Українська альтернативна енергетика: 28.09-04.10.2020

5e049ca8b48f3

ГарПок розрахувався з інвесторами ВДЕ на 32%


Рівень розрахунків ДП ​​«Гарантований покупець» перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) з початку року станом на 20 вересня становить 32,3%.
Про це свідчать дані на сайті «Гарантованого покупця».
У січні-лютому підприємство повністю розрахувалося за вироблену ВДЕ електроенергію, в березні цей показник становив 47%, квітні-травні – 5%, червні – 4%, липні – 3,5%, серпні – 65% і за 10 днів вересня – 51 %.
В цілому «Гарантований покупець» з початку року купив 7,637 млн ​​МВт*год “зеленої” електроенергії, заплативши при цьому 11,9 млрд грн за “зеленим” тарифом.
«Гарантований покупець» зазначає, що джерелом непогашення боргів перед об’єктами ВДЕ є заборгованість НЕК «Укренерго», яка на зазначену дату досягла 21,7 млрд грн.
У той же час ДП в середньому на 61% розрахувалося з початку року з НАЕК «Енергоатом» і ПрАТ «Укргідроенерго».
«ГарПок» повністю розрахувався з цими генеруючими компаніями за січень і березень, на 11% – за лютий, на 29% – за квітень, на 2,7% – за травень, на 51% – за червень, на 65% – за липень. ДП також повністю розрахувалося за серпень і вересень (аванс). В цілому «Гарантований покупець» сплатив 13,9 млрд грн.
Обсяг електроенергії, закуплений ДП у цих держкомпаній, склав 37,812 млн МВт*год.
https://oilpoint.com.ua/garpok-rozrahuvavsya-z-investoramy-vde-na-32/?lang=uk


Нафтогаз та Енергоатом домовилися разом розвивати водневу енергетику в Україні

НАК «Нафтогаз України» та НАЕК «Енергоатом» досягли домовленостей щодо спільної роботи над реалізацією Водневої стратегії для кліматично нейтральної Європи. Відповідний меморандум державні енергокомпанії уклали сьогодні, 24 вересня.
Пріоритетними напрямами співпраці Нафтогазу та Енергоатому стануть виробництво водню – шляхом використання наявних в Україні потужностей та створення нових, а також зберігання водню.
Меморандум встановлює рамки стратегічного співробітництва та партнерства енергокомпаній з питань, що становлять предмет спільного інтересу. Це розбудова та модернізація енергетичного сектору України, інтегрованого з європейським ринком; декарбонізація енергетичної системи; розкриття потенціалу водневої енергетики України; підвищення енергоефективності і забезпечення розвитку ринків, торгівлі та кооперації у сфері водневої енергетики. Все це є необхідним для реалізації енергетичного переходу і максимізації цінності національних ресурсів України.
Сторони впроваджуватимуть принципи сталого розвитку в Україні та здійснюватимуть заходи задля переходу до кліматично нейтральної циркулярної водневої економіки до 2050 року.
Для цього потрібні рішення щодо розбудови внутрішнього ринку водневих технологій в Україні, вдосконалення виробничих потужностей та процесів виробництва, зберігання й використання водню. Це також дозволить збільшити стійкість ОЕС України та Європи, зменшити споживання природного газу та інших енергоносіїв; відповідно зменшити викиди вуглецю та інших забруднюючих речовин.
«Ми спостерігаємо стрімке зростання інтересу до водню у всьому світі і бурхливий розвиток міжнародного ринку водню. Українське виробництво водню може в осяжній перспективі скласти 40 ГВт. Використовуючи наявні спроможності та створюючи нові зелені потужності для виробництва водню, а також використовуючи існуючі та побудувавши з іноземними партнерами нові сховища, ми можемо досягти цих цілей» – зазначив Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.
За його словами, в України зараз дуже широке вікно можливостей. Адже вона має три переваги. По-перше, це географічне розташування, сприятливе для постачання водню в сусідні країни та Німеччину. По-друге, це наявність існуючих потужностей. По-третє, це необхідність зниження викидів CO2 та інших забруднюючих речовин і можливість ввести оподаткування викидів вуглецю у зв’язку з запровадженням в ЄС нової системи.
«Ми представляємо потужні компанії і хочемо об’єднати наш потенціал для подальшого розвитку галузі та реалізації нових перспективних проектів з використання водневих технологій, що беззаперечно слугуватиме державним інтересам. Необхідність розвивати водневі технології визнано на рівні ЄС у кількох документах: Європейській водневій стратегії, Європейській угоді від 11 грудня 2019 року та Паризькій угоді від листопада 2016 року. При цьому фахівці розуміють: застосування водню матиме сенс виключно у випадку, коли цей водень вироблятиметься екологічно чистою генерацією. АЕС ідеально підходить для вирішення цієї задачі, оскільки атомна генерація має переваги над іншими завдяки екологічності та високій концентрації потужності виробленої енергії. Тому саме атомна енергетика має стати основним джерелом чистого водню для майбутнього ринку», – зазначив в.о. президента Енергоатому Петро Котін.
https://www.naftogaz.com/www/3/nakweb.nsf/0/19DDC8537F364227C22585ED00363997?OpenDocument&year=2020&month=09&nt=%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8&
 
 
Південний підключать до вітрової електростанції

Встановлено першу з боку Південного високовольтну опору лінії електропередач, яка з'єднає міську підстанцію з вітрової електростанцією, повідомив в Facebook Южненський міський голова Володимир Новацький.
Цю електростанцію потужністю 74-76 МВт (все місто Південний під час найбільш пікової напруги взимку споживає близько 8-10 МВт) будують за рахунок інвестицій з Китаю. Спорудження буде розташовано між Сичавка і Любопіль.
Володимир Новацький, Южненський міський голова
 Думаю, жителі нашого міста пам'ятають, як в 2013-му році через обмерзання, викликаного стихією, не було електропостачання. У Південному цей період був менше, а сусідні села майже місяць були без електрики. Багато часу ми з фахівцями шукали рішення цього питання, адже розуміли, що Південному потрібен більш надійне джерело енергопостачання. І, бажано, з двох джерел.
У 2014 році постачальна компанія "Одесаобленерго", яка є власником основної лінії, створила новий проект, щоб лінія стала більш надійною. Для його реалізації лінію підстанції "Берегова" треба було б знеструмити для капітального ремонту, і місто залишилося б без електроенергії на тиждень або дві.
Рішення було знайдено: китайська компанія зараз вкладає гроші в вітряну електростанцію, яка буде з'єднана зі всеукраїнської об'єднаної системою енергопостачання і забезпечить ще більшу її надійність.
Фінансування на будівництво близько 20-ти вітряків беруть на себе китайські інвестори - близько 60-65 млн євро.
Володимир Новацький, Южненський міський голова
Ще одна хороша новина полягає в тому, що, на наше прохання, відрізок лінії між підстанціями "Сичавка" і "Берегова" буде завершено до 1 листопада, тобто до початку опалювального сезону.
На випадок, подібний до того, що стався взимку 2013 року, щоб була можливість забезпечити схему аварійного електроживлення міста.
Першу опору з боку міста підняли, далі в Південний створять кабельний вхід. Це вже сучасне рішення, яке дасть можливість не прокладати по території міста більш небезпечну високовольтну лінію, а "заховати" все під землею.
За словами голови ради перспективного розвитку ТОВ "Південна енергетична компанія" Юрія Малярчука, інші роботи будуть завершені до лютого 2021 року.
https://novosti-yuzhnyy.od.ua/main/1763-juzhnyj-podkljuchat-k-vetrovoj-jelektrostancii.html
 
 
Кременчуцька школа №2 отримала сонячні панелі завдяки перемозі в проекті «Громадський бюджет-2019»

Відтепер кременчуцька школа №2, розташована в мікрорайоні Ревівка, є незалежною. Це стало можливим завдяки встановленню в ній сонячної електростанції. Варто відзначити, що це перший проект в Україні, коли вуз буде харчуватися енергією сонця. Кошти на реалізацію проекту було спрямовано з міського бюджету на виконання програми партисипаторная практик «Громадський бюджет - 2019». За енергонезалежність навчального закладу в минулому році активно голосували жителі мікрорайону і колектив школи, вивівши проект в переможці. Зараз школа вже живиться енергією сонця. На її території встановлено 2 сонячні електростанції - автономна і мережева, загальною потужністю 35 кВт. Цього вистачає на енергетичні потреби школи, навіть якщо включити всі споживачі електричного струму і освітити все приміщення навчального закладу. Крім того, в школі встановлено «розумний» лічильник, який розподіляє енергію в залежності від часу доби і погодних умов. Продуктивність роботи сонячної електростанції можна відстежувати в онлайн-режимі. Варто відзначити, що потужностей сонячних батарей вистачає і для того, щоб висвітлити шкільний двір. Вуличне освітлення вмикається автоматично з настанням сутінків. Незабаром за рахунок енергії сонячних батарей будуть висвітлюватися і зупинки громадського транспорту, прилеглі до навчального закладу. У попередні роки на енергетичні потреби загальноосвітнього закладу №2 з міського бюджету виділялося більше 100 тис. гривень.
http://kremenchug.pl.ua/news/kremenchugskaja_shkola_2_poluchila_solnechnye_paneli_blagodarja_pobede_v_proekte_obshhestvennyj_bjudzhet_2019/2020-09-24-11656


Гарантований покупець продаватиме "зелену" електроенергію за двосторонніми договорами

Рішення, ініційоване Міненерго, допоможе ДП "Гарантований покупець" покращити свій фінансовий стан та підвищити рівень розрахунків з виробниками електроенергії з відновлюваних джерел.
Сьогодні Кабінет Міністрів прийняв постанову «Про внесення змін до Порядку проведення електронних аукціонів з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами».
«Міністерство енергетики розробило документ з метою покращити фінансову ситуацію ДП «Гарантований покупець» та інших учасників ринку електричної енергії. Це один з нетарифних методів врегулювання кризової ситуації, що виникла на ринку відновлюваної енергетики. Ми очікуємо, що завдяки цій постанові підвищиться рівень розрахунків за «зелену» електроенергію», - зазначила в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець.
Постанова визначає процедуру проведення ДП «Гарантований покупець» електронних аукціонів з продажу виробленої з альтернативних джерел електричної енергії, в тому числі – терміни їх проведення, строки та обсяги постачання електричної енергії.
Ключові зміни, які запропоновані проектом постанови:
•         надання ДП «Гарантований покупець» можливості здійснювати продаж «зеленої» електроенергії за двосторонніми договорами на умовах, що не призведуть до зростання тарифу ОСП;
•         зниження надлишкової пропозиції електричної енергії на ринку «на добу наперед» і стабілізація ціноутворення на цьому сегменті ринку;
•         зменшення обсягу електричної енергії, яку ДП «Гарантований покупець» вимушено реалізує на балансуючому ринку з суттєвим дисконтом та кількамісячною затримкою оплати;
•         покращення рівня розрахунків з виробниками за «зеленим» тарифом;
•         надання можливості відповідальним споживачам перейти на «зелену» електроенергію.
Право ДП «Гарантований покупець» здійснювати продаж електричної енергії, виробленої з альтернативних джерел, за двосторонніми договорами, на електронних аукціонах передбачене Законом України № 810-IX.
Для імплементації постанови Міненерго проведе аукціонний комітет з метою внесення відповідних змін до регламенту.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=26FB6C1244CB1C09BA23B61ACAE3B162.app1?art_id=245475066&cat_id=35109 
 
 
У Міненерго розробили пакет законопроектів для розвитку біоенергетики та заміщення газу

Міністерство енергетики спільно з Держенергоефективності та за активної участі Біоенергетичної асоціації України активізувало роботу над законодавством у біоенергетиці, щоб створити сприятливі умови для заміщення імпорту традиційних енергоресурсів та використання місцевих видів палива.
«Біоенергетика вже стала трендом у країнах Європи. Україна налаштована доєднатися до європейського «зеленого» курсу, тому розвиток біоенергетики повністю відповідає нашим євроінтеграційним прагненням у контексті кліматичної нейтральності. Крім того, біоенергетика – це можливість диверсифікації значних обсягів палива на шляху до прискорення досягнення енергетичної незалежності. Розроблені нами законопроекти дозволять заміщувати природний газ біопаливом, загальний потенціал якого становить понад 37 млрд м3 газу в рік», – зазначила в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець.
Було підготовлено низку законопроектів, мета яких – активізувати запровадження біоенергетичних проектів:
1.    Законопроект щодо розвитку ринку твердих біопалив
Законопроект передбачає впровадження системи електронної торгівлі твердим біопаливом. Це дасть змогу знизити та вирівняти ціни на біопаливо, підвищити його якість та забезпечити стабільне постачання сировини для твердопаливних котелень та біоТЕЦ. У цілому, близько 40% відходів вітчизняного агросектору достатньо для заміщення в еквіваленті понад 9 млрд м3 газу щороку.
2.    Законопроект щодо звільнення біопалива від податку на СО2
Законопроектом пропонується зниження податкового навантаження для об’єктів біоенергетики з метою покращення їхньої інвестиційної привабливості.
3.    Законопроект щодо стимулювання вирощування енергетичних рослин
Законопроект має на меті покращити умови та усунути існуючі бар’єри для вирощування енергорослин. Так, в Україні налічується близько 4 млн га малородючих земель, які не є придатними для с/г культур, проте можуть бути ефективно використані для вирощування енергетичних рослин. Реалізувавши зазначене, потенційно можна замістити близько 20 млрд м3 газу у рік.
Водночас, Міністерство разом із Держенергоефективності та стейкхолдерами вивчає питання розвитку біометану на шляху до розробки єдиного бачення його використання в Україні. Завдяки біометану можна замістити близько 8 млрд м3 газу в рік. Прийняття зазначених законодавчих ініціатив дозволить Україні замістити газ, імпорт якого у 2019 році склав 14,2 млрд м3 (або близько 45% загального споживання), власним біопаливом, загальний потенціал якого становить понад 37 млрд м3 газу в рік. Зауважимо, загальний обсяг використання природного газу минулого року склав майже 30 млрд м3 відповідно до даних НАК «Нафтогаз України». Усі законопроекти – це основа для активізації розвитку біоенергетики, що допоможе:
•       знизити рівень імпортозалежності держави;
•       створити нові робочі місця;
•       збільшити надходження до бюджетів всіх рівнів;
•       створити безвідходне виробництво;
•       скоротити викиди парникових газів;
•       покращити екологічну ситуацію;
•       виконати національні плани та міжнародні зобов’язання.
Потужності енергогенерації на біомасі – це джерело безперебійного та дешевшого теплозабезпечення для багатьох громад, особливо в опалювальні періоди.
https://www.kmu.gov.ua/news/u-minenergo-rozrobili-paket-zakonoproektiv-dlya-rozvitku-bioenergetiki-ta-zamishchennya-gazu

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами