Українська альтернативна енергетика: 29.03-04.04.2021

721

Міненергетики: завдяки "зеленому" тарифу кількість домашніх СЕС в Україні зросла в 125 разів

Завдяки стимулюючому "зеленому" тарифу кількість сонячних станцій у приватних домогосподарствах в Україні зросла з 240 станом на кінець 2015 року до 30 тисяч на кінець 2020 року. Про це повідомляє Міністерство енергетики.
"Завдяки запровадженню стимулюючого "зеленого" тарифу та інвестиціям на суму близько 600 млн євро кількість сонячних станцій приватних домогосподарств зросла із близько 240 на кінець 2015 року до майже 30 тис. на кінець 2020 року", - повідомляють в Міненергетики.
Наразі загальна потужність СЕС, що встановлені в домогосподарствах, сягає 779 МВт, і в середньому на рік вони можуть виробляти близько 895 млн кВт-год електроенергії.
"Цього достатньо, щоб забезпечити близько 298 тис. домогосподарств. Тобто, одне домогосподарство зі своєю сонячною електростанцією може не тільки забезпечувати себе чистою електричною енергією, а й ще 9 інших домогосподарств", - зазначають в Міністерстві енергетики.
Водночас як вважають в міністерстві, потенціал цього сегменту енергоринку набагато більший. Загалом, він може складати близько 15% обсягу ринку електроенергетики, а саме: давати 15,66 млрд кВт-год або 20% від споживання електроенергії підприємствами; 5,85 млрд кВт-год або 30% від споживання домогосподарствами.
"Це той європейський шлях, яким має намір прямувати Україна. Питання за нормативно-правовою базою, щоб розширити можливості для розвитку розподіленої генерації в нашій країні", - зазначили в Міненергетики.
https://elektrovesti.net/75155_minenergetiki-zavdyaki-zelenomu-tarifu-kilkist-domashnikh-ses-v-ukraini-zrosla-v-125-raziv
 

Гарантований покупець перерахував платіж за “зелену” електроенергію 2020 року

Державне підприємство «Гарантований покупець» розраховується з виробниками електроенергії з відновлювальних джерел (ВДЕ) за минулий рік. Так, 31 березня за «зеленим» тарифом сплатили 1,5 млрд грн.
Зазначається, що оплачується електроенергія квітня 2020 року. Підприємству вдалося підвищити рівень розрахунків за період з 21% до 49%.
На оплату електроенергії спрямовано кошти, які Гарантований покупець отримав від «НЕК «Укренерго» як погашення заборгованості за послугу із забезпечення збільшення частки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел.
https://elektrovesti.net/75151_garantovaniy-pokupets-pererakhuvav-platizh-za-zelenu-elektroenergiyu-2020-roku
 
 
Тимчасова слідча комісія просить НАЗК перевірити декларації членів НКРЕКП

Тимчасова слідча комісія Верховної ради з вияснення причин кризи в енергетиці звернулася до Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК) для перевірки декларацій членів національної комісії НКРЕКП, повідомляє голова робочої групи ТСК, народний депутат Валентин Наливайченко.
«Наразі робоча група ТСК аналізує декларації членів комісії та її очільника. Детальний звіт щодо походження задекларованого майна буде готовий найближчими днями. Паралельно ініціювали перевірку декларацій чиновників НКРЕКП в Національному агентстві з протидії та запобіганню корупції», – повідомив Наливайченко.
Зокрема ТСК перевіряє обставини отримання головою НКРЕКП Валерієм Тарасюком додатково 1,8 млн гривень від приватної компанії «Метал-Інвест», яка раніше фігурувала в матеріалах антикорупційних розслідувань слідчої комісії.
За словами нардепа, попередній аналіз показує, що чиновники НКРЕКП виявилися ледь не найбільш високооплачуваними державними службовцями із зарплатою понад 2 млн грн на рік.
«Люди біднішають, а чиновники – і далі збагачуються у владі. Низка ЗМІ повідомила про двократне зростання заробітних плат членів НКРЕКП. Навіть є інформація, що голова комісії пан Валерій Тарасюк начебто виявився найбільш високооплачуваним чиновником в країні», – додав нардеп.
https://elektrovesti.net/75150_timchasova-slidcha-komisiya-prosit-nazk-pereviriti-deklaratsii-chleniv-nkrekp
 

Україні необхідно більше €200 млрд для енергетичного переходу до 2050р – Зайченко

Україні необхідно більше €200 млрд для енергетичного переходу, або 5% ВВП щорічно до 2050р.
Про це повідомив Віталій Зайченко, директор з управління ОЕС України, головний диспетчер НЕК «Укренерго» під час онлайн-конференції Energy Club,
«Оцінка вартості зеленого переходу в Україні, мінімальна цифра яку можна озвучити – більше 200 млрд євро на період до 2050р, відповідно до тих планів, що розроблялись по Grean Deal. Це, мабуть, непідйомна цифра для економіки України, більше 5% ВВП треба щорічно буде виділяти на цю ціль», - сказав головний диспетчер.
https://elektrovesti.net/75148_ukraini-neobkhidno-bilshe-200-mlrd-dlya-energetichnogo-perekhodu-do-2050r-zaychenko
 
 
Потужність приєднаних до системи обмеження «Укренерго» об’єктів ВДЕ становить 1200 МВт – Зайченко

На сьогодні потужність електростанцій, які виробляють електроенергію з відновлюваних джерел, і які приєднані до системи обмеження НЕК «Укренерго» становить 1200 МВт.
Про це 1 квітня повідомив директор з управління ОЕС України - головний диспетчер НЕК «Укренерго» Віталій Зайченко під час online-зустрічі, організованої Energy Club.
«Процес (приєднання об’єктів ВДЕ до системи – ред.) рухається максимально можливими темпами. На сьогодні приєднано 600 МВт ВДЕ, це мається на увазі заявок, які вони подають в системи обмеження, виходячи з тої потужності, яку вони несуть. По факту, це близько 1200 МВт встановленої потужності», - сказав Зайченко.
Також він відмітив, що є великі затримки зі сторони станцій щодо виконання технічних вимог для приєднанню до системи «Укренерго».
Системний оператор НЕК «Укренерго» 11 березня вперше в 2021р застосував диспетчерське обмеження генерації з ВДЕ на 400 МВт через профіцит потужностей в енергосистемі. Також, 28 березня «Укренерго» обмежило в денний період альтернативну генерацію сумарно на 754 МВт.
Системний оператор повідомляв, що компенсації можуть бути надані лише для 254 МВт потужностей, що під’єднані до Системи керування обмеженнями ВДЕ. Також для отримання компенсацій станція має бути обладнана відповідною телеметрією, надавати дані системного оператору та відповідально виконувати диспетчерські вказівки.
Раніше ЕлектрщВісті писали, що НЕК «Укренерго» отримала сертифікат відповідності системи управління інформаційною безпекою вимогам міжнародного стандарту ISO, що свідчить про високий рівень захищеності даних та є важливим в контексті інтеграції енергосистеми України в ENTSO-E. Про це 19 березня повідомив прес-центр компанії.
https://elektrovesti.net/75142_potuzhnist-priednanikh-do-sistemi-obmezhennya-ukrenergo-obektiv-vde-stanovit-1200-mvt-zaychenko
 
 
У Лисичанську побудують біогазову установку на звалищі

У Лисичанську Луганської області планують побудувати когенераційну установка з системою збору біогазу на сміттєзвалищі.
Про це йдеться у документі Департаменту ЖКГ ЛОДА з повідомленням про плановану діяльність, що підлягає оцінці впливу на навколишнє середовище, передає informator.media. 
Когенераційна установка на біогазі стане важливою складовою заводу зі складування та переробки твердих побутових відходів, який планують побудувати на місці колишнього крейдяного кар'єру.
Ділянка площею 34 га розташована у Лисичанську, у кілометрі від діючого полігону твердих побутових відходів.
Завод механізованої переробки відходів вилучатиме компоненти вторинної сировини з обсягів ТПВ та оброблятиме їх. Об'єкт включатиме зону складування відходів(полігон ТПВ), де здійснюється прийом ТПВ після вилучення ресурсоцінних компонентів, складування відходів, ущільнення та ізоляція, а також господарську зону, що складається із зон виробничого та адміністративно-побутового призначення.
Проектна потужність сміттєсортувального комплексу - 130 тис т/рік. Розрахунковий термін експлуатації — 21,5 рік.
Наразі ТОВ "Інтеройл сервіс" з ініціативи Департаменту житлово-комунального господарства ЛОДА та за фінансової підтримки Програми Розвитку ООН в Україні проводить оцінку впливу на навколишнє середовище планової діяльності, яка передбачає будівництво Центрального об'єкта поводження з відходами у Луганській області.
Зазначено, що за результатами аналізу екологічних та економічних умов, будівництво об'єкта з переробки сміття доцільне саме на ділянці у Лисичанську.
У документі повідомляється, що Центральний об'єкт поводження з відходами планується як спеціалізований об'єкт комунального господарства, де здійснюватиметься приймання, сортування твердих побутових відходів населених пунктів області, контрольоване складування обсягів побутових відходів після сортування, також передбачається отримання, збір, транспортування, підготовка та утилізація звалищного газу (біогазу).
В якості альтернативних майданчиків розглядалися ще дві ділянки - у районі села Боровеньки під Сєвєродонецьком і проммайданчик на околиці Рубіжного.
https://ecotown.com.ua/news/U-Lisichansku-pobuduyut-biogazovu-ustanovku-na-zvalishchi/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами