Українська альтернативна енергетика: 18-24.03.2019



«Зелені» аукціони можуть бути запущені не раніше 2020 року, - Хірман


Поки не запуститься енергоринок, говорити про «зелені» аукціони не час, - експерт.
До запуску нового ринку не час впроваджувати «зелені» аукціони. Про це заявив Карел Хірман, експерт з енергетики Стратегічної групи радників з підтримки реформ при уряді України.
«Поки потрібно зробити електроринок з 1 липня. Якщо це не запуститься або поки це не запуститься, до цього говорити про «зелені» аукціони не час. Це пріоритет, і потім зелені аукціони тільки після цього. Напевно, в наступному році», - зазначив Хірман.
За словами євроексперта, всі країни рано чи пізно переходять від «зелених» тарифів до «зелених» аукціонів. «Країни, що підтримують якимось чином «зелену» енергетику, переходять від тарифів до аукціонів. Тому це стандартне рішення», - наголосив експерт.
Хірман в цілому позитивно оцінює концепт законопроекту про введення в Україні «зелених» аукціонів.
Нагадаємо, законопроект №8449-д про впровадження «зелених» аукціонів з 2020 року прийнято в кінці минулого року в першому читанні. На даний момент законопроект допрацьовується для винесення в сесійну залу до другого читання.
Частина депутатів профільного комітету наполягають на введенні аукціонів з 1 липня 2019 року. При цьому, за словами голови Національної енергетичної компанії «Укренерго» Всеволода Ковальчука, запровадження аукціонів і технічно, і з точки зору термінів підготовки, неможливо раніше 2020 року.
https://glavcom.ua/economics/finances/zeleni-aukcioni-mozhut-buti-zapushcheni-ne-ranishe-2020-roku-hirman-576739.html


Нова електростанція біля Погребища вже дає струм

Наприкінці грудня у м. Погребищі Вінницької області ввели в експлуатацію нову електростанцію загальною потужністю 9,5 МВт. Про це повідомили в облдержадміністрації. Генеральним підрядником виступило підприємство ТОВ «Подільський Енергоконсалтинг», групи компаній KNESS.
Фотогальванічна електростанція займає площу у 23 гектари. Її обслуговують 10 робітників. Вироблену електроенергію продають у мережу за «зеленим» тарифом.
Наразі триває будівництво нової станції в с. Плискові (виконання – 50%). Протягом 2019 р. планується будівництво ще двох електростанцій – в м.Погребищі та в с. Білашках.
http://i-vin.info/news/nova-elektrostantsiya-bilya-pogrebyshcha-vzhe-daye-strum-28304


На Вінниччині на птахофабриці встановлено біогазову установку потужністю 12 МВт

Все більше агропідприємств переконуються у перевагах використання відходів для генерації біогазу.
Так, у Вінницькій області на Ладижинській птахофабриці добудовано першу чергу біогазового комплексу потужністю 12 МВт. Установка працюватиме на курячому посліді та генеруватиме електроенергію з біогазу і технологічний пар.
Інвестиції у першу чергу комплексу склали близько 20 млн доларів.
У майбутньому потужність біогазової електростанції планується збільшити до 20 МВт.
Це вже не перший біогазовий проект агрохолдингу»Миронівський хлібопродукт».
В кінці 2014 р. компанія встановила першу біогазову станцію потужністю 5,5 МВт. на птахофабриці «Оріль-Лідер» в Дніпропетровській області. Біогазовий комплекс переробляє 100% курячого посліду, утилізує стічні води та забезпечує енергією птахофабрику.
Такі біогазові станції вигідні, адже дозволяють ефективно утилізувати відходи та водночас забезпечити агропідприємство необхідними енергоресурсами.
Загалом, виробництво електроенергії з біогазу стає все більш затребуваним. У 2018 р. біогазові потужності зросли на третину: із 34 МВт (21 установка) на кінець 2017 р. до 46 МВт (33 установки) на кінець 2018 року, з яких:
• 28 МВт потужностей, що працюють на агровідходах;
• 18 МВт – на сміттєзвалищах.
Для держави впровадження подібних проектів означає:
• активізацію економіки,
• створення нових робочих місць,
• розвиток внутрішнього ринку виробництва місцевих видів палива.
Окрім цього, біогазові установки можуть брати участь у балансуванні ринку електроенергії, який поступово наповнюється проектами СЕС і ВЕС, та заміщувати інші потужності, які працюють на вугіллі.
http://saee.gov.ua/uk/news/2826


АМКУ дозволили іспанській Acciona придбати більше 50% проекту сонячних електростанцій «Арциз- Солар» бізнесмена Хмельницького

Антимонопольний комітет України (АМКУ) спочатку березня дозволив польській компанії Dymerka Solar Poland Sp. z o.o (підконтрольної іспанської Acciona Energia Global) придбати понад 50% проекту сонячних електростанцій (СЕС) «Арциз-Солар» (Київ) компанії UDP Renewables Василя Хмельницького.
Про це повідомляється на сайті АМКУ в понеділок.
В кінці 2018 року «Арциз-Солар» отримав в оренду земельну ділянку на території Павлівської сільської ради Арцизскій району Одеської області для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування сонячних батарей.
Як повідомлялося, АМКУ 1 березня дозволила Dymerka Solar Poland Sp. z o.o придбати понад 50% в проектах сонячних електростанцій (СЕС) ТОВ «Гудзівка-Солар-1» і «Гудзівка-Солар-2» компанії UDP Renewables. Згідно з інформацією UDP Renewables, потужність споруджуваних в 2019 році СЕС проекту «Гудзівка» становить 25,9 МВт.
UDP Renewables заявляла, що має намір надалі залишатися в проектах і після входження Acciona, щоб спільно їх розвивати.
У червні 2018 року UDP Renewables (Київ) повідомила про домовленість з Acciona про спільний проект на EUR54,7 млн розширення Димерської сонячної електростанції (СЕС, Київська обл.) До 57,6 МВт з 6 МВт шляхом введення 2-3-4 її черг . Першу чергу цієї дебютної для себе СЕС UDP Renewables ввела в вересні 2017 року. Згідно держреєстру, в даний час Acciona виступає єдиним учасником цього проекту через Dymerka Solar Poland.
Згідно з інформацією на сайті UDP Renewables, її плани передбачають збільшення потужностей введених в експлуатацію СЕС з 24 МВт до 175 МВт ще в цьому році.
UDP Renewables є частиною UFuture Investment Group з головним офісом в Брюсселі, яка була створена восени 2017 року і об’єднала бізнес-проекти В.Хмельницького.
https://interfax.com.ua/news/economic/572071.html


У с. Олександрівка відбудеться запуск будівництва вітрової електростанції ТОВ «Дніпро-Бузька вітроваелектростанція»

21 березня у селі Олександрівка Білозерського району відбудеться урочиста церемонія запуску будівництва вітрової електростанції ТОВ «Дніпро-Бузька вітрова електростанція».
Електростанція матиме потужність 110 МВт і складатиметься з 25-ти турбін.
Запланований обсяг інвестицій – 165 млн євро. Будівництво вітрової електростанції забезпечить 40 нових робочих місць для місцевої громади, збільшить надходження до місцевого бюджету та забезпечить реалізацію соціальних проектів на території с. Олександрівка.
Інвестором виступають компанії Akuo Energy (провідна французька компанія у сфері відновлювальної енергетики, яка займається розвитком, фінансуванням, будівництвом та експлуатацією електростанцій на відновлюваних джерелах енергії) та Greenworx Holding (Королівство Бельгія).
http://bilozerka-rda.gov.ua/2019/03/13/u-s-oleksandrivka-vidbudetsya-zapusk-budivnitstva-vitrovoyi-elektrostantsiyi-tov-dnipro-buzka-vitrova-elektrostantsiya/


В Україні почнуть виробляти інвертори для сонячних електростанцій

Інжинірингово-виробниче ТОВ «С-Інжиніринг» (Одеса) наприкінці лютого підписало ліцензійну угоду з компанією AEG Power Solutions, яка надасть йому виключне право виробляти сонячні інвертори за технологією AEG PS.
Як повідомляється на сайті «С-Інжиніринг», інвертори потужністю до 1000 кВА вироблятимуть на його одеському заводі під брендом SEMAG, створеним групою компаній «Метрополія» і групою компаній SE Group International.
На сьогодні інвертори, що є основним компонентом СЕС, в Україні не виробляють.
«Обладнання, вироблене в Україні за технологією компанії AEG PS, матиме достатню частку місцевого виробництва для отримання сертифіката У-1, що підтверджує українське походження товару», - зазначив директор із проектів сонячної енергетики ТОВ «С-Інжиніринг» Олександр Семенюг.
Віце-президент із розвитку бізнесу та нових ринків AEG Power Solutions Йорг Лідлофф, слова якого наведено в прес-релізі, у свою чергу, повідомив, що в майбутньому компанія має великі плани щодо розширення лінійки продукції, яка виготовляється за її технологією в Україні.
«Метрополія» надає інжинірингові послуги повного циклу в енергетиці. SE Group International на чолі з «С-Інжиніринг» виробляє електрощитове обладнання, сертифіковане за європейськими стандартами.
AEG Power Solutions - провідний світовий постачальник систем і рішень для систем електропостачання.
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/572143.html


На Запоріжжі побудують новий вітропарк потужністю 225МВт

У 2019 році у Приазовському та Мелітопольському районах Запорізької області розпочнеться будівництво нової вітроелектростанції потужністю 225 МВт.
Це буде перша черга «Запорізької ВЕС», загальна потужність якої у майбутньому може бути збільшена до 500 МВт.
Турбіни для станції поставить General Electric.
«Запорізька ВЕС» розміщуватиметься за межами населених пунктів на території Дівнинської, Добрівської, Дунаївської, Гірсівської, Надеждинської(Приазовський район), Мордвинівської(Мелітопольський район) сільських рад.
На території шести сільських рад планується встановити до 167 вітряних турбін з лінією електропередач 330 кВ на території Новенської сільської ради, а також за межами населеного пункту.
Цьогоріч для першої черги вітроелектростанції планують поставити 27 комплектів вітрогенераторів. Логістикою займатиметься «Холлеман Україна». Перше судно очікується у вересні поточного року.
https://ecotown.com.ua/news/Na-Zaporizhzhi-pobuduyut-novyy-vitropark-potuzhnistyu-225MVt/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами