Українська альтернативна енергетика: 20-26.01.2020



Віцепрезидент Energy Club Валерій Безус став переможцем конкурсу на посаду голови Держенергоефективності


Кабінет Міністрів України визначився з переможцем конкурсу на посаду Голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження. Ним став віцепрезидент Energy Club Валерій Безус.
Завдяки зусиллям Валерія Безуса Energy Club розпочав стратегічну співпрацю з українськими та міжнародними фінансовими організаціями і веде активну діяльність з інформування та популяризації економічних, екологічних і соціальних переваг ефективного використання в Україні паливно-енергетичних ресурсів, енергозбереження, відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива.
Біографічна довідка
Валерій Безус народився у 1975 році у місті Дніпро. Має вищу економічну (Дніпропетровський державний університет) та юридичну (Національна Юридична Академія України ім. Я. Мудрого, м. Харків) освіту. Навчався в аспірантурі Дніпропетровського державного університету на кафедрі банківської справи. Проходив навчання за кордоном проєктному фінансуванню та проєктному менеджменту, розробці та реалізації інвестиційних проєктів, доброму публічному врядуванню (Good Governance). Наразі навчається в аспірантурі Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України на кафедрі менеджменту та управління проєктами. Має потужний досвід співпраці з міжнародними фінансовими інститутами та організаціями, а також багаторічний досвід роботи в реальному секторі економіки України. У 2016 - 2019 роках обіймав посаду заступника голови Дніпропетровської обласної ради по виконавчому апарату. Веде активну громадську та експертну діяльність (віцепрезидент Energy Club, президент ГС «Українська асоціація питної води «Борисфен», президент ARDI (ГО «Агенція регіонального розвитку та інвестицій»).
https://iclub.energy/news/vitseprezydentenergyclubvaleriybezusstavperemozhtsemkonkursunaposadugolovyderzhenergoefektyvnosti/?fbclid=IwAR3PJy0XwY5-P0oOV5uioUm22gXTjEX-aY4kXvNDrta3gTWqB81Vg


Для домашніх СЕС обладнання подорожчає на 20%? — Хабатюк

Комітет з питань податкової та фінансової політики ВРУ «підтримав скасування пільги, якою звільнявся від сплати ПДВ імпорт енергетичного обладнання для сонячних та вітроелектростанцій» і що нібито «програвав український державний бюджет, який через цю пільгу не надійшло біля 10 млрд грн у 2019 році».
Про це у Фейсбук написав заступник начальника департаменту енергоефективності НАК «Нафтогаз України» Олексій Хабатюк.
За його словами, метою названо – вирівняти конкурентні умови, підтримати національного виробника та наповнити бюджет.
«Мета благородна — підтримувати власних виробників потрібно, але після аналізу є багато АЛЕ.
По-перше, підтримка національного виробника вже є в законі Про альтернативні джерела енергії через «надбавку до «зеленого» тарифу, аукціонної ціни за дотримання рівня використання обладнання українського виробництва». Тобто кожна вироблена на СЕС/ВЕС із так званою «місцевою складовою» кіловат-година продавалась на 5-10% дорожче. Це і є механізм підтримки національного виробника. Саме так це просувалося при розробці законопроекту. Тепер же про це чомусь вже на згадують. Але ця підтримка діє лише для ПРОМИСЛОВИХ СЕС/ВЕС. Це важливий момент – запам’ятаємо.
По-друге, переважна частина імпорту обладнання, які попали під цю пільгову норму – фотоелектричні панелі, вітрогенератори, інвертори та трансформатори були використані для будівництва знову ж таки ПРОМИСЛОВИХ СЕС/ВЕС. Вони будуються зазвичай спеціально створеними ТОВками, які і були імпортерами цього обладнання. Припустимо, що пільги з ПДВ немає. Тоді ці ТОВки ставлять сплачений ПДВ в податковий кредит і повертають його (або зменшують свої податкові зобов’язання) на абсолютно законних підставах. На круг виходить скільки сплатив ПДВ при імпорті стільки й повернув. Різниця в двох моментах – розрив в часі між сплатою ПДВ при імпорті (перед оформленням митної декларації) та його поверненням (або зменшеннями податкового зобов’язання), а також адміністративній процедурі, пов’язаній із таким поверненням. І тут для одних можливості, а для інших витрати – 1) корупціоноємність адміністративної процедури поверненням ПДВ та/або 2) фінансові витрати на наповнення обігових коштів для заповнення розриву між сплатою ПДВ та його поверненням (або зменшеннями податкового зобов’язання). То звідки ж втрати бюджету в 10 млрд грн у 2019? А немає ніяких втрат «на круг». Але знову ж таки це все справедливо лише для ПРОМИСЛОВИХ СЕС/ВЕС.
По -третє, на ПРОМИСЛОВИХ СЕС/ВЕС світ клином не зійшовся! Ще є перспективний та динамічний сектор домашніх СЕС, які будують громадяни в себе на подвір’ї. А от в них ніякого податкового кредиту немає і сплатити ПДВ за панелі та інвертори прийдеться відразу, а за вироблену електроенергію їм сплачують БЕЗ ПДВ (на відміну від великих ПРОМИСЛОВИХ СЕС).
То проти кого ці ініціативі під солодким соусом турботи про бюджет та національного виробника? Великі ПРОМИСЛОВІ СЕС/ВЕС не сильно постраждають, бо ПДВ повернуть. У податкової виникнуть нові (корупційноризиковані) можливості при адмініструванні ПДВ. Національних виробників вже підтримали через «місцеву складову», — написав чиновник.
«Залишається, що для домашніх СЕС обладнання подорожчає на 20%?! То проти кого бореться Рада?! Чи це лише ініціативи окремого депутата в запалі “священного походу”? — питання від заступника начальника департаменту енергоефективності НАК «Нафтогаз України» Олексія Хабатюка.
http://oilreview.kiev.ua/2020/01/15/dlya-domashnix-ses-obladnannya-podorozhchaye-na-20-xabatyuk/


Борки-3. Перша СЕС 2020 року

Група ЕДС, # 1 в Україні рейтингу проектувальників і # 4 рейтингу генеральних підрядників СЕС за версією незалежної платформи для інвестицій GetMarket, повідомляє про підписання контракту на будівництво сонячної електростанції під робочою назвою «Борки-3» потужністю 8 МВт в Харківській області недалеко від с. Бірки.
Зараз наші фахівці готуються до виходу на майданчик. Що стосується технічних показників майбутньої СЕС, вони, згідно з проектом, такі:
28120 фотоелектричних модулів TALESUN одиничною потужністю 340 Вт;
296 стрінгових інверторів Fronius ECO одиничною потужністю 27 кВт;
29 сумматоров 0,4 кВ різної потужності виробництва EДС;
4 комплектних трансформаторних підстанції КТП 10 / 0,4 кВ, а також розподільний пункт РП 10 кВ.
Нагадаємо, що компанія ЕДС в 2019 році тут вже побудувала два сонячних електростанції сумарною потужністю 6 МВт в форматі EPCМ (генеральний підряд з фінансовою гарантією досягнення законтрактованих технічних показників по виробленню електроенергії).
Про хід будівництва нового об’єкта альтернативної енергетики Харківської області ми будемо повідомляти в наступних публікаціях. Слідкуйте за нашими новинами кожен день, щоб нічого не пропустити.
https://eds-ltd.com.ua/borki-3-pervaya-ses-2020-goda/


ЄБРР в 2019 році інвестував 680 млн євро в українську «зелену» індустрію

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) в 2019 році в рамках 51 проєкту в державному і приватному секторах України інвестував 1,1 мільярд євро, більше половини від цих коштів були спрямовані на проєкти з еко-складовою. Про це повідомив старший радник із зовнішніх зв’язків ЄБРР Антон Усов на своїй сторінці в Facebook.
«Серед країн, де ЄБРР веде діяльність Україна в минулому році посіла друге місце за обсягом інвестицій і перше - за кількістю підписаних проєктів. € 680 млн від загального обсягу інвестицій в Україну в 2019 році віднесено до «зеленої» категорії (проєкти з екологічною складовою - ред.) , що є найвищим показником серед всіх країн ЄБРР «, - написав він на своїй сторінці в Facebook в четвер.
ЄБРР є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україні. З початку своєї діяльності в країні в 1993 році банк профінансував 445 проєктів на загальну суму в майже 14,6 млрд. Євро.
https://elektrovesti.net/69207_ebrr-v-2019-godu-investiroval-680-mln-evro-v-ukrainskuyu-zelenuyu-industriyu


Кількість електрозаправок в Україні досягла майже 3 000: статистика

Україна продовжує свій впевнений рух до сталої мобільності.
Так, окрім кількості електромобілів в Україні зростає й число зарядних станцій для них.
Зокрема, протягом Минулого року Кількість станцій стандартної та високої потужності в українських містах Зросла до 2719 одиниць, а пунктів високої потужності - до 533.
Таким чином, Наразі Кількість зарядних пунктів складає 5902 (в Середньому 2,17 пункти на одну станцію).
Найбільше зарядних станцій ВСТАНОВИВ компанія AutoEnterprise - 1113, далі слідує Ionity (не плутати з європейською IONITY) з 387 зарядками. Всього ж встановлювали зарядки 17 різних компаній.
Окрім того, лише декілька днів тому про Готовність Встановити в українських містах свої зарядні станції оголосив американський автовиробник Tesla.
Варто зазначити, що озвучені дані були надані компаніями наприкінці 2019 року. Тож цілком ймовірно, що наразі кількість зарядних станцій вже більша.
https://autogeek.com.ua/kilkist-elektrozapravok-v-ukrayini-dosyagla-majzhe-3-000-statystyka/


«Сонячні» енергетики виготовляють документи на землю

У минулому році ми повідомляли своїм читачам про те, що на околиці села Красне мають збудувати електростанцію, що працюватиме на енергії Сонця. Зараз вирішили дізнатися, як рухаються справи в цьому досить серйозному, як для наших провінційних масштабів, інвестиційному проекті.
Коли у вересні минулого року стало відомо, що фірма «ВОМ СОЛАР» із Києва збирається побудувати поблизу Красного сонячну електростанцію, більша частина як мешканців самого села, так і жителів інших населених пунктів району поставилися до цієї новини з великою долею скепсису. А місцеві енергетики взагалі говорили, що цей проект неможливо втілити в життя через низку технічних проблем.
Красненський сільський голова Анна Зайченко розповідала, як односельці буквально «у багнети» сприйняли повідомлення про будівництво сонячної електростанції. Анна Іванівна згадує:
— Люди перш за все бояться негативних наслідків для екології і власного здоров’я. Говорили і про можливу радіацію, і про інше шкідливе випромінювання. Одним словом — не хотіли давати землю в оренду. Але проектанти кілька разів до нас приїжджали, розповідали, умовляли. Наші люди самі почали цікавитися електростанціями, що працюють на енергії Сонця. І врешті депутати заспокоїлися і вирішили надати землю в оренду під будівництво.
Але минуло півроку, а ніякого будівництва поблизу Красного так і не розпочали.
3 січня редакція знову зв’язалася із Анною Зайченко. Сільський голова повідомила, що будівництво не розпочате через те, що інвестори збирають і узгоджують всі дозвільні документи. Зайченко пояснила:
— Почнемо з того, що в Красному немає Генерального плану забудови. А без цього документа нічого будувати не можна. Інвестори виготовляють за власні кошти подетальний план території, на якій будуватимуть. Окрім того, вони збирають погодження в екологічній та інших службах. А це все потребує чимало часу. Вони кілька разів до мене телефонували і повідомляли, що процес триває, нічого не зупинилося і електростанція буде. Орієнтовний термін початку будівництва — березень 2020 року. А ми навели свої справки. Будуватимуть ті бізнесмени, які відкрили сонячну електростанцію в Лелюхівці. Думаю, що новий об’єкт стане корисним для Красного. Це і податкові надходження до місцевого бюджету, і нові робочі місця. Я розумію, що інженерами наші люди там працювати не будуть. Але п’ять-шість робочих місць для звичайних робітників буде.
Нагадаємо, що столичне ТОВ «ВОМ СОЛАР» має намір взяти в оренду на 25 років 37 гектарів неугідь поряд із Красним. Ця земля в основному вкрита солончаками і використовується, як пасовище. Кількість потенційно виробленої електроенергії буде такою, що здатна забезпечити потребу всього Кобеляцького району.
Між тим, у Лелюхівці сусіднього Новосанжарського району схожий проект втілювало в життя ТОВ «Санвін 2». Там підготовчі роботи зі збору документів теж тривали близько року. А сам об’єкт збудувати за чотири місяці.
https://exo.in.ua/news/46332


Оржель: в Україні через 30 років буде 70% «зеленої» енергетики і 20-25% атомної

До 2050 року рівень відновлюваних джерел в Україні становитиме порядком 70%, а рівень атомної генерації – 20-25%. Про це міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель повідомив під час презентації проекту Концепції «зеленого» енергетичного переходу України до 2050 року, передає кореспондент УНН.
«Ми говоримо про те, що до 2050 року, рівень відновлюваних джерел має становити порядком 70%, ми порахували. У нас є різні сценарії реалізації цієї цифри, але головнішим є те, що цей розвиток має бути економічно обґрунтованим, не можна зловживати ціною на екологічний кіловат. Треба, щоб споживач сплачував пропорційно, що можливо, є дешевшим, ніж будь-який альтернативний вид генерації, тому, насправді, так вже сталось, що сам ринок визнає цей напрям, як один з економічно доцільних», - розповів Оржель.
Він також зазначив, що в країні має використовуватись вторинна сировина, а підхід до використання ресурсів має бути більш раціональним.
«Це і культура, але це і економіка. З українцями простіше: думаю, вони люблять бути культурними. Можна їх переконати сортувати сміття, дійсно використовувати вторинну сировину, ми маємо чітко і зрозуміло дати економічні моделі. Над цим і будемо працювати», - сказав міністр.
Що стосується атомної генерації, її рівень в енергобалансі буде знижуватися.
«Ми не очікуємо зростання споживання в найближчі роки, зважаючи на фактори енергоефективності, і зважаючи на те, що технології будуть все більш ощадливі. Ми плануємо рівень атомної генерації до 2050 року на рівні 20-25%», - повідомив Оржель.
https://www.unn.com.ua/uk/news/1847596-orzhel-v-ukrayini-cherez-30-rokiv-bude-70-zelenoyi-energetiki-i-20-25-atomnoyi


На Тлумаччині німецькі інвестори хочуть збудувати 12 вітряків

Сьогодні відбулася зустріч заступника голови обласної державної адміністрації Дмитра Романюка із засновниками німецької компанії FEFA Томасом та Фабіаном Шварцльозе.
Мета зустрічі – обговорення інвестиційної угоди на будівництво 12 вітряків в Івано-Франківській області, пише Фіртка.
«На даний момент на Прикарпатті є один вітряк на 600 кіловат. Прикарпаття має значний потенціал розвитку вітрової енергетики. Наразі відбуваються попередні перемовини з компанією. Представники органів державної влади та місцевого самоврядування шукали для себе, де можна залучити інвестиції. Ми не можемо сказати конкретно в якому районі ставити вітряки. В цілому ми говоримо, що область має перспективу у розвитку вітрової енергетики. Для встановлення вітряків важливий комплексний фактор,» - говорить Дмитро Романюк.
Підприємство мають намір зареєструвати у селі Прибилів Тлумацького району.
«Наша фірма - це сімейне підприємство з Німеччини. Як інвестори ми налаштовані на довготривалу співпрацю. Хочемо допомагати і на місцевому рівні, - говорить Шварцльозе. - Будемо слідкувати за законодавством українським. Тішимося, що у вас розвивається відновлювальна енергетика. Якщо нам вдасться встановити вітряк у Прибилові, то це буде великим поштовхом для подальшого розвитку. Влітку ми будемо мати результати по вітрах, зареєстровану фірму і говоритимемо вже конкретніше».
http://firtka.if.ua/blog/view/na-tlumachchini-nimetski-investori-khochut-zbuduvati-12-vitriakiv

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами