Українська альтернативна енергетика: 27.05-02.06.2019



Закон про «зелені» аукціони опублікований у вівторок


Парламентська газета «Голос України» у вівторок опублікувала закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії» (2712-VIII), що передбачає впровадження «зелених» аукціонів в сфері поновлюваних джерел енергії, передає енергореформи.
Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко 16 травня 2019 року підписав прийнятий 25 квітня закон 8449-д, який передбачає впровадження системи аукціонів для інвесторів ВДЕ. Законодавчим актом система держпідтримки об’єктів альтернативної енергетики в вигляді «зеленого» тарифу на відпуск е/е замінюється системою аукціонів, в рамках якої підтримку держави буде отримувати інвестор, який запропонував найменший тариф на е/е, вироблену об’єктом.
Введення «зелених» аукціонів є настійною рекомендацією європейської спільноти для введення прогнозованого і справедливого механізму ціноутворення на е/е ВДЕ. Це - умова для відновлення кредитування «зелених» проектів міжнародними фінансовими установами.
Прийнятий закон передбачає запуск аукціонів з 1 липня 2019 року. Пілотний аукціон має відбутися не пізніше 31 грудня 2019 роки (до цього моменту має бути прийнято вторинне законодавство, зокрема порядок проведення торгів), місцем їх проведення визначено електронна торговельна система ProZorro.
http://reform.energy/news/zakon-o-zelenykh-auktsionakh-opublikovan-vo-vtornik-11396


Національна поліція отримала 83 гібридні автомобілі Mitsubishi Outlander PHEV нового покоління

Сьогодні, 14 травня, Нацполіція отримала 83 гібридні автомобілі Mitsubishi Outlander PHEV нового покоління. Під час церемонії передачі авто міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зазначив, що ці автомобілі наслідок 13% знижки, яку МВС України отримало під час переговорів із президентом компанії Mitsubishi Motors.
Арсен Аваков зазначив, що патрульні поліцейські повинні мати найкраще обладнання для ефективного виконання своєї роботи.
«Шановні поліцейські, патрульна поліція – один із найкращих підрозділів Національної поліції. Ви маєте довіру людей, дієте фахово кожен день, а значить, ви повинні мати найкраще обладнання. Сьогодні ви отримаєте ще 83 нові автомобілі. Декілька років тому МВС і корпорація Mitsubishi уклали договір про постачання 635 автомобілів. На той час Національна поліція отримала найсучасніші автомобілі. Я хочу, щоб кожен із вас користувався цим новітнім обладнанням. Бережіть ці авто. Бережіть Україну! Дякую всім. Слава Україні», - сказав Арсен Аваков.
Міністр розповів, що під час укладання контракту, Україна отримала 13% знижки на автомобілі. Ці 83 сучасних Mitsubishi нового покоління – це наслідок тієї знижки.
Міністр-радник Посольства Японії в Україні Кадзуя Оцука подякував за запрошення на передачу автомобілів.
«Для нас велика радість, що починаючи з 2013 року, в межах зелених інвестицій, за кіотським протоколом було поставлено 1568 автомобілів Prius, а в 2017 році було поставлено 635 Mitsubishi. Сьогодні додається ще 83. Mitsubishi Outlander використовують найсучасніші технології енергозбереження, а також є дуже поблажливими до екології та природи. Таким чином українські правоохоронці зможуть не лише патрулювати порядок, але й піклуватися про екологію», - наголосив міністр-радник Посольства Японії в Україні.
Голова Національної поліції Сергій Князєв зазначив, що за рік експлуатації автомобілів Mitsubishi знизився ризик травмування представників поліції. Нові машини вже сьогодні поступають в розпорядження патрульних поліцейських, які чергують на міжнародних трасах.
«Патрульний поліцейський не робот, він також отримує травми. Працівник поліції за кермом такого транспортного засобу почуває себе безпечно. Поза тим, минулого року соціальне опитування показало одну з найболючіших проблем – безпека дорожнього руху на дорогах, зменшення ДТП, кількості загиблих і травмованих. Крім того, соціальний запит був – збільшити кількість нарядів патрульних на дорогах міжнародного значення. Тому прийнято рішення передати ці автомобілі патрульним, які забезпечують безпеку громадян на міжнародних шляхах нашої держави», - наголосив Сергій Князєв.
Завдяки своїм високим технологічним характеристикам, використання поліцією автомобілів Mitsubishi Outlander PHEV із гібридною (бензиновою та електричною) силовою установкою значно підвищило транспортну, оперативну мобільність підрозділів поліції, а також дало змогу значно знизити рівень викидів парникових газів. Ці машини вже добре зарекомендували себе на поліцейській службі. Виходячи з їхнього фактичного пробігу та експлуатації, вдалося зменшити на 65-70% обсяг викидів парникових (вихлопних) газів СО2, порівняно з експлуатацією старих бензинових автомобілів, а ще - зекономити приблизно 3,1 мільйонів літрів бензину, вартістю понад 90 мільйонів гривень.
Нагадаємо, Національна поліція в грудні 2016 року уклала договір із дилером компанії Mitsubishi Motors на закупку 635 гібридних автомобілів Mitsubishi Outlander PHEV 2.0 (2017 року виробництва), які поставлені в травні 2017 року та вже два роки успішно виконують поліцейські завдання.
Під час узгодження показників базового Проекту договору міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, в грудні 2016 року, домовився з президентом Mitsubishi Motors Corporation щодо зниження вартості автомобілів Mitsubishi Outlander PHEV для поліції у межах 13%, завдяки чому ціна гібридного автомобіля знизилась з 1,51 до 1,31 млн. грн. за одиницю та, відповідно, загальна економія коштів сягнула 124,5 млн. грн.
Вивільнені кошти (124,5 млн. грн.) направлені на реалізацію додаткового Проекту, згідно якого для Національної поліції в травні 2019 року поставлено 83 автомобілів вже нового покоління гібридного автотранспорту - Mitsubishi Outlander PHEV 2.4 (2019 року виробництва). Ціна такого автомобіля залишилась на тому ж рівні, що й для попередньої версії гібрида.
https://mvs.gov.ua/ua/news/20642_Nacionalna_policiya_otrimala_83_gibridni_avtomobili_Mitsubishi_Outlander_PHEV_novogo_pokolinnya.htm


У Раді зареєстрований законопроект про перенесення запуску нового енергоринку на 3 міс. і гарантії «зеленого» тарифу домашнім наземним СЕС

Народні депутати Олександр Домбровський і Лев Підлісецький зареєстрували законопроект №10318 про перенесення наміченого на 1 липня запуску нового оптового ринку е/е на три місяці.
Відповідний документ зареєстрований в парламенті в середу, його текст ще не опублікований. Проект пропонує зміни до перехідних положень закону «Про ринок е / е» та до статті 9-1 закону «Про альтернативні джерела енергії», передає «Енергореформи».
«В умовах, які сьогодні склалися - відставка уряду, розпуск Верховної Ради і позачергові парламентські вибори - ніхто не має права ризикувати інтересами українських громадян і економіки України», - написав в.о. голови комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Домбровський на своїй сторінці в Facebook.
Він також зазначив, що, на думку депутатів профільного Комітету, трьох місяців буде достатньо для проведення повноцінного тестування готовності всіх учасників до роботи в новому ринку е / е і підготовки аналізу фінансових наслідків запуску нового ринку.
За інформацією Домбровського, законопроект передбачає надання Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), повноважень щодо встановлення граничних цін на ринку «на добу вперед» і внутрішньодобового ринку протягом року. Це дозволить стримати неконтрольоване зростання цін на етапі запуску конкурентних механізмів, вважають розробники документа.
Крім цього, законопроект містить пункт, який гарантує надання «зеленого» тарифу наземним домашнім сонячним електростанціям (СЕС) потужністю до 30 кВт.
Як повідомлялося, в липні 2019 року в Україні заплановано запуск нової моделі оптового ринку е/е на виконання закону «Про ринок е/е», прийнятого в квітні 2017 року. Передбачається перехід від роботи за моделлю «єдиного покупця» до конкурентного механізму, який передбачає двосторонні договори між виробниками та споживачами, постачальниками, введення балансуючого ринку, ринку «на добу вперед» і внутрішньодобового ринку.
http://reform.energy/news/v-rade-zaregistrirovan-zakonoproekt-o-perenose-zapuska-novogo-energorynka-na-3-mes-i-garantii-zelenogo-tarifa-domashnim-nazemnym-ses-11414


На Уманщину заходить новий інвестор

На Уманщині розпочинає діяльність новий інвестор – ТОВ «ЕНЕРГО ІМПУЛЬС УКРАЇНА». З його керівництвом сьогодні, 20 травня, провів зустріч голова Уманської райдержадміністрації Євгеній Данченко. Зокрема, був присутній засновник товариства Сергій Донський, а також голова Ладижинської об’єднаної територіальної громади Сергій Цоколенко і староста села Колодисте Микола Брижатий.
Власне, саме у селі Колодисте і планує здійснювати виробничу діяльність ТОВ «ЕНЕРГО ІМПУЛЬС УКРАЇНА» - на трьох великих земельних ділянках будуть збудовані сонячні електростанції. Вартість інвестиційного проекту, за словами інвесторів, складає близько 30 мільйонів доларів. Завершити будівництво можуть уже до кінця 2019 року.
«Ми максимально сприятимемо вашій діяльності, адже нові робочі місця – це головне для сільської місцевості. Але обов’язково повинне бути соціальне партнерство, підприємство має підтримувати громаду, на території якої працюватиме», - звернувся до інвесторів голова РДА Євгеній Данченко.
Підприємці зазначили, що зацікавлені у добрих стосунках з жителями Колодистого та пообіцяли їх працевлаштування.
До речі, за оренду землі – загалом 77,5 га в адмінмежах села Колодисте – товариство «ЕНЕРГО ІМПУЛЬС УКРАЇНА» сплачуватиме в бюджет Ладижинської ОТГ біля 1 млн грн у рік.
https://uman-rda.gov.ua/news/15-40-11-20-05-2019/


«Зелені» аукціони підвищать  рентабельність біогазових проектів на 10% - експерт

«Зелені» аукціони підвищать рентабельність біогазових проектів на 10%, що сприятиме зростанню таких біоенергетичних об’єктів в Україні.
Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав голова Правління громадської спілки «Біоенергетична асоціація України» Георгій Гелетуха, повідомляє кореспондент агентства.
«На ринок біоенергетики України вийшов новий потужний гравець - Ecodevelop. Цей ринок є дуже перспективним. У Німеччині на сьогоднішній день близько 10 тис. біогазових установок, в Україні - 20. Можете собі уявити, куди ми можемо дійти, якщо рухатимемось у цьому напрямку. Біогаз - це майбутнє і сільського господарства, і енергетики», - розповів Гелетуха.
Він висловив вдячність Верховній Раді за ухвалення, а президентові Петру Порошенку - за підписання закону про «зелені» аукціони.
«Нові правила гри на ринку енергетики вводять аукціони. Це додатковий стимул для розвитку біогазових проектів, вони матимуть на 10% більшу рентабельність, ніж без цього закону. Сама система аукціонів передбачає, що компанії отримують тариф, якщо виграють на аукціоні, на 20 років. Він трохи менший, ніж «зелений тариф», але платитимуть його 20 років», - наголосив Гелетуха.
Він підкреслив, що Україна витрачає 12 млрд дол. на імпорт різних енергоносіїв.
«Давайте розвернемо ці кошти на розвиток власних установок та не будемо імпортувати енергоносії. Це і нові робочі місця, і податки», - додав Гелетуха.
Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада у квітні ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект №8449-д про «зелені» аукціони. Концепція у своїх ключових пунктах передбачає щорічне затвердження квот на спорудження ВДЕ на загальнодержавному, а не регіональному рівні.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2705679-zeleni-aukcioni-pidvisat-rentabelnist-biogazovih-proektiv-na-10-ekspert.html


EuroCape New Energy та влада області обговорили реалізацію проекту будівництва вітрових електростанцій у регіоні

Головною темою робочої зустрічі голови облдержадміністрації Костянтина Бриля з представниками ТОВ «Юрокейп Юкрейн І» стало обговорення реалізації проекту будівництва вітрових електростанцій на території Приазовського та Мелітопольського районів.
- Це один із найдовших проектів у Запорізькій області. І сьогодні хотів би почути від вас певні терміни щодо реального будівництва. Нині ми маємо приклади реального втілення в життя подібних інвестиційних проектів, тож хочу побачити реальні кроки від Юрокейп. Нагадаю, що у 2017 році під час ІІ міжнародного форуму «InCoForum-2017» було підписано договір про внесок «Юрокейп Юкрейн І» у розвиток соціальної інфраструктури Гірсівської об’єднаної територіальної громади на загальну суму 330 000 євро. Нині ми з вами маємо розглянути реальний графік будівництва та дійсні кроки створення вітрових станцій на території Запорізького регіону, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.
Директор ТОВ «ЮрокейпЮкрейн І» Адрієн Альбер Анрі Фуше та представники ТОВ «Юрокейп Юкрейн І» зазначили, що проект EuroCape здійснюється за фінансової підтримки фінансової установи уряду США OPIC (Корпорація закордонних приватних інвестицій), яка в грудні 2017 року схвалила надання кредиту на $150 млн. і страхування з перестрахуванням на суму до $320 млн.
Вже на початку 2019 року Корпорація закордонних приватних інвестицій США (ОРІС) на засіданні свого кредитного комітету схвалила інвестиції та андерайтинг страхування політичних ризиків щодо ВЕС на суму 350 млн. євро. Цей обсяг інвестицій дозволить побудувати та ввести в експлуатацію І чергу ВЕС потужністю 98 МВт.
Планується, що споруджена EuroCape Запорізька ВЕС буде розміщена за межами населених пунктів на території Дівненської, Добрівської, Дунаївської, Гірсівської, Надеждинської, Мордвинівської, Новенської сільських рад у Приазовському та Мелітопольському районах. На території цих шести сільських рад планується встановити до 167 вітряних турбін з лінією електропередач 330 кВт. При цьому потужність усієї ВЕС залишається 500 МВт, надалі товариство планує ввести решту потужності до кінця 2020 року. Термін введення І черги ВЕС пов’язаний з термінами завершення реконструкції ПС «Мелітопольська». Відповідальним за проведення цих робіт є ДП «НЕК «Укренерго», яке уклало договір з підрядником і контролює процес вчасного виконання робіт.
Нині у ТОВ «Юрокейп Юкрейн І» працює понад 50 осіб, переважна більшість із яких - у Запорізькій області. При цьому планується розширення штату до понад 100 працівників у кінцевому підсумку, коли ВЕС вийде на повну потужність.
https://www.zoda.gov.ua/news/45718/EuroCape-New-Energy-ta-vlada-oblasti-obgovorili-realizatsiju-proektu-budivnitstva-vitrovih-elektrostantsiy-u-regioni.html%20

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами