Українська альтернативна енергетика: 28.01-03.02.2019



Енергоспівтовариство очікує прийняття Україною закону про «зелені» аукціони в лютому-березні


Енергетичне співтовариство розраховує, що законопроект №8449-д про впровадження з 2020 року в Україні «зелених» аукціонів буде прийнятий в лютому-березні 2019 року.
Про це заявив директор секретаріату Енергетичного співтовариства Януш Копач 23 січня на дискусійній панелі «Українського Дому в Давосі» в рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі (Швейцарія).
«Ми допомагали розробляти законопроект про «зелені «аукціони і сподіваємося, що друге читання буде в лютому-березні і його прийняття стане новою ерою для інвестиційного середовища в сфері ВДЕ», - сказав Копач.
Законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел» був прийнятий в першому читанні в кінці грудня 2019 року. Він передбачає запуск обов’язкових аукціонів для проектів з відновлюваних джерел енергії з 1 січня 2020 року. Кінцевий термін підписання попередніх договорів для завершення розпочатих проектів в сфері ВДЕ на умовах «зеленого» тарифу (незалежно від розміру проекту) - 31 грудня 2019 року.
Участь в аукціонах обов’язково для суб’єктів господарювання, які претендують на державну підтримку, для наступних проектів: у 2020 році - для вітрових електростанцій (ВЕС) потужністю понад 20 МВт, для всіх інших видів технологій - потужністю понад 10 МВт; в 2021-2022 роки - для ВЕС потужністю понад 20 МВт, для інших видів ВДЕ потужністю понад 5 МВт. При цьому, починаючи з 1 січня 2023 року, о аукціонах повинні брати участь суб’єкти госпдіяльності з проектами по ВЕС потужністю понад 3 МВт, з проектами по іншим ВДЕ потужністю понад 1 МВт.
Проект закону передбачав зниження в 2020 році «зеленого» тарифу для сонячних електростанцій на 25% з подальшим зменшенням на 2,5% щороку. Положення про зниження тарифу для ВЕС в доопрацьованому законопроекті залишається в редакції чинного закону: зниження в 2020 році на 10% з подальшим зниженням на 1,5% кожного року протягом наступних трьох років.
http://www.ukragroconsult.com/news/energosoobschestvo-ozhidaet-prinyatiya-ukrainoi-zakona-o-zelenyh-aukcionah-v-fevrale-marte


У Давосі підписали велику інвестиційну угоду для України

NBT, Total і ЄБРР підписали угоду щодо проекту “Сиваш” на засіданні другої інвестиційної ради в рамках Всесвітнього економічного форуму в Давосі, передає кореспондент УНН.
«Сьогодні ми підписали масштабну інвестиційну угоду про спорудження вітрової електростанції, яка стане однією з найбільших у Європі! В Україну заходить новий стратегічний інвестор Total Eren.
Інвестори довіряють Україні та українському бізнес-середовищу. І це - найкраща характеристика змін, які відбулися у державі!» - сказав Президент України Петро Порошенко після підписання.
За його словами, дуже важливо, що ці інвестиції приходять з відомими французськими компаніями, в таку сферу, як відновлювана енергетика.
«Коли за одним столом сидять компанії, які мають загальну капіталізацію у 1 трильйон доларів, і частину цих коштів вони спрямовують в Україну, то це найкраща характеристика змін, які відбулися у державі», - додав Порошенко.
Раніше Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Директором-розпорядником МВФ Крістін Лагард у Давосі. Співрозмовники висловили задоволення станом розвитку співпраці Україна — МВФ та початком реалізації нової програми “Стенд-бай”.
https://www.unn.com.ua/uk/news/1775447-u-davosi-pidpisali-veliku-investitsiynu-ugodu-dlya-ukrayini


Біоенергетична асоціація України пропонує ввести двозонні тарифи для біоелектростанцій

Біоенергетична асоціація України (БАУ) пропонує впровадити систему двозонних тарифів для електростанцій, що працюють на біомасі та біогазі, щоб стимулювати їх виробляти електроенергію в години пік, повідомив глава БАУ Георгій Гелетуха в інтерв’ю енергореформи.
За його інформацією, відповідні зміни асоціація пропонує внести в рамках закону про «зелені» аукціонах №8449-д.
«Зараз «зелені» працюють рівномірно протягом доби, проте вночі споживання енергії нижче. Тому ми пропонуємо зробити систему за прикладом двухзонного тарифу: якщо електростанція виробляє електрику в години пік, то встановити їм коефіцієнт 1,3 від «зеленого» тарифу, а за енергію, вироблену вночі, - 0,9», - пояснив Г.Гелетуха.
За його словами, додатковий тариф покриє витрати виробників на модернізацію біоелектростанцій потужностями для накопичення енергії.
«Для газових станцій ці заходи здійснюються за рахунок додаткового газгольдера. Аналогічно з ТЕЦ на твердій біомасі: зараз вони працюють рівномірно, але якщо буде таке стимулювання, то вони можуть побудувати накопичувач теплової енергії і працювати за іншим графіком», - пояснив глава БАУ.
Він також повідомив, що асоціація буде просити не знижувати «зелений» тариф для біоенергетики.
«Законопроект також знижує» зелений «тариф для всіх видів відновлюваної енергії, зокрема, для біоенергетики - на 10% в 2020 році і ще на 10% з 2025 року. При таких тарифах термін окупності проектів виросте з 7-8 років до 10 років . Україна - це країна з високими ризиками і дуже дорогими кредитами, при таких тарифах ніхто не буде інвестувати в біоенергетику», - розповів Г.Гелетуха.
За його даними, за всі роки дії «зеленого» тарифу в Україні було побудовано близько 20 МВт енергогенеруючих потужностей на біомасі та 40 МВт - на біогазі.
http://reform.energy/news/bioenergeticheskaya-assotsiatsiya-ukrainy-predlagaet-vvesti-dvukhzonnye-tarify-dlya-bioelektrostantsiy-10386


Під Слов’янському приступили до заливання фундаменту під вітроенергетичну установку

Восени минулого року біля Ясногірка (передмістя Краматорська) почалося будівництво вітропарку. Тут планується встановити 15 вітроенергетичних установок - в простолюдді - вітряків.
В цілому будівництво парку розраховане на три роки.
Але в короткостроковій перспективі мова йде про проект на три вітроенергетичні установки.
В середині січня на відведеній земельній ділянці вже приступили до заливання бетоном підстави для першого вітрогенератора.
Очікується, що до весни введуть в експлуатацію першу установку.
Одна установка протягом року виробляє близько 17 000 000 кВт електроенергії. Для прикладу, яке щомісячно споживає домогосподарством 400 кВт на місяць, одна ВЕУ здатна забезпечити електрикою 3 500 таких домогосподарств.
https://karachun.com.ua/pod-slavyanskom-pristupili-k-zalivke-fundamenta-pod-vetroenergeticheskuyu-ustanovku-4695


У Роздільній на території колишнього сільгосппідприємства побудують сонячну електростанцію

Детальний план території для будівництва та обслуговування об’єктів сонячної електростанції в Роздільній Одеській області схвалили вчора члени архітектурно-будівельної ради при Одеській облдержадміністрації.
Проект презентував представник генерального проектувальника ПП «АСТОР-ЮГ» Олег Берман.
За його словами, мова йде про ділянку землі загальною площею 107,4 га, який знаходиться за межами населеного пункту. Раніше на ньому розміщувалося сільськогосподарське підприємство з комплексом будівель і споруд.
«На сьогоднішній день всі вони напівзруйновані, в занедбаному стані і саму земельну ділянку», - зазначив він.
Будівництво сонячної електростанції потужністю до 70 МВт вимагатиме знесення всіх існуючих будівель. На їх місці зведуть адміністративно-побутова будівля, тимчасові споруди, майданчик для технологічного обладнання та автостоянку.
Інвестором виступає приватна компанія, якій безпосередньо належать всі ці будівлі і споруди, замовником - Роздільнянська райдержадміністрація (це дозволило вирішити питання з землею).
http://poragovorit.com/news/42936-v-razdelnoy-na-territorii-byvshego-selhozpredpriyatiya-postroyat-solnechnuyu-elektrostanciyu.html


На Вінниччині ввели в експлуатацію потужну сонячну електростанцію

На території Бохоницької сільської ради побудували сонячну електростанцію потужністю 4900 кВт з розрахунковим річним виробітком електроенергії – 6393.0 мВт/годину. Новозбудований об’єкт вже ввели в експлуатацію, підтвердив газеті «День» директор департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури Вінницької ОДА Сергій Волков. Загальна площа сонячної електростанції займає понад 10 гектарів.
«Замовником будівництва виступило товариство з обмеженою відповідальністю «Будівельне управління № 7», – каже Волков. – Площа земельної ділянки розташовується за межами населеного пункту. Під зведення, експлуатацію, обслуговування будівель і споруд об’єктів сонячної електростанції було відведено 10,8 га. Загальна площа будівництва адміністративно-побутового корпусу складає 34,5 квадратних метрів».
Він додає, що загальна кількість СЕС на території Вінниччини нині складає 38 об’єктів з потужністю 121 МВт. Окрім того, в межах області працює 26 малих гідроелектростанцій встановленою потужністю 22 МВт, 4 когенераційні установки потужністю 3,5 МВт та 1 біогазова установка потужністю 1 МВт. Зазначені об’єкти альтернативної енергетики протягом 2017 року згенерували 199,1 млн кВт/год електричної енергії, що дозволило значно зекономити на використанні традиційних енергетичних ресурсів. Якщо перерахувати, то за 2017 рік область заощадила 67,4 тис. тонн умовного палива (а це приблизно 90 тисяч тонн кам’яного вугілля спаленого на ТЕС).
http://day.kyiv.ua/uk/news/240119-na-vinnychchyni-vvely-v-ekspluataciyu-potuzhnu-sonyachnu-elektrostanciyu


Протягом 2019-2021 років в Олександрійському районі заплановано реалізувати важливі проекти в галузях будівництва, житлово-комунального господарства, освіти та охорони здоров’я

Перший заступник голови Олександрійської РДА Юрій Коваль на засіданні Ради регіонального розвитку району представив основні проекти, реалізація яких матиме найбільший вплив на розвиток території в найближчі три роки.
За його словами, у галузі житлово-комунального господарства та будівництва ТОВ САНВІН-5 2019 року планує розпочати спорудження фотогальванічної електростанції «Морозівка» на території Новоселівської сільської ради на ділянці площею 132 га. Орієнтовна потужність 60 МВт (ефект від реалізації – надходження податків до сільського бюджету – 4,6 млн. грн., створення 12 робочих місць).
Також заплановано цього ж року продовжити виконання робіт на дорогах загального користування місцевого значення, що сполучають населені пункти: Червона Кам’янка – Попельнасте; Ясинуватка-Березівка; Бутівське – Діброви; Пантаївка – Нова Прага, а також розпочати ремонт дороги від с. Світлопіль до автомобільної дороги Кіровоград – Нова Прага – Олександрія. У 2018 році від адміністрації було подано пропозиції спрямувати на виконання відповідних робіт 23,17 млн. грн.Як результат – 7,7 км. доріг загального користування місцевого значення буде виведено на якісно новий рівень.
У 2020 році ТОВ СОЛАР ФАРМ-8 планує розпочати будівництво сонячної електростанції на території Бандурівської сільської ради, на ділянці площею 125 га. Орієнтовна потужність 80 МВт (ефект від реалізації – надходження податків до сільського бюджету очікується в розмірі 2,6 млн. грн., створення 16 робочих місць). Того ж року планується приступити до реконструкції водогону в с. Щасливе, кошторисна вартість 4,9 млн. грн. – фінансування за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку при співфінансуванні з місцевого бюджету (ефект – заміна всіх водопровідних мереж с. Щасливе протяжністю 7 км).
У 2020 році заплановано провести капітальні ремонти доріг загального користування місцевого значення, які сполучають населені пункти Щасливе-ст.Щаслива, Травневе-Михайлівка, Добра Надія-Медове, автомобільна дорога «Олександрія Полтава» - Недогарки. Надіслано пропозицію включити ці дороги до переліку доріг загального користування місцевого значення, які потребують проведення капітального ремонту за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.
У сфері освіти, за словами першого заступника голови РДА, планується у 2019 році придбати 2 шкільних автобуси, вартість – 3,6 млн. грн., а у 2020 році – розпочати капітальний ремонт загальноосвітньої школи в с.Улянівка, вартість проекту – 17,5 млн. грн. У планах на 2021 рік – капітальний ремонт будівлі навчального корпусу №2Червонокам’янського НВО, орієнтовна вартість – 32 млн. грн.
У сфері охорони здоров’я передбачено на 2019 рік придбання службового житла для лікарів Олександрійської центральної районної лікарні вартістю 300,0 тис. грн., а на 2020 рік – оновлення парку автотранспортних засобів шляхом придбання санітарного автомобіля для амбулаторії загальної практики сімейної медицини вартістю 500тис.грн.
http://www.kr-admin.gov.ua/start.php?q=News1/Ua/2019/24011907.html


На Чернігівщині збудують сонячну електростанцію

Менська міська рада Чернігівської області надала дозвіл на виділення в оренду земельної ділянки під будівництво сонячної електростанції потужністю 9 МВт.
Про це повідомив міський голова Геннадій Примаков на своїй сторінці у Facebook.
«Потужність станції 9 МВт, створення біля 20 робочих місць з середньою заробітною платою 7-8 тис. грн. Побудувати станцію обіцяють до кінця 2019 року. Дякую всім депутатам, які підтримали такий важливий розвитковий проект для нашої громади», - ідеться у дописі.
За словами Примакова, будуватиме станцію вінницьке ТОВ «САНВІН 28» за грантові кошти проекту +KNESS. Загальна сума інвестиції - 9 млн євро.
Сонячну електростанцію розмістять на 18 га за міським сміттєзвалищем.
«Ми отримуємо податки + робочі місця + розвиток громади. Поряд по генплану планується будівництво індустріального парку - потенційного споживача електричної енергії», - написав Примаков у коментарі під своїм постом.
Як повідомляло агентство, у с. Малинівка Чернігівського району будується перша в області сонячна електростанція потужністю 1,2 МВт. Запустити її першу чергу власник планує до травня цього року.
https://www.ukrinform.ua/rubric-technology/2624529-na-cernigivsini-zbuduut-sonacnu-elektrostanciu.html


NBT, Scatec і Norsk уклали рамкові угоди щодо ВДЕ сумарною потужністю в 900 МВт

Норвезькі девелопери проектів із відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) NBT, Scatec Solar, Norsk Solar уклали рамкові угоди щодо участі в будівництві сонячних і вітроелектростанцій, повідомила прес-служба Державного агентства України з енергоефективності.
Згідно з повідомленням, угоди, укладені під час Norwegian-Ukrainian Business Forum 2019, передбачають участь NBT в установці приблизно 750 МВт ВЕС у Запорізькій області, участь Scatec Solar в установці СЕС на 150 МВт у Миколаївській області.
Крім того, угоди стосувалися також участі Norsk Solar у будівництві СЕС на 9,2 МВТ у Київській області.
Потенційний обсяг інвестицій у ці проекти становить орієнтовно $800 млн.
Як повідомлялося, норвезька компанія NBT, яка уклала на засіданні Націнвестради в Давосі (Швейцарія) з Total-Eren (дочірня компанія французького енергетичного гіганта Total) і ЄБРР угоду за проектом вітрової енергетики «Сиваш», заявила про наявність у неї достатнього потенціалу для побудови додаткових 700-800 МВт вітрових потужностей в Україні.
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/561946.html


Енергосистема України за 2-3 роки зможе прийняти 700-800 МВт запланованих NBT нових потужностей ВЕС

Українській енергетичній системі знадобиться два-три роки, щоб здійснити зміни для прийому додаткових 700-800 МВт вітрових потужностей, про потенціал будівництва яких раніше заявила норвезька компанія NBT, повідомив глава НЕК «Укренерго» Всеволод Ковальчук агентству «Інтерфакс-Україна» в Давосі.
«Якщо питати, чи готові ми завтра видати такі технічні умови, то, звичайно, відповідь була б «ні», оскільки практично неможливо зараз на півдні України без істотних трансформацій інфраструктури і зміни структури генеруючих потужностей видавати додаткові потужності великого обсягу», - сказав він.
Водночас Ковальчук зазначив, що NBT заявляла про наміри здійснити такі інвестиції у відновлювану енергетику в Україні протягом найближчих двох-трьох років, і в цьому випадку підключення нових ВДЕ не буде проблемою.
«У рамках заходів, запланованих на найближчі два-три роки, енергосистема зможе прийняти такі додаткові обсяги. Якщо цей інвестор піде відповідно ... існуючим законопроектом про аукціонну модель, буде рухатися нормальними темпами і згідно з відповідною практикою, то до моменту, коли він буде свої проекти реалізовувати, швидше за все, енергосистема України буде готова», - сказав В.Ковальчук.
Він нагадав, що «Укренерго» в рамках проведеної оцінки його генерації визначила всі вузькі місця.
«Коли я кажу про те, що 700-800 і більше МВт нових потужностей вимагають зміни енергосистеми, то, насамперед, мається на увазі не будівництво нових ліній або підстанцій, а зміна в структурі генерації: поява нових балансуючих потужностей, які можуть забезпечити таку кількість малопрогнозованих джерел енергії. Це головне», - підкреслив В.Ковальчук.
За його словами, норвезькі компанії - як NBT, так і інвестуюча в СЕС Scatec Solar - є досвідченими інвесторами і знаходяться в контакті з «Укренерго», зокрема, з ними була запланована зустріч під час візиту українського прем’єра Володимира Гройсмана в понеділок в Осло.
«Для них інформація про готовність прийняти такі потужності відкрита і прозора, відповідно до неї вони прийматимуть свої бізнес-рішення», - зазначив глава «Укренерго».
Як повідомлялося, норвезькі девелопери проектів із відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) NBT, Scatec Solar і Norsk Solar в понеділок в Осло уклали рамкові угоди щодо участі в будівництві СЕС і ВЕС в Україні, повідомило Держагентство України з енергоефективності. За його даними, вони передбачають участь NBT в установці близько 750 МВт ВЕС в Запорізькій області, Scatec Solar - в близько 150 МВт СЕС в Миколаївській області і Norsk Solar - в будівництві СЕС на 9,2 МВТ в Київській області. Потенційний обсяг інвестицій в ці проекти становить близько $ 800 млн.
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/561959.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами