Українська альтернативна енергетика: 23-29.09.2019



Лучанин встановив на подвір’ї саморобний вітряк і сонячну електростанцію

На своїй земельній ділянці в Рованцях Волинської області Олександр Пиза облаштував сонячну та вітрову електростанції. Інформаційному агентству Волинські Новини він розповів про те, як підходив до вивчення відновлюваної енергетики, де купував обладнання, на які бюрократичні процедури зважав, а також вказав, коли сонячна електростанція генерує найбільше енергії та чи вигідно її продавати державі за «зеленим» тарифом.
Олександр каже, що запізно дізнався про «зелений» тариф. Самостійно шукав інформацію про сонячну енергетику приблизно два роки.
Лучанин вважає, що сонячна електростанція для власних потреб вигідна лише заможним людям, для яких несуттєва вартість електроенергії. Для інших СЕС вигідна у випадку, якщо електроенергія продається за «зеленим» тарифом.
«Інвестиція достатньо дорога. Я, наприклад, свою станцію облаштовую вже третій рік: спочатку оформив 20 кіловат-годин, поступово доставляючи сонячні панелі, а цьогоріч збільшив потужність до 30 кіловат-годин, максимально можливих для домогосподарств, і ще доставляю й доставлятиму панелі».
Три роки поспіль тариф був незмінний, фіксований у євроцентах за кіловат-годину. З наступного року і в подальшому він знижуватиметься. Олександр шкодує, що не оформив електростанцію раніше – тариф був би більшим.
«Зараз продаю електроенергію за 5,5 гривні за кіловат-годину. Натомість ми купуємо електроенергію в держави приблизно за 1,7 гривні. Різниця відчутна. І якщо людина зареєструє свою електростанцію цьогоріч, є шанс, що до 2030 року вона вийде в нуль і навіть, ймовірно, зможе заробити».
У господарстві Олександра дві станції: сонячна – для продажу електроенергії та вітряк – для власного споживання, наприклад, у випадку відключення світла чи перепадів напруги. Є також 24 акумуляторні батареї загальною потужністю 6 кВт.
«Домашня електростанція – це можливість отримувати пасивний дохід. Я зараз п’ю каву, розмовляю з вами, а станція працює. Спеціальних бюрократичних перепон для встановлення станції не було зовсім. Насамперед треба мати право власності на нерухомість, усе має бути задокументовано й правильно оформлено. Далі потрібно подати заявку на отримання дозволу до обленерго: перевіряють мережу, встановлюють відповідний лічильник, який веде облік в онлайн-режимі. Обліковується і спожита енергія, і вироблена, а за різницю ти отримуєш оплату на рахунок із відрахуванням податків (ПДФО і військового збору)».
Для своєї сонячної електростанції лучанин придбав вживане обладнання. Найпотужніша генерація енергії триває з травня до вересня. В січні Олександр не отримав жодного доходу, однак нічого не платив за енергію. Так само в нуль вийшов і в грудні. Якщо рахувати вартість електростанції за одну кіловат-годину генерації, то ціна може коливатися від 1000 доларів до 500, залежно від якості, конфігурації, складності обладнання.
«Оскільки я 20 років віддав банківській справі, розробив у Excel таблиці з формулами, куди вношу всі видатки, які мав від початку, а також показники генерації та оплати. Потім вираховую дохідність. На сьогодні маю невелику рентабельність цього бізнесу. Йдеться про 5,5% річних у доларах США. Загальна рентабельність зменшилася, адже цьогоріч у червні-липні доставляв нові панелі і вони ще не встигли дати віддачу. Торік рентабельність становила приблизно 12% річних у валюті. Це, я вважаю, непогано».
На встановлення вітряка у господаря пішло два роки. Він саморобний: майстри власноруч змонтували його, а Олександр придбав на металоломі щоглу, зварив її, залив фундамент і вже цьогоріч поставив вітряк. Він невеликої потужності – 3 кВт, але за наявності вітру працює і вдень, і вночі. До того ж, вітряк довговічний. Однак налаштувати його важче, ніж сонячні панелі. Він вимагає більшої уваги в обслуговуванні.
«Оскільки він облаштований для власних потреб, дозволи не потрібні. Загалом, за санітарними нормами, на приватній забудові можна встановлювати вітряк, здається, до 75 кіловат-годин. Щодо вітряка, то поширена хибна думка, що він шкідливий. Однак своєю вібрацією та шумом шкідливі лише великі потужні вітряки».
https://ecotown.com.ua/news/Luchanyn-vstanovyv-na-podvir-yi-samorobnyy-vitryak-i-sonyachnu-elektrostantsiyu-/


В Україні за І півріччя значно зросла кількість потужностей «зеленої» енергетики

В Україні за січень-червень 2019 року встановили 1,6 ГВт нових потужностей «зеленої» енергетики, що майже вдвічі більше, ніж за весь 2018 рік.
Про це під час зустрічі з мером італійського міста Таранто Ріналдо Мелуччі розповів представник Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Костянтин Гура, повідомляє пресслужба агентства.
«Вітчизняний ринок «зелених» проектів активно розвивається. Лише за I півріччя цього року встановлено понад 1600 МВт нових потужностей «зеленої» електроенергетики. Це майже у 2 рази більше, ніж за весь 2018 рік», - наголосив Гура.
Він підкреслив, що Україна готова запропонувати іноземним інвесторам сприятливі законодавчі умови та значний ресурсний потенціал для ведення «зеленого» бізнесу. За словами представника Держенергоефективності, наразі актуальними є спільні проекти із вирощування біомаси та виробництва енергії не з газу.
«Переконаний, що розвиток співпраці має призвести до збільшення інвестицій в Україну та підвищення обсягів товарообігу між країнами», - підсумував Гура.
https://elektrovesti.net/67613_v-ukraini-za-i-pivrichchya-znachno-zrosla-kilkist-potuzhnostey-zelenoi-energetiki


На Вінничині добудували нову сонячну електростанцію

Будівництво ще однієї сонячної електростанції завершили на Вінниччині. Об’єкт альтернативної енергетики в селі Червоне Немирівського району планують здати в експлуатацією наприкінці жовтня.
Кошти в будівництво вклав український інвестор, а роботи виконували фахівці вінницької компанії «Вольтаж Груп». Як зазначив у коментарі Радіо «Місто над Бугом» директор з розвитку бізнесу компанії «Вольтаж Груп» Дмитро Нечипоренко, підприємство проектує та будує сонячні електростанції в різних регіонах України. Лише на Вінниччині ним вже введено в експлуатації три таких об’єкти.
Сонячна електростанція має потужність 5,3 МВт. Щороку вона вироблятиме 6,2 МВт*годин електроенергії, якої вистачить для трьох тисяч житлових будинків. Для цього на земельній ділянці 10 гектарів розташували 18,5 тисяч сонячних панелей. Як розповів технічний директор компанії-підрядника Дмитро Фурдига, панелі генеруватимуть сонячну енергію в електричну, незалежно від пори року, навіть взимку. Все залежить від інтенсивності сонячного випромінювання. Найбільше енергії сонячні панелі генерують у квітні-травні.
Після запуску сонячну електростанцію будуть обслуговувати місцеві жителі. Зараз з ними проводять навчальний інструктаж. Такі об’єкти не шкідливі для довкілля та не випромінюють радіації. Мельниківська об’єднана територіальна громада, на землях якої розташований об’єкт, отримає нові робочі місця та додаткові надходження до бюджету.
http://radio-mb.net.ua/6308-na-vnnichin-dobuduvali-novu-sonyachnu-elektrostancyu.html


В Первомайську налагоджено серійне виробництво газових двигунів, які працюють на альтернативному паливі

Первомайський завод з виробництва суднових дизельних двигунів налагодив серійне виробництво газових двигунів, які працюють на альтернативному паливі
Первомайськдизельмаш – одне з найстаріших машинобудівних підприємств України з більш ніж 140-річною історією. Тут, в Первомайську Миколаївської області, понад 100 років виробляють двигуни внутрішнього згоряння.
Підприємство володіє повним технологічним циклом виробництва двигунів внутрішнього згоряння, яке ведеться на базі власних конструкторсько-технологічних розробок і дозволяє виготовляти такі складні деталі двигуна як: колінчастий вал, раму, блок циліндрів, втулку, кришку робочого циліндра, шатун, поршень, шестерні і т. д., всього близько 10 тисяч деталей.
Сьогодні, всупереч усім негараздам Первомайськдизельмаш традиційно працює в секторі виробництва і поставок енергетичних установок.
З початком кризи в суднобудівній галузі в 90-х роках, завод почав переходити з суднових енергетичних установок на стаціонарні, а також розпочав розробку двигунів, які будуть працюють на газі.
У 2008 році вперше в Україні було освоєно виробництво газопоршневих двигунів і на їх базі когенераційних установок, пристосованих для роботи на газоподібних видах палива, таких як: нафтовий газ, шахтний газ-метан.
У 2015 році завод почав виробництво енергетичних установок, які працюють на біогазі, отримуваного в процесі ферментації відходів переробки сільськогосподарських культур та інших рослинних і біологічних залишків.
Когенераційні установки виробляють як електричну так і теплову енергію. За рахунок додаткового виробництва теплової енергії в водогрійному теплообміннику-утилізаторі досягається збільшення загальної потужності в 2,5 рази, підвищення ККД до 92% і на 40% скорочення споживання палива в порівнянні з традиційним роздільним виробництвом теплової та електричної енергії.
Основні покупці когенераційних установок – комунальні теплогенеруючі підприємства, які встановлюють їх в котельнях і стають незалежними, отримуючи більш дешеве тепло не підвищуючи тарифи.
Також когенераційні установки Первомаськдизельмашу встановлюють на цукрових заводах, свинофермах, де вони працюють за рахунок відходів виробництва.
Всього на сьогодні в Україні в цій сфері працює понад 80 установок, що виробляють електроенергію і тепло.
Крім внутрішнього ринку, підприємство працює і на експорт. Так, на підприємстві в Латвії українські установки працюють на газі, що отримують з відходів деревини. Українські установки є і в Італії, де вони працюють на пальмовій олії. Також завод обслуговує вже реалізовані машини, виробляючи до них запасні частини та відсилаючи їх в країни де вони сьогодні працюють, а це близько 40 країн світу.
Кілька років тому на заводі впровадили систему менеджменту якості на базі міжнародних стандартів ISO 9001, яка сьогодні дала свої позитивні результати.
https://uagolos.com/v-pervomays-ku-nalahoddzheno-seriyne-vyrobnytstvo-hazovykh-dvyhuniv-iaki-pratsiuiut-na-al-ternatyvnomu-palyvi/


У Балаклеї буде сонячна електростанція

Про це сказав голова Балаклеївської ОТГ Ростислав Ситнік в інтерв’ю головному редактору міськрайонної газети «Смілянські обрії» Любові Косенко.
– Наразі ми працюємо з потужним турецьким інвестором на предмет будівництва у Балаклеї електростанції від сонячної енергії, – сказав він. – Вже цьогоріч на площі 8 гектарів нами заплановано встановити першу сонячну електростанцію, а згодом – іще одну на площі вдвічі більшу за першу. Це нам дасть неабиякі бюджетні надходження разом із забезпеченням жителів незалежним джерелом електроенергії. Цивілізований світ давно і активно переходить і впроваджує ці технології, які з усіх боків є вигідними, екологічно чистими, не забруднюють навколишнє середовище, безпечні. Тому ми теж вирішили перейняти цей досвід, враховуючи те, що маємо чудові природні можливості для розташування сонячних батарей.
http://procherk.info/news/7-cherkassy/75536-u-balakleyi-bude-sonjachna-elektrostantsija


Два українських стартапи змагатимуться на найбільшому у світі конкурсі “зелених” технологій в Амстердамі

Еко-видобуток вуглекислого газу та унікальний спосіб переробки шин за допомогою електромагнітного поля. 21 вересня 2019 року в Івано-Франківську визначили стартапи “Carbominer” та “EcoTyre”, що представлятимуть Україну у суперфіналі найбільшого у світі конкурсу “зелених” технологій “ClimateLaunchpad” в Амстердамі.
“Усі ми знаємо, що нашій планеті необхідна турбота та відповідальне ставлення до неї. Водночас у світі є багато екологічних проблем, які потребують швидкого вирішення. Саме тому Міністерство активно підтримує “зелені” ініціативи, що допоможуть покращувати екологію”, — зазначила гендиректор директорату інновацій та трансферу технології Дар’я Чайка.
Вона також наголосила, що участь в конкурсі такого масштабу — це можливість долучитися до інтернаціональної «зеленої» спільноти, познайомитися з майбутніми інвесторами та знайти бізнес-партнерів.
Так, переможцями стали наступні проєкти:
1 місце — Carbominer, технологія добування вуглекислого газу для його великих користувачів (наприклад, теплиці для квітів);
2 місце — EcoTyre, метод переробки шин, що базується на використанні електромагнітного поля;
3 місце — Atmosphere, система прогнозування та аналізу погоди за допомогою штучного інтелекту.
Загалом в Україні до національного фіналу змагань «зелених» бізнес-ідей «ClimateLaunchpad» долучилося 10 команд.
У Нідерландах українські команди, що зайняли 1 та 2 місця, змагатимуться з учасниками з 53 країн світу. Призами стане грошова винагорода (10 тис. та 5 тис. євро за 1, 2 місця відповідно) та участь у програмі Climate-KIC.
Організаторами заходу стали ГО «Грінкубатор» у співпраці з МОН.
https://mon.gov.ua/ua/news/dva-ukrayinskih-startapi-zmagatimutsya-na-najbilshomu-u-sviti-konkursi-zelenih-tehnologij-u-amsterdami


На Запоріжжі планується будівництво найбільшої в Європі вітрової електростанції

Голова облдержадміністрації Віталій Туринок зустрівся з норвезьким інвестором – віцепрезидентом компанії NBT Торстейном Йенссеном та регіональним менеджером компанії NBT Владиславом Казаком. Компанія NBT планує побудувати в Запорізькій області найбільшу в Європі вітрову електростанцію Зофія.
– Наскільки мені відомо, ця вітрова електростанція вже буде не першим вашим інвестиційним проєктом в Україні. Приємно, що інвестори обирають наш регіон. Для нас важливо на початку роботи з інвестором вести діалог, аби робота продовжувалась і всі були задоволені. Нам головне, щоб були задоволені наші люди, адже це їхній дім. Ви будуєте на їхній землі. Зі свого боку можу сказати, хотілось би, щоб податки залишалися в нашій області, матеріали для будівництва по можливості були українськими і звичайно були залучені місцеві робітники, – привітав норвезьких інвесторів Віталій Туринок.
Торстейн Йенссен повідомив, що в Херсонській області зараз триває будівництво найбільшої вітрової ферми «Сиваш» в Україні. Компанія NBT інвестує додатково 1,1 млрд євро у найбільшу в Європі берегову вітрову електростанцію Зофія, що буде розташована на територіях Якимівської і Кирилівської ОТГ.
– Ми переконані, що така значна інвестиція міжнародного інвестора матиме великі переваги для сектору відновлюваної енергетики України та сприятиме залученню додаткових іноземних інвестицій в Україну. У зв’язку з тим, що ми тільки починаємо працювати у вашій області, ми просимо про допомогу. Зокрема, хотілось би зібратися за круглим столом з представниками всіх причетних структур та познайомитися. Ми представили б свою компанію. Також у нас є програма взаємодії з громадами. Місцеві жителі надсилають пропозиції і ми фінансуємо найбільш проблемні та важливі об’єкти, – зазначив Торстейн Йенссен.
Віталій Туринок запевнив, що така зустріч у форматі круглого столу відбудеться обов’язково, адже місцеві жителі мають право знати, що будується і хто будує на їхній території. Посадовець також підкреслив, що нині ведеться активна боротьба з корупцією серед чиновників, тому у разі виникнення «незрозумілих» ситуацій інвестори можуть одразу звертатись до нього напряму.
https://www.zoda.gov.ua/news/47141/adm@zoda.gov.ua

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами