Українська альтернативна енергетика: 25-31.03.2019



На даху хмельницької школи встановлять сонячну електростанцію


В обласному центрі на дахах комунальних установ планують встановити декілька десятків сонячних електростанцій. Пошуком цих закладів та усіма організаційними моментами займається Хмельницький енергетичний кластер.
«На початку року ми почали досліджувати потенціал відновлюваних джерел енергії в області, зокрема, проводимо аналіз дахів комунальних установ в містах обласного значення. Найактивніше у цьому сегменті працює Хмельницький. Наразі ми знайшли іноземного інвестора, який зголосився профінансувати 1 мегават сонячної енергетики, а це близько 900 тисяч доларів, які маємо освоїти до кінця року. Є практичний проект, згідно із яким сонячними електростанціями буде обладнано або 10 великих або 30 маленьких дахів комунальної власності», - розповідає голова правління Хмельницького енергетичного кластера Степан Кушнір.
За його словами, проект унікальний, аналогів немає по всій країні, саме тому важко знайти єдиний юридично можливий механізм встановлення панелей. Степан каже, ініціатива дозволить залучити інвестиції в місто, а комунальні заклади отримуватимуть за кошт інвестора ремонт даху та оренду плату за встановлені панелі.
«Наразі домовились про встановлення станції орієнтовно в 100 кіловат на даху хмельницької ЗОШ№7. Інвестор бере на себе ремонт покриття, щоб воно відповідало усім нормам. А нам відомо, що дах там протікав. Упродовж березня-квітня здійснюватимемо об’їзди комунальні установи міста і плануємо підписати ще угоди. Важливою у виборі споруди, є точка підключення, бо фінансово не вигідно, якщо точка підключення дуже далеко, або є трансформаторна підстанція, яка не спроможна прийняти ту енергію, що згенерує станція. Є низка критеріїв і ми їх перевіряємо відповідність потребам інвестора», - каже Степан Кушнір.
Додає, що реалізувати задуманий проект цілком реально до кінця року, якщо щодня робити якісь кроки для цього. Степан запевняє, що через років 20 всі дахи будуть обладнані сонячними батареями, тобто, це майбутнє, яке кластер почав впроваджувати уже зараз.
https://ye.ua/syspilstvo/41285_Na_dahu_hmelnickoyi_shkoli_vstanovlyat_sonyachnu_elektrostanciyi.html


Під Івано-Франківськом побудують потужну сонячну електростанцію

Три компанії з подібними назвами (ТОВ «Геліос-Групп Черніїв-2», ТОВ «Геліос-Групп Черніїв-3», ТОВ «Геліос-Групп Черніїв-4») отримали дозволи на початок будівельних робіт.
Сонячні електростанції побудують в урочищах Черніївки, Спаси, Фальчі. На території села відведено щонайменше дев’ять земельних ділянок для будівництва енергогенеруючих підприємств.
Загальна площа земельних ділянок становить більше 78 гектарів.
Засновниками ТОВ «Геліос-Групп Черніїв-2» є чех Лібор Бечічка (зареєстрований в Івано-Франківську), франківець Бєлєнтьєв Андрій Валентинович, киянин Майоров Андрій Юрійович, киянка Матвєєва Марина Олександрівна та франківчанка Мартиненко Ірина Василівна.
Засновниками ТОВ «Геліос-Групп Черніїв-3» є франківчанка Мартиненко Ірина Василівна, франківець Бєлєнтьєв Андрій Валентинович, киянка Волошина Світлана Вікторівна, киянин Горланов Олександр Якович, киянин Майоров Андрій Юрійович.
Засновниками ТОВ «Геліос-Групп Черніїв-4» є франківчанка Мартиненко Ірина Василівна, франківець Бєлєнтьєв Андрій Валентинович, киянка Волошина Світлана Вікторівна, киянин Горланов Олександр Якович, киянин Майоров Андрій Юрійович.
Зазначимо, що у реєстрі зареєстровано 15 компаній, назва яких починається на «Геліос-Групп». Приміром, зареєстровані фірми «Геліос-Групп Хриплин-4», «Геліос-Групп Рогатин-1», «Геліос-Групп Рожнятів-1», «Геліос-Групп Гончарівка-1», «Геліос-Групп Вільшаниця-1».
Нагадаємо, у Хриплині також планують побудувати п’ять сонячних електростанцій на території більше 50 гектарів. Засновниками компаній («Геліос-Групп Хриплин-1», «Геліос-Групп Хриплин-2», «Геліос-Групп Хриплин-3», «Геліос-Групп Хриплин-4», «Геліос-Групп Хриплин-5») є британська компанія Dolphin International Investments Limited та вже згаданий киянин Майоров Андрій Юрійович. Кінцевим бенефіціаром компаній вказана жителька Сейшельських островів Рене Дженіфер Катрін.
https://galychyna.if.ua/2019/03/15/pid-ivano-frankivskom-pobuduyut-potuzhnu-sonyachnu-elektrostantsiyu/?fbclid=IwAR3D4mAX4YhhjhkavFfcVIL509eWmOFz5uu8NofKvGpXRGEeDoEczoR5AHE


ICU та VR Capital Group запустили СЕС на Хмельниччині, заявлений обсяг інвестицій - $55 млн

У Кам`янець-Подільському районі Хмельницької області на території села Панівці введена в експлуатацію сонячна електростанція (СЕС) «Кам`янець-Подільська» компанії «Подільськенерго». Про це повідомляє прес-служба інвесткомпанії ICU, яка виступила співінвестором проекту (разом з VR Capital Group), пише “БізнесЦензор”.
«Пікова потужність станції, яка вже почала відпускати електроенергію в мережу, складає 63,8 МВт, що робить її другою в країні за потужністю. Заплановане щорічне виробництво електроенергії складе 68,2 ГВт/рік, що дозволить забезпечити електроенергією третину з 13 тисяч домогосподарств в Кам`янець-Подільському», - сказано в повідомленні.
Як зазначається, Інвесторами проекту на паритетних засадах виступили група ICU і американський фонд VR Capital Group. Загальний обсяг інвестицій в будівництво СЕС «Кам`янець-Подільська» склав близько $55 млн.
Як зазначив керуючий партнер ICU Макар Пасенюк, «Кам`янець-Подільська» СЕС - це перший з трьох спільних з VR Capital Group проектів в галузі альтернативної енергетики.
«Найближчим часом планується запуск нашої другої сонячної електростанції - потужністю 35 МВт, яка розташована в Херсонській області. Також на початковій стадії будівництва - кілька середніх за розмірами СЕС в Миколаївській області», - повідомив співвласник інвесткомпанії.
Як констатується, VR Capital Group Ltd., яка діє через свої основні дочірні компанії, в т.ч. VR Advisory Services Ltd. (всі разом - VR Capital Group), є керуючим активами “альтернативного типу” загальною вартістю понад $4,5 млрд. Президентом VR Capital Group є Річард Дейтц.
Під управлінням ICU перебувають активи в розмірі понад $500 млн. Як декларується, власниками групи є представники її топ-менеджменту. Керуючі партнери ICU - Макар Пасенюк і Костянтин Стеценко.
Як повідомлялося, у вересні 2018 року Антимонопольний комітет України надав дозвіл для кіпрської компанії Wiltan Enterprises Limited (підконтрольна VR Global Partners) на покупку у групи ICU 50% кіпрської PVK Energy Investment, якій належить ТОВ «ЕК «Солар Капітал» - проект будівництва сонячної електростанції .
Раніше Wiltan Enterprises Limited також отримала згоду АМКУ на покупку у інвестгрупи ICU 50% кіпрської Matlomenius Holdings Ltd, якій належить приватне підприємство «ПодільськЕнерго».
http://finbalance.com.ua/news/ICU-ta-VR-Capital-Group-zapustili-veliku-SES-zayavleniy-obsyah-investitsiy---55-mln


Хмельниччина отримає 350 мільйонів доларів інвестицій в сонячну енергетику

У найближчі два роки в області мають ввести в експлуатацію 36 сонячних електростанцій, інвестувавши 350 мільйонів доларів, передає Depo.Хмельницький.
Про такі грандіозні плани заявив Петро Порошенко під час під час засідання Ради регіонального розвитку Хмельницької області. Загальна потужність 36 СЕС, які планують ввести в експлуатацію, складе 370 МВт.
«Завдяки децентралізації громади самі ухвалюють відповідальні рішення. Хмельницька область залучає інвестиції, щоб створити робочі місця - за чотири роки тут створено майже 40 тисяч робочих місць. В області працює понад 230 підприємств з іноземним капіталом із 35 країн світу, - каже президент. - Децентралізація є успішною реформою. Про це свідчать і перші результати, і готовність людей працювати заради змін у житті громад.»
https://khm.depo.ua


На Одещині планують встановити нову вітрову станцію потужністю 19,5 МВт

Між містом Кілія та селом Шевченково(Одеська область) мають намір побудувати вітроелектростанцію потужністю 19,5 МВт.
За словами голови Кілійської об’єднаної територіальної громади Павла Бойченко, наразі розпочалась реалізація проекту.
«На даний момент інвестор працює з власниками паїв, аби викупити землю для встановлення п’яти вітроенергетичних установок», - розповів він, наголошуючи, що ОТГ отримає додаткові надходження у бюджет завдяки податкам, які сплачуватиме компанія.
https://elektrovesti.net/65042_na-odeshchini-planuyut-vstanoviti-novu-vitrovu-stantsiyu-potuzhnistyu-195-mvt


На Херсонщині стартувало будівництво вітропарку потужністю 110 МВт

Біля села Олександрівка Білозерського району, Херсонської області почали будувати вітрову електростанцію потужністю 110 МВт.
Першу палю Дніпро-Бузької ВЕС було закладено у присутності представників місцевої та обласної ради, а також співзасновника компанії-інвестора «Greenworx Holding» Тома Хансона 21 березня, передає ПІК.
Біля села планують звести 25 вітроенергетичних установок, які, згідно з попередніми підрахунками, вироблятимуть 385 ГВт-год електроенергії у рік. У проект буде інвестовано 188 млн євро.
За словами Тома Хансона, до будівництва та подальшої експлуатації вітряків залучатимуть місцеве населення. «Планується створення 40 нових робочих місць, а у будівництві ВЕС буде задіяно близько 300 людей», - зазначив він.
Будівництво вітрової електростанції не лише забезпечить роботою місцеве населення, а й збільшить надходження до місцевого бюджету та дозволить реалізувати соціальні проекти на території Олександрівки.
https://ecotown.com.ua/news/Na-KHersonshchyni-startuvalo-budivnytstvo-vitroparku-potuzhnistyu-110-MVt/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами