Українська альтернативна енергетика: 26.04-02-05.2021

В Україні закликають врегулювати роботу систем накопичення енергії – законопроект

В Україні необхідно врегулювати роботу систем накопичення енергії.
Про це йдеться у зареєстрованому у Верховній Раді законопроекті № 5436, передає Енергореформа. 
Текст документу на сайті поки відсутній.
Законопроект № 5436 про внесення змін до Законів України щодо питання впровадження накопичувачів енергії зареєстрували у Верховній Раді представники різних фракцій, багато з яких входять також до парламентського енергокомітету, зокрема перший заступник голови комітету Олексій Кучеренко (фракція "Батьківщина"), позафракційна Вікторія Гриб і представник "європейської солідарності" Михайло Бондар.
Під проектом закону підписався ще один представник "Євросолідарності" Олексій Гончаренко, який є також співголовою депутатського об'єднання "Чиста енергія – здорове довкілля".
Профільне об'єднання "Перша енергетична асоціація України"(ПЕАУ) у середу розмістила у своєму Facebook лист, адресований прем'єр-міністру України Денису Шмигалю, із закликом вжити термінових заходів щодо нормативного врегулювання роботи системи накопичення енергії.
У ньому наголошується, що впровадження системи накопичення енергії вимагає масштабних інвестицій, необхідною умовою залучення яких є створення нормативного поля їх роботи на ринку, зокрема внесення змін до Кодексу системи передачі і Правила ринку, затверджені Нацкомісією, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-zaklikayut-vregulyuvati-robotu-sistem-nakopichennya-energii-zakonoproekt/
 

За три місяці українці встановили 2000 домашніх сонячних станцій
81
У січні-березні 2021 року українські домогосподарства встановили 2000 домашніх сонячних електростанцій.
Як зазначають у Держенергоефективності, у першому кварталі кількість приватних СЕС збільшилась на 7%, передає Енергореформа. 
"Сьогодні в Україні майже 32 тис. сімей генерують і споживають сонячну електроенергію, а сумарна потужність встановлених ними СЕС досягла 835 МВт, - підкреслили у відомстві. - Це інвестиції обсягом близько 640 млн євро".
Нинішня потужність домашніх СЕС дозволяє у середньому виробляти близько 960 млн кВт-год електроенергії на рік, що достатньо для енергозабезпечення близько 320 тис. домогосподарств.
До трійки лідерів за кількістю встановлених домашніх СЕС входять Дніпропетровська область з 4446 станціями загальною потужністю 122 МВт, Тернопільська з 2614 станціями загальною потужністю 74 МВт та Київська з 2468 станціями загальною потужністю 54 МВт.
https://ecotown.com.ua/news/Za-tri-misyatsi-ukraintsi-vstanovili-2000-domashnikh-sonyachnikh-stantsiy/
 
 
У Харкові запустили першу в місті когенераційну станцію

У Харкові на Салтівській котельні запустили першу в місті когенераційну станцію. Проект вартістю близько 5 млн. євро був реалізований за підтримки Міжнародного банку реконструкції та розвитку, повідомляє Інтерфакс-Україна.
Нова станція на 30-40% підвищить ефективність використання газу, завдяки чому знизиться собівартість теплової та електричної енергії. До нового опалювального сезону У Харкові також планують запустити когенерацію і на ТЕЦ-3, і ще на одній котельні. Такі заходи дозволять стримувати зростання тарифів на тепло і гарячу воду.
Салтівська котельня виробляє теплову енергію для централізованого опалення та гарячого водопостачання в трьох районах міста: Московському, Немишлянському, Київському. Котельня здійснює подачу тепла в 1022 житлових будинки, 34 дошкільних заклади, 36 шкіл, 52 об'єкти позашкільної освіти, 11 лікувальних установ і 420 інших об'єктів.
https://ecotown.com.ua/news/U-KHarkovi-zapustili-pershu-v-misti-kogeneratsiynu-stantsiyu/
 1 (5)
 
На Рівненщині побудують 72-мегаватний вітропарк для виробництва «зеленого» водню

У Рівненській області побудують вітрову електростанцію потужністю 72 МВт для виробництва екологічно чистого водню.
Проект реалізує група компаній MCL, яка займається девелопментом об'єктів генерації електроенергії з відновлюваних джерел енергії, передає glavcom.ua. 
«На півночі Рівненської області ми плануємо встановити дванадцять сучасних вітроенергетичних установок по 6 МВт кожна», – сказав керівник групи компаній MCL Микола Герасименко під час конференції «Перехід від «зеленого» тарифу до ринкових умов», яку організувала Українська вітроенергетична асоціація.
Висота вітроенергетичних установок становитиме від 148 до 166 метра. Середня очікувана швидкість вітру – 7,4 м/с. Згідно з прогнозом, ВЕС вироблятиме 270 ГВт-год електроенергії у рік.
«Наразі ми розробляємо дільницю з виробництва зеленого водню і складаємо техніко-економічне обґрунтування нашого нового проекту, - зауважив Микола Герасименко. - Також ми знаходимося на етапі залучення стратегічного партнера по фінансуванню даного проекту».
Компанія MCL планує продавати «зелений» водень ПАТ «Рівнеазот» для подальшого виробництва аміаку. «Виробництво аміаку з водню має економічну доцільність, а попит на аміак, сировину для синтезу органічних добрив, зростає», - пояснює Микола Герасименко.
https://ecotown.com.ua/news/Na-Rivnenshchini-pobuduyut-72-megavatniy-vitropark-dlya-virobnitstva-zelenogo-vodnyu/
 

У Мелітопольському районі починається будівництво найбільшої в Україні вітроелектростанції
У Мелітопольському районі Запорізької області починається будівництво вітроелектростанції потужністю 792 МВт.
Проект «Зофія» реалізує норвезька компанія, передає ria-m.tv. 
Вже у травні почнуть монтаж ВЕС на території Якимівської та Кирилівської об’єднаних територіальних громад.
Після будівництва і введення в експлуатацію ВЕС «Зофія» буде виробляти близько 2770 ГВт-год електроенергії, якої достатньо для енергозабезпечення понад 340 000 домогосподарств.
Реалізувати проект планується до кінця 2022 року.
Загальна сума інвестицій близько 1,2 млрд євро.
Після завершення будівництва цей об'єкт на Азовському узбережжі стане найбільшою береговою вітровою електростанцією в Україні і однією з найбільших у Європі.
https://ecotown.com.ua/news/U-Melitopolskomu-rayoni-pochina-tsya-budivnitstvo-naybilshoi-v-Ukraini-vitroelektrostantsii/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами