Українська альтернативна енергетика: 21-27.12.2020

630_360_1529328652-7197

На трасі Київ-Одеса встановили першу сонячну електростанцію для зовнішнього освітлення

На 405 кілометрі автомобільної дороги М-05 Київ-Одеса встановили першу сонячну електростанцію для живлення зовнішнього освітлення. Про це повідомили в Службі автомобільних доріг в Одеській області.
Електростанція забезпечує освітлення ділянки дороги біля села Знам'янка, де знаходиться розворот і початок крутого підйому. Наступним етапом робіт буде монтаж ще одного комплексу автономного освітлення на 406 кілометрі траси Київ - Одеса.
 Нові ліхтарі живляться від сонячної енергії. Електростанція складається з трьох трекерів з фотоелектричними модулями, потужність яких - 36 кВт. Трекери змінюють своє положення в залежності від того, в якій точці небосхилу знаходиться сонце. Панелі збирають сонячну енергію, а батареї її накопичують. Все працює в автономному режимі. Ліхтарі запалюються автоматично - з заходом сонця.
Всього фахівці встановили 48 батарей, 120 сонячних панелей, 3 трекера-конструкції для панелей і 30 ліхтарів. Також встановили генератор, який включається, якщо протягом 3-4 днів зберігається похмура погода.
Освітлення на сонячних батареях може успішно пропрацювати до 100 тисяч годин. Сучасні моделі такого обладнання мають захист від корозії, пилоутворення, а також від атмосферних опадів і температурних перепадів.
https://lubimiygorod.od.ua/na-trasse-kiev-odessa-ustanovili-pervuju-solnechnuju-elektrostanciju-dlya-naruzhnogo-osveshheniya/
 
 
Під Харковом триває масштабне будівництво

Будівництво Дергачівського сміттєпереробного комплексу в Харківській області проходить в режимі нон-стоп. Про це повідомив новообраний секретар Харківської міської ради Ігор Терехов.
Даний проект є унікальним для України, підкреслив чиновник. Сміттєпереробний комплекс буде відповідати всім європейським вимогам.
«Свого часу Харківський міський голова Геннадій Кернес поставив перед своєю командою завдання повністю перейти на європейські вимоги щодо функціонування полігону і по збору твердих побутових відходів. Ми відвідали полігони різних країн світу і вибрали ту технологію, яка найбільш прийнятна для нас, виходячи з морфології ТПВ Харкова. У нашому проекті зібрані кращі підходи і рішення в питанні поводження з відходами провідних міст світу », - написав Ігор Терехов на своїй сторінці в соцмережах.
Сміттєпереробний комплекс включає в себе відразу кілька об'єктів, зазначив секретар міськради. Так, складувати відходи будуть на чотирьох «картах» полігону, дві з яких вже працюють, дві - перебувають у стадії будівництва. Їх дно встелене спеціальною мембраною. Скрізь передбачені системи для збору фільтрату та біогазу.
Наступний об'єкт - сміттєпереробне підприємство, де буде проходити сортування ТПВ. Спорудження проммайданчика триває - залишилася змонтувати дах і встановити обладнання. 95% комплектуючих для комплексу вже в Україні.
«Також там буде проводитися власна електроенергія - її будуть отримувати після переробки біогазу. На старих полігонах проводимо рекультивацію. Свердловини для збору полігонного газу вже пробурені, залишилося все звести в єдину систему. Більш того, старі полігони після рекультивації засіємо травою і висадимо чагарники», - повідомив Ігор Терехов.
Сміттєпереробний комплекс на повну потужність запрацює вже в 2021 році, підсумували в мерії.
https://gx.net.ua/ekonomika/region/pod-harkovom-prodolzhaetsya-masshtabnoe-stroitelstvo-foto-13122020.html
 
 
Завершення реформи е/е дозволить Україні стати лідером декарбонізації в Східній Європі - СEO ДТЕК

Стати лідером декарбонізації в Східній Європі Україні дозволять вільний конкурентний ринок електроенергії і завершення його реформи, вважає СEO "ДТЕК" Максим Тимченко.
"Україна здатна стати лідером по декарбонізації в Східній Європі. У нас великий потенціал для розвитку відновлюваних джерел енергії, в тому числі багатий досвід успішно реалізованих проектів. Але для цього влада повинна відмовитися від ручного управління енергетикою, дозволити ринковим механізмам працювати в повну силу на вільному конкурентному ринку електроенергії. Результат не змусить себе чекати ", - сказав Тимченко під час американо-української бізнес онлайн-конференції" Україна в Вашингтоні і за його межами: розвиток і партнерство через інновації та реформи ", що пройшла 15-16 грудня.
За його словами, перешкоди на шляху до "зеленого" переходу можна розділити на технічні та економічні. При цьому СЕО "ДТЕК" висловив думку, що подолати технічні перешкоди можна за рахунок інновацій і сучасних технологій, зокрема вирішити питання браку маневрених потужностей, що обмежує розвиток ВДЕ, за допомогою високоманеврових двигунів, газотурбінних установок, малих модульних ядерних реакторів і систем зберігання енергії. У той же час, на думку Тимченко, завершення реформ в енергетиці і подолання економічних перешкод вимагає політичної волі та відданості керівництва країни ринковим курсом економічного розвитку, а також вирішення проблеми державної заборгованості перед інвесторами і виробниками відновлюваної енергії.
https://interfax.com.ua/news/economic/710481.html


Добропілля першим з вугільних регіонів прийняло програму економічної диверсифікації в умовах "зеленого" переходу України

Координаційна рада з питань сталого енергетичного розвитку і справедливої ​​трансформації при Добропільському міськвиконкомі прийняв до реалізації "Програми економічної диверсифікації Добропільської ОТГ в умовах" зеленого переходу ", передає Енергореформи.
Як повідомляється в прес-релізі ДТЕК "Енерго", компанія в партнерстві з органами місцевої влади, українськими та міжнародними громадськими організаціями розробили Програму, як регіону в соціально-економічному аспекті розвиватися з урахуванням поступової відмови від вугілля.
"Програма розрахована на три роки і передбачає більше 40 проектів по створенню робочих місць в різних секторах економіки: від будівництва до сфери послуг", - відзначили в прес-службі.
"Трансформація відбувається, перш за все, на місцевому рівні. Досить складно вбудувати нові види бізнесу в регіоні, де більше 100 років добувався вугілля. Понад сім років ДТЕК" Енерго "працював над проектами сталого розвитку міст Великого Добропілля. Це дозволило якісно поліпшити міську інфраструктуру, створити інструменти економічного розвитку і дозволило додатково до інвестицій компанії, залучити в місто більше 260 млн гривень від донорів.
Сьогодні у Добропілля є Програма, як регіону розвиватися з урахуванням поступової відмови від вугілля, над якою ми працювали спільно з партнерами ", - розповіла керівник проектної групи по трансформації вугільних регіонів, ДТЕК "Енерго" Аліна Зуйковская. Сьогодні в Україні близько 70 мономіст, які залежать від індустрії теплової генерації. Це 1,3 млн чоловік. 60% надходжень до бюджету формують саме вугільні підприємства, за рахунок яких міститься вся бюджетна сфера міст.
"Добропілля - це монопромислове місто, де в кожній родині хтось працює на шахтах" Добропіллявугілля ". Тому для нас важливо розуміти шлях, по якому з урахуванням специфіки регіону, можливо трансформуватися. Для цього ми працювали над Програмою економічної диверсифікації. Це основа, а далі нас чекає підготовка детальних планів, інтенсивна робота з експертами і пошук фінансування", - прокоментував секретар Добропільської міської ради Віталій Шевченко.
У ДТЕК "Енерго" також повідомили, що "Програма економічної диверсифікації Добропільської ОТГ в умовах" зеленого "переходу буде подана на розгляд Координаційного центру за справедливою трансформації вугільних регіонів на національному рівні, який зараз працює над державною програмою.
Як повідомляла Енергореформи, заступник міністра енергетики Максим Немчінов раніше заявляв, що міністерство очікує перші результати аудиту вугледобувних підприємств до березня 2021 року.
Проект концепції трансформації вугільної галузі передбачає розподіл шахт на три групи: перша - шахти, які підлягають інтеграції з ПАТ "Центренерго" і є його ресурсною базою, друга - шахти подвійного призначення, які видобувають і енергетичний, і коксівне вугілля, що використовується в металургії, а третя - шахти, що підлягають приватизації не тільки як вугледобувні підприємства, але і як цілісні майнові комплекси з метою перепрофілювання.
Кабінет міністрів на початку жовтня затвердив план заходів зі створення акціонерного товариства (АТ) за участю державних вугледобувних підприємств та ПАТ "Центренерго".
Згідно з ним, ФДМ і Міненерго до 31 грудня 2020 року мають провести інвентаризацію і аудит держшахт, визначити перелік з найбільш ефективних річною виробничою потужністю до 4,2 млн тонн товарної продукції марки "Г", майно яких може бути внесено в КК нового АТ.
При цьому до 7 жовтня 2020 року мав бути розірваний договір оренди ДТЕК цілісного майнового комплексу "Добропіллявугілля" від 22 грудня 2010 року.
Кабмін також доручив Міненерго і "Центренерго" сприяти невпинному виробничим циклом шахт "Добропіллявугілля", а ФДМ і Міненерго - забезпечити повернення державі ЦВК "Добропіллявугілля" (до 25 січня 2021 року).
http://reform.energy/news/dobropole-pervym-iz-ugolnykh-regionov-prinyal-programmu-ekonomicheskoy-diversifikatsii-v-usloviyakh-zelenogo-perekhoda-ukrainy-16274

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами