Українська альтернативна енергетика: 17-23.12.2018



Енергомашспецсталь запустила виробництво обладнання для нових вітроенергетичних установок потужністю 4,5 МВт

Енергомашспецсталь виготовить для краматорського компанії ТОВ «Фурлендер Віндтехнолоджі» 15 валів ротора для вітроенергетичних установок потужністю 4,5 МВт. Контракти на поставку обладнання для ВЕУ були підписані в травні і листопаді 2018 року.
Нагадаємо, близько Краматорська планується установка 15 вітроенергетичних установок (ВЕУ) потужністю 4,5 МВт. Виробництво вітрогенераторів даної потужності буде здійснювати краматорський завод «Фурлендер Віндтехнолоджі», який входить до групи «Вітряні парки України». Постачальником комплектуючих для вітроенергетичних установок виступає завод «Енергомашспецсталь».
В цілому будівництво парку розраховане на три роки. За цей час близько Краматорська планують встановити 15 ВЕУ. Роботи з монтажу першої установки вже ведуться, а до весною 2019 її введуть в експлуатацію. Відзначимо, що в Україні на сьогоднішній день працюють 10 вітропарків. При цьому одинична встановлена потужність однієї вітроустановки не перевищує 3,3 МВт.
В рамках даного проекту, ПАТ «Енергомашспецсталь» поставить компанії ТОВ «Фурлендер Віндтехнолоджі» 15 приводних валів роторів для ВЕУ потужністю 4,5 Мвт. Загальна вага виробів після механічної обробки складе 415,5 тон. Планується, що останні вали будуть поставлені замовнику в червні 2019 року.
Сьогодні на ЕМСС вже ведуться роботи по виробництву рам гондол для Краматорської ВЕУ. Контракти на поставку 15 рам гондол - «скелета» турбіни вітроенергетичної установки на адресу компанії «Фурлендер Віндтехнолоджі» були підписані в травні і листопаді 2018 року. Угода передбачає виготовлення і відвантаження на адресу замовника 15 рам вагою 34,2 тони кожна. Загальна вага виробів - 514 тон.
https://hi.dn.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=90687&catid=55&Itemid=147


Рада звільнила від сплати ПДВ імпорт енергетичного обладнання для сонячних і вітроелектростанцій

Закон з «бюджетного пакету» з поправками до Податкового кодексу та ряд інших законодавчих актів (реєстраційний номер 9260) містить норму про звільнення сплати податку на додану вартість (ПДВ), енергетичного обладнання для сонячних і вітроелектростанцій, яке імпортується, повідомив глава Асоціації споживачів енергетики і комунальних послуг Андрій Герус.
«У законопроекті була норма про ПДВ-пільгу для електромобілів. Прогресивно, за чисту екологію, як в Європі. Але туди було додано ще кілька малозрозумілих товарних кодів - введені ПДВ-пільги на імпорт цього ж енергетичного обладнання (для обладнання відновлювальної енергетики - ІФ) , а також на імпорт котушок та трансформаторів», - написав він у соцмережі Facebook.
Він нагадав, що раніше цю поправку депутат від «Народного фронту» Юрій Вознюк запропонував в законопроекті зі змінами до Податкового кодексу, що стосуються захисту прав дітей, однак її не підтримав парламент.
«Тоді, звичайно, за випадковим збігом обставин, виявилося, що якраз ДТЕК Ахметова з найбільшими перепонами планував завозити в 2019 році таке обладнання. Він економив на такому близько 2 млрд грн ПДВ», - підкреслив А.Герус.
За його оцінками, через введені до 2022 року пільги на сплату ПДВ бюджет недоотримає 5-10 млрд грн.
«Це поправка №402 до пункту 64 Перехідних положень, автор той же - депутат Вознюк, (Рівненська обл.,» Народний фронт «). Поправка успішно пройшла комітет (голова Н.Южаніна, БПП), поправка про пільги для електромобілів була підтримана парламентом (при активній підтримці лідера Радикальної партії О.Ляшко) ... закон був підписаний президентом «, - написав А.Герус.
http://reform.energy/news/rada-osvobodila-ot-uplaty-nds-import-energeticheskogo-oborudovaniya-dlya-solnechnykh-i-vetroelektrostantsiy-9939


ДТЕК і Vestas починають будівництво Орловської ВЕС потужністю 100 МВт

ДТЕК ВДЕ і датська компанія Vestas, світовий лідер з виробництва вітротурбін, уклали договір на будівництво Орловської вітроелектростанції (ВЕС) потужністю 100 МВт. Орловська ВЕС - третій проект ДТЕК у вітроенергетиці, що стартував у 2018 році. Завдяки реалізації всіх запланованих проектів потужності компанії у вітровій генерації до кінця наступного року досягнуть 500 МВт.
Інвестиції в Орловську ВЕС перевищать 135 млн євро. Станція розташується на Азовському узбережжі в Запорізькій області. На ВЕС будуть змонтовані 26 вітротурбін Vestas потужністю 3,8 МВт кожна. Ця модель зібрана на платформі, яка вже відмінно себе зарекомендувала в Україні, як за вітродинамічними характеристиками, так і за видачею електричної потужності в мережу. Зараз на майданчику Орловської ВЕС закінчуються підготовчі роботи, активне будівництво почнеться вже в січні і триватиме до кінця 2019 року.
«Партнерство з Vestas - символічне для ДТЕК. З нього почався перший проект компанії у відновлюваній енергетиці - Ботієвська вітрова електростанція, яка сьогодні виробляє більше 60% всієї електроенергії з вітру в Україні. Вона є еталоном для проектування і будівництва вітроелектростанцій в країні, показники ефективності ВЕС перевищують середньосвітові. Ми впевнені, що Орловська ВЕС, побудована в партнерстві з Vestas, буде працювати так само ефективно», - зазначив генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко. - Сукупно в поточному році ми запустили будівництво 500 МВт нових сонячних і вітрових електростанцій. Інвестиції, залучені компанією в галузь за останні два роки, склали близько 700 млн євро. У 2019 році ми плануємо збільшити портфель ВДЕ до 1 000 МВт. Це вклад компанії в реалізацію енергетичних та екологічних цілей України, а також в інноваційну трансформацію енергосистеми країни».
Щорічно Орловська ВЕС буде виробляти близько 380 млн КВт . год «зеленої» електроенергії. Такої кількості електроенергії достатньо для забезпечення потреб в електриці близько 200 тисяч домогосподарств. Генерація зеленої електроенергії Орловської ВЕС допоможе скоротити викиди СО на 400 тис. тонн на рік. Завдяки будівництву ВЕС в регіоні будуть створені кілька сотень тимчасових і десятки постійних робочих місць.
https://dtek.com/ua/media-center/press/dtek-i-vestas-nachinayut-stroitelstvo-orlovskoy-ves-moschnostyu-100-mvt/


Уточнення в роботі ринку електрокарів – НКРЕКП

Зарядка електромобілів на електрозарядніх станціях не вимагає отримання ліцензії на постачання електричної енергії споживачу.
Про це повідомила прес-служба Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, на сторінці в Facebook.
«Об’єктом, на який поширюються умови дії ст. 8 Закону України «Про ринок електричної енергії», яка регулює умови отримання ліцензії, може бути тільки нерухоме майно. Тобто транспортним засобам, як категорії, яка належить до рухомого майна, і як наслідок, власникам (користувачам) електромобілів не можуть бути присвоєні персональні ЕІС-коди (Energy Identification Code), а отже, з ними не можуть бути укладені договори про постачання електроенергії споживачеві з електропостачальників», - йдеться в повідомленні.
Укладати договір про постачання електричної енергії повинні власники електрозарядніх станцій, підключених до системи розподілу оператора системи розподілу, або власник (орендар) об’єкта (приміщення) або земельної ділянки, де встановлений електрозарядние станції.
«Також додатково звертаємо увагу, що аналогічний підхід до діяльності електрозарядніх станцій застосовується в країнах Європейського союзу. Так, відповідно до пунктів 8 і 9 статті 4 Директиви 2014/94 / ЄС від 22 жовтня 2014 року «Про розвиток інфраструктури альтернативного палива» держави-члени повинні забезпечити, щоб оператори точок зарядки, доступних для громадськості, могли вільно купувати електроенергію у будь-якого постачальника електричної енергії «, - відзначають в прес-службі НКРЕКП.
Таким чином всі пункти підзарядки, доступні для громадськості, також передбачають можливість для користувачів електричних транспортних засобів перезаряджатимуться на спеціальній основі без укладення договору з відповідним постачальником електричної енергії або оператором.
http://oilreview.kiev.ua/2018/12/14/utochnenie-v-rabote-rynka-elektrokarov-nkreku/


У Яворівському районі збудують вітроелектростанцію за понад 100 млн доларів

У 2019 році у Яворівському районі на Львівщині розпочнуть будівництво вітроелектростанції, яка складатиметься з близько 20 вітряків потужністю 2,4 МВт до 4,6 МВт кожен. Завершать будівництво у 2022 році. У проект інвестують від 90 до 120 млн доларів США. Це буде перша така електростанція у Яворівському районі.
У вівторок, 11 грудня, голова Львівської ОДА Олег Синютка підписав розпорядження, яким надав дозвіл ТзОВ «Вінд Павер Джі Ес Ай» дозвіл на розробку проекту землеустрою на ділянку площею 20 га на території Терновицької та Залузької сільських рад під цей проект.
Як повідомив ZAXID.NET начальник управління інвестиційної політики ЛОДА Роман Матис, будівництво електростанції триватиме впродовж трьох років. За цей час зведуть близько 20 вітряків.
«Потужність вітроелектростанції скаладтиме 50МВт в складі орієнтовно 18-21 вітроустановок одиничною потужністю від 2,4 МВт до 4,6 МВт. Із них 6 на території Терновицької сільської ради та 12-16 установок на території Залузької сільської ради на деградованих землях, що порушені діяльністю колишнього ДГХП «Сірка», – сказав Роман Матис 12 грудня. – Проект будівництва Яворівської ВЕС буде реалізовуватися почергово впродовж 2019-2022 років. Загальний обсяг залучених інвестицій становить орієнтовно 90-120 млн доларів США. Загальна кількість робочих місць на період будівництва становитиме до 200 осіб, після введення в експлуатацію – 15 осіб».
ТзОВ «Вінд Павер Джі Ес Ай» (Wind Power GSI) зареєстроване у 2011 році у місті Трускавець на Львівщині та входить до групи компаній «Грінвіль ЕНЕРДЖІ» (Greenville Energy).
https://zaxid.net/nova_vitroelektrostantsiya_za_100_mln_dolariv_na_lvivshhini_n1471820


ЄБРР і ЧБТР профінансують будівництво сонячних електростанцій в Україні

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) і Чорноморський банк торгівлі та розвитку (ЧБТР) виділяють кредит в сумі 36 млн євро на будівництво трьох нових сонячних електростанцій на півдні України. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу ЕБРР.
Як зазначили прес-службі, будівництво електростанцій сприятиме доведенню частки відновлюваної енергії у загальному обсязі споживання електроенергії в країні до 25% до 2035 року.
Проект буде реалізовувати компанія «Ренджи Солар БВ», яка належить норвезькому девелоперу проектів сонячної енергетики «Скатек Солар АСА» і «Ренджи Девелопмент Груп».
Обидві компанії мають досвід реалізації подібних проектів з ЄБРР, але цей новий проект є першим для «Скатек Солар» на ринку альтернативної енергетики України.
Для ЄБРР цей проект у Миколаївській області України також буде першим в рамках нещодавно затвердженої ІІІ Програми фінансування альтернативної енергетики в Україні (USELF III) загальним обсягом 250 млн євро. Програма USELF III є продовженням попередніх двох програм кредитування альтернативної енергетики, які співфінансувалися ЄБРР і Фондом чистих технологій, і в рамках яких в Україні було розпочато реалізацію 13 проектів відновлюваної енергетики загальною встановленою потужністю 151 МВт.
Сукупний портфель ЧБТР у Чорноморському регіоні включає у себе 365 затверджених проектів загальною вартістю близько 5 млрд євро у таких ключових секторах, як інфраструктура, енергетика, транспорт, виробництво, телекомунікації, фінанси та інших сферах.
https://www.rbc.ua/ukr/news/ebrr-chbtr-profinansiruyut-stroitelstvo-treh-1544796788.html


На Черкащині нині працює 7 сонячних електростанцій

Нині на Черкащині діє 12 малих гідроелектростанцій, загальною потужністю 6,37 МВт, та 7 сонячних, загальною потужністю майже 0,5 МВт. За 2015-2018 роки відновлено та введено в експлуатацію 3 малих ГЕС та побудовано 4 сонячних електростанції.
– Роботи з уведення в експлуатацію електростанцій з виробництва альтернативної енергетики продовжуватимуться й надалі, – зазначив керівник Управління житлово-комунального господарства Сергій Демиденко. – Торік ми побудували першу в області комплексну інженерну споруду з системою збору біогазу полігону твердих побутових відходів для виробництва електроенергії в с. Руська Поляна потужністю 0,6 МВт.
Загалом, потужність об’єктів «зеленої енергетики» області становить 13,46 МВт або 2 % від загальної потужності генерації електроенергії в області. На сьогодні, підприємства подали заявок на встановлення сонячних електростанцій на території області загальною потужністю понад 400 МВт.
Це дасть змогу генерувати майже 39 % електричної енергії за рахунок екологічно чистої відновлювальної енергії.
http://dr.ck.ua/na-cherkashchyni-nyni-pracyuye-7-sonyachnyh-elektrostanciy


ЄБРР виділив 36 млн. євро на будівництво трьох сонячних електростанцій в Миколаївській області

У Миколаївській області побудують три сонячні станції. Європейський банк розвитку та реконструкції інвестував в них 36 млн євро.
У Миколаївській області побудують три сонячні електростанції загальною потужністю 47 МВт. Кошти на будівництво сонячних електростанцій виділили ЄБРР і BSTDB (Чорноморський банк торгівлі і розвитку). Кредит на суму 36 млн євро отримало ТОВ «Рендж біоенерджі».
Реалізовувати інвестиційний проект буде Rengy Development спільно з норвезьким виробником сонячної електроенергії Scatec Solar. Для ЄБРР цей проект стане першим в рамках нещодавно затвердженої програми Ukraine Sustainable Energy Lending Facility III (USELF III) обсягом 250 млн євро.
Раніше ЕлектроВісті розповідали про те, що норвезька Scatec Solar планує будувати в Україні через Рендж Біоенерджі сонячні електростанції.
https://elektrovesti.net/63823_ebrr-vydelil-36-mln-evro-na-stroitelstvo-trekh-solnechnykh-elektrostantsiy-v-nikolaevskoy-oblasti


Держенергоефективності: Більше 6 тис. українських родин перейшли на електроенергію з енергії сонця за 4 роки

Понад 6 тис. українських домогосподарств встановили сонячні електростанції (СЕС) загальною потужністю 121 МВт та самостійно забезпечують свої потреби в електроенергії. Майже половину СЕС - близько 3 тис. - встановлено тільки за 9 місяців цього року.
Для порівняння ще наприкінці 2014 р. було лише близько 20 родин із власними сонячними електростанціями.
Про такий значний попит українців на сонячні панелі та їхню користь розповів Юрій Шафаренко, директор Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності, в інтерв’ю на одному з телеканалів.
«Додатковий стимул переходити на «чисту» електроенергію - це можливість продавати електроенергію, вироблену СЕС потужністю до 30 кВт, до мережі за «зеленим» тарифом», - зауважив Юрій Шафаренко.
Він додав, що новим законопроектом № 8449-д від 05.12.2018 передбачається надати право приватним домогосподарствам встановлювати СЕС потужністю до 50 кВт.
Також важливо, що технології виробництва сонячних панелей дешевшають у світі. Відповідно поступово зменшується вартість встановлення СЕС. Окупність проекту в середньому складає 5-7 років.
У п’ятірку регіонів, де найбільше приватних домогосподарств встановили сонячні панелі, увійшли такі області:
1. Київська – 727;
2. Дніпропетровська – 694;
3. Тернопільська – 522;
4. Кіровоградська – 401;
5. Івано-Франківська – 363.
https://www.kmu.gov.ua/ua/news/derzhenergoefektivnosti-bilshe-6-tis-ukrayinskih-rodin-perejshli-na-elektroenergiyu-z-energiyi-soncya-za-4-roki


Ukrlandfarming Бахматюка виступив за екологічну електроенергетику з використанням відходів виробництва

Україна володіє власним невичерпним джерелом для виробництва газу - сільськогосподарською органікою і входить в десятку країн з найкращим потенціалом для виробництва біогазу. А головне, що біогаз - одне з екологічно чистих джерел виробництва електроенергії. Агрохолдинг «Авангард», що входить в групу компаній одного з найбільших українських агровиробників, Укрлендфармінг (Ukrlandfarming) українського бізнесмена Олега Бахматюка, побудував власний біогазовий завод для виробництва електроенергії в Херсонській області.
Наслідуючи світові тренди використання екологічно чистих способів виробництва енергії з відновлюваних джерел, один з найбільших агровиробників України заявляє про запуск власного виробництва електроенергії з біогазу і про подальше нарощування генеруючих потужностей. Найбільш ефективно використовувати біогаз прямо на місці його виробництва, відразу забезпечуючи місцевих споживачів теплом і електрикою. Саме тому нове підприємство є сусідами з птахофабрикою «Чорнобаївка» агрохолдингу «Авангард» (група компаній Укрлендфармінг) в Херсонській області. Вже побудована і працює перша черга. Потенціал другої черги - в два рази більший. А потужність третьої черги планується ще в чотири рази більше першої черги. У плани групи компаній Ukrlandfarming закладено розширення використання даного досвіду і на інших підприємствах групи. Як заявляє представник агрохолдингу «Авангард» ....
Виробництво електричної енергії на новому заводі здійснюється двома модульними когенераційними біогазовими установками встановленою потужністю 1560 кВт кожна (сумарно 3,12 МВт), які укомплектовані стаціонарним чотиритактним газовим двигуном внутрішнього згоряння і трифазним синхронним генератором. Паливо для двигуна - біогаз, який виробляється на новому біогазових заводі. Вироблений газ з біореактора через систему очищення від сірки надходить на установки електростанції, які перетворюють енергетично високоякісний біогаз в електричну енергію для передачі в мережі АТ «ЕК» Херсонобленерго «за мінусом електроенергії, яка йде на власні потреби заводу і птахофабрики. Для передачі виробленої електроенергії в мережі АТ «ЕК» Херсонобленерго «біогаззаводом побудована однотрансформаторні підстанція 0,4 / 10 кВ.
Група компаній Укрлендфармінг - найбільший агровиробник в Європі, керуючий найбільшим в Україні банком чорноземів. Агрохолдинг «Авангард», що входить до складу групи Ukrlandfarming, є лідером з виробництва яєць не тільки в Україні, а й у всій Європі. Компанії Олега Бахматюка традиційно є одними з найбільших платників податків в Україні.
https://vesti-ukr.com/strana/316978-ukrlandfarming-bakhmatjuka-vystupil-za-ekolohicheskuju-elektroenerhetiku-s-ispolzovaniem-otkhodov-proizvodstva

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами