Українська альтернативна енергетика: 18-24.02.2019



Птахофабрика на Дніпропетровщині планує використовувати сонячні батареї


Птахофабрика «Синельниківська» (Дніпропетровська область) цього року планує знизити енерговитрати. Для цього утеплюватиме пташники.
Про це в інтерв’ю журналу «Наше птахівництво» розповів директор підприємства Костянтин Литвинюк.
«Переходитимемо, швидше за все, на опалення котлами за допомогою пелет, – зазначив він. – Сьогодні в нас експериментально працює такий котел (один на два пташники). Тільки на одному пташнику за місяць ми економимо близько 50 тис. грн.».
Також плануємо розмістити на дахах сонячні батареї, розповів Костянтин Литвинюк. «Дуже багато електроенергії витрачається на роботу холодильників, забійних цехів тощо. Тому я впевнений, що цей проект швидко окупиться», – вважає він.
За словами Костянтина Литвинюка, один із можливих варіантів опалення – за допомогою пелет, виготовлених із посліду. «Хоча проблем з утилізацією посліду в нас взагалі немає – маємо чергу охочих його придбати на півроку вперед», – додав він.
Щоб додатково заробляти на посліді, господарство розглядає варіант компостування або виготовлення паливних брикетів.
http://www.agrotimes.net/predpriyatiya/-ptahofabrika-na-dnipropetrovshchini-planue-vikoristovuvati-sonyachni-batareyi


За рік український завод планує побудувати 22 вітроенергетичні установки потужністю 3,5-4,8 МВт кожна

У 2019 році ТОВ «Фурлендер Віндтехнолоджі» планує побудувати 7 вітротурбін потужністю 3,5 МВт та 15-20 вітротурбін потужністю 4,5-4,8 МВт.
За словами Андрій Сергієнко, перший заступник генерального директора управляючої компанії «Вітряні парки України» (до складу групи входить ТОВ «Фурлендер Віндтехнолоджі»), введення вітроенергетичних потужностей залежатиме від інвестиційного клімату та прогнозованого законодавства в Україні, передає expro.com.ua.
«2018 рік був перехідним, ми завершили плановий монтаж турбін потужністю 3,0-3,3 МВт – загалом встановили 15 МВт, а на 2019 році на 2019 рік сформували певний портфель замовлень - плануємо ввести в експлуатацію вітроенергетичні установки загальною потужністю 90-100 МВт, - розповідає він. - Цикл поставки турбін займає біля року, до цього має бути цикл девелопменту».
Вітроенергетині установки(ВЕУ) потужністю 4,5-4,8 МВт не спороджувалися в Україні, зауважує Андрій Сергієнко. «Нові ВЕУ вироблятимуть 15-17 млн кВт-год електроенергії у рік, - каже він. - За нашими розрахунками, турбіни серії 4х будуть більш цікавими для інвестора і ми розраховуємо, що вони стануть більш рентабельними».
Нова турбіна потужністю 4,5 МВт буде вимагати нової кранової техніки, каже фахівець. «Українські компанії - одна з Маріуполя, інша з Краматорська - використовують стандартний кран, а для наших потреб буде завезено інший кран, - пояснює Андрій Сергієнко . - В Україні поки такі крани не роблять, але самі компанії, які будуть їх експлуатувати – це українські компанії».
На заводі є конструкторське відділення, яке безпосередньо та щоденно взаємодіє з німецькими партнерами, розповідає Андрій Сергієнко.
«Європейське конструкторське бюро є основним розробником, допомагає нам проходити атестацію, отримувати сертифікати та підтверджувати технологію, але ми намагаємось дедалі активніше брати участь саме у моделюванні і розробці прототипів турбін разом з партнерами, - розповідає він. – Наразі ми імпортуємо всі високотехнологічні, запатентовані, складні інженерні вузли: редуктори, трансформатори, електроніка (перважно Siemens), а все що має умовно просту конструктивну долю виконання (рами і вали, частково електроніка) ми виробляємо в Україні: башту, пластик гондоли, основний вал гондоли, анкерний кошик, також самостійно виконуємо багато операцій з переробки, зборки та тестування».
Є ідеї організувати виробництво лопатей, але для цього потрібно розуміти навіщо це робити, адже це потребує значних інвестицій, зауважує Андрій Сергієнко, зауважуючи, що завдяки локалізації виробництва завод створює суттєвий мультиплікатор для суміжних сфер: з однієї гривні в ціні продукції суміжні сфери отримують до 4 гривень в цінах товарів та послуг.
«Поглиблюємо кооперацію з краматорськими заводами, співпрацюємо із «Старокраматорським машинобудівним заводом», НКМЗ («Новокраматорський машинобудівний завод»), також наші замовлення розміщуються на «Енергомашспецсталі» (лиття, кування), на «Краматорському заводі важкого станкобудування», які виготовляють для нас башти, - пояснює він. - Серед партнерів українські перевізники, виробники металу, також ми працюємо з українськими цементними підприємствами, з заводом «Південкабель» та «Запоріжтрансформатор», співпрацюємо з представництвами Siemens, Schneider Electric та ABB і постійно користуємося послугами наших будівельних компаній, проектних інститутів та інших підрядників».
https://ecotown.com.ua/news/Za-rik-ukrayinskyy-zavod-planuye-pobuduvaty-22-vitroenerhetychni-ustanovky-potuzhnistyu-3-5-4-8-MVt-/


НКРЕКП встановила «зелений» тариф для Ганської, Бориславської, Херсонських і ряду інших СЕС загальною потужністю понад 80 МВт

Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг України (НКРЕКП), встановила «зелені» тариф на рівні 15,03 євроцента за 1 кВт-год для ряду введених в кінці 2018 року великих сонячних електростанцій загальною потужністю понад 80 МВт, передає енергореформи.
Таке рішення прийняла НКРЕКП у вівторок. Термін дії тарифів - до 1 січня 2030 року.
Зокрема, встановлено тариф для Ганської СЕС (Бердичівський р-н Житомирської обл.) Потужністю 19 МВт з прогнозної річним виробленням в 17 млн кВт-год. Її побудувала датська Better Energy LLC частково за кошти Danish SDG Investment Fund, який виділив EUR5 млн з необхідних EUR17 млн. Фінансування будівництва також здійснював фонд NEFCO.
Крім цього, встановлено тариф для двох СЕС, побудованих ТОВ «ЕК» Солар Капітал ‘’ в Херсоні, потужністю 15,46 МВт і 19,3 МВт. Планований відпустку е / е відповідно 20 млн кВт-год і 26 млн кВт-год на рік. У серпні 2018 року кіпрська PVK Energy Investment, що входить до групи ICU, придбала «ЕК» Солар Капітал».
ТОВ «Сангріненерджі» отримало тариф для введених 5-й і 6-й черг Богуславської СЕС (Київська обл.), Потужність якої досягла 16 МВт.
Комісія також встановила тариф для ТОВ «ФЕС» Теребля «(Тячівський р-н Закарпатської обл.), Яке ввело СЕС потужністю 12,65 МВт. Її заплановану відпустку - 14,5 млн кВт-год на рік.
«Зелений» тариф отримали СЕС «Молодіжна» (Кіровоградська обл.) Потужністю 5 МВт, введена ТОВ «НТЦ відновлюваної енергетики» Альтернатива «, СЕС» Спортивна «(Кіровоградська обл.) Потужністю 5 МВт, введена ТОВ» Науково-випробувальний центр «Промінь «, ТОВ» Екотехніка Велика Добронь «(СЕС в Закарпатській обл потужністю 3,3 МВт), ТОВ» Саненерджі «(СЕС в Івано-Франківській області потужністю 5,8 МВт).
http://reform.energy/news/nkreku-ustanovila-zelenyy-tarif-dlya-ganskoy-borislavskoy-khersonskikh-i-ryada-drugikh-ses-obshchey-moshchnostyu-bolee-80-mvt-10573


Scatec Solar у березні розпочне будівництво СЕС на 50 МВт у Херсонській області

ТОВ «Атлас Кепітал Енерджі», що належить норвезькій Scatec Solar, у березні розпочне будівництво сонячної електростанції в Голопристанському районі Херсонської області потужністю 50 МВт.
Про це стало відомо на зустрічі голови Херсонської обласної державної адміністрації Андрія Гордєєва з керівництвом ТОВ «Атлас Кепітал Енерджі» в середу, повідомила прес-служба адміністрації.
Наразі, за даними облдержадміністрації, на території Херсонщини розташовані п’ять вітрових і 31 сонячна електростанція потужністю 294 МВт. Обсяг залучених вкладень у ці об’єкти - 1 млрд грн.
Як повідомлялося, в січні Scatec Solar повідомила про намір вкласти в будівництво СЕС потужністю 150 МВт у Миколаївській області EUR180 млн. У липні 2018 року компанія підписала угоду з Rengy Development (Київ) про спільне будівництво СЕС у Миколаївській області потужністю 47 МВт за EUR52 млн.
Scatec Solar на початку 2019 року розпочала також будівництво СЕС «Кам’янка» в Черкаській області потужністю 30 МВт. Вартість проекту, завершення якого заплановане на четвертий квартал нинішнього року, - EUR35 млн.
Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) фінансує зазначені проекти - традиційно він виділяє 70% вартості проекту.
В оприлюдненому 25 січня звіті Scatec Solar за четвертий квартал 2018 року зазначається, що в стадії будівництва в Україні в компанії перебуває СЕС потужністю 77 МВт (з них 47 МВт - з Rengy, 30 МВт - «Кам’янка»), планується ще 174 МВт. Отже, загальний портфель проектів Scatec Solar в Україні становить 251 МВт вартістю EUR193 млн, зазначається у звіті. При цьому рівень дохідності українських проектів, які вже реалізуються, - 65-70%, що вище за середній по компанії (58%).
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/566064.html


У Вінниці побудують «пасивну» багатоповерхівку з сонячними панелями та колекторами

У Вінниці побудують енергоефективну багатоповерхівку з сонячною електростанцією та геліоколекторами.
Як розповів вінницький підприємець Віталій Дужак, ідея проекту з’явилася під час купівлі квартири, передає Власно.
«Ми усвідомили, що теплу і затишну оселю з екологічну безпечних матеріалів можна побудувати лише самотужки, але для молодої сім’ї це занадто дороге задоволення - потрібно 200-300 тисяч доларів, - розповідає він. - Я задумався над тим, щоб побудувати багатоповерхівку за всіма принципами екологічності та енергоефективності».
В основі проекту лежить два принципи: низьке споживання енергії та власна генерація енергії, розповідає Віталій Дужак. «Перший вдасться реалізувати завдяки спеціальним будівельним матеріалам та унікальній конструкції будинку за технологією «passive house», - зауважує він. – Другий принцип реалізуватиметься завдяки сонячній електростанції та геліоколекторам, які встановлять на даху і які забезпечуватимуть будівлю електрикою та гарячою водою».
На додачу, будинок обігріватиметься взимку і охолоджуватиме влітку тепловими геотермальними насосами, розповідає Віталій Дужак. «Сам геотермальний контур теплового насосу буде глибоко у землі, взимку він буде відбирати тепло у землі, а влітку накопичувати зайву енергію, - пояснює він. - Тепловий насос забезпечує будинок і опаленням і гарячою водою».
Також буде система примусової вентиляції з рекуперацією в кожній квартирі, адже науковцями доведено, що рівень вуглекислого газу в приміщенні після провітрювання зростає вже за годину до критичного рівня, каже Віталій Дужак. «У нашому будинку повітря буде завжди свіжим і чистим і водночас теплим, причому теплим рівномірно – у нас не буде так званих «містків холоду», - зазначає він.
До того ж будинок повільно нагріватиметься влітку і повільно віддаватиме тепло взимку, розповідає Віталій Дужак. «Це дає можливість тиждень зберігати тепло у квартирах навіть при відсутності опалення з мінімально-комфортним зниженням температури у приміщенні, - зауважує він. – За бажанням власників у кожній квартирі може бути встановлена система керування температурою і якістю повітря, а коли родина від’їзджатиме, усі системи можуть переводитися в режим мінімального енергоспоживання».
У будинку будуть у 5 разів енергоефективніші вікна, у 3 рази товщий утеплювач, який у 8 разів менше пропускатиме тепла з квартири, а холодного повітря - з вулиці.
Будинок буде підключений до центральної енергосистеми, яку використовуватиме як місце тимчасового зберігання згенерованої у сонячні дні електроенергії, пояснює підприємець. «Вночі та взимку, коли сонця немає, будинок буде брати з енергосистеми енергію, яку до цього віддав у мережу, - розповідає Віталій Дужак. – За рік будинок має споживати стільки енергії, скільки виробив сам», - пояснює він.
В майбутньому, коли технології накопичення енергії будуть більш дешевими і доступними, будинок можна буде перевести на повну енергетичну автономність, продовжує Віталій Дужак. «Будівля буде підключена до водопостачання та каналізації, але матиме спеціальну систему водоочищення, яка дозволить не ставити додаткові фільтри у кожній квартирі, - зазначає він. - Вода з кранів буде відповідати усім санітарним нормам, її можна буде без остраху пити».
Будинок також матиме інклюзивний ліфт на два боки, до якого можна буде заїхати просто з вулиці. «Це буде зручно для батьків з дитячими візочками, - пояснює підприємець. - На жаль, забудовники зараз не практикують встановлення таких ліфтів, бо вони потребують додаткового утеплення і дорожче обходяться».
Квадратний метр у новому будинку коштуватиме орієнтовно 800 доларів, говорить Віталій Дужак.
«Мешканці нашого будинку будуть в рази менше сплачувати за комунальні послуги та житимуть в умовах максимально комфортних і безпечних для здоров’я, - пояснює підприємець. - Умовно плата з кожної квартири в залежності від площі планується у межах 300-400 гривень протягом усього року, на обслуговування інженерних мереж, утримання будинку, вивіз сміття, тощо».
Вже знайшли забудовника для реалізації проекту, готова проектно-кошторисна документація. Наразі вирішується проблема із земельною ділянкою, на якій планують зводити енергоефективний будинок.
https://ecotown.com.ua/news/U-Vinnytsi-pobuduyut-pasyvnu-bahatopoverkhivku-z-sonyachnymy-panelyamy-ta-kolektoramy/
ЄБРР і ЧБТР прокредитують на EUR38,2 млн будівництво СЕС у Миколаївській області
Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) і Чорноморський банк торгівлі та розвитку (ЧБТР) нададуть по EUR 19,1 млн кожен на будівництво сонячної електростанції в Миколаївській області.
Відповідно до прес-релізу ЄБРР, нова СЕС (ТОВ «Інгулець-Енерго 2») потужністю 57,6 МВт стане найбільшим з усіх проектів сонячної енергетики, які ЄБРР і ЧБТР фінансували в Україні.
Щорічне вироблення електроенергії станцією становитиме не менше ніж 65 тис. МВт-год і допоможе зменшити річний обсяг викидів CO2 на 40 тис. тонн.
Проект реалізується в рамках нещодавно затвердженої ЄБРР III Програми фінансування альтернативної енергетики в Україні (USELF III) загальним обсягом EUR250 млн.
Згідно з даними Держреєстру юридичних осіб, кінцевим бенефіціаром «Інгулець-Енерго 2» є екс-співвласник гіпермаркетів «Караван» Сергій Хрипков.
ЄБРР є найбільшим міжнародним фінансовим інвестором в Україні. З початку діяльності в країні в 1993 році банк взяв на себе сукупні зобов’язання з надання майже EUR13,1 млрд у рамках 418 проектів.
Міжнародний банк розвитку ЧБТР створили в 1998 році Албанія, Вірменія, Азербайджан, Болгарія, Грузія, Греція, Молдова, Румунія, Росія, Туреччина та Україна для сприяння економічному розвитку країн-членів і регіональному співробітництву.
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/566210.html


Учасник майбутніх «зелених» аукціонів зобов’язаний надавати мінімум EUR35 тис. за 1 МВт банківської гарантії - Scatec Solar

«Зелені» аукціони, введення яких планується в 2019 році, можуть привести як до зростання, так і падіння ринку - все залежить від обраного механізму цієї процедури.
Таку думку висловив менеджер з розвитку бізнесу норвезької Scatec Solar Магнус Йохансен, повідомили енергореформи в Європейсько-Українському енергетичному агентстві.
Scatec Solar має портфель проектів в сонячній енергетиці України на 250 МВт, які планує побудувати до кінця року.
За словами М.Йохансена, компанія вельми позитивно ставиться до аукціонною системою, успішно брала участь в ефективних аукціонних програмах таких в Південній Африці, Бразилії та Аргентині. Якщо Україні вдасться зробити те ж, Scatec Solar може стати одним з основних інвесторів в галузі надалі.
«Однак якщо схема не буде продуманої і аукціони приведуть до падіння ринку, а проекти залишаться нереалізованими (як це сталося в Туреччині, Казахстані, Мексиці і ін.), Ми, ймовірно, не зможемо продовжувати будувати об’єкти після 2019 року», - застеріг топ -менеджер Scatec Solar.
За даними М.Йохансена, проведений Scatec Solar аналіз світової практики аукціонів каже, що негативні наслідки введення торгів спостерігаються тоді, коли на ринок масово виходять посередники, мета яких - перепродаж куплених на аукціоні прав. «Туреччина, Казахстан і Мексика є прикладом країн, де багато проданих на аукціоні проектів не перейшли в стадію будівництва, оскільки їх покупці чекають здешевлення обладнання та зниження витрат на його установку», - аргументував він свою думку.
Разом з тим, зазначив М.Йохансен, в Аргентині, де поріг участі в аукціонах становить $ 200 тис. За 1 МВт, аукціони працюють досить успішно. Тому в Україні банківську гарантію учасника «зелених» аукціонів слід встановити на рівні не менше EUR35 тис. За 1 МВт, вважають в Scatec Solar.
«Відбір» трейдерів «є вкрай важливим фактором, а збереження високої банківської гарантії є основоположним в цьому відношенні», - підкреслює М.Йохансен.
Разом з тим, на його думку, впровадження гарантії в національній валюті ускладнить участь в аукціонах іноземних інвесторів через відсутність ринків хеджування конвертації євро в гривню.
Scatec Solar також рекомендує ввести диференціацію для різних проектів будівництва СЕС в залежності від рівня освітлення в регіоні, де будується СЕС, - цей фактор впливає на внутрішню норму прибутковості (IRR) проекту. В такому випадку отримають право на життя проекти на півночі України, реалізація яких на сьогодні невигідна або не настільки цікава, як на півдні, навіть при нинішньому фіксований тариф EUIR15 за 1 МВт-ч, вважають норвежці.
Як повідомлялося, в січні Scatec Solar повідомила про намір вкласти в будівництво СЕС потужністю 150 МВт в Миколаївській області EUR180 млн. Scatec Solar на початку 2019 року почала діяти будівництва СЕС «Кам’янка» в Черкаській області потужністю 30 МВт. Також в березні компанія має намір почати будівництво СЕС на 50 МВт в Херсонській області.
Портфель проектів СЕС Scatec Solar, акції якої котируються на Норвезької фондовій біржі, на даний момент становить близько 1,5 ГВт по всьому світу. Зокрема, зараз компанія будує СЕС на 200 МВт в Малайзії, 400 МВт в Єгипті, 162 МВт в Бразилії і 117 МВт в Аргентині.
В кінці грудня 2018 року Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект №8449-д про впровадження з 2020 року «зелених» аукціонів, які передбачають надання держпідтримки для ВДЕ-проекту тому претенденту, який зможе запропонувати найменший тариф на виробництво енергії майбутнім об’єктом. Пропонується встановити вимогу до учасників з надання банківської гарантії на рівні EUR15 тис. За 1 МВт.
Участь в аукціонах обов’язково для суб’єктів господарювання, які претендують на державну підтримку, для наступних об’єктів: у 2020 році - для вітрових електростанцій (ВЕС) потужністю понад 20 МВт, для всіх інших ВДЕ - потужністю понад 10 МВт. В 2023 рр. поріг участі буде знижений для ВЕС - до 3 МВ, для інших видів ВДЕ - до 1 МВт.
http://reform.energy/news/uchastnik-budushchikh-zelenykh-auktsionov-obyazan-predostavlyat-minimum-eur35-tys-za-1-mvt-bankovskoy-garantii-scatec-solar-10592


«ДТЕК» побудував найбільшу в Україні Нікопольську СЕС на 246 МВт

ТОВ «Солар-Фарм-1» у середині січня 2019 року ввело в експлуатацію найбільшу в Україні сонячну електростанцію встановленою потужністю 200 МВт (панельна потужність - 246 МВт) в Нікопольському районі Дніпропетровської області.
Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг України (НКРЕКП), у п’ятницю схвалила проект постанови про встановлення «зеленого» тарифу для Нікопольської СЕС у розмірі EUR15,03 за МВт-год до 2030 року.
Передбачається, що Нікопольська СЕС вироблятиме до 290 млн кВт-год е/е на рік.
Це найбільша СЕС в Україні, вона також входить до трійки найбільших у Європі.
ТОВ «Солар-Фарм-1» належить компанії DTEK Renewables B.V., що оперує активами групи «ДТЕК» у сфері поновлюваних джерел енергії.
Як повідомлялося, підрядник будівництва Нікопольської СЕС - китайська China Machinery Engineering Corporation (CMEC). Сонячні панелі для неї поставила Trina Solar Limited.
У березні станцію планують підключити до енергосистеми.
СЕС зможе повністю задовольняти потреби 100 тис. домогосподарств України і дасть змогу скоротити викиди діоксиду вуглецю більше ніж на 300 тис. тонн на рік.
Для забезпечення приєднання сонячної електростанції в Нікополі (ТОВ «Солар-Фарм-1») НЕК «Укренерго» реконструюють відкритий розподілювальний пристрій 150 кВ підстанції 330 кВ «Нікопольська».
У 2017 році «ДТЕК» ввів в експлуатацію свою першу Трифанівську СЕС потужністю 10 МВт у Херсонській області.
«ДТЕК» створено у 2005 році для управління енергетичними активами групи «Систем Кепітал Менеджмент» (СКМ, Донецьк) Ріната Ахметова. Холдингу делеговано функції зі стратегічного управління підприємствами групи, що становлять вертикально інтегрований ланцюжок із видобутку та збагачення вугілля, виробництва й реалізації електроенергії.
https://ua.interfax.com.ua/news/economic/566364.html

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами