Українська альтернативна енергетика: 22-28.06.2020

wind-farm-1747331-1920_1200x630

Новий механізм підтримки "зеленої" енергетики необхідно закріпити у законі, - Ольга Буславець


Проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії» допоможе стабілізувати галузь у частині маневрових потужностей і дати нові стимули для розвитку «зеленої» енергетики.
На цьому наголосила в.о. Міністра енергетики Ольга Буславець, коментуючи відповідний законопроект.
 «Закликаю народних депутатів оперативно розглянути законопроект, оскільки він дасть змогу стабілізувати галузь. Виробники і інвестори ВДЕ отримають визначеність у своїй подальшій діяльності: зокрема, що стосується розрахунків за кредитами. В свою чергу, держава отримує механізм реструктуризації боргу, що виник у ДП «Гарантований покупець (на сьогодні це близько 14 млрд. грн.). Новий механізм підтримки «зеленої» енергетики визначає чіткі умови подальшого функціонування ринку», - зазначила Ольга Буславець.
Законопроект, розроблений міністерством для імплементації умов Меморандуму про взаєморозуміння між виробниками і інвесторами ВДЕ та Урядом, у понеділок було зареєстровано у парламенті та передано на розгляд до комітетів Верховної Ради.
Документ передбачає зниження «зеленого» тарифу, закріплення умов реструктуризації боргу ДП «Гарантований покупець» перед виробниками електроенергії, встановлення відповідальності виробників за небаланси, впровадження «зелених» аукціонів тощо.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=14765251EF5158BA98DA05229C4BD965.app1?art_id=245447932&cat_id=35109
 
 
За підтримки USAID ІФНТУНГ готуватиме фахівців для сфери відновлюваної енергетики України

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу виграв ґрант від USAID Проєкту енергетичної безпеки на впровадження нової бакалаврської програми з інженерії відновлюваної енергетики. Днями обидві сторони в онлайн режимі підписали Ґрантову угоду і вже 10 червня приступили до реалізації проекту.
Останніми роками в Україні спостерігається значне збільшенням кількості об’єктів відновлюваної енергетики, яке, в свою чергу, потребує фахівців на належному професійному рівні підготовки, тому впевнено можна сказати, що освітня програма «Інженерія відновлюваної енергетики» розроблена на вимогу часу. Однак, незважаючи на затребуваність цієї професії, практично жоден університет в Україні не готує фахівців для сфери відновлюваної енергетики – існують тільки «адаптовані» освітні програми, які не повністю відповідають вимогам індустрії. Тому, першочергове завдання проєкту «Нова бакалаврська програма з інженерії відновлюваної енергетики» -  допомога у вирішенні проблеми кадрового забезпечення сфери відновлюваної енергетики. 
Обґрунтовуючи потребу в реалізації цього проєкту, гарант освітньої програми, проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ, професор Максим Карпаш каже: «У нас серйозні наміри щодо впровадження програми, бо бачимо потребу в цьому. Так,  профільні компанії, які працюють у секторі ВДЕ, постійно перебувають у пошуку додаткового навчання для власного персоналу, бази кадрів для побудови довготривалих проєктів. Цей чинник також обмежує прихід великих іноземних інвестицій у цю сферу в Україні. Крім того, цей проєкт буде реалізовуватись в Івано-Франківську – для міста та регіону ВДЕ має шанси стати точкою росту, враховуючи низький рівень індустріалізації, екологічні міркування та зростаючу потребу в енергії. Також ми хочемо дати приклад хорошої освітньої програми у регіональному університеті, залучити більше дівчат в інженерні науки, зокрема енергетику, адже у нас створено філіал ініціативи #STEMgirls». Окрім того, ІФНТУНГ має чималі напрацювання у цій сфері. Так, в університеті з 2015 року функціонує екосистема у сфері відновлюваної енергетики: навчання енергоаудиторів, функціонування наукового містечка «Нова Енергія», надання послуг з енергоаудиту, дослідження сфери відновлюваної енергетики в Івано-Франківській області, напрацювання за міжнародними проєктами у сфері ВДЕ.
Проект «Нова бакалаврська програма з інженерії відновлюваної енергетики» стартував 10 червня 2020 року і триватиме до 9 червня 2021 року. За цей час передбачено: вдосконалення розробленої освітньої програми «Інженерія відновлюваної енергетики» в частині змістовного наповнення дисциплін (освітня програма розроблена, отримано понад 20 відгуків від стейкхолдерів, пройшла усі внутрішні процедури в університеті);  промоційна кампанія нової освітньої програми; вдосконалення технічного забезпечення; створення пілотних проєктів студентів у сфері ВДЕ в Івано-Франківській області; поширення кращих практик проєкту (запропонована модель функціонування освітньої програми може бути перетворена у макет та запропонована для реплікації у інших університетах України).
http://nung.edu.ua/news/
 
  
В Україні створили диспетчерський центр для управління «зеленими» станціями потужністю 1,5 ГВт

В Україні створили диспетчерський центр для управління роботою електростанцій на відновлюваних джерелах потужністю 1,5 ГВт.
Проект реалізувала приватна компанія KNESS, передає .
Диспетчерський центр охоплює 95 СЕС загальною потужністю 1,2 ГВт і в більшості випадків взаємодіє з диспетчерами операторів систем розподілу.
«У нас є багато клієнтів, з якими укладені договори на оперативно-диспетчерське обслуговування та управління, відповідно, ми для цього створили власний диспетчерський центр, в якому збираються всі телекомунікаційні дані станцій, - сказав директор з розвитку бізнесу KNESS Євген Дідіченко. - В нас є власна SCADA-система, яка дозволяє і бачити інформацію станції, і управляти її параметрами».
За його словами, перевагою роботи такого центру є операційність та оперативна ефективність управління станціями. Компанія KNESS також надає послугу з прогнозування генерації з достатньо високою точністю на наступну добу.
«KNESS створив один з великих диспетчерських центрів, який має в управлінні 1,5 ГВт ВДЕ, - повідомив 18 червня директор з управління ОЕС України, головний диспетчер НЕК «Укренерго» Віталій Зайченко. - Залишилося тільки налагодити роботу нашого диспетчерського центру («Укренерго» - ред.) з ними».
За його словами, у Європі є багато незалежних диспетчерських центрів, які регулюють роботу електростанцій, які використовують ВДЕ.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-stvorili-dispetcherskiy-tsentr-dlya-upravlinnya-zelenimi-stantsiyami-potuzhnistyu-1-5-GVt/


На Тернопільщині відкрили сучасну сонячну електростанцію

У Монастириському районі, що на Тернопільщині днями відбулося відкриття сучасної та потужної сонячної електростанції. 
 "З висоти пташиного польоту. Найсучасніша в Україні сонячна електростанція в Монастириській міській об'єднаній громаді. Як повертаються за сонцем. Інвестиції вже працюють на громаду. На непридатній для сільського господарства землі, глині та суглинках.  Одні з найдисциплінованіших платників податків.  Працюють надійно та стабільно. Виробництво почато без надмірностей, перерізань стрічок та інших помпезностей. Так виглядають інновації та інвестиції, які ми завели в депресивний район. І це далеко не все. Гарно. Дух захоплює, - повідомив Андрій Старух, голова Монастириської ОТГ".
https://ternopoliany.te.ua/zhittya/47466-na-ternopilshchyni-vidkryly-suchasnu-elektrostantsiiu-foto-video#

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами