Українська альтернативна енергетика: 25.02-03.03.2019



На Городенківщині побудують сонячну електростанцію


У селі Торговиці Городенківського району на вулиці Шевченка побудують сонячну електростанцію.
ТОВ «Хутіренергоінвест» (м.Івано-Франківськ) отримало дозвіл на будівельні роботи, пише Галичина.
У селі виділена земельна ділянка площею 14,3 га для будівництва енергогенеруючих підприємств.
За даними ЄДРПОУ, засновниками ТОВ «Хутіренергоінвест» є: жителька Угорників Івано-Франківської міської ради Шарабуряк Катерина Юріївна, житель с. Драгомирчан Кавлак Василь Миколайович, жителька Івано-Франківська Близнюк Христина Орестівна.
Зазначимо, що Василь Кавлак є засновником ТОВ «Альтернативна сонячна енергія», яке планує будувати енергопарк у Городенці.
http://pobudovano.com.ua/news/na-gorodenkivshchini-pobuduyut-sonyachnu-elektrostantsiyu


На Черкащині розпочато будівництво сонячної електростанції

Управлінням Державної архітектурно-будівельної інспекції у Черкаській області видано дозвіл на будівництво сонячної електростанції в адміністративних межах Чорнобаївської селищної ради Чорнобаївського району.
Замовником будівництва виступає Товариство з обмеженою відповідальністю “Санальянс”.
Проектом передбачається будівництво фотогальваничної електростанції (ФЕС) номінальною потужністю 1,716 МВт, з встановленням 6842 фотогальваничних панелей.
ФЕС призначена для промислового виробництва енергії в електричну за допомогою сонячних кремнієвих фотогальванічних модулів з подальшим її перетворенням та видачею у зовнішні електричні мережі.
Розрахунковий річний виробіток електроенергії складає 2412 мВт/год.
https://dabi.gov.ua/na-cherkashhyni-rozpochato-budivnytstvo-sonyachnoyi-elektrostantsiyi/


Туреччина хоче побудувати в Україні більше десятка сонячних електростанцій

Турецька компанія EMSOLT, в портфелі якої понад 60 МВт введених потужностей сонячної енергогенерації, планує запустити в Україні низку проектів з будівництва сонячних електростанцій загальною потужністю понад 160 МВт.
Про це повідомляється на сайті компанії EMSOLT.
За інформацією компанії, портфель проектів в Україні на даний момент досяг загальної потужності 160,7 МВт, при цьому вже почалося будівництво станцій потужністю 25 МВт, тоді як 85,7 МВт потужностей готові до будівництва, а решта 50 МВт знаходяться в стадії розробки.
Зазначається, що за поточними проектами сонячних електростанцій передбачається реалізація більше десятка об’єктів у трьох областях України.
Серед них Дніпропетровська область з найбільшим проектом потужністю 24 МВт, Житомирська область з найбільшим проектом під назвою «Коростень» потужністю 75 МВт, а також Хмельницька область.
Точні локації об’єктів, їх вартість, а також терміни реалізації не зазначаються.
Як повідомляв УНІАН, 16 лютого голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук за результатами зустрічі з представниками турецької компанії EMSOLT повідомив, що компанія вже почала будівництво сонячної електростанції в Хмельницькій області потужністю 11 МВт і планує розширити свій портфель до потужності понад 100 МВт.
У 2018 році в Україні введено в експлуатацію 742,5 МВт потужностей, що генерують енергію з відновлюваних джерел, що у 2,8 раза перевищує обсяг потужностей, введених за попередній рік.
До кінця 2018 року загальна встановлена потужність ВДЕ сягнула 2117 МВт.
Головним механізмом для стимулювання розвитку такої енергетики в Україні є «зелені» тарифи – спеціально високі (вище, ніж в інших видів генерації), затверджені законом про ціни на електроенергію, яка виробляється з відновлюваних джерел.
Довідка УНІАН. EMSOLT - це турецька компанія, яка в основному займається інвестиціями в області «чистої» енергії, а також в робототехніку та штучний інтелект. Компанія розробила унікальну інвестиційну модель за сонячними та біогазовими технологіями. У 2017 році компанія зацікавилася ринком сонячної енергії в Україні.
У портфелі компанії є 60 МВт сонячних електростанцій в різних регіонах Туреччини, а також 6,5
https://www.unian.ua


Олександр Домбровський: в рамках проекту USAID Україна отримає на реформування енергетичного сектору 85 млн доларів

Про це народний депутат фракції Партії «Блок Петра Порошенка», Перший заступник Голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський написав на сторінці у Facebook.
Депутат взяв участь у презентації Проекту Енергетичної безпеки, який впроваджується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID – US Agency for International Development).
«У рамках проекту USAID виділяє 85 мільйонів доларів на реформування енергетичного сектору України. Йдеться про лібералізацію ринків енергії, збільшення обсягів видобутку власного природного газу та залучення інвестицій у відновлювану енергетику. Цей проект – дуже важливий, оскільки реформування енергетичного сектору є одним із пріоритетів розвитку реального сектору економіки, а енергетична безпека – одним із основних факторів стабільності та конкурентоздатніості країни», – наголосив Домбровський.
Він висловив подяку американським партнерам, зокрема, U.S. Embassy Kyiv Ukraine, USAID – US Agency for International Development, U.S. Department of Energy за постійний діалог і підтримку енергетичних реформ.
http://solydarnist.org


«Київобленерго» оголосило тендер на будівництво СЕС на 5 МВт в Борисполі

ПАТ «Київобленерго» оголосило тендер на будівництво сонячної електростанції (СЕС) «Бориспіль» потужністю 5 МВт в Борисполі по вул.Запорожська 36-А.
Як повідомляється в системі Прозорро, очікувана вартість робіт - 7,305 млн грн, заявки приймаються до 1 березня, аукціон відбудеться 4 березня.
В кінці 2017 року виконком Бориспільської міськради надав ТОВ «Промінь-Енерго» містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки по вул.Запорожська 36-А в Борисполі для будівництва СЕС потужністю 5МВт. В кінці 2018 року ТОВ «Промінь-Енерго» отримало в Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг ліцензію на виробництво е / е для першої черги СЕС за вказаною адресою потужністю 996,36 кВт.
http://oilreview.kiev.ua/2019/02/20/kievoblenergo-obyavilo-tender-na-stroitelstvo-ses-na-5-mvt-v-borispole/


«Зелена» енергетика під загрозою: депутати затягують прийняття законопроекту №8449-д

В Раді виникли складнощі з розглядом законопроекту №8449-д, який має запустити аукціони на ринку зеленої енергетики — законопроект нині знаходиться на розгляді в профільному Комітеті. Саме засідання робочої групи щодо напрацювань стосовно законопроекту №8449-д відбудеться наступного понеділка, а шанси на прийняття документа у другому читанні оцінюють як 50/50.
Про це в коментарі «Українським новинам» повідомила народний депутат Вікторія Войціцька.
Також депутат зазначає, що з боку фінансових установ, що надають кошти для будівництва об’єктів «зеленої» енергетики дещо спав тиск, що ніяк не сприяє підтримці законопроекту.
«ЄБРР спочатку сказав, що без аукціонів не буде фінансувати нові проекти, а минулого тижня об’явив про підписання/фінансування нового проекту. Тому з їх боку тиск трохи спав», — проінформувала Войціцька.
В свою чергу, народний депутат Ольга Бєлькова вважає, що винесенню на розгляд Ради проекту рішення перед другим читанням заважає політична складова та президентські вибори. Через це подальший розвиток зеленої енергетики гальмується, а сама галузь відновлюваної енергетики фактично знаходиться під загрозою існування.
«Цей закон дійсно дуже потрібний, тому що ми стоїмо в ситуації, коли є величезні виклики в енергетичній системі. Це стосується фінансового навантаження, нині діючої системи підтримки «зеленої енергетики» і з другого боку є низка технічних/технологічних викликів, які пов’язані з тим, що сучасна система не пристосована до появи нової генерації, яка вимагає балансування, яка є залежною від погодних умов чи часу дня і т.д. Відповідно, настав момент змінювати ці умови. Весь світ змінює їх, не тільки Україна. Більшість країн сьогодні проходять другий період такого реформування. Все починалося з «зеленого тарифу», а на сьогодні більшість країн вже перейшла на аукціони. Тому, говорячи про те, чи потрібен Україні, чи ні, я би сказала однозначно, що так», — сказала парламентар.
Нардеп додає, що закон про аукціони «треба було прийняти ще рік тому».
«Вірю в те, що особливо, зважаючи на виклики виборчого періоду, ми повинні якомога скоріше перейти (на аукціони — ред.). Тому що новий уряд поки розкачається, поки обереться, поки призначиться, поки всі зрозуміють, чим вони там займаються, пройде час, аукціонів не буде і призупиниться в тому числі розвиток «зеленої» генерації, в яку я щиро вірю», — сказала Бєлькова.
Депутат також закликала всіх політиків згадати, що «не тільки генерація нам важлива, а й споживачі, тому треба знайти здоровий баланс, який просуне цей законопроект вперед».
https://ecotown.com.ua/news/Zelena-enerhetyka-pid-zahrozoyu-deputaty-zatyahuyut-pryynyattya-zakonoproektu-8449-d/


Сергій Савчук: Із народними депутатами, експертами IRENA та Євросоюзу готуємо законопроект щодо «зелених» аукціонів до другого читання у Парламенті

Стратегію переходу України на «зелені» аукціони та експертні рекомендації IRENA з цього питання обговорили учасники міжнародної конференції, проведеної у Парламенті за ініціативи Комітету ВРУ ПЕК, Держенергоефективності та IRENA за підтримки Фонду ефективного державного управління Великобританії.
Голова Держенергоефективності разом із народними депутатами України Наталією Кацер-Бучковською та Володимиром Бандуровим висловили одностайну точку зору, що модель аукціонів повинна враховувати потреби споживача та сприяти встановленню реальної ринкової ціни на «зелену» електроенергію.
Саме такий принцип закладено у законопроект № 8449-д, прийнятий у першому читанні 20 грудня 2018 року (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=65076).
Аукціон виграє той, хто запропонує найкращу пропозицію, – нижчу ціну. У результаті це здешевить «чисту» енергію для споживачів, а інвестор продаватиме електроенергію за аукціонною ціною впродовж 20 років.
При цьому, важливо не сповільнити темпи розвитку відновлюваної енергетики.
Крім того, С.Савчук переконаний, що механізм аукціонів має включати збалансований розвиток усіх секторів «чистої» енергетики.
Наприклад, відповідно до цілей Енергетичної стратегії України до 2035 р., частка сонячної енергетики в енергобалансі буде лише удвічі більшою за біоенергетику. Проте наразі різниця між секторами величезна: встановлено в 13 разів менше потужностей біоенергетики, ніж сонячної енергетики. Тому, щоб досягти цілей національної стратегії, вже сьогодні потрібно стимулювати генерацію електроенергії із біомаси, біогазу.
На перевагах аукціонів також акцентували увагу експерти IRENA, Єврокомісії, ЄБРР, IFC.
Ексклюзивно для України представники IRENA поділилися результатами проведення аукціонів у різних країнах світу. Якщо у 2007 р. близько 10 країн перейшли на систему торгів, то на кінець 2017 р. таких країн – вже 70.
За даними експертів, здешевлення «зеленої» електроенергії, дійсно, – ключовий фактор аукціонів. Так, якщо у 2010 р. середня у світі ціна на електроенергію, вироблену СЕС, становила 250 доларів за 1 МВт*год, то у 2016 р. вона склала 50 доларів за 1 МВт*год.
Наприклад, за результатами проведених аукціонів у 2018 р. в Казахстані стартова ціна знизилася для проектів СЕС на 48%, а для ВЕС – на 23,3%. Всього відібрано 36 проектів у різних секторах відновлюваної енергетики загальною потужністю 858 МВт.
Отже, аукціони потрібні, адже дозволяють:
- встановити справедливу ринкову ціну на «зелену» електроенергію;
- створити прозору конкуренцію на ринку;
- врегулювати планування бюджету;
- надати гарантії інвесторам та фінансовим установам щодо реалізації проектів.
«Очікуємо на розгляд законопроекту № 8449-д у другому читанні в Парламенті вже на початку весни», - повідомив С.Савчук.
«Дякую усім спікерам та учасникам конференції за активну роботу над питанням аукціонів в країні», - додав Голова.
http://saee.gov.ua/uk/news/2795


Модель підтримки ВДЕ в Україні необхідно вдосконалити з урахуванням світового досвіду - Міненерговугілля

Поточну модель підтримки відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) необхідно вдосконалити з урахуванням передового досвіду розвинених країн, таку позицію Міністерства енергетики та вугільної промисловості України озвучила гендиректор директорату енергетичних ринків відомства Ольга Буславець під час міжнародної конференції «Аукціонна система підтримки відновлюваної електроенергетики в Україні» 21 лютого.
Вона нагадала, що частка ВДЕ в загальному виробітку е/е в Україні – майже 2%, тоді як питома вага у вартості проданої е/е всіма видами генерації – приблизно 9%. При цьому ВДЕ перебувають у пріоритеті, отримуючи повну оплату за продану в оптовий ринок е/е, на відміну від інших енерговиробників.
За даними регулятора, середній «зелений» тариф у четвертому кварталі 2018 року становить 5,7 грн за кВт-год із ПДВ.
За словами О.Буславець, високий тариф на відпуск «зеленої» е/е - це лише частина викликів. Змінний режим генерації та низька точність прогнозування ВДЕ спричиняє необхідність використання балансувальних потужностей. Після вичерпання можливостей ГЕС і ГАЕС задіюються потужності теплової генерації з вторинного регулювання. У 2018 році їх використання зросло на 200 МВт - до 850 МВт, що призвело до збільшення виплат «тепловикам» за маневреність на 1 млрд грн. І це при тому, що плата за маневреність формується за принципом замикального блоку й не відповідає собівартості, зазначила чиновник Міненерговугілля.
За її даними, дефіциту потужностей вторинного регулювання в Україні немає, на сьогодні їхній обсяг - 2 ГВт, проте зі зростанням введення ВДЕ попит на них зростатиме.
Минулого року потужності ВДЕ збільшилися на 740 МВт або 50% - до 2117 МВт. У 2019 році темпи приросту збільшаться до 1 ГВт.
Водночас Україна, на відміну від європейських країн, з’єднаних інтерконекторами, немає можливості отримати суттєві обсяги е/е в пікові години ззовні, кажуть у Міненерговугілля. Поточна пропускна здатність міждержавних ліній - 850 МВт, але навіть після приєднання до європейської енергосистеми ENTSO-E вона зросте лише до 4 ГВт, це 17% від зимового максимуму споживання в Україні.
О.Буславець також повідомила про зростання втрат у системі розподілу електроенергії, викликаних перетіканнями е/е з енергонадлишкових до енергодефіцитних регіонів. За оцінками міністерства, передання е/е з району озера Сиваш (Запорізька область, район планованого будівництва потужних ВЕС) до зони Київського енерговузла спричинить зростання втрат у мережах на 6%, а їхній рівень на сьогодні вже перевищує 9% і з 2014 року не скорочується.
Гендиректор директорату енергетичних ринків Міненерговугілля заявила про необхідність удосконалення системи підтримки електроустановок ВДЕ побутових споживачів, які мають можливість продавати е/е в оптовий ринок по 18 євроцентів за кВт-год. «Насамперед їх мають використовувати для забезпечення власного споживання, як це прийнято у світовій практиці, у нас же це переросло у високорентабельний бізнес, що надає фінансове навантаження на інших споживачів і погіршує нормативні показники якості енергопостачання», - наголосила О.Буславець.
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/567844.html


У березні до мережі підключать перший вітропарк в Одеській області на 32,4 МВт

В Овідіопольському районі Одеської області турецька компанія «Guris Hоlding Co» побудувала вітроелектростанцію потужністю 32,4 МВт.
ВЕС стане 26-м об’єктом вітрової енергетики в Україні.
Вітропарк був побудований ще минулої осені, але через проблеми, пов’язаних з отриманням різних дозволів, введення в експлуатацію відбудеться, як очікується, до кінця березня.
«Коли нова компанія заходить на ринок, це викликає складності, оскільки у неї немає тих компетенцій, досвіду і можливостей, які мають діючі гравці.», - прокоментував затримку введення в експлуатацію Андрій Конеченков, голова правління Української вітроенергетичної асоціації.
Вітроенергетичні установки мають висоту більше, ніж 130 метрів.
«Зараз проводяться пуско-налагоджувальні роботи», - заявив глава Овідіопольської РДА Ігор Ільченко.
Турецька фірма «Гюріш» є підрозділом однойменного холдингу, який був заснований в 1958 році. З 2000 року холдинг будує і вводить в експлуатацію власні об’єкти енергетики з використанням відновлюваних джерел енергії (ВДЕ).
Раніше ЕлектроВісті писали, що німецький виробник і розробник вітрових турбін в рамках будівництва першої черги вітрової електростанції «Сиваш» планує до кінця 2019 року встановити 34 вітротурбіни N131 / 3900, повідомила прес-служба компанії.
Також в Раді виникли складнощі з розглядом законопроекту №8449-д, який повинен запустити аукціони на ринку зеленої енергетики - законопроект зараз перебуває на розгляді в профільному Комітеті. Саме засідання робочої групи по законопроекту №8449-д відбудеться в сьогодні, а шанси на прийняття документа в другому читанні оцінюють як 50/50. Про це повідомила народний депутат Вікторія Войціцька.
https://elektrovesti.net/64680_pod-odessoy-zarabotaet-vetryanaya-stantsiya-moshchnostyu-324-mvt

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами