Українська альтернативна енергетика: 19-25.08.2019



В Харкові пошукачів роботи навчають основам монтажу та проєктування СЕС


Триває навчання першої групи курсу «Монтаж (проєктування) та обслуговування устаткування сонячних енергетичних станцій» від компанії teplodom.net.ua. Заняття проходять на базі Харківського міського центру зайнятості та Харківського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості.
Слухачі курсу вже мають спеціальну технічну освіту та певний професійний досвід в інших галузях, тож під час семінарів активно цікавляться новим та перспективним для себе напрямком підбору та монтажу обладнання для сонячних електростанцій.
Зокрема в п’ятницю, 23 серпня, розглядались такі питання, як типи сонячних станцій, обсяги річної генерації та показники інсоляції по регіонах України, значення інвенторів та особливості їх підбору.
Поміж іншого розглядались питання залежності продуктивності СЕС від температури зовнішнього середовища, особливості кутів нахилу при розміщенні фотомодулів на різних поверхнях, впливу затемнення окремих секторів фотомодулів на роботу всієї станції.
Метою ініційованого компанією teplodom.net.ua навчального курсу є формування бази досвідчених фахівців, які зможуть якісно виконувати проєктування та монтаж СЕС у відповідь на зростаючий попит, який існує на ринку праці.
Вже скоро слухачі курсів відвідають діючі об’єкти сонячної генерації в Харківській області, а також зможуть застосувати отримані знання на зразках фотомодулів, які надасть компанія teplodom.net.ua.


«Вінд Солар Енерджі» побудує 2 ВЕС потужністю 120 МВт в Житомирській області

ТОВ «Вінд Солар Енерджі» (Київ) побудує дві вітроелектростнаціі (ВЕС) «Ємільчине» і «Бердичів» потужністю по 60 МВт кожна (Ємільчинський і Бердичівський р-ни Житомирської обл.), повідомляється на веб-сайті Єдиного реєстру оцінки впливу на навколишнє середовище ( ОВНС), передає Енергореформи.
В рамках проєкту планується будівництво 36 вітроустановок (ВЕУ) потужністю до 5,6 МВт кожна. Висота веж складе 166 м, діаметр ротора - до 150 м.
Як повідомлялося, ТОВ «Вінд Солар Енерджі» побудує три черги ВЕС «Лісова» в районі с.Покалів (Коростенського р-ну Житомирської обл.) Загальною потужністю до 190 МВт.
За даними, розміщеними на сайті компанії, «Вінд Солар Енерджі» через свою дочірню компанію Solar Kvant з 2013 року володіє і експлуатує СЕС на 5 МВт в Покровському р-ні (Дніпропетровська обл.) на ділянці 10 га.
Згідно з даними Єдиного реєстру юросіб, кінцевим бенефіціарним власником «Вінд Солар Енерджі» є Ельвіра Теслюк, до цього в структурі власників була кіпрська компанія WSE CYPRUS LTD.
http://reform.energy/news/vind-solar-enerdzhi-postroit-2-ves-moshchnostyu-120-mvt-v-zhitomirskoy-oblasti-12249


У Тереблі запрацювала сонячна електростанція

Наприкінці червня на Тячівщині на повну потужність запрацювала сонячна електростанція ТОВ «ФЕС-Теребля». Об’єкт вартістю понад 10 млн євро близько року будувало ТОВ «Геліос Стратегія» з м.Дніпро.
Станцію планували здати в експлуатацію ще наприкінці 2018-го, однак через технічні нюанси це відбулося на півроку пізніше. Для того, щоб електростанція запрацювала на повну, за рахунок інвестора зробили повну реконструкцію високовольтної лінії електропередач до с.Руське Поле та модернізували електропідстанцію у Дулові (на фото), що забезпечує безперебійне електропостачання сіл Тереблянської долини.
Як розповів керівник підприємства Іван Бокоч (на фото – праворуч), площа електростанції – 20 га. Потужність станції – 10 мВт. Працює вона тільки вдень, у сонячну погоду. Складається з 44 тисяч панелей, п’яти трансформаторів, 198 інвекторів, які постачають готову електроенергію у загальну мережу. Згенеровану електроенергію продають за «зеленим» тарифом.
На фотоелектростанції працевлаштовані 13 місцевих мешканців – керівник, головний інженер, технічні працівники, охоронці. Підприємство сплачує усі податки, – зокрема – за оренду землі.
– Вважаю, що за такими електростанціями – майбутнє, – стверджує Іван Бокоч.
Тереблянський сільський голова Руслан Янчій каже: колись на цих землях в урочищі «Верхнє Поле» був стихійний смітник, куди звозили непотріб з сусіднього села. З початком реалізації проекту смітник ліквідували. І зараз з’явився об’єкт, який забезпечує надходження до сільського бюджету і робочі місця. Минулого року інвестор вже перерахував 1,31 млн гривень внеску на розвиток інфраструктури, за які заасфальтували вулицю Шкільну та провели 6 км вуличного освітлення. Позитиви очевидні, тому громада села задоволена.
http://tyachiv.com.ua/NewsOpen/id_news_512609


У Вільногірську відбудеться відкриття сонячної електростанції

Компанія Global BOD Group (Литва) вітає всіх вас з 63-річчям цього чудового міста і бажає благополуччя та щастя! Ми раді повідомити вам про відкриття нової унікальної електростанції «Сонячний Вільногірськ».
Ця сонячна електростанція стане першою у своєму роді в Європі і буде працювати в якості робочої моделі та наочного прикладу для сонячних проектів нового покоління на території всього Євросоюзу.
Європейська компанія Global BOD Group (Литва) вкладає інвестиції у місто Вільногірськ і регіон в цілому з метою як найшвидшої інтеграції України в європейську сім’ю.
Впродовж п’яти років «Сонячний Вільногірськ» створить 20 високотехнологічних робочих місць, підпише контракти з місцевими охоронними, комунальними, будівельними, логістичними та технологічними компаніями і спеціалістами.
Нова сонячна електростанція не матиме негативного впливу на оточуюче середовище, адже електроенергія буде генеруватися сонячними батареями безпосередньо з повітря. Жодних забруднень, шуму і додаткового руху транспорту або іншої робочої сили під час роботи станції не буде.
Ця сонячна електростанція нового покоління потужністю 2 МВт буде використовувати інноваційну технологію двосторонніх сонячних панелей у поєднанні з сучасною системою відстеження сонячної енергії.
Нова технологія дозволить виробляти на 40% більше електроенергії у порівнянні з традиційною сонячною електростанцією такого ж масштабу.
Новий проєкт зміцнить можливості України і прискорить рух до більш чистої економіки, що ґрунтується на ефективному використанні відновлюваних джерел енергії.
Церемонія відкриття сонячної електростанції відбудеться у четвер, 29 серпня 2019 року за адресою: м.Вільногірськ, вулиця Промислова, 31/2.
http://vilnogirsk-rada.gov.ua/novyny-ta-oholoshennya/novyny/u-vilnohirsku-vidbudetsya-vidkryttya-sonyachnoyi-elektrostanciyi-stanciyi/


«Укренерго» спільно з DENA і Elia Grid будуть оптимізувати процес інтеграції ВДЕ в енергосистему

НЕК «Укренерго» спільно з німецьким енергетичним агентством (DENA) і Elia Grid International (EGI) запустили проект по оптимізації процесу інтеграції відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) в об’єднану енергосистему (ОЕС) України, повідомила прес-служба НЕК на сайті компанії, передає енергореформи.
Проект, який фінансується за рахунок коштів гранту Федерального міністерства економіки та енергетики Німеччини, передбачає проведення аналізу технічних і нормативно-правових проблем інтеграції ВДЕ в ОЕС, а також розробку рекомендацій щодо їх усунення.
DENA і EGI в рамках проекту, який триватиме до березня 2020 року, серед іншого проведуть серію семінарів для фахівців «Укренерго», представників «зеленого» сектора генерації і галузевих державних органів. Серед першочергових питань, які будуть обговорюватися: фізичні можливості української енергосистеми з прийняття нових ВДЕ-потужностей, модернізація енергомереж, удосконалення нормативно-правової бази енергогалузі, методики прогнозування виробництва «зеленої» е/е, механізми визначення необхідних стратегічних резервів і забезпечення гнучкості енергосистеми.
«Частка ВДЕ в загальному енергобалансі України зростає швидше, ніж планувалося. Якщо темпи приросту» зелених «будуть зберігатися, то, за нашими оцінками, до кінця року встановлена потужність ВДЕ в енергобалансі України, збільшиться вдвічі і досягне 4 ГВт. Тому нам дуже важливо вивчати досвід європейських партнерів, щоб ефективно і швидко інтегрувати їх в енергосистему «, - цитує прес-служба НЕК слова операційного директора» Укренерго «Володимира Кудрицького.
DENA - німецьке агентство, що спеціалізуються на енергоефективності, відновлюваних джерел енергії, smart-енергосистемах.
EGI - компанія, що входить в Elia Group, що об’єднує два європейських системних оператора - бельгійську Elia і німецьку «50 Hertz». EGI займається наданням консалтингових та інженерних послуг. Також спеціалізується на ВДЕ, дослідженні ефективності роботи енергосистеми, управлінні активами і Інтерконнектор.
Як повідомлялося, за станом на кінець першого півріччя встановлена потужність об’єктів ВДЕ досягла 3 тис. 634,4 МВт (3,6 ГВт), в тому числі СЕС - 2 тис. 640,4 МВт, ВЕС - 776,6 МВт, установок на біомасі - 51,3 МВт, біогазі - 66,4 МВт.
http://reform.energy/news/ukrenergo-sovmestno-s-dena-i-elia-grid-budut-optimizirovat-protsess-integratsii-vie-v-energosistemu-12203


Рішення Окружного адмінсуду Києва підривають інвестклімат і уповільнюють розвиток зеленої енергетики, - Тинний

Рішення Окружного адміністративного суду Києва, які привели до блокування тарифів «Укренерго» і зупинки платежів станціям відновлюваної енергетики, ведуть до відтоку інвестицій з України.
Таку думку висловив засновник і глава холдингу «Гідроенергоінвест-Акванова» Ігор Тинний. Його компанія приєдналася до апеляційним позовом щодо судового рішення, яке фактично зупинило виплати за зеленим тарифом в липні.
«Ви вкладаєте гроші в певний бізнес, і виявляється раптом, що по якомусь дзвінку суддя в стані призупинити вам всі оплати, а у вас завтра настане дефолт по виплатах банку. Тобто це судове свавілля, він підриває інвестиційний клімат в будь-якій галузі», - підкреслив Тинний, коментуючи майбутнє засідання апеляційного суду.
Він зазначив, що вітчизняні суди продовжують приймати неоднозначні і суперечливі рішення навіть після зміни влади.
«Ситуація з Окружним адмінсудом - це ганьба, і всі представники зеленої енергетики сподіваються, що президент зніме таких суддів, яким буде встановлено довічну заборону займатися професією», - сказав Тинний.
Бізнесмен зазначив, що факт того, що якийсь суд має можливості впливати (на галузь - ред.), катастрофічно погано позначається на іміджі та інвестиційної привабливості країни.
«Підприємства ВДЕ залучили мільярди інвестицій за останні роки, галузь є флагманом і, відповідно, мені здається, що має бути знайдено рішення. Іноземні кредитори зупинилися і завмерли, чекаючи реакції української влади», - резюмував директор «Гідроінвест-Акванова».
Як повідомлялося, 21 серпня 2019 року Шостий адміністративний апеляційний суд продовжить розгляд апеляційних скарг НКРЕКП, ДП «НЕК» Укренерго» та ДП «Гарантований покупець» на рішення Окружного адмінсуду Києва про забезпечення адміністративного позову. Раніше Окружний адмінсуд Києва призупинив дію постанов НКРЕКП, якими затверджувався тариф на послуги НЕК «Укренерго» з передачі електроенергії і оперативно-технологічного управління. В цьому тарифі також була закладена компенсація виробникам зеленої електроенергії, що призвело до формування заборгованості перед станціями ВДЕ.
https://ukranews.com/news/648950-resheniya-okruzhnogo-adminsuda-kieva-podryvayut-investklimat-i-zamedlyayut-razvitie-zelenoj

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами