Українська альтернативна енергетика: 20-26.07.2020

20_main (1)

ЄС визначив Україну одним із пріоритетних партнерів Європейської водневої стратегії – Кулеба

Україна названа пріоритетним партнером Європейського союзу в реалізації Європейської водневої стратегії і постачання новітнього енергетичного ресурсу на європейський ринок завдяки своїм потенціалом у виробництві і транспортуванні водню.
Як повідомляється на сайті Міністерства закордонних справ України 9 липня, про це йдеться в новій водневої стратегії ЄС, передає енергореформи.
 "Вчора в Брюсселі пройшло без перебільшення історична подія: презентація Європейської водневої стратегії, яка починає нову технологічну революцію в Європі. ЄС покладає надії на Україну як одного з пріоритетних партнерів в поставках водню в Європу. Ми працювали саме на цей результат, адже він відповідає потенціалу і європейським амбіціям України ", - заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.
У МЗС зазначають, що Воднева стратегія становить невід'ємну частину Європейського зеленого угоди. Ця масштабну ініціатива покликана перетворити Європу в перший кліматично нейтральний континент до 2050 року. Для її втілення ЄС планує скорочувати кількість вуглецевих викидів на 100 млн тон щорічно і в кінці відмовитися від викопних джерел палива.
Згідно з документом, який представив 8 липня в Брюсселі Виконавчий віце-президент Європейської Комісії Франс Тіммерманс, ЄС підтримує амбітні плани європейської промисловості з будівництва потужностей для виробництва зеленого водню.
Єврокомісія окремо виділяє Україну як пріоритетного партнера в розвитку водневої енергетики, враховуючи її природні ресурси, взаємопов'язаність інфраструктури і технологічний розвиток. Єврокомісія також заохочує залучати Україну, серед інших країн, в Альянс чистого водню і розвивати співпрацю з Україною для виробництва відновлюваної електроенергії і водню.
Завдяки планам з будівництва в Україні 10 ГВт електролізерів для виробництва зеленого водню, наша держава може стати невід'ємною частиною реалізації амбітних цілей Європейської зеленої угоди і плану "2х40 ГВт нових потужностей з виробництва водню", відзначають в українському зовнішньополітичному відомстві.
http://reform.energy/news/es-opredelil-ukrainu-odnim-iz-prioritetnykh-partnerov-evropeyskoy-vodorodnoy-strategii-kuleba-14885
 
 
На Херсонщині в Чаплинському районі зводиться вітроелектростанція - найбільша в регіоні

У Чаплинському районі Херсонської області на території Присиваської ОТГ зводиться найбільша в регіоні вітроелектростанція, загальна потужність якої 250 МВт. Обсяг інвестицій – 460 млн євро. Очікується, що майбутня вітроелектростанція, генеруватиме електроенергію для близько 100 тисяч домогосподарств Херсонської області.
Про це Суспільному розповів голова Присиваської ОТГ Сергій Кліщевський.
 "Це найбільше будівництво в Україні на даний час. Зараз тут працює Сивашенергопром - це компанія, яка у нас зареєстрована і сплачує податки. Більшість працівників - місцеві жителі. Для забезпечення даного будівництва сотні людей з наших населених пунктів, на різних посадах працюють. Вони отримують дуже пристойну зарплату".
Головний інженер Сиваської вітростанції розповідає, що пусконалагоджувальні роботи розпочали тут у травні 2012 року, потім уклали договір з енергоринком і за ліцензією на виробництво вітряної електроенергії почали її продавати через Укренерго.
"Наше обладнання - це 16 машин американських машин ЮСВ-100 номінальною напругою 107 кв. Вони були вироблені Південмашем за американською ліцензією. Абсолютно все - турбіна і башта, і генератори, і лопасті. Також тут є обладнання і норвезького виробництва", - розповідає головний інженер Сиваської вітростанції Микола Пономаренко.
Начальниця офісу обслуговування інвесторів Херсонської облдержадміністрації Тетяна Ужвій розповіла, що об'єкт вже зведено на 50 відсотків.
"На узбережі озера Сиваш на замовлення новезької компанії NBT зводиться вітроелектростанція. Генеральний підрядник - китайська компанія. Там вже стоять близько 30 вітряків, а загалом буде стояти 64 вітрогенератори висотою по 120 метрів кожен".
На Херсонщині вже збудовано 7 вітроелектростанцій, загальною потужністю 337 мегават у Скадовському , Каланчацькому та Чаплинському районах.
https://suspilne.media/48565-movnij-konflikt-v-aeroportu-herson-obidvi-storoni-napisali-zaavi-do-policii/
 
 
Під Південним побудують вітроелектростанцію

Вітрова електростанція потужністю в 74-76 мегават з'явиться на території об'єднаної територіальної громади Південного - між Сичавка і Любопілем.
Про це заявив міський голова Південного Андрій Новацький.
За його словами, потужностей станції з лишком вистачить на те, щоб забезпечити власні потреби міста в електроенергії, адже навіть взимку Південний споживає лише 8-10 мегават.
Реалізовувати проект будуть приватники з ТОВ «Південне енерджі», за словами Новацкого, вони витратять на будівництво 60-65 мільйонів доларів.
Будівництво планують завершити до лютого 2021 року.
http://timer-odessa.net/news/pod_yujnim_postroyat_vetroelektrostantsiyu_998.html
 
 
Німецький інвестор збудує 22 вітряки у Зарічанській ОТГ

На території сіл Ласків і Суходоли Зарічанської ОТГ планують встановити вітряки і побудувати вітрову електростанцію. Інвестор – німецька компанія.
Так, наразі хочуть звести 22 вітряки для розвитку вітрової енергетики, потужністю 5500 кВт кожний. Загальна висота одного вітряка – 140 метрів, лопасті – 70 м.
 Закордонні партнери спільно з українськими бізнесменами готові вкласти в проект колосальні кошти. Йдеться про кілька мільйонів доларів. Про це у коментарі журналістам БУГу розповів голова Зарічанської громади Ігор Пальонка.
Він переконаний, шо вітрова електростанція – джерело для наповнення місцевого бюджету та розвитку територій.
Пальонка наголосив, що німецька компанія зареєструє підприємство для експлуатації станції на території об’єднаної громади, щоб таким чином сплачувались податки і мита до місцевої казни.А це суттєве поповнення гаманця громади. 
«Коли ми вели переговори, то попросили наших інвесторів, щоб вони зареєстрували підприємство в Зарічанській ОТГ в селі Суходоли. Адже тоді податки будуть сплачуватись в наш місцевий бюджет: і земельний, і податок з доходів фізичних осіб від заробітної плати працівників. Бо ж ці вітряки хтось буде обслуговувати. Також дохід буде і від землі, на якій їх побудують. Ділянки інвестори вже намітили й далі будуть їх купувати, якщо це приватна власність. А, якщо комунальна, то будемо давати її в оренду. Відповідно сплачуватиметься або земельний податок, або кошти за оренду. Окрім цього, це буде хорошим поштовхом для інших інвестицій в нашу громаду», – зазначив очільник Зарічанської ОТГ.
За його словами, перемовини з інвесторами і фахівцями ведуться упродовж року.
Неодноразово в громаду приїжджали фахівці з Луцька, які вивчали місцевість й проводили дослідження вітру на території сіл Ласків і Суходоли. Там горбиста місцевість і хороші потоки вітру. А це основна умова встановлення вітряків.
Наразі розробляється схема планування території Зарічанської ОТГ, яка й визначить місце, де їх можна буде звести. В подальшому будуть проведенні громадські слухання і зустрічі мешканців громади з інвесторами й проектантами.
«Нещодавно сесія районної ради прийняла рішення розробити схему планування території Зарічанської ОТГ і вже тоді буде остаточно визначене місце, де саме можна встановити ці вітряки. Бо ж є певні вимоги, яких необхідно дотримуватись при зведенні вітрової електростанції. Так, вітряки мають розміщуватись на відстані не менш як 450 метрів від житлових будинків, також є обмеження щодо шуму, виробленої нею, відстані до місцевих доріг тощо. Наразі ми сприяємо в тому, щоб розробити схему планування території. Днями приїжджав проектант зі Львова. І ми разом з ним і архітектором почали працювати над цим завданням», – розповів Пальонка.
Він запевнив, що перш ніж розпочати будівництво, закордонні інвестори проведуть всі потрібні дослідження про вплив вітрової електростанції на навколишнє середовище. І тільки після надання висновків екологічної експертизи буде остаточно вирішене питання побудови вітряків.
http://bug.org.ua/news/volodymyr/nimets-kyy-investor-zbuduie-22-vitriaky-u-zarichans-kiy-oth-446542/
 
 
Комітет Ради рекомендував прийняти законопроект про зниження "зеленого тарифу"

Комітет Верховної Ради з питань енергетики і ЖКГ рекомендував парламенту прийняти у другому читанні та в цілому законопроект №3658 "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії".
Відповідне рішення прийнято на засіданні комітету 20 липня, передає БізнесЦензор з посиланням на Інтерфакс-Україна.
"Рекомендувати з урахуванням підтриманих комітетом пропозицій у другому читанні і в цілому з техніко-юридичними правками", - процитував рішення комітету його голова Андрій Герус.
При цьому комітет не підтримано переважна більшість з 1281 правки, поданої до законопроекту.
Як повідомлялося, законопроект №3658 включений до порядку денного позачергового засідання Ради 21 липня.
Верховна Рада 3 липня прийняла в першому читанні урядовий законопроект №3658 про зниження "зеленого тарифу". Законопроект передбачає зниження тарифів для СЕС на 15%, для ВЕС - на 7,5% без пролонгації терміну їх дії.
https://biz.censor.net.ua/news/3209106/komitet_rady_rekomendoval_prinyat_zakonoproekt_o_snijenii_zelenogo_tarifa
 
 
На установку малих сонячних електростанцій на Донбасі "Нафтогаз" виділить 100 млн гривень

Кабінет міністрів України підтримав проект розпорядження про реалізацію благодійної програми з підвищення енергетичної безпеки на підконтрольних територіях Донецької та Луганської областей.
 Кабмін на засіданні 15 липня ухвалив рішення про реалізацію програми для територіальних громад Донецької та Луганської областей. Фінансування програми може взяти на себе НАК "Нафтогаз України", повідомляє Час Пік.
За словами представника Кабміну у Верховній Раді Василя Мокана, мова йде про можливості реалізації соціальної благодійної програми по встановленню малих сонячних електростанцій.
"Йдеться про можливість реалізації соціальної благодійної програми із встановлення малих сонячних електростанцій на дахах будинків та споруд, а також улаштування на базі фотоелектричних модулів освітлення пішоходних переходів та місць загального користування на території громад населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення у Донецькій та Луганській областях", - написав Мокан на своїй сторінці в мережі Facebook.
За його словами, благодійні кошти на загальну суму до 100 млн грн власникам цих об'єктів і споруд будуть виділені АТ "НАК "Нафтогаз України" або його афілійованими підприємствами.
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розраховує, що НАК "Нафтогаз України" приєднається до фінансування програми підвищення енергетичної безпеки соціальної інфраструктури на підконтрольних територіях Донбасу.
"Ідеться про соціально-благодійну програму з підвищення енергетичної безпеки. Ця програма дасть змогу створювати малі сонячні електростанції в школах, лікарнях, дитячих садках та іншій соціальній інфраструктурі. Сподіваємося, що "Нафтогаз України" підтримає в цьому уряд і профінансує відповідну програму у вигляді гуманітарної акції", - сказав Денис Шмигаль на засіданні уряду.
За його словами, реалізація такої програми буде одним з кроків до розвитку регіону і країни в цілому.
https://vchaspik.ua/ua/region/480392-na-ustanovku-malyh-sonyachnyh-elektrostanciy-na-donbasi-naftogaz-vydilyt-100-mln
 
 
Рада прийняла закон про компенсації "зеленого тарифу" за рахунок держбюджету

Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії", який передбачає зниження "зеленого тарифу" і компенсацію не менше 20% виплат по ньому з держбюджету.
 Як передає БізнесЦензор, за ухвалення відповідного урядового законопроекту №3658 у другому читанні з техніко-юридичними правками проголосували 288 народних депутатів.
Законопроект передбачає зниження тарифів для СЕС на 15%, для ВЕС - на 7,5% без пролонгації терміну їх дії.
Також законом передбачено поступове введення відповідальності за небаланс фактичних і прогнозних графіків виробництва електроенергії для всіх виробників з поновлюваних джерел енергії.
У той же час оператор системи передачі буде зобов'язаний компенсувати недовідпущеної виробниками ВДЕ електроенергії внаслідок виконання ними диспетчерських команд.
При цьому до другого читання в законопроект були внесені суттєві правки.
Зокрема, в законодавство вводиться поняття підприємств "зеленої" електрометалургії, що використовують електроенергію для виробництва продукції в обсязі на менше 50 тисяч тонн на рік. Для таких підприємств буде встановлено окремий тариф на передачу електроенергії, який не враховує витрати оператора системи передачі на виплати виробникам за "зеленим тарифом".
У той же час законом передбачено, що Кабмін буде передбачати в держбюджеті витрати на фінансову підтримку гарантованому покупцеві для оплати електричної енергії за "зеленим тарифом" в розмірі не менше 20% прогнозної вироблення електричної енергії з альтернативних джерел на відповідний рік.
Верховна Рада 3 липня прийняла в першому читанні урядовий законопроект №3658 про зниження "зеленого тарифу". Законопроект передбачає зниження тарифів для СЕС на 15%, для ВЕС - на 7,5% без пролонгації терміну їх дії.
https://biz.censor.net.ua/news/3209293/rada_prinyala_zakon_o_kompensatsii_zelenogo_tarifa_za_schet_gosbyudjeta_obnovleno
 
 
Понад 25 тис. українських домогосподарств заощаджують на електроенергії, використовуючи сонячні панелі

Станом на 1 липня 2020 р. вже понад 25600 домогосподарств в Україні  використовують «чисту» електроенергії, встановивши сонячні електростанції (СЕСд).
Обсяг вкладених родинами інвестицій перевищує 520 млн євро, а сумарна потужність усіх СЕСд - 658 МВт.
Зокрема, впродовж II кварталу 2020 р. ще близько 1500 домогосподарств перейшли на сонячні панелі.
 
«Використовуючи електроенергію з енергії сонця, сім’ї самостійно забезпечують свої енергетичні потреби та заощаджують на комунальних послугах. Якщо встановити акумуляторне обладнання, то можна стати фактично автономним та енергонезалежним», - прокоментував т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура результати моніторингу встановлення СЕС у домогосподарствах.
У свою чергу, заступник Голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко звернув увагу на те, що  СЕС домогосподарств – це мала розподілена генерація, яка дозволяє використовувати енергію в точці її виробництва. Це, у свою чергу, сприяє уникненню втрат в мережах при транспортуванні електроенергії.
«Ще одна перевага СЕС – це додатковий стимул для власників слідкувати за споживанням електроенергії, змінювати поведінку на енергоощадну, впроваджувати енергоефективні заходи та використовувати «smart»-технології», - підкреслив Ю. Шафаренко.
ТОП-5 областей за кількістю СЕС приватних домогосподарств:
·                 Дніпропетровська –  майже 3500;
·                 Тернопільська – більше 2200;
·                 Київська – більше 2000;
·                 Івано-Франківська - більше 1900;
·                 Закарпатська - майже 1600.
Слід зазначити, що зміни щодо підтримки розвитку відновлюваної енергетики, які наразі активно обговорюються, не стосуються домогосподарств.
https://www.saee.gov.ua/uk/news/3411

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами