Українська альтернативна енергетика: 22-28.03.2021


СЕС

СЕС чотири роки продавала звичайну електроенергію за "зеленим" тарифом
 
Посадовці приватної сонячної електростанції подали до НКРЕКП недостовірні відомості про введення в експлуатацію додаткового пускового комплексу та безпідставно отримали більш високий "зелений тариф"
Посадові особи товариства з обмеженою відповідальністю надали до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, недостовірні відомості про введення в експлуатацію пускового комплексу сонячної електростанції. Таким чином приватне підприємство отримало більш високий "зелений тариф" та зобов’язало ДП "Енергоринок" безпідставно сплатити кошти за реалізовану електричну енергію. Про це повідомляє сайті Нацполіції.
"Слідчі Нацполіції припинили незаконну діяльність посадовців приватного підприємства, які незаконно заволоділи державними коштами за вироблення електроенергії на понад 300 млн грн", - йдеться в повідомленні.
Під час досудового розслідування слідчі управління розслідування корупційних злочинів Головного слідчого управління Національної поліції України за оперативного супроводження працівників Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції та процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора, викрили схему з незаконного заволодіння державними коштами ДП "Енергоринок" шляхом реалізації приватним підприємством електроенергії за завищеною вартістю на суму понад 300 млн грн.
Встановлено, що посадові особи товариства з обмеженою відповідальністю з виготовлення сонячної електроенергії звернулися до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, з проханням збільшити потужність вироблення сонячної електроенергії, у зв’язку із введенням в експлуатацію пускового комплексу. Хоча на той час робота комплексу не була запущена.
Так, на підставі фіктивних документів приватна компанія отримала дозвіл на збільшення потужності сонячної електростанції та затверджений "зелений" тариф майже на рік раніше від фактичного зведення станції.
Також правоохоронці встановили, що підприємство здійснило фіктивну закупку обладнання, яке дає можливості для запуску станції. Крім того, відповідно до акту "дешифрування місцевості" на період подачі документів до Державної комісії комплекс сонячної електростанції знаходився на стадії будівництва. Тому відповідний коефіцієнт "зеленого" тарифу не міг бути застосований, а документи, які були подані до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, містять у собі недостовірні дані.
Відповідно до висновку судово-економічної експертизи встановлено, що ДП "Енергоринок" протягом чотирьох років безпідставно сплачувало приватному підприємству кошти за реалізовану електричну енергію.
Вчора, 25 березня, на території міста Києва та Запорізької області поліцейські провели ряд обшуків, під час яких вилучено документацію щодо реалізації електроенергії за завищеною вартістю.
Досудове розслідування проводиться за ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 3 ст. 209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) Кримінального кодексу України. За незаконні оборудки фігурантам загрожує до 12-ти років позбавлення волі.
https://ua-energy.org/uk/posts/ses-chotyry-roky-prodavalo-zvychainu-elektroenerhiiu-za-zelenym-taryfom
 

В Україні розроблятимуть технологію біологічної метанізації «зеленого» водню
 
Меморандум про стратегічне партнерство у проекті уклали президент «МХП Еко Енерджи» Олександр Домбровський та директор німецької компанії «Ellmann Engineering» Райк Елльманн, передає saee.gov.ua. 
«Технологія біологічної метанізації «зеленого» водню допоможе суттєво підвищити обсяги виробництва «чистої» енергії, скоротити викиди парникових газів, замістити викопне паливо, в тому числі імпортоване, — зазначив президент «МХП Еко Енерджи» Олександр Домбровський. - Це інноваційні тенденції, що відповідають Європейському зеленому курсу та є необхідною передумовою глобального енергетичного переходу».
Сторони планують працювати як над дослідженнями, так і втіленням розроблених технологій на практиці. Це дасть можливість отримати перші пілотні проекти в Україні та ЄС, які потім можна буде мультиплікувати у промисловому використанні.
«Бізнес двох країн вже сьогодні розпочинає співпрацю у таких актуальних інноваційних напрямах, як розвиток водневої економіки, сфери використання біометану, - повідомив заступник голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко. - Це старт для конкретних розробок та пілотних проектів у цих сферах, іншим компаніям варто брати приклад та освоювати перспективні напрями енергетичного майбутнього світу».
Наразі необхідно імплементувати існуючі у Європі та розробити національні стандарти з виробництва, транспортування, зберігання та використання водню, розробити законодавче підґрунтя створення ринку «зеленого» водню в Україні та запровадити державну підтримку стимулювання зазначеної сфери, реалізувати пілотний/пілотні проєкти із виробництва водню.
Воднева енергетика – перспективний напрям для України, яку визначено пріоритетним партнером ЄС у цій сфері. Це пов’язано із значним потенціалом виробництва «зеленого» водню (337 млрд нм3 Н2).
Біометан – ще один важливий напрям для зменшення залежності від газу. Потенціал виробництва біометану в Україні сягає 7,8 млрд м3 у рік. Це понад 30% загального річного споживання газу в країні.
«Разом із БАУ ми розробили законопроєкт, щоб створити сприятливі умови для розвитку сфери виробництва та використання біометану в Україні, а також налагодження експорту біометану до ЄС», - пояснив Юрій Шафаренко.
Дослідження та проекти у зазначених сферах стануть вагомим внеском не лише у розвиток інновацій, а й у досягненні цілей України щодо зменшення енергозалежності, декарбонізації економіки та виконання міжнародних зобов’язань.
Влітку 2020 року було запроваджено Німецько-Українське енергетичне партнерство, у тому числі у водневій та «чистій» енергетиці.
Міненерго, Держенергоефективності та UNECE за активної участі Української водневої ради розроблено дослідження можливостей виробництва та використання водню в Україні.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-rozroblyatimut-tekhnologiyu-biologichnoi-metanizatsii-zelenogo-vodnyu-/
 

Німецька компанія інвестує 130 млн грн у будівництво сміттєпереробного заводу на Рівненщині

1 (3)

У будівництво Сарненського заводу з переробки відходів громади німецька компанія «Braun Industrial Technology» GmbH інвестує 130 мільйонів гривень. Спільне підприємство – ТОВ «Сарненський завод з переробки відходів» – зареєстровано у місті Сарни в березні цього року, повідомляє Поділля.News.
Робоча група два місяці вивчала сучасний рівень екологічних вимог в Україні та країнах Європейського союзу, існуючі технічні та економічні умови. До співпраці були залучені фахівці «Німецько-українського підприємства «БІТ», які презентували інвестиційну пропозицію компанії, метою якої є спільне будівництво і промислова експлуатація сучасного заводу з переробки всього обсягу відходів, які генеруються територіальною громадою.
Інвестиційна пропозиція передбачає імпорт сертифікованої технології поводження з відходами, в тому числі й переробку відходів, які біологічно розкладаються. Технології компанії «WABIO Technologie» GmbH (Німеччина), мають не тільки сертифікацію по дотриманню норм Директив Європейського Парламенту та Ради Європи, а й сертифіковані німецьким державним банком розвитку KfW, як економічно спроможні.
Керівник «Німецько-українського підприємства «БІТ» Ігор Трушенко розповів, що за цією ж програмою створені й успішно почали працювати компанії в Борщівській територіальній громаді Тернопільської області та в Бородянській громаді на Київщині. Кожне таке підприємство забезпечить додатково 48 робочих місць для місцевих жителів. Ще одним важливим напрямом своєї діяльності компанія вважає плантації біоенергетичних рослин згідно програми компенсаційних кліматичних насаджень.
Завод не тільки перероблятиме відходи, а й генеруватиме електричну та теплову енергію, а також органічні добрива. Згенеровану електрику продаватимуть за «зеленим» тарифом, що забезпечити додаткові надходження в бюджет.
Завод розвантажить громаду від відходів, а довкола заводу зможуть утворюватися супутні підприємства – тепличні, переробні та інші, формуючи повноцінний індустріальний парк. Це в свою чергу дасть громаді можливості для сталого розвитку, втілення вартісних соціальних програм, створення додаткових робочих місць для мешканців громади.
Відходи сортуватимуться: вторинна сировина (скло, метал, пластик) йтиме на повторну переробку, біологічні відходи – на виробництво біогазу, з сухого залишку, після відбору біогазу, вироблятимуться органічні добрива, які можуть використовуватись на потреби громади, або можуть продаватись на внутрішньому ринку чи на експорт.
Виробництво не передбачає забруднюючих викидів – фільтраційні системи забезпечують очищення викидів в повітря, в тому числі і очищення від специфічних запахів. Надійна система очищення рідких стоків забезпечує якісні фізико-хімічні характеристики води і показники біологічної безпечності, в повній відповідності діючим нормативам України для скиду в поверхневі води.
https://ecotown.com.ua/news/Nimetska-kompaniya-investu-130-mln-grn-u-budivnitstvo-smitt-pererobnogo-zavodu-na-Rivnenshchini/
 
 
Поблизу Трускавця планують збудувати вітрову електростанцію потужністю 54 МВт

Поблизу Трускавця на Львівщині мають намір збудувати одну найпотужніших вітроелектростанцій у Західній Україні вартістю близько 56 млн євро. Вітропарк матиме потужність 54 МВт, пише zaxid.net.
ВЕС у селі Орів планує спорудити компанія «Еко-Оптіма», яка належить батькові голови ЛОДА Зіновію Козицькому.
У міській раді Трускавецької ОТГ повідомили, що проект передбачає будівництво дороги до Орова для завезення габаритних матеріалів – лише одна лопать вітряка має довжину 60 м. Далі розпочнеться будівництво Орівської ВЕС, яка складатиметься з дев’яти вітряків. Висота турбіни – 126 метрів. Вітряки Орівської ВЕС будуть розташовані на гірському хребті. Мешканці села Орів на громадських слуханнях погодили втілення цього проекту.
22 березня міська влада Трускавця підписала меморандум з компанією «Еко-Оптіма» щодо реалізації проекту. Зі свого боку представники компанії пообіцяли підтримку соціальної інфраструктури в Орові, ремонт дороги у селі, запевнили про гарантії провідних європейських компаній щодо фінансування та екологічної безпеки. Йшлося і про те, що компанія зареєструється на території Трускавецької територіальної громади, отже сплачуватиме податки в бюджет громади.
Мер Трускавця Андрій Кульчинський зауважив, що проект будівництва Орівської ВЕС стане найбільшим інвестиційним проектом у Трускавці, який реалізовуватиметься в цьому році, та стимулом для залучення нових інвестицій. Орівська ВЕС стане одним з найбільших проектів альтернативної енергетики у Західній Україні, поступаючись лише проекту турецької компанії «Атлас Глобал Енерджі», яка раніше оголосила про наміри збудувати ВЕС загальною потужністю 60 МВт біля Славського.
https://ecotown.com.ua/news/Poblizu-Truskavtsya-planuyut-zbuduvati-vitrovu-elektrostantsiyu-potuzhnistyu-54-MVt/
 
 
Україна узгодить з ЄС застосування «вуглецевого податку»

Україна узгодить з Єврокомісією застосування «вуглецевого податку» – механізму вуглецевого коригування імпорту (CBAM).
Як повідомив постійний представник Кабміну у Верховній Раді Василь Мокан, відповідні консультації з ЄК проведе спеціальна робоча група, створення якої ухвалив уряд, передає mind.ua. 
«Подання Єврокомісією на розгляд Європарламенту та Європейської ради відповідної законодавчої пропозиції очікується до середини 2021 року, – написав Мокан. - Саме тому виникла необхідність єдиного підходу української сторони для комунікації та взаємодії з Єврокомісією у питанні застосування до України CBAM».
Згідно з пояснювальною запискою до документа, у рамках робочої групи планується виробити консолідовану позицію української сторони. Робочу групу очолила віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, її заступником став заступник голови Мінекономіки – торговий представник України Тарас Качка.
Як повідомлялося, офіційні документи Єврокомісії та Європарламенту припускають, що до третіх країн, з якими у ЄС є Угода про асоціацію або зону вільної торгівлі, буде застосовуватись індивідуальний підхід при впровадженні СВАМ.
CBAM передбачає введення екологічного мита за імпорт продукції в ЄС у залежності від обсягів викидів CO2 під час її виробництва. Ймовірно, механізм буде запущений 1 січня 2023 року в рамках реалізації стратегії Green Deal.
https://ecotown.com.ua/news/Ukraina-uzgodit-z-S-zastosuvannya-vugletsevogo-podatku/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами