Українська альтернативна енергетика: 26.08-01.09.2019



На Запоріжжі встановили сонячну станцію для забезпечення села водою


У селищі Веселе(Запорізька область) встановлюють сонячну електростанцію на центральній системі водозабору.
Проект реалізується за кошти Глобального екологічного фонду, передає UA:Запоріжжя.
«Проблема видобування питної води, яка у нашому населеному пункті знаходиться на глибині 300-400 метрів, завжди була однією з найгостріших, - каже проектний менеджер Веселівської об’єднаної територіальної громади Сергій Кутьєв. - На весняній сесії вирішили використати альтернативну енергетику і долучитися до Програми охорони навколишнього середовища Організації Об’єднаних Націй».
https://ecotown.com.ua/news/Na-Zaporizhzhi-vstanovyly-sonyachnu-stantsiyu-dlya-zabezpechennya-sela-vodoyu/


В Арцизькому районі вже будують сонячну електростанцію

На території села Павлівка Арцизького району в установці сонячних батарей задіяні десятки одиниць техніки, офіційно працевлаштовані близько 30 жителів села, в поставках матеріалів для будівництва задіяні підприємства Арциза.
Як повідомляють в Арцизькій РДА, ще в кінці 2017 року у райдержадміністрацію звернулася компанія «Метрополія», яка розглядала земельні ділянки під розміщення сонячної електростанції (СЕС).
Як зазначається, орендна плата, яка надходить в бюджет села Павлівка ще з жовтня 2018 р становить 3,3 млн. грн. Крім того, компанія «Арциз - Солар» вносить свій внесок і в розвиток інфраструктури населеного пункту. Обіцяний капітальний ремонт даху Павлівської школи почнеться найближчим часом і повинен бути закінчений до початку навчального року.
Старшим партнером в проекті виступає ACCIONA GROUP - міжнародна компанія з мільярдними інвестиціями в зелену електроенергетику.
http://www.thesis.od.ua/v-artsizskom-rayone-stroyat-solnechnuyu-elektrostantsiyu/


Сонячні панелі для Ківерцівської лікарні

На баланс Ківерцівського територіального медичного об’єднання передали сонячні панелі. Їх встановили тиждень тому на даху установи. Мережева електростанція у сонячний день повністю забезпечує лікарню електрикою, розповів генеральний директор Ківерцівського територіального медичного об’єднання Михайло Слижук.
Сонячні панелі забезпечують електроенергією усі приміщення районного територіального медоб’єднання у Ківерцях. 32 панелі встановили на даху одного з корпусів лікарні. У лабораторії закладу біолог Ліна Голькевич працює із біохімічним аналізатором, який живиться від сонячних панелей.
Фельдшер-лаборант Галина Демчук на цьому пристрої робить у середньому 20 аналізів за день. Інколи буває і до 60, каже жінка.
У сонячний день потужність батарей на добу - 10 кіловат, розповів інженер з технічних питань Ківерцівського територіального медичного об’єднання Олександр Циц.
У похмуру погоду сонячні батареї дають 2-3 кіловати енергії, розповів інженер з технічних питань Ківерцівського районного територіального медичного об’єднання Олександр Циц. Ківерцівська районна лікарня розрахована на 295 пацієнтів. Нині у акушерсько-гінекологічному відділенні лікується 20 людей, розповіла його завідувачка Людмила Тимощук.
Генеральний директор Ківерцівського територіального медичного об’єднання Михайло Слижук підписав договір про співпрацю і про правила експлуатації сонячних панелей із благодійниками, які сприяли встановленню мережевої електростанції.
Михайло Слижук каже: фірма, що встановила панелі усуватиме у подальшому усі неполадки.
https://vo.suspilne.media/news/35086


Нову модель підтримки ВДЕ буде запускати вже новий Кабмін – Міненерго

Уряд переніс терміни прийняття ряду своїх постанов, необхідних для імплементації конкурентної моделі підтримки відновлюваної енергетики (ВДЕ), на кінець вересня 2019 року.
Про це йдеться в презентації Міністерства енергетики та вугільної промисловості.
Відзначається, що уряд повинен до кінця липня затвердити порядки проведення аукціонів з розподілу квот підтримки і відбору операторів електронних майданчиків, а також постанови про визначення уповноваженого банку ринку е/е і про визначення адміністратора електронної торгової системи. Крім того, станом на 1 вересня має бути затверджено типову форму договору, що укладається між замовником аукціону і операторами електронних майданчиків.
Термін прийняття всіх цих постанов було перенесено на кінець вересня (30.09.2019). У презентації зазначено, що проекти зазначених постанов вже розроблені.
У той же час генеральний директор Директорату енергетичних ринків Ольга Буславець зазначила суттєвий прогрес у підготовці вторинного законодавства, необхідного для організації та проведення аукціонів на квоти підтримки.
http://oilreview.kiev.ua/2019/08/23/novuyu-model-podderzhki-vie-budet-zapuskat-uzhe-novyj-kabmin-minenergo/


«Рівнетеплоенерго» та нідерландська компанія «KARA» розглядають можливість встановити котли на біомасі загальною потужністю близько 30 МВт у м. Рівному

У м. Рівному компанія «Рівнетеплоенерго» у партнерстві із провідним нідерландським виробником твердопаливних котлів «KARA» (https://www.karaenergysystems.com) опрацьовує шляхи заміщення газу біопаливом.
«KARA Energy Systems» має столітню історію та спеціалізується на обладнанні для виробництва тепла та електроенергії із біомаси. Проекти компанії реалізуються у 25 країнах світу.
Зокрема, розглядається можливість встановити на міських котельнях сучасні твердопаливні котли нідерландського виробництва із дотриманням екологічних норм.
Загальна потужність котлів на трісці складе близько 30 МВт. Обсяг інвестицій – приблизно 8 млн євро.
Потенціал заміщення газу – близько 10 млн куб м у рік.
Окрім цього, Рівнетеплоенерго передбачає впровадження інших проектів, а також модернізацію котелень для оптимізації використання газу та його заміщення.
Сукупна сума інвестицій у заплановані проекти може сягнути 12 млн євро.
У результаті всіх ініціатив очікується отримати цілу низку переваг:
1.Місто зможе заміщувати до 20 млн куб. м газу у рік та економити десятки млн грн щороку на закупівлі блакитного палива.
2.Тепло «не з газу» буде на 10% дешевшим для споживачів. Це стало можливим завдяки впровадженому у 2017 р. стимулюючому тарифу на тепло з альтернативних джерел енергії. Відповідний Закон України від 21.03.2017 №1959-VIII розроблено за безпосередньої участі Держенергоефективності.
3. Також твердопаливні котли забезпечать постачання гарячої води впродовж року.
«Варто зауважити, що встановлення твердопаливних котлів спільно із нідерландською компанією – це продовження вже започаткованої співпраці України та Нідерландів у «чистій» енергетиці. Відповідний Меморандум про партнерство укладено Держенергоефективності із Нідерландським агентством підприємництва (RVO) у 2018 році», - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.
При цьому, щороку Посольство Королівства Нідерландів в Україні, консорціум «Biobased Energy Ukraine» та Біоенергетична асоціація України за підтримки Агентства організовують візити нідерландських компаній до українських міст із презентацією своїх технологій.
«Переконаний, що намічені плани у м. Рівному щодо заміщення газу буде реалізовано на користь місту та його мешканцям», - повідомив С.Савчук.
https://saee.gov.ua/uk/news/3097


IFC може виділити ОТП Лізинг Україна до $ 40 млн на проєкти з енергоефективності та відновлюваних джерел енергії

Міжнародна фінансова корпорація (IFC), що входить до групи Світового банку (СБ), може виділити компанії ОТП Лізинг Україна (OTP Leasing Ukraine LLC) кредит еквівалентом до $ 40 млн на термін до п’яти років, з дворічним пільговим періодом, повідомляється на сайті IFC, передає енергореформи.
Згідно з повідомленням, отриманий ОТП Лізинг Україна кредит в повному обсязі буде спрямований на проекти з енергоефективності та поновлювані джерела енергії (ВДЕ). Зокрема, IFC може надати ОТП Лізинг Україна $ 20 млн власний кредитних коштів і ще $ 20 млн від Clean Technology Fund ( «IFC-CTF») або в рамках іншої змішаної програми фінансування, що здійснюється IFC.
Крім цього, буде також розглянута можливість залучення ще $ 10 млн від третього потенційне кредитора, завдяки його участі загальна сума кредиту може бути збільшена до $ 50 млн, говориться в повідомленні.
IFC нагадує, що в грудні 2018 року компанія запустила в Україні чотирирічну програму «Зелені фінанси України», спрямовану на розвиток нових областей «зеленого фінансування» для залучення інвестицій в проекти з енергоефективності та відновлюваних джерел енергії в країні.
http://reform.energy/news/ifc-mozhet-vydelit-otp-lizing-ukraina-do-40-mln-na-proekty-po-energoeffektivnosti-i-vie-12207

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами