Українська альтернативна енергетика: 22-28.07.2019



Найбільший та найсучасніший біогазовий комплекс в Європі МХП будує на Вінниччині


На ТОВ «Вінницька птахофабрика» агроіндустріальний холдинг «МХП» завершує будівництво першої черги біогазового комплексу потужністю 12 МВт. Після повного введення в експлуатацію біогазовий комплекс ТОВ «Вінницька птахофабрика» буде найбільш інноваційним та наймасштабнішим у Європі. Виробництво енергії комплексом відповідає високим екологічним стандартам. Інвестиції в першу чергу комплексу склали близько 25 млн євро. У майбутньому потужність станції планується наростити до 24 МВт. Використання органічних добрив може стати дуже серйозним аргументом для розвитку органічного землеробства в Україні.
http://vinnitsaok.com.ua/archives/930676?fbclid=IwAR01ruJ2tWFMHVogEe3by0DJLqh6nDZ606c903okpVW4wp9ReUPoM5Sge94


Реєстрації електротранспорту в червні 2019 року

Маркетингове агентство IRS Group підготувало 18-ту щомісячну інфографіку щодо ринку електромобілів та авто з гібридними двигунами, станом на 1 липня 2019 р.
Протягом червня в Україні було зареєстровано 1238 од. легкових та LCV авто з електродвигуном. Це на 13% менше, ніж у травні і водночас на 16% більше, ніж було реєстрацій у квітні.
В червні було зареєстровано рівну кількість гібридів та електромобілів.
Fiat 500E ввійшов в ТОП-5 моделей електромобілів в українському EV-парку, трохи випередивши Renault Zое.
Трійка лідерів по кількості зареєстрованих електрокарів в червні:
• Nissan Leaf – 292 од.,
• Renault Kangoo – 40 од.,
• Tesla Model S – 38 од.
Трійка лідерів по кількості зареєстрованих протягом місяця гібридів:
• Toyota Rav-4 – 180 од.,
• Chevrolet Volt – 64 од.,
• Toyota Camry – 49 од.
http://irsgroup.com.ua/reports/ua-reyestratsiyi-elektrotransportu-v-chervni-2019-roku.html


«Еко-Оптіма» запустила сонячну станцію у Львівській області потужністю 8,45 МВт

Компанія «Еко-Оптіма» 11 липня ввела в експлуатацію СЕС потужністю 8,45 МВт в Радехівському районі Львівської області.
Про це йдеться в повідомленні компанії на сторінці в Facebook.
«11 липня почала працювати Радехівська сонячна електростанція. Новий проект групи «Еко-Оптіма» - сонячна електростанція потужністю 8,45 МВт в Радехівському районі Львівської області», - наголошується в повідомленні.
Станція складається з 27 тис сонячних панелей, які займають площу 14,35 га і будуть виробляти 9,5 млн кВт-год електроенергії на рік. «Місячне виробництво сонячної електростанції здатне покрити 15% споживання електроенергії Радехівського району», - додали в компанії.
http://oilreview.kiev.ua/2019/07/18/eko-optima-zapustila-solnechnuyu-stanciyu-2%80%8b%e2%80%8bvo-lvovskoj-oblasti-moshhnostyu-845-mvt/


Українська асоціація відновлюваної енергетики просить президента відновити виплати за «зеленим» тарифом

Українська асоціація відновлюваної енергетики звернулася до президента України Володимира Зеленського з проханням захистити інвесторів відновлюваної енергетики, відновивши виплати за «зеленим» тарифом.
Про це йдеться у дописі від 18 липня на сторінці УАВЕ.
Під час робочої поїздки до Канади Ви обіцяли покращувати в Україні умови для інвестування в «зелену» енергетику спрощуючи бюрократичні процедури, - йдеться у зверненні. – Натомість сьогодні інвестори, які вклали за останні 5 років у відновлювану енергетику нашої країни близько 2,5 млрд. євро, ризикують опинитися на межі банкрутства через зупинку гарантованих законом виплат за «зеленим» тарифом».
Сьогодні рішення Окружного адміністративного судну міста Києва - зупинення дії постанови НКРЕКП від 07 червня 2019 року №955 «Про встановлення тарифу на послуги з передачі електричної енергії ДП «НЕК «УКРЕНЕРГО» на II півріччя 2019 року - може зруйнувати галузь відновлюваної енергетики та довіру інвесторів до держави, пояснюють в УАВЕ. «Такі рішення перекреслюють роботу останніх років зі створення стабільних та надійних умов для інвестування в нашу країну, – зауважують в асоціації. – Якщо питання не буде вирішене, порушаться зобов’язання перед вітчизняними банками та міжнародними фінансовими установами (такими як European Bank for Reconstruction and Development (EBRD)), а за найгіршим сценарієм – на Україну чекають міжнародні позови щодо порушення зобов’язань перед інвесторами у відновлювану енергетику».
УАВЕ звертається до президента України з великим проханням особисто взяти участь у вирішенні складної ситуації.
Наразі на офіс президента України направлений офіційний лист-звернення від 11.07.19 провідних асоціацій відновлюваної енергетики: УАВЕ, Біоенергетичної асоціації України, Української вітроенергетичної асоціації, Української водневої ради, Спілки активних споживачів і проз’юмерів.
https://ecotown.com.ua/news/Asotsiatsiya-vidnovlyuvanoyi-enerhetyky-prosyt-prezydenta-vidnovyty-vyplaty-za-zelenym-taryfom/


За I півріччя ц.р. встановлено ще 20 МВт біогазових потужностей, що у 1,5 рази більше, ніж за весь 2018 рік

Інвестори все активніше встановлюють біогазові потужності.
Так, за I півріччя ц.р. в Україні введено ще 20 МВт біогазових потужностей. Це у 1,5 рази більше, ніж за весь минулий рік.
Загалом, станом на кінець II кварталу ц.р. в країні працює 43 біогазові установки загальною потужністю вже 66 МВт, що генерують електроенергію:
- 44 МВт – із агровідходів;
- 22 МВт – на сміттєзвалищах.
Це понад 100 млн євро інвестицій, залучених в український ринок та економіку!
Для порівняння ще у 2012 р. було лише 7 МВт таких об’єктів на біогазі.
Як пояснив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук, стимулом для роботи інвесторів у цій сфері стало збільшення «зеленого» тарифу на електроенергію з біогазу до 12,4 євроцента/кВт*год у 2015 р. за ініціативи Комітету ВРУ ПЕК спільно з Держенергоефективності.
Рівень діючого «зеленого» тарифу збережено і в новому Законі України від 25.04.2019 № 2712-VIII щодо аукціонів.
«Тож закликаю місцеву владу вивчати можливості використання біогазу, публікувати потенційні проекти на Інтерактивній карті «UA MAP» (www.uamap.org.ua) та залучати інвесторів», - повідомив С. Савчук.
Завдяки біогазовим установкам міста отримають:
- збільшення генерації «чистої» електроенергії;
- скорочення викидів СO2 в атмосферу;
-мінімізацію пожеж на сміттєзвалищі та зменшення його об’єму;
- нові робочі місця;
- надходження податків до місцевого бюджету.
http://saee.gov.ua/uk/news/3041


Щорічні виплати виробникам з ВДЕ впродовж наступних 10 років оцінюються в €1,3 млрд – Міненерговугілля

Обсяг щорічних виплат виробникам з відновлювальних джерел енергії, які здійснює ДП «Гарантований покупець», впродовж наступних десяти років можуть складати біля €1,3 млрд, а з урахуванням потужностей, які будуть введені до кінця 2021р ця сума може вирости до €1,8 млрд в рік.
Про це йдеться в опублікованій на Facebook-сторінці Міністерства енергетики та вугільної промисловості презентації генерального директора Директорату енергетичних ринків Ольги Буславець.
Дана оцінка міністерства наведена без урахування витрат на покриття небалансів в енергосистемі, які створює складнопрогнозована альтернативна генерація. «Додаткові витрати на врегулювання небалансів об’єктів ВДЕ з поточною помилкою прогнозу в 35% за даними НЕК «Укренерго» можуть складати €300-900 млн, залежно від ціни на балансуючому ринку», — зазначається в презентації.
Також Міненерговугілля прогнозує зростання встановленої потужності генерації з ВДЕ за весь 2019р у порівнянні з показником станом на кінець 2018р у 2,5 рази – до 5289 МВт, з яких 3500 МВт може припадати на промислові СЕС, 335 МВт – домашні СЕС, 775 МВт – ВЕС, 104 МВт – на малу гідрогенерацію та 130 МВт – біоенергетику.
При цьому, прогноз з відпуску електроенергії за 2019р визначений на рівні 5960 млн кВт-год, що в 2 рази більше відпуску за 2018р. Міністерство прогнозує, що 3106 млн кВт-год згенерують СЕС, 266 млн кВт-год – домашні СЕС, 2009 МВт-год – ВЕС, 240 млн кВт-год – малі ГЕС, 348 млн кВт-год – біоенергетика.
http://oilreview.kiev.ua/2019/07/19/shhorichni-viplati-virobnikam-z-vde-vprodovzh-nastupnix-10-rokiv-ocinyuyutsya-v-e13-mlrd-minenergovugillya/


ОТГ на Запоріжжі побудувала на звалищі 16-мегаватну сонячну станцію і запустила першу в Україні мобільну сміттєсортувальну лінію

Веселівська об’єднана територіальна громада, що на Запоріжжі, звела на місці великого, закинутого з 90-х років сміттєзвалища сонячну електростанцію потужністю 16 МВт та запустила в роботу першу в Україні мобільну лінію для сортування твердих відходів.
У ОТГ, до якого крім селища Веселе, входить ще 7 сіл, проживає понад 13 тисяч мешканців, передає Ukrainer.
Сонячну станцію на околиці Веселого встановило і ввело в експлуатацію у березні 2018 року ТОВ «Солар парк Підгороднє».
«Підготувати земельну ділянку для СЕС було непросто: по-перше, дуже багато сміття, яке громада не могла прибрати самотужки, по-друге, для відведення землі під інвестиційний проект в межах населеного пункту потрібен був генеральний план, - розповідає голова ОТГ Петро Кіяшко. – Інвестор погодився розчистити територію, а ми оперативно завершили генплан, який почали розробляти у 2015 році».
Станція має 800 стаціонарних столів, кожен з яких складається з 72 сонячних панелей. «Вже рік станція працює на повну потужність і згенеровану електроенергію відправляє на енергоринок України, - розповідає керівник Веселівської СЕС Сергій Юдін. – СЕС позмінно обслуговує 20 працівників, серед яких інженери-енергетики з досвідом роботи на підстанції».
Цьогоріч у Веселівській громаді почала працювати перша в Україні мобільна лінія для сортування твердих відходів. Станцію, обладнання якої розміщене в автопричепі, придбали на державну субвенцію та грантові кошти.
«Ідея купити пересувну сортувальну лінію виникла торік після ухвалення закону про переробку відходів, - розповідає Петро Кіяшко. – Лінія, яку розробили полтавські інженери, стене частиною виконання плану дій сталого енергетичного розвитку, який наразі розробляється».
Мобільна лінія допоможе посортувати сміття, яке накопичувалося десятки років, продовжує голова Веселівської ОТГ. «Плануємо зробити суботники, щоб люди вигребли сміття, а ми приїхали і забрали, - розповідає він. – Біля деяких сіл сьогодні навіть ніде шашлик поїсти».
За словами директора комунального підприємства «Арус» Олександра Жадана, мобільна лінія проста у використанні і розрахована на шість працівників. «На весь район ми маємо один офіційний полігон і несанкціоноване звалище, об’єм якого мобільна станція може значно зменшити,- розповідає він. - Відсортовані пластик, скло і метал пресуютьємо і здаємо на повторну переробку».
На додачу, у Веселівській школі No 1, що має біотехнологічний профіль, побудували дві теплиці.
«Школа розробила проєкт нової теплиці, а громада виділила кошти, - каже директор Веселівської ЗОШ N1 Неля Артім. – Маємо на меті надавати учням екологічну освіту і практичні навички вирощування рослин, а також озеленювати школу і селище».
Петрушку, помідори, капусту, вирощені учнями, використовують у шкільній їдальні, кімнатні рослини – для озеленення класів, а хвойні кущі, чорнобривці, агератуми, петунії – для громадських місць селища.
Веселівська громада також створила комунальне підприємство, де виготовляють асфальтобетонну суміш для ремонту доріг та тротуарну плитку. Фірма працює для потреб громади і є одним із джерел наповнення місцевого бюджету. «З 2018 року у Веселому зробили ямковий ремонт на 60 км доріг – і зекономили близько мільйона гривень, - каже Петро Кіяшко. - Надалі ремонтуватиме дороги у селах громади».
На території заводу працює пересувна лінія з виготовлення тротуарної плитки, яку викладають біля шкіл, дитячих садків та інших приміщень. «В усіх селах громади вже проклали майже 20 км тротуарних доріжок, - розповідає голова Веселівської ОТГ. - Лінія дає додаткові робочі місця і дозволяє зекономити у порівнянні із замовленнями у Мелітополі або Запоріжжі».
На додачу, у Веселому працює і планує розширюватись завод із виготовлення сухого знежиреного молока. У селі Новоолександрівка хочуть зробити крапельне зрошування, щоб вирощувати овочі та ягоди. У центрі Веселого встановлять холодильне обладнання і зроблять ринок для аграрної продукції.
Веселівська селищна об’єднана територіальна громада була утворена восени 2015 року. До складу ОТГ, окрім селища Веселого, розташованого за 48 кілометрів від Мелітополя, входить ще 7 сіл. Загалом це понад 13 тисяч мешканців.
https://ecotown.com.ua/news/OTH-na-Zaporizhzhi-pobuduvala-na-zvalyshchi-16-mehavatnu-sonyachnu-stantsiyu-i-zapustyla-pershu-v-Uk/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами