Українська альтернативна енергетика: 19-25.10.2020

unnamed (27)

На трасі Одеса - Київ встановлять сонячні електростанції для зовнішнього освітлення


Служба автодоріг Одеської області приступила до встановлення сонячної електростанції для живлення зовнішнього освітлення на автомобільній дорозі М-05 Київ - Одеса.
Про це повідомив прес-центр Служби в соцмережі Фейсбук.
Сонячна електростанція складається з трьох блоків з фотоелектричними модулями потужністю 36 кВт. Вона забезпечить електропостачання зовнішнього електроосвітлення біля Знам'янки на ділянці підйому автомобільної дороги М-05 Київ-Одеса з 402 по 405 км.
Ще одна така електростанція буде встановлена в районі 406-го км траси Київ - Одеса.
https://volnorez.com.ua/novosti/na-trasse-odessa-kiev-ustanovyat-solnechnye-elektrostancii-dlya-naruzhnogo-osveshheniya.html
 
 
«ГарПок» продав більше половини від запропонованого обсягу «зеленої» електроенергії на торгах УЕБ

Гарантованого покупець продавши 37,189 тис. МВт-год від запропонованого ОБСЯГИ (72,640 тис. МВт-год) електроенергії з поновлюваніх джерел на аукціоні за двостороннімі договорами на Українській енергетічній біржі.
Согласно з Біржовим бюлетень, розміщеному на сайті уеб за результатами аукціону 15 жовтня, ціна продажу ресурсу склалось від 1171,27 грн / МВт-год до 1405,38 грн / МВт-год.
Покупця «Зеленої» електроенергії стали: ТОВ «Укр Газ Ресурс», ТОВ «Південь Енерго Збут», ТОВ «Д.Трейдінг», НЕК «Укренерго», ТОВ ЛТК «Електрум», ТОВ «ОНК-Груп», ТОВ «Екотехноінвест» , ТОВ «Ле Трейдинг Україна», ТОВ «Енергоносії України», АТ «Харківенергозбут», ТОВ «Днепрсталь-Енерго».
Так, ГарПок реалізував 19,875 тис. МВт-год електроенергії базового НАВАНТАЖЕННЯ. На торгах по позіції 1, что Включає 70 лотів по 265 МВт-год, середньозважена ціна продажу склалось 1353,13 грн / МВт-год, по позіції 2, что Включає 5 лотів по 265 МВт-год, ціна склалось - 1356,33 грн / МВт-рік (стартова в обох випадка становила - 991,13 грн / МВт-год, тут и далі без ПДВ).
Нагадаємо, ДП «гарантованого покупець» 15 жовтня аукціоні з продажу «Зеленої» електроенергії на Українській енергетічній біржі планував Запропонувати 72,640 тис. МВт-год. Всього «ГарПок» Вистава на аукціон 11 позіцій з періодом поставки 21-31 жовтня.
http://oilreview.kiev.ua/2020/10/15/garpok-prodal-bolee-poloviny-ot-predlozhennogo-obema-zelenoj-elektroenergii-na-torgax-ueb/
 
 
Через два місяці у Тростянці на Сумщині запрацює сонячна електростанція

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив міський голова Тростянця на Сумщині Юрій Бова, наголосивши, що німецькі інвестори вже завезли 32 вантажних фури обладнання і насамперед сонячні панелі, які за кілька днів майже півсотні робітників розпочнуть монтувати.
Майбутня сонячна електростанція розташована загалом на 9-гектарній земельній ділянці, її зводить німецьке ТОВ «Грін Глобал Енерджі», що зареєстроване в Тростянці. Починаючи з квітня цього року і до жовтня до міського бюджету сплачено майже 660 тисяч гривень орендної плати за землю.
Компанія одержала всі дозвільні документи і ліцензії, планує завершити будівництво за два місяці.
Новий об’єкт дозволить не тільки створити нові робочі місця, а й одержувати дешеву сонячну електроенергію, збільшити відрахування до бюджету міської ОТГ, підтримувати належну екологію в навколишній місцевості. Подібна сонячна електростанція у цій частині Сумщини — перша.
https://ukurier.gov.ua/uk/news/cherez-dva-misyaci-u-trostyanci-na-sumshini-zaprac/
 
 
Українська делегація в Німеччині представила проектний портфель потенційних проектів для вироблення водню

Питання розвитку водневої енергетики та в цьому контексті перспективи використання інфраструктури газотранспортної системи України зараз на порядку денному у зв’язку із значними змінами в економічній та енергетичній сферах, а також розвитком водневих технологій у країнах ЄС.
У промисловості Німеччини вже зараз є попит на водень, і Україна розглядається як можливий постачальник водню. Наразі німецькі компанії тестують технології вироблення водню та оптимізації процесів. 
 Очільниця Міністерства представила проектний портфель потенційних проектів виробництва водню, які можуть стати спільними пілотними проєктами  у поєднанні двох технологій - відновлюваної енергетики та виробництва водню. 
Ольга Буславець зазначила, що Україна та Німеччина вже розпочали діалог щодо інтеграції водневих технологій в енергетичну систему України в рамках " Ініціативи зеленого водню для Європейського Зеленого курсу 2x40 ГВт".
«У найкоротші терміни ми маємо провести консультації та визначити спільно із Німеччиною основні пріоритетні пілотні проекти, які можуть бути реалізовані в рамках зазначеної програми, та розробити механізми їх реалізації із визначенням джерел можливого фінансування», - зазначила в.о. Міністра.
Зокрема, для  забезпечення транспортування відновлюваного водню до ЄС можливо використовувати і потужності української ГТС. Це питання має бути додатково опрацьоване разом з експертами ЄС для визначення відповідних маршрутів та комплексу заходів щодо забезпечення надійності та безпеки роботи ГТС із новим енергоносієм.
Ольга Буславець запросила німецькі компанії, в яких є досвід роботи з воднем по всьому ланцюжку створення вартості, об’єднатись із надійними українськими промисловими партнерами для реалізації перших пілотних проектів в Україні.
«Ми сподіваємось на результативну співпрацю з Німецькою стороною та залучення допомоги при здійсненні ключових заходів з розвитку та інтеграції водневих технологій, що, зокрема, включатиме як розробку водневої концепції, так і реалізацію обраних пілотних проектів», - наголосила в.о. Міністра.
Також Ольга Буславець окреслила головні завдання:
• по-перше, значну увагу найближчим часом буде приділено розробці водневої концепції та прийняттю нормативно-правової бази для забезпечення функціонування галузі водневої енергетики України та апроксимації законодавства до вимог міжнародного права в цій сфері;
• по-друге, важливим є питання впровадження в Україні системи стандартизації в галузі водневої енергетики, розробленої на базі міжнародно встановлених стандартів та норм для цього виду палива, а також створення системи метрологічного та сертифікаційного забезпечення.
• по-третє, Україна потребує допомоги в розробці вимог та заходів щодо безпеки в процесі виробництва, зберігання, транспортування та споживання  водню з урахуванням сучасних технологій провідних країн ЕС.
«Діалог щодо водневих проектів з компаніями, які є потенційними кінцевими споживачами водню - це відкриття для України можливості з подальшого розвитку відновлюваної енергетики та формування внутрішнього ринку водню. Паралельно дуже важливий процес з формування законодавчої бази для розроблення та стандартизації всього виробничого процесу, це реалії сьогодення», - сказав Олександр Рєпкін, голова робочої групи Експертної ради Міненерго - член делегації. 
Сьогодні також делегація України відвідала німецький концерн Thyssenkrupp, який, будучи найбільшим споживачами природного газу, декларує заміщення власного виробництва природного газу в еквіваленті 2 млн тон водню, що дозволить найбільшому виробнику сталі стати абсолютно кліматично нейтральним у короткостроковій перспективі.
Починаючи з наступного року, підприємство планує вводити в експлуатацію по 1 Гвт встановленої потужності електролізерів. Скорочення викидів СО2 є метою концерну. Заміщення традиційних джерел енергії відновлюваними та, зокрема, воднем є амбітним завданням підприємства.
Нагадаємо, Міненерго вже розробляє дорожню карту водневої енергетики та планує розпочати роботу над концепцію розвитку водневої енергетики України до 2050 року. У рамках Експертної Ради при Міністерстві вже створено відповідну Робочу групу (з розвитку водневої енергетики), до якої увійшли основні експерти водневої галузі та представники бізнес середовища.
http://mpe.kmu.gov.ua/minugol/control/uk/publish/article;jsessionid=7414499781D751C2DFF367F4D28CC461.app1?art_id=245480059&cat_id=35109
 
 
ГарПок розрахувався з виробниками з ВДЕ з початку року на 36%

Гарантований покупець з початку року купив 8,608 млн МВт-год «зеленої» електроенергії, заплативши при цьому 15,06 млрд грн за «зеленим» тарифом.
Як свідчать дані, що містяться на сайті ГарПока, в січні-лютому підприємство повністю розрахувалося за вироблену ВДЕ електроенергію, в березні цей показник становив 47%, квітні-травні — 5%, червні — 4%, липні — 3,5%, серпні — 100%, вересні — 43% і 10 днів жовтня — 6,8%.
В цілому ГарПок з початку року купив 8,608 млн МВт-год «зеленої» електроенергії, заплативши при цьому 15,06 млрд грн за «зеленим» тарифом.
ГарПок зазначає, що джерелом непогашення боргів перед об’єктами ВДЕ є заборгованість НЕК «Укренерго», яка на зазначену дату досягла 23,14 млрд грн.
У той же час ДП в середньому на 61,3% розрахувалося з початку року з НАЕК «Енергоатом» і ПрАТ «Укргідроенерго». За даними «ГарПока», він повністю розрахувався з цими генеруючими компаніями за січень і березень, на 12% — за лютий, на 29% — за квітень, на 2,7% — за травень, на 51% — за червень, на 70 % — за липень, на 100% — за серпень. ДП також повністю розрахувався за вересень-жовтень (аванс). В цілому «ГарПок» сплатив 14,1 млрд грн.
Обсяг електроенергії, закуплений ДП у цих генкомпаній, склав 40,856 млн МВт-год.
У той же час ДП в середньому на 61,3% розрахувалося з початку року з НАЕК «Енергоатом» і ПрАТ «Укргідроенерго». За даними «ГарПока», він повністю розрахувався з цими генеруючими компаніями за січень і березень, на 12% — за лютий, на 29% — за квітень, на 2,7% — за травень, на 51% — за червень, на 70 % — за липень, на 100% — за серпень. ДП також повністю розрахувався за вересень-жовтень (аванс). В цілому «ГарПок» сплатив 14,1 млрд грн.
Обсяг електроенергії, закуплений ДП у цих генкомпаній, склав 40,856 млн МВт-год.
http://oilreview.kiev.ua/2020/10/19/garpok-rozraxuvavsya-z-virobnikami-z-vde-z-pochatku-roku-na-36/
 
 
МХП будує станцію для отримання електрики з курячого посліду

Підприємство «Ладижин ЕКО генерація», що входить в агрохолдинг МХП, підписало контракт на будівництво електростанції з Китайською корпорацією інжинірингу CAMCЕ.
Про це йдеться в прес-релізі МХП.
Повідомляється, що проект вартістю 65,1 млн євро буде реалізований в місті Ладижин Вінницької області. Він передбачає будівництво електростанції потужністю 12 МВт. Термін будівництва 18 місяців.
 «Ми шукаємо провідні світові рішення і імплементуємо їх в Україні. Кейс вироблення електричної енергії з курячого посліду може стати успішним прикладом для національного ринку енергоресурсів», – прокоментував угоду заступник голови правління МХП Максим Писарєв.
Раніше OilPoint писав, що агроіндустріальний холдинг МХП ввів в експлуатацію першу чергу комплексу з виробництву біогазу «Біогаз Ладижин» встановленої енергетичної потужності 12 МВт.
У промисловому масштабі виробленої енергії вистачить для забезпечення електрикою близько 40% потужностей кластера МХП.
Також ми повідомляли, що фінська промислова група Wärtsilä побудує в Кельні завод з виробництва біо-СПГ з нейтральним викидом CO2, в якості сировини для якої використовуються біологічні відходи, зокрема гній.
https://oilpoint.com.ua/mhp-buduye-stancziyu-dlya-otrymannya-elektryky-z-kuryachogo-poslidu/?lang=uk
 
 
Американська торговельна палата в Україні закликає Уряд і народних депутатів прискорити прийняття законопроекту №4151

Палата сподівається, що Міністерство фінансів та Міністерство енергетики працюватимуть спільно з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету з метою визначення належного обсягу емісії облігацій за законопроектом, який буде достатнім для покриття 40% накопиченого боргу та забезпечення 100% поточних платежів виробникам ВДЕ за серпень-грудень 2020 року.
На думку компаній-членів Палати, прийняття законопроекту №4151 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії» сприятиме виконанню зобов'язань держави і допоможе забезпечити оплату платежів виробникам ВДЕ, суттєво знижуючи наявну заборгованість та запобігаючи її подальшому накопиченню. Передбачаючи оформлення облігацій внутрішньої державної позики як одного з фінансових інструментів, затверджених Законом №810-IX, законопроект дозволить виробникам ВДЕ своєчасно здійснювати виплати за кредитами українських державних банків та міжнародних фінансових установ.
Відповідно до Закону №810-IX, в якому відображені основні положення Меморандуму про взаєморозуміння, підписаного 10.06.2020р. між Урядом, Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, та асоціаціями у сфері відновлюваної енергетики,  з 1 серпня 2020 року почали діяти знижені «зелені» тарифи, що свідчить про виконання інвесторами своїх зобов'язань.
Виконання зобов’язань Уряду ще досі не підтвердилось на практиці. Станом на сьогодні, за електроенергію, закуплену в виробників відновлюваної енергетики (виробники ВДЕ) у вересні, ДП «Гарантований покупець» сплатив лише 27,8%. Таким чином, де-факто Уряд досі порушує свої зобов'язання за Меморандумом, а також зобов'язання, передбачені чинним законодавством.
https://chamber.ua/ua/news/amerykans-ka-torhovel-na-palata-v-ukraini-zaklykaie-uriad-i-narodnykh-deputativ-pryskoryty-pryyniattia-zakonoproektu-4151/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами