Українська альтернативна енергетика: 29.07-04.08.2019



У Мелітополі запустили сонячну електростанцію «Скіфія-Солар-2» потужністю 33 МВт


Компанія UDP Renewables, що входить до складу інвестиційної групи UFuture запустила нову сонячну електростанцію «Скіфія-Солар-2» у Мелітополі Запорізької області. Як заявив засновник інвестиційної групи UFuture Василь Хмельницький, вже до кінця 2019 року компанія планує досягти понад 160 МВт «зелених» потужностей.
«Скіфія-Солар-2» із піковою потужністю 33,1 МВт займає площу 50 га та обладнана понад 91 000 сонячними панелями компанії JA Solar. Станція вироблятиме майже 42 000 МВт-год на рік. Цього достатньо, щоб забезпечити електроенергією 13 300 домогосподарств.
«Скіфія-Солар-2» – це високотехнологічний об’єкт, який є другою чергою нашого найбільшого проекту «Скіфія-Солар», реалізацію якого розпочали у 2018 році. При будівництві станції ми традиційно співпрацювали з українськими виробниками обладнання та послуг, вартість яких склала 288,5 млн грн. В ході будівництва та експлуатації об’єкту на різних етапах було створено 315 робочих місць», – зазначив керівний партнер компанії UDP Renewables Сергій Євтушенко.
До проекту залучили 21,58 млн євро інвестицій. Потужність двох черг Скіфії – 46 МВт, а загальна сума інвестицій у дві черги – 31,68 млн євро. «Скіфія-Солар-2» дозволить запобігти викидам в атмосферу 51 тис. тонн вуглекислого газу на рік. Генеральним підрядником будівництва виступила компанія KNESS, а фінансовим партнером – Ощадбанк.
https://ecotown.com.ua/news/U-Melitopoli-zapustyly-sonyachnu-elektrostantsiyu-Skifiya-Solar-2-potuzhnistyu-33-MVt-/


Громада на Хмельниччині виділила понад 10 гектарів землі під сонячні панелі

На цій ділянці роботи тривають, а ще одну планують виділити.
У Старій Синяві триває будівництво сонячної (фотовольтаїчної) електростанції. Селищна рада виділила земельну ділянку в межах населеного пункту площею 10,1 га під будівництво потужної сонячної електростанції.
«Ми знайшли інвесторів, які реально взялися за цю справу і ще з весни розпочали ряд робіт на ділянці. Сонячна електростанція потужністю 5,1 МВт розміщена на землях промисловості, які роками заростали бур’янами і не приносили ніякої користі ні людям, ні громаді», – пояснює голова Старосинявської ОТГ Віталій Здебський.
За його словами, інвестор наразі вкладає в розвиток інфраструктури Старосинявської ОТГ більше 120 мільйонів гривень. До того ж, потужність сонячної електростанції дасть можливість забезпечити електроенергією, без врахування великих об’єктів промисловості, населення всієї громади.
«На сьогодні на об’єкті, на час будівництва електростанції, працює 35 працівників і всі вони місцеві жителі. У подальшому планується працевлаштувати на постійній основі 15 чоловік», – зазначає Віталій Здебський.
Голова громади також зазначив, що Старосинявська селищна рада на цьому не зупиняється і вже має напрацювання щодо залучення інвесторів на будівництво потужнішої сонячної електростанції – 20 МВт. Планується виділення для цього об’єкту земельної ділянки 20 га земель промисловості.
https://ye.ua/syspilstvo/43853_Gromada_na_Hmelnichchini_vidilila_ponad_10_gektariv_zemli_pid_sonyachni_paneli.html


«Вінд Солар Енерджі» має намір побудувати ВЕС 57 МВт в Житомирській області

ТОВ «Вінд Солар Енерджі» (Київ) має намір побудувати ветроелектростнацію «Лісова-2» (Коростенський р-н Житомирської обл.) Потужністю 57 МВт, повідомляється на сайті єдиного реєстру оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС).
В рамках проекту планується побудувати 19 вітроустановок (ВЕУ) потужністю 4,2 МВт кожна. Висота веж складе 130 м. Термін експлуатації ВЕС - 20 років.
Як повідомлялося, «Вінд Солар Енерджі» має намір побудувати три черги ВЕС «Лісова» в районі с.Покалів (Коростенський р-н Житомирської обл.) Загальною потужністю до 190 МВт.
За даними на сайті компанії, WindSolarEnergy (WSE) через свою дочірню компанія SolarKvant з 2013 року володіє і експлуатує СЕС на 5 МВт в Покровському районі (Дніпропетровська обл.) На ділянці 10 га.
Згідно з даними Єдиного реєстру юросіб, кінцевим бенефіціарним власником «Вінд Солар Енерджі» є Ельвіра Теслюк. До цього в структурі власників вважалася кіпрська компанія WSE CyprusLtd.
https://interfax.com.ua/news/economic/603493.html


За півроку на Хмельниччині запустили сонячні станції потужністю 50МВт

У січні-червні 2019 року у Хмельницькій області ввели в експлуатацію 9 сонячних електростанцій потужністю 50 МВт.
За словами директора Департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури облдержадміністрації Олени Бохонської, за шість місяців СЕС згенерували 66,5 млн кВт-год електроенергії, передає ngp-ua.info.
«До найбільших проектів, реалізованих на території області можна віднести сонячну станцію потужністю 9 МВт у селі Станіславівка Віньковецького району, ТОВ «Грінватех», СЕС площею 20 м і потужністю 10 МВт га у селі Маків, Дунаєвецького району, ТОВ «Сонячні Дунаївці» та СЕС на території селі Панівці, Кам’янець-Подільського району потужністю 63,8 МВт, ПП «Подільськенерго», - зазначає вона. - Також встановлення сонячної електростанції передбачає проект з будівництва ТОВ «Агро Про Менеджмент» у селі КременчукиКрасилівського району виробничого комплексу для підготовки, зберігання, первинної та подальшої переробки зерна кукурудзи і побічних продуктів, реалізація якого почалася у квітні 2019 року».
Загалом у січні-червні 2019 року у Хмельницькій області з відновлювальних джерел енергії було вироблено 98,4 млн кВт-год електроенергії, що у 2,4 рази більше у порівнянні зі звітним періодом минулого року. Зокрема, 10 млн кВт-год електроенергії вироблено малими гідроелектростанціями, 66,5 млн кВт-год - сонячними електростанціями, а 21,9 млн кВт-год - біогазовими установками.
У першій половині 2019 року ТОВ «Теофіпольська енергетична компанія» запустила в експлуатацію II чергу біогазової установки з комплексного виробництва електроенергії з біогазу потужністю 10,5 МВт.
https://ecotown.com.ua/news/Za-pivroku-na-KHmelnychchyni-zapustyly-sonyachni-stantsiyi-potuzhnistyu-50MVt-/


Брак маневрених потужностей в енергетиці загрожує до 2021 р залишити до третини ВДЕ поза енергосистеми – експерт

Україні з активним розвитком відновлюваної енергетики (ВДЕ) варто якомога швидше вводити гнучку генерацію потужностей, інакше енергосистема через фізичні обмеження не зможе прийняти близько 31% відновлюваної енергії, передає Енергореформи.
Про це повідомив директор з розвитку ринків WärtsiläEnergyBusiness в Східній Європі Ігор Петрик під час круглого столу «Інвестиційна привабливість балансування ВДЕ в Україні» в Києві у вівторок.
«До кінця 2020 року обсяг генерації ВДЕ складе близько 7,5 ГВт. Без додавання гнучких маневрених потужностей енергосистема через фізичні обмеження не зможе прийняти близько 31% відновлюваної енергії. Це означає, що споживачі щорічно будуть платити близько EUR580 млн за енергію, яка навіть не буде використовуватися», - підкреслив Петрик.
За словами експерта, джерелами гнучкості можуть бути ТЕС, ГЕС, перетоки між країнами з керованими енергосистемами, концепція SmartGrid («розумні лічильники»), DemandResponse (управління попитом на електроенергію) і технології накопичення.
«Кожен з цих видів має свої переваги і недоліки. Але серед усіх маневрених гнучких потужностейгазопоршневі станції найбільш вигідні та ефективні та найбільше підходять до оточення застосування - як на прикладі різних країн, так і для енергосистеми України», - підсумував Петрик.
http://reform.energy/news/nekhvatka-manevrennykh-moshchnostey-v-energetike-ugrozhaet-k-2021-g-ostavit-do-treti-vie-vne-energosistemy-ekspert 39m3avrpzyzcun3uamlu78ebmst5kowlu7zg3zoi


GE і LongWingEnergy домовилися про $150 млн фінансування за участю OPIC 1-ї черги ВЕС в Запорізькій області на 98 МВт

GeneralElectric (GE) і LongWingEnergy SCA (Люксембург) оформили пакет боргового фінансування в розмірі $150 млн для першої черги Запорізької вітроелектростанції (ВЕС) в Запорізькій області потужністю 98 МВт, йдеться в повідомленні GE в четвер.
«Фінансування дозволить побудувати першу чергу, яка буде включати 27 наземних вітряних турбін GE RenewableEnergy 3,6 МВт з діаметром ротора 137 м, висотою маточини 110 м і 15-річною угодою про повне обслуговування («FSA»)», - наголошується в релізі .
Згідно з ним, GE EnergyFinancialServices (GE EFS), як міноритарний інвестор проекту, працювала з фінансовою установою уряду США OPIC, щоб розблокувати проектне фінансування для Запорізької ВЕС - проекту, який реалізується з 2009 року.
У документі вказується, що позикове фінансування буде надано OPIC, а JP Morgan виступить хедж-провайдером.
GE уточнює, що Запорізька ВЕС стане для компанії четвертим проектом ВЕС в Україні із залученням її фінансування і її вітрогенераторних технологій.
Крім спонсора проекту LongWingEnergy його співінвестором виступає VLC Renewables, йдеться в релізі.
Передбачається, що проект буде запущений в комерційну експлуатацію в 2020 році, буде виробляти понад 330 тис. МВт-год електроенергії на рік, забезпечуючи нею близько 170 тис. домашніх господарств.
Згодом проект Запорізької ВЕС заплановано розширити до 500 МВт, що зробить її найбільшою вітроелектростанцією в Україні та п’ятою - в Європі.
OPIC в кінці 2017 року схвалив проект надання кредиту на $ 150 млн і страхування з перестрахуванням на суму до $ 320 млн для будівництва компанією EuroCape великої ВЕС в Запорізькій області. Загальна вартість будівництва ВЕС тоді оцінювалася в 466 млн євро ($ 560 млн).
Передбачалося, що ApolloGlobalManagement LLC для його реалізації виділить мезонінний кредит на 200 млн євро, а компанія LongWingEnergy SCA, як акціонер, інвестує в капітал EuroCape і надасть йому позику на загальну суму до 84 млн євро (ця цифра може включати до 34 млн євро інвестицій від GE).
У свою чергу OPIC в рамках проекту погодилася виділити кредит на суму до $ 150 млн. Крім того американська фінустанова застрахує кредит на суму до $ 225 млн для Apollo, а також відсотки по цьому кредиту на суму до $ 50 млн. В рамках проекту страховку інвестицій LongWing в обсязі до $ 81 млн, як передбачалося, повинні були забезпечити Liberty Mutual Insurance Europe Ltd і Indian Harbor Insurance Company (XL Catlin). У свою чергу OPIC перестрахує ризик цих компаній на суму до $ 45 млн.
Споруджується EuroCape Запорізька ВЕС розміщується за межами населених пунктів на території Дівненської, Добровської, Дунаєвської, Гірсовської, Надеждинської та Мордвинівської сільських рад в Приазовському та Мелітопольському районах Запорізької області. На території зазначених шести сільських рад планується встановити до 167 вітряних турбін з лінією електропередач 330 кВ на території сьомої – Новенської - сільської ради, а також за межами населеного пункту.
https://elektrovesti.net/66773_ge-i-longwing-energy-domovilisya-pro-150-mln-finansuvannya-za-uchastyu-opic-1-i-chergi-ves-v-zaporizkiy-oblasti-na-98-mvt

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами