Українська альтернативна енергетика: 23-29.08.2021

unnamed_(4)

Нафтогаз та RWE уклали меморандум щодо розвитку водневих проектів
 
НАК «Нафтогаз України» та німецький газовий трейдер RWE Supply & Trading підписали меморандум про взаєморозуміння.
Обидві компанії домовилися проаналізувати можливості взаємовигідної співпраці щодо створення повного ланцюга вартості «зеленого» водню та його похідних, таких як аміак, які виробляються в Україні.
Зокрема, йдеться про розвиток проектів з виробництва та зберігання зеленого водню та аміаку в Україні та їх імпорту до Німеччини.
Цей напрям особливо актуальний в контексті ініціативи H2Global, в межах якої німецький уряд анонсував плани підтримати імпорт до Німеччини зеленого водню, виготовленого за межами ЄС.
Крім того, Нафтогаз та RWE домовилися співпрацювати у вивченні комерційних можливостей для продажу українського зеленого водню на європейських ринках, зосередивши увагу на основних ринках RWE.
Партнери також розглянуть можливість спільної взаємодії щодо обміну знаннями та технічних аспектів розбудови ланцюга створення вартості зеленого водню.
З боку RWE Supply & Trading меморандум про взаєморозуміння підписав член правління Ульф Керстін, з боку Нафтогазу – голова правління Юрій Вітренко.
«Україна має великий потенціал для розвитку водневої економіки у співпраці з Німеччиною. І Нафтогаз як національна компанія готовий стати опорою для цього розвитку. Ми вважаємо зелений водень нашим стратегічним пріоритетом, і ми раді працювати над цим спільно з RWE, нашим надійним партнером в торгівлі і поставках природного газу», - прокоментував подію очільник Нафтогазу.
Ульф Керстін, член правління RWE Supply & Trading, зазначив: «Водень буде відігравати ключову роль для декарбонізації промисловості, оскільки не все можна електрифікувати за допомогою відновлюваної енергії. Як партнер галузі, RWE є частиною цього рішення. Ми дуже задоволені, що разом з Нафтогазом вивчатимемо можливості для майбутнього постачання зеленого водню з України».
Робочі групи двох компаній розпочнуть спільну роботу вже протягом найближчого місяця.
За словами Олексія Рябчина, радника голови правління НАК «Нафтогаз України» з питань розвитку низьковуглецевих бізнесів, Нафтогаз готовий стати драйвером реалізації водневих проектів в Україні. Підписання меморандуму – це перший важливий крок на шляху до співпраці з німецькими партнерами в напрямку розвитку водневого бізнесу та нових зелених напрямків Нафтогазу.
Нагадаємо, співпраця між Україною і Німеччиною щодо зеленого водню була узгоджена між Президентом України Володимиром Зеленським та канцлером Німеччини Анґелою Меркель під час останньої зустрічі в Берліні у липні цього року.
 
 
Україна та США створять платформу для стратегічного діалогу в сфері енергетики

Уряди України та США створять спільну платформу стратегічного діалогу у сфері енергетики (SECD) для енергетичного переходу України та зміцнення її енергетичної безпеки.
Про це йшлося на зустрічі міністра енергетики Германа Галущенко та голови Департаменту енергетики США Дженіфер Гренхолм. 
Платформа сприятиме енергетичному переходу та зміцненню енергетичної безпеки України.
«Платформу стратегічного діалогу (SECD) важливо використовувати для розробки практичних рішень для підтримки енергетичного переходу України та підвищення її енергетичної безпеки, - йдеться у повідомленні. - SECD буде охоплювати різні сфери, зокрема, декарбонізацію, енергетичну безпеку, включно з кібербезпекою».
За інформацією Міненерго, під час зустрічі сторони обговорили результати тристоронньої зустрічі між міністрами енергетики США, Німеччини та України, і конкретні кроки щодо забезпечення енергетичної безпеки України. У цьому контексті обговорили протидію проекту Північний потік-2 і методи запобігання використанню Росією газу як зброї проти України.
«Стратегічний діалог у сфері енергетики та клімату – це інструмент для енергетичного співробітництва між Україною та США» - наголосив Герман Галущенко.
https://ecotown.com.ua/news/Ukraina-ta-SSHA-stvoryat-platformu-dlya-strategichnogo-dialogu-v-sferi-energetiki/
 
 
У серпні українцям компенсували по програмі «теплих кредитів» більше 10 млн гривень

У серпні в Україні сума компенсацій за «теплими» кредитами склала 10,34 млн гривень.
Про це повідомило Держенергоефективності, передає saee.gov.ua. 
Зокрема, 8,53 млн гривень виплачено домогосподарствам, які взяли участь у програмі та впровадили енергоефективні заходи у будинках, а 1,81 млн гривень – тим, хто встановив твердопаливні котли.
Всього у 2021 році з державного бюджету за «теплими кредитами» відшкодовано 131,31 млн гривень.
З початку дії державної програми «теплих кредитів» у жовтні 2014 року і по сьогодні сума компенсацій з держбюджету становить 3,46 млрд гривень.
https://ecotown.com.ua/news/U-serpni-ukraintsyam-kompensuvali-po-programi-teplikh-kreditiv-bilshe-10-mln-griven/
 
 
На Чернігівщині будують біогазову установку на кукурудзяному силосі

У селі Чорний Ріг(Чернігівська область) розпочалося будівництво біогазової установки потужністю 3 МВт.
Проект реалізує ТОВ "КАЛІПСО біогаз", яке на орендованій у Семенівської громади землях вирощує кукурудзу, передає ukrinform. 
"Будівельні роботи виконує австрійсько-німецька компанія, - сказав заступник Семенівського градоначальника Олександр Кравцов. - Зараз йде бетонування споруди, у якій відбуватиметься процес бродіння сировини - кукурудзяного силосу».
У будівництво біогазової установки інвестують понад 200 млн гривень.
Об’єкт планують запустити на початку 2022 року і працевлаштувати 20 місцевих жителів.
Згенеровану електроенергію продаватимуть на енергоринку.
https://ecotown.com.ua/news/Na-CHernigivshchini-buduyut-3-megavatnu-biogazovu-ustanovku-na-kukurudzyanomu-silosi/
 
 
Україна посилює роботу з розвиток ринку зелених облігацій

В Україні розробкою пропозицій щодо запровадження та розвитку ринку зелених облігацій займатиметься Держа́вне аге́нтство з енергоефекти́вності та енергозбере́ження.
Відповідний проект постанови Кабінету Міністрів України схвалено на засіданні уряду, передає saee.gov.ua. 
Функції Держенергоефективності розширені участю у розгляді та відборі інвестиційних проектів та проектів екологічного спрямування у сфері ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів, енергозбереження, відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива, моніторингу їх впровадження.
Актуалізація завдань агентства сприятиме посиленню роботи над запровадженням одного з відомих у світі інструментів фінансування проектів - зелених облігацій.
З 1 липня 2021 року запрацював Закон, яким вводяться в обіг зелені облігації та встановлюються правила для учасників ринку. Відповідні норми Закону було розроблено Держенергоефективності за підтримки проекту GIZ “Консультування підприємств щодо енергоефективності» та інших партнерів.
Наразі Держенергоефективності спільно з Міндовкілля та іншими зацікавленими сторонами працює над вторинним законодавством для повномасштабної розбудови ринку.
Також Держенергоефективності вже розроблено Концепцію для розвитку ринку зелених облігацій в Україні.
Загалом в Україні є величезний потенціал для розвитку цього ринку. Це відмічають у власних дослідженнях IFC та OECD.
Крім цього, нещодавно Міжнародне рейтингове агентство «Fitch Ratings» покращило прогноз довгострокового рейтингу емітента - України в іноземній валюті зі стабільного до позитивного - «В+».
https://ecotown.com.ua/news/Ukraina-posilyu-robotu-z-rozvitok-rinku-zelenikh-obligatsiy/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами