоспоживання країни на рівні 11%.
В кінці 2018 старший банкір департаменту електроенергії ЄБРР Ольга Єрьоміна заявила, що організація тимчасово, до впровадження в Україні нових механізмів стимулювання розвитку альтернативної енергетики, припиняє фінансування нових ВДЕ-проектів.
У квітні 2019 року Верховна Рада прийняла закон 2712-VIII, яким з 2020 року вводяться «зелені» аукціони і закріплюється обов’язкова участь в них інвесторів в сонячних електростанцій (СЕС) потужністю понад 1 МВт і вітроелектростанцій (ВЕС) більше 5 МВт (або одна турбіна ). Закон замінює систему держпідтримки об’єктів альтернативної енергетики в вигляді «зеленого» тарифу системою, в рамках якої підтримку держави буде отримувати інвестор, який запропонував на аукціоні найменший тариф на е / е, вироблену об’єктом.
За даними Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), за станом на кінець третього кварталу 2019 року сумарний потужність введених в експлуатацію об’єктів ВДЕ становила 4,591ГВт, а частка ВДЕ в структурі генерації - 4,9%.
https://interfax.com.ua/news/economic/615473.html


На Одещині висадили понад 10 га павловнії для виробництва біопалива

В селі Арчепитівка (Любашівського району, Одеської області) висадили 10,5 гектарів павловнії для виробництва біопалива.
Соціальний проект реалізує ТОВ «Сінергія–Е», передає agro-yug.com.ua.
Передбачається, що павловнія дозволить ефективніше забезпечувати теплом дитячі садки та школи району.
«Швидкоростучим деревом ми засадили дві ділянки: одну площею 0,5 га, другу – 10 га, - розповів один з засновників ТОВ «Сінергія–Е» Олександр Гонцов. - 2 кг павловнії замінюють собою 1 л дизельного палива, а розпилювальна лінія надасть нові робочі місця для жителів села».
Павловнія – це дуже легке та міцне дерево, яке має найшвидший цикл росту і вирощується на занедбаних ґрунтах, здатних до ерозії. По своїй структурі воно нагадує ясен чи липу, але на 30% легше. За 6 років павловнія виростає до 15-20 метрів та має стовбур діаметром 20-30 см. Рослина здатна регенерувати від кореневої системи 4-5 циклів. Температурні режими павловнія витримує від –27 до +45С, в будь-якому віці. До хвороб рослина стійка. 1 га насадження здатний поглинати близько 140 тонн вуглекислого газу, тоді як 1 га соснового лісу поглинає лише 13-14 тонн.
В перший рік життя рослина потребує інтенсивного поливу після висадки, а це травень-вересень. Норма для поливу – два рази на тиждень не менше 15 літрів води на одну рослину. Перший рік життя для павловнії дуже важливий – в цей час відбувається формування кореневої системи рослини якірного типу, що в зрілому віці може досягати близько 9 м.
Після першого року життя павловнії проводять технічний зріз під корінь – це так званий «нульовий» рік. Через два тижні після зрізу рослина випускає нові пагони. З них обирається один найсильніший, а інші видаляються. Через чотири роки зрубують павловнію на деревину, яку використовують для виготовлення музичних інструментів, меблів, спортивного інвентарю. Гілки, які залишаються та не підлягають експорту, можуть бути використані як біопаливо для опалення будинків.
За словами Олександра Гонцова, 60% кругляка павловнії піде на експорт, а 40% гарної енергоефективної сировини залишиться для пелетів і брикетів.
ТОВ «Сінергія-Е» планує кожного року висаджувати по 12 га павловнії, а в міжряддях встановлювати пасіки - на третій рік дерево стає гарним медоносом.
Реалізація проекту дозволить максимально ефективно використати земельні ділянки, які стояли в занедбаному стані та покращити екологічний стан навколишнього середовища, переконаний голова Любашівської райради Сергій Паровик. «Павловнія – це екологічний фільтр, потужний та швидко зростаючий, - каже він. - Ця рослина допоможе нам вирішити дві проблеми – екологічну та ситуацію з опаленням, однак перші результати підприємство отримає тільки на 4-5 рік».
https://ecotown.com.ua/news/Na-Odeshchyni-vyroshchuyut-ponad-10-ha-pavlovniyi-dlya-vyrobnytstva-biopalyva/


Будівництво сонячної електростанції триває на території Приютівської громади

У Приютівській об’єднаній територіальній громаді, в межах селища Приютівка (вул. Березівська), триває будівництво фотогальванічної електростанції з розрахунковою кількістю виробничої потужності 10 Мвт.
Загалом для будівництва електростанції буде використано близько 600 тон металоконструкцій та задіяно більше 40 тисяч сонячних панелей. Проект реалізує товариство з обмеженою відповідальністю «СТРОЙ КЕПІТАЛ ІНВЕСТ ФАРМІНГ».
Наразі здійснено металеве огородження території станції, встановлено модульний будинок для персоналу за наглядом роботи СЕС, побудовано комплектну розподільчу підстанцію закритого типу, прокладено електричні кабелі та ін. Завершити монтаж металевих конструкцій для кріплення фотогальванічних панелей планують вже у наступному місяці.
Будівництво електростанції на джерелах сонячної енергії передбачається з метою забезпечення потреби в електроенергії споживачів району, що відповідає енергетичній політиці, зорієнтованій на підвищення добробуту населення.
В тестовому режимі електростанцію на джерелах сонячної енергії (СЕС) планують запустити до кінця поточного року.
https://pryiutivka-community.gov.ua/news/1569226035/


Іноземні інвестори зберегли інтерес до будівництва величезної СЕС у Зоні відчуження — ДАЗВ

Будівництво СЕС у Зоні відчуження гальмується, серед іншого, відсутністю управлінських рішень з боку Уряду.
Іноземні інвестори зберегли інтерес до будівництва сонячної електростанції потужністю до 1 ГВт у Чорнобильській зоні відчуження. Про це у коментарі «Українській енергетиці» повідомив голова Державного агентства з управління Зоною відчуження Віталій Петрук.
«Проект існує, інтерес до нього проявляється і надалі. Я думаю, що він буде реалізований після того, як буде перенасичений південний регіон. Заявки є... Цікавляться і французи, і японці. Управлінські рішення щодо виділення ділянок під сонячні електростанції ухвалює уряд. Це трохи ускладнює процедуру, але цей шлях треба пройти», — сказав Петрук.
Що стосується використання інфраструктури, необхідної для передачі електроенергії, потенційному інвесторові необхідно буде домовлятися з ПАТ «Київобленерго» та ПрАТ «Укренерго», на балансі яких перебувають лінії електропередач, а також з Чорнобильською АЕС, що управляє відкритим розподільчим пристроєм.
«Якщо будуть інвестори, які будуватимуть станцію, вони знайдуть спільну формулу, щоб використовувати цей пристрій», — додав Петрук.
За його словами, наразі у Зоні відчуження реалізовується будівництво кількох невеликих сонячних електростанцій.
«Станом на сьогодні побудовано всього один мегават. Ще одна станція будується на ставку-охолоджувачі, там буде десь 10 МВт. Ще одну станцію на 1 МВт будує ДАЗВ на кошти Кіотського протоколу», — відзначив Петрук.
Як повідомлялося, у 2017 році «Укренерго» оцінило вартість будівництва інфраструктури для СЕС у Зоні відчуження на суму 3 млрд грн.
Проект передбачає будівництво нової підстанції збору потужності 330/110 кВ в районі розташування Чорнобильської АЕС, 11 підстанцій 110/10 кВ і близько 54 км ліній електропередачі 110 кВ. ТЕО проекту також передбачає установку системи накопичення електроенергії.
http://ua-energy.org/uk/posts/inozemni-investory-zberehly-interes-do-budivnytstva-velycheznoi-ses-u-zoni-vidchuzhennia-dazv


У Кіровоградській області будують СЕС потужністю 10 МВт

ТОВ «Строй Кепітал Інвест Фармінг» має намір до кінця поточного року завершити будівництво і ввести в тестову експлуатацію сонячну електростанцію (СЕС) потужністю 10 МВт (с. Приютівка Кіровоградської обл.), передає Енергореформи.
Як повідомляється на сайті Приютівська ОТГ, СЕС складатиметься з понад 40 тис. Сонячних панелей, при установці яких буде використано близько 600 тон металоконструкцій.
На даному етапі будівництва фахівці огородили територію станції металевим парканом, встановили модульний будинок для спостереження за роботою СЕС, побудували комплектну розподільну підстанцію закритого типу, проклали електричні кабелі.
Монтаж металевих конструкцій для кріплення сонячних панелей планують завершити в жовтні.
«Строй Кепітал Інвест Фармінг» (Олександрійський р-н Кіровоградської обл.) Належить компаніям «Агровіста» і «Агро Кепітал Менеджмент». Кінцевими бенефіціарами є Кузьменко Іван і Анатолій.
http://reform.energy/news/v-kirovogradskoy-oblasti-stroyat-ses-moshchnostyu-10-mvt-12583


Іноземні інвестори все ще хочуть побудувати величезну СЕС в Чорнобильській зоні відчуження

Територію Чорнобильської зони весь час хочуть використовувати як площа для будівництва нових об’єктів енергетики. Так, планувалося, що в липні 2019 роки там почнеться будівництво нової сонячної електростанції, потужністю 763 кВт. Будівництво збиралися закінчити вже в грудні того ж року. Поки проект варто на паузі, але іноземні інвестори не втрачають інтерес до будівництва і більш потужних СЕС в тому регіоні.
Віталій Петрук повідомив голова Держагентства з управління Чорнобильською зоною відчуження, на даний момент закордонні спонсори все ще хочуть побудувати супер потужну сонячну електростанцію в області відчуження, потужність якої буде досягати 1 ГВт.
За його словами проєкт все ще існує, він не забутий, а інтерес до нього все зростає. Реалізація цього плану швидше за все почнеться тоді, коли південний регіон країни буде вже перенасичений об’єктами альтернативної енергетики. Цей проєкт цікавий багатьом, в тому числі французам і японцям. Єдине, що ускладнює процес реалізації, так це те, що рішення про виділення необхідної ділянки землі під станцію приймає уряд України.
Крім того, не все так просто виявляється з використанням розподільних електропередач. Потенційний інвестор повинен буде провести переговори з ВАТ «Київобленерго» і ПрАТ «Укренерго» і домовитися про використання інфраструктури для передачі і розподілу енергії. Справа в тому, що лінії передач в тому регіоні знаходяться на балансі цих двох підприємств. Віталій Петрук впевнений в тому, що якщо інвестори візьмуться за будівництво СЕС, то домовитися про взаємне використання мереж не складе особливих труднощів.
На даний момент в Чорнобильській зоні вже проходить будівництво деяких дрібніших сонячних електростанцій. Загальна потужність вже існуючих станцій не перевищує 1 МВт. Зараз активно йде будівництво СЕС на ставку-охолоджувачі, потужність якої дорівнює 10 МВт. Паралельно ДАЗО будує ще одну станцію на 1 МВт.
Ще в 2017 році ПрАТ «Укренерго» створило прорахунок, скільки ж коштів буде потрібно для будівництва електричної інфраструктури для об’єктів альтернативної енергетики в Чорнобилі. За тими підрахунками сума дорівнювала 3 мільярдам гривень.
Згідно з новим проєктом, планується будівництво нової підстанції збору потужності 330/110 кВ біля старої атомної електростанції Чорнобиля, 11 додаткових підстанцій 110/10 кВ, а крім того і 54 кілометри електролінії 110 кВ. Технічне завдання проекту також передбачає будівництво акумуляторів для накопичення енергії.
https://uaenergy.com.ua/post/32542/inostrannye-investory-vse-esche-hotyat-postroitj-ogromnuyu-ses-v-chernobyljskoy-zone-otchuzhdeniya

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами