Українська альтернативна енергетика: 28.12.2020-03.01.2021

be96cb6a92532b9452c82d13ad5a636b1607678807

На Харківщині планують побудувати заводи з переробки муніципальних відходів


До складу спільного підприємства увійде біогазова станція з потужністю виробництва електричної енергії 1,5 МВт на годину.
Інвестиційний проект з будівництва заводу з переробки міських відходів передбачає додаткові надходження в бюджети територіальних громад та створення 48 нових робочих місць. Про це на зустрічі з керівниками ОТГ розповів представник німецької компанії Braun Industrial Technology (BIT GmbH) Ігор Трушенко.
За його словами, для фінансування кожного спільного проекту буде створено цільовий бюджет, наповнення якого буде здійснюватися за рахунок дольових внесків учасників. При цьому обсяг інвестування з боку німецького партнера складатиме — 70%, а доля інвестування від міських громад — 30%,  при цьому місцевим громадам надається можливість значний обсяг інвестування виконувати у вигляді місцевих гарантій.  
Компанія «BIT GmbH»  має практичний досвід реалізації більш, ніж 350 проектів в галузі традиційної та альтернативної енергетики, як авторизований партнер компаній «Siemens AG» та «EnBW AG» (Німеччина). У партнерстві з німецькою компанією «WABIO» на замовлення муніципалітетів країн Європейського Союзу були спроектовані і побудовані кілька десятків заводів з переробки міських відходів з біогазовими електростанціями потужністю від 1,5 МВт до 20 МВт на годину.
Інвестиційним партнером міських громад Харківської області виступає ТОВ «Німецько-Українське підприємство «Браун Індастріал Технолоджі» (НУП «БІТ»), як філія компанії BIT GmbH  в Україні.
Як наголосив керівник НУП «БІТ» Ігор Трушенко, потужність майбутнього підприємства складатиме 26 тон перероблених відходів на добу. За його словами, основною метою програми, що була розроблена винятково для міських громад України, є впровадження німецького досвіду і сучасних технологій в систему поводження з муніципальними відходами, до складу яких входять:
·                 частина твердих побутових відходів, що біологічно розкладається;
·                 активний̆ мул побутових стічних вод міських очисних споруд;
·                 садові та паркові відходи (сміття, листва та гілки);
·                 сільськогосподарські відходи (відходи рослинництва та тваринництва);
·                 відходи місцевої промисловості та торгівельних мереж.
У нараді з будівництва біогазовой станції прийняли участь голови ОТГ з Краснограду, Люботина, Чугуїва, Лозової та інших громад. Створення сучасного підприємства з переробки міських відходів за технологіями які повністю відповідають вимогам екологічних Директив Європейського союзу та України, дозволить поліпшити екологічну ситуацію в містах та прилеглих районах, підвищити рівень економічної та енергетичної незалежності громади, забезпечити додаткові надходження в бюджет громади та створити 48 нових робочих місць.
https://varta.kharkov.ua/news/technology/1219724
 
 
Чернівецькі вчені вирощують червонокнижних риб за допомогою сонячної електростанції

Науковці Інституту біології, хімії та біоресурсів ЧНУ імені Ю. Федьковича вирощують три види рідкісних місцевих риб за допомогою сонячних панелей, що забезпечують роботу насосів у лабораторії, пише МБ.
Проєкт викладачі інституту підготували на конкурс міністерства освіти. Він увійшов до тих кількох десятків проєктів-"щасливчиків" (з-поміж більш ніж 800), які отримали фінансування. Кошторис – близько 800 тисяч гривень на рік. У вартість проєкту входить також сонячна електростанція та акумулятори, що накопичують енергію сонця протягом дня. Її, у разі потреби, науковці використовують у темний період доби.
У рамках проєкту у лабораторії інституту встановили невеличкі басейни, де вирощують здебільшого три види рідкісних місцевих риб – стерлядь, марену та вирезуба. Усі вони занесені до Червоної книги України, Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи. А стерлядь та марена – ще й до Європейського червоного списку. Їх заборонено виловлювати.
Штрафи величезні: за одну виловлену стерлядь - 40 тисяч гривень, вирезуба – 10 тисяч гривень. Ці риби водяться у басейнах Дністра, проте їхня популяція під загрозою зникнення. От науковці і взялися "допомогти" цим видам риб виживати.
Керівником проєкту є директор інституту, доктор біологічних наук, професор Михайло Марченко. Він пояснює, яке значення мають сонячні панелі у проєкті:
«Нові технології потребували іншого підходу до енергетики. Бо ми не можемо перервати біотехнологічний процес, коли вимкнули електроенергію. Тож із виробничих необхідностей були змушені перейти на зелену енергетику».
Справа в тім, що рибам потрібне постійне насичення киснем. Якщо ж вимикається електроенергія, насоси припиняють працювати і риба починає отруюватися власними продуктами життєдіяльності. За пів години вона гине. Враховуючи, як часто у Чернівцях вимикають електропостачання, сонячні батареї стали справжньою необхідністю.
Детальніше про проєкт розповідає його відповідальний виконавець, доктор біологічних наук, доцент кафедри біохімії та біотехнології ЧНУ Олексій Худий.
«У західному регіоні, на відміну від інших водойм України, збереглася велика кількість рідкісних – так званих раритетних – видів риб. У наших річках найбільше в Україні червонокнижних видів риб. Серед них – стерлядь, вирезуб, марена. Проблема зменшення їхньої чисельності пов’язана не лише з браконьєрством, а й зі змінами у природних середовищах. У результаті є складнощі з їхнім природним відтворенням. Одним із ефективних методів компенсації цих негативних впливів є штучне відтворення у лабораторних умовах і пізніше їхнє повернення у природне середовище», – пояснює науковець.
У зоомагазинах є чимало кормів для риб. Проте вони призначені для акваріумних видів та тих, яких вирощують для споживання. А от для "червонокнижної" стерляді спеціального корму немає. Щоб покращити ріст і підвищити стійкість риб до захворювань, вчені підсилюють звичайні рибні корми каротиноїдами. Також додають різноманітні пробіотики. Науковець наголошує, що їхній проєкт не має комерційних цілей. Проте якщо "червонокнижних" риб хтось надумає вирощувати для продажу, для цього треба буде знати, чим їх годувати, щоби вони мали "міцне здоров’я". Тут і знадобляться напрацювання інституту.
Оригінальною розробкою науковців є введення до кормів личинок риб каротиносинтезвальних дріжджів. Спочатку ними годують зоопланктон (дафнії та артемії, рід дрібних ракоподібних), який з’їдають личинки риб. Відповідно цей "живий корм" вже збагачений життєво важливими поживними речовинами.
Та вся праця зникла би марно, якби не сонячні батареї. Бо пів години без роботи насосів, які насичують воду киснем, – і вся риба гине. Завдяки сонячній електростанції вчені спокійно переживають вимкнення електропостачання в місті. Навіть у зимові короткі дні енергії, накопиченої сонячними панелями, вистачає для таких форс-мажорів.
«Сонячні панелі генерують електроенергію тільки тоді, коли світить сонце. Але завдяки тому, що були докуплені акумуляторні батареї, то поки в сонячний день відбувається перевиробництво електроенергії, заряджаються акумулятори. Коли в темний період доби сонця не вистачає, накопичена в акумуляторах електроенергія забезпечує роботу насосів», – каже Олексій Худий.
Науковці сподіваються, що наступною весною та восени вдасться випустити у річки Буковини покоління рідкісних риб.
https://molbuk.ua/chernovtsy_news/215798-u-laboratoriyi-chnu-vyroschuyut-chervonoknyzhnykh-ryb-pid-sonyachnymy-batareyamy.html

 
Україна транспортуватиме воднево-газові суміші до 2027 року

Украї́на зможе транспортувати воднево-газові суміші по газотра́нспортній систе́мі не раніше 2026-2027 років.
  Такий прогноз озвучив голова Експертної ради з питань розвитку газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський, передає.
«До кінця 2023 року ми плануємо отримати певні результати й напрацювати пропозиції щодо транспортування воднево-газових сумішей в якості палива, — зазначив він. – Застосування таких сумішей можливе не раніше 2026-2027 років і навіть для того, щоб це сталося, треба пройти значну частину теоретичних і експериментальних досліджень і провести велику роботу вже зараз».
За словами Леоніда Уніговського, перш за все, необхідно дбати про безпеку постачання, і про те, коли і як будуть розроблені необхідні нормативні документи.
Для вивчення питань виробництва і транспортування водневого палива в Україні сформована наукова група у складі Інституту газу Національної академії наук, Інституту електрозварювання ім. Патона Національної академії наук України, Національного університету «Львівська політехніка», Івано-франківського національного технічного університету нафти і газу, Фізико-механічного інституту імені Карпенко. В роботі також бере участь Державне підприємство "Івано-Франківськстандартметрологія". Координацію робіт здійснює компанія "Нафтогазбудінформатика".
Зараз наукова група вивчає можливості транспортування суміші водню і природного газу по системі розподільних газопроводів. Це вивчається на п'яти полігонах операторів газорозподільних механізмів: в Івано-Франківську, Дніпрі, Житомирі, Харкові та на Волині.
Україна названа пріоритетним партнером ЄС у реалізації Європейської водневої стратегії та постачанні новітнього енергетичного ресурсу на європейський ринок. Воднева стратегія становить невід'ємну частину європейської зеленої угоди, яка покликана перетворити Європу на перший кліматично нейтральний континент до 2050 року. Для її втілення ЄС планує скорочувати кількість вуглецевих викидів на 100 млн тонн щорічно та врешті відмовитися від викопних джерел палива.
https://ecotown.com.ua/news/Ukraina-transportuvatime-vodnevo-gazovi-sumishi-do-2027-roku/
 
 
На головному одеському звалищі запрацювала найбільша в Україні станція дегазації

Найбільша в Україні станція дегазації заробила на одеській міському звалищі «Дальницькі кар'єри».
Про це повідомила компанія «Кліар Енерджі Груп», якій з березня прошлго року належить сміттєзбірною підприємство «Союз» - багаторічний орендар «Дальницьких кар'єрів».
Робота станції дегазації дозволить запобігти пожежам на звалищі і вже найближчим часом значно поліпшити якість повітря в регіоні. Запахи практично зникнуть, що напевно сподобається місцевим жителям, стверджують в компанії.
«Одна з найбільших екологічних проблем в Україні - часті пожежі на звалищах, - пояснює директор «Кліар Енерджі Груп» Андрій Гриненко. - Горить метан, що утворюється на полігонах. Іноді достатньо навіть сонячного променя, щоб почалася пожежа. Шкода від них величезний - адже при горінні виділяється велика кількість отруйних речовин, які поширюються на багато кілометрів навколо. А погасити такі загоряння дуже складно - згадаємо трагедію на Грибовицькому сміттєзвалищі біля Львова. Та й сам звалища газ дуже шкідливий для людини і має сильний неприємний запах. Уникнути цих проблем можна, проводячи постійну дегазацію сміттєвих полігонів. В цьому і полягає завдання нашої компанії ».
Станція на «Дальницьких кар'єрах» - найсучасніша і найпотужніша в Україні. Проектна потужність становить 3 МВт, працюють три когенераційні установки австрійської компанії Jenbacher. Станція дозволяє утилізувати до 12 млн куб. м звалищного газу в рік і виробляти щодоби близько 70 тис. кВт • г (понад 24 млн кВт • год на рік) «зеленої енергії».
Це було непросте будівництво, додають орендарі полігону: через карантин виникали проблеми з постачанням запчастин з-за кордону. Держава припинила виплати по «зеленому» тарифу, заборгувавши компанії величезні суми, але будівництво було завершено навіть раніше встановленого терміну. Станція вже вийшла на встановлену потужність.
Газ, який виділяється при розкладанні відходів, цілодобово відкачують через свердловини, розташовані по всьому полігону ТПВ та транспортується по трубах до газових фільтрів, а потім спалюється для виробництва електроенергії. Установка відкачує з тіла полігону до 90% звалищного газу.
У планах компанії - рекультивація полігону «Дальницькі кар'єри» і будівництво заводу з переробки сміття. Третя стадія передбачає будівництво заводу з енергетичної утилізації.
«Це допоможе вирішити одну з найболючіших для Одеського регіону екологічних проблем. Втім, сьогодні проблема утилізації сміття гостро стоїть практично у всіх населених пунктах країни - адже переробляється або спалюється лише 6% сміття, решта відправляється на полігони, більшість з них переповнені », - відзначають в« Кліар Енерджі Груп ».
До Одеси компанія ввела в експлуатацію 14 станцій дегазації: в Чернігові, Харкові, Івано-Франківську, Білій Церкві, Луцьку, Дніпрі, Кривому Розі, Кременчуці, Полтаві, Харкові, Херсоні, Хмельницькому.
https://dumskaya.net/news/na-glavnoy-odesskoy-svalke-zarabotala-krupneysha-133563/
 
 
"Рівне Вінд" має намір побудувати ВЕС потужністю понад 74 МВт в Рівненській області

Українська компанія "Рівне Вінд" (Київ) має намір побудувати вітроелектростанцію (ВЕС) потужністю 74,4 МВт (Володимирецький р-н Рівненської обл.), Повідомляється на веб-сайті Єдиного реєстру оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС), передає Енергореформи.
Згідно з повідомленням, в рамках проекту планується встановити до 12 вітрових електроустановок (ВЕУ) як світових, так і вітчизняних виробників потужністю до 6,2 МВт кожна. Висота вежі - близько 162 м, діаметр ротора - близько 162 м
 Крім цього, проектом передбачає будівництво підстанції (ПС) 35/110 кВ.
Згідно з даними ЕГРЮ, ТОВ "Рівне Вінд" зі статутним капіталом 7 тис. грн належить Миколі Герасименко.
http://reform.energy/news/rivne-vind-namereno-postroit-ves-moshchnostyu-bolee-74-mvt-v-rivnenskoy-oblasti-16359
 
 
На Сумщині на місці цукрозаводу збудують сонячну електростанцію за 10 млн доларів

Тростянецький міський голова Юрій Бова повідомив на сесії міськради, що на території колишніх відстійників цукрового заводу планується зведення сонячної електростанції потужністю 5,8 МВт. Територія, яку вона охоплюватиме – 13,6 га. Для будівництва будуть залучені іноземні інвестиції – майже 10 мільйонів доларів. Про це повідомляє Sumy.Today, пише agronews.ua.
Це буде вже друга сонячна електростанція у Тростянці. Будівництво першої, розташованої на вул. Набережна, планують завершити у першому кварталі 2021 року.
Сонячні панелі будуть розташовані на 9 гектарах. Енергетична потужність об’єкту – 5,7 МВт.
Будівництво об’єкту німецькими інвесторами дозволить дати роботу трьом десяткам людей.
https://agronews.ua/news/na-sumshchyni-na-mistsi-tsukrozavodu-zbuduiut-soniachnu-elektrostantsiiu-za-10-mln-dolariv/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами