Українська альтернативна енергетика: 17-23.06.2019



ЄБРР виділить EUR7 млн «Еко-Оптіма» для 2-ї черги Яворівської СЕС


Відповідний проєкт схвалила рада директорів ЄБРР 19 червня, повідомив старший радник із зовнішніх зв’язків банку Антон Усов агентству «Інтерфакс-Україна» в четвер.
Загальна вартість другої черги Яворівської СЕС, згідно з інформацією на сайті банку, оцінюється в EUR27,8 млн.
Проєкт реалізується в рамках нещодавно затвердженої ЄБРР III Програми фінансування альтернативної енергетики в Україні (USELF III) загальним обсягом EUR 250 млн.
Яворівську СЕС будує група «Еко-Оптіма», яка вже побудувала її першу чергу потужністю 36 МВт в Терновиця (Львівська обл.). Як повідомляється на сайті компанії, запуск другої черги намічено на друге півріччя поточного року.
«Еко-Оптіма» управляє парком СЕС і вітроелектростанцій (ВЕС), частина яких побудована з використанням кредитних коштів ЄБРР. У Старому Самборі (Львівська обл.) Компанія ввела дві черги ВЕС на 34 МВт. Проєкт реалізований із залученням коштів ЄБРР та Фонду чистих технологій Світового банку.
У 2013-2015 рр. «Еко-Оптіма» побудувала Богородчанського СЕС на 2,8 МВт, Самбірську СЕС на 8 МВт. У січні 2019 року ввела Глиняни СЕС на 3,5 МВт, в березні 2019 року - Бориславську СЕС на 8,5 МВт. Компанія також побудувала дві біопаливні електростанції на 2 МВт і 1,5 МВт.
https://enerhodzherela.com.ua/novyny/


Уряд виділив додатково 380 млн грн на «теплі кредити» для ОСББ у цьому році

19 червня ц.р. на засіданні Уряду під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана cхвалено рішення щодо додаткового виділення 380,6 млн грн на програму «теплі кредити» для ОСББ у 2019 році.
За попередніми розрахунками, завдяки цьому рішенню ще близько 3 тисяч ОСББ, а це понад 230 тис. сімей, зможуть залучити понад 760 млн грн «теплих кредитів» на термомодернізацію багатоповерхівок.
Участь у програмі дозволяє ОСББ:
- отримати від 40% до 70% відшкодування за «теплими кредитами» в залежності від кількості сімей-субсидіантів у будинку;
- одержати додаткову компенсацію за місцевими програмами здешевлення «теплих кредитів»;
- зменшити рахунки за комунальні послуги;
- підвищити комфорт в оселі.
Відповідні проекти актів Кабінету Міністрів України щодо збільшення фінансування програми розроблено Держенергоефективності спільно з Мінрегіоном на виконання окремого доручення Уряду.
Вищезазначене рішення ініційовано у зв’язку із високим попитом ОСББ на державну підтримку та завершенням прийому заявок деякими банками.
«Нагадаю, що із 2015 р. і по сьогодні майже 4 тис. ОСББ скористалися понад 980 млн грн «теплих кредитів». Уряд відшкодував їм понад 300 млн гривень», - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.
https://enerhodzherela.com.ua/novyny/


Фермер побудував найбільшу в Україні дахову сонячну електростанцію

Найбільша в Україні дахова фотогальванічна електростанція Студениківська ФЕС почала працювати в Переяслав-Хмельницькому районі Київської області, повідомляє прес-служба Асоціації звірівників України.
Зазначається, що станція дозволить забезпечити екологічно чистою електроенергією 150 000 домогосподарств Київщини. У рік вона буде поставляти близько 15 млн. кВт/год. За оцінками експертів, завдяки роботі нової сонячної електростанції, викиди CO2 в атмосферу скоротяться на 15 тис. тонн в рік.
Студениківська ФЕС, потужністю 12,4 МВт, побудована на дахах будівель норкової ферми «Пелском».
За словами директора ферми Олександра Климця, таких масштабних проектів немає навіть в Європі.
«Наші фахівці провели всі необхідні дослідження і прийшли до висновку, що на дахах будівель на фермі можуть розміщуватися сонячні батареї, які додатково захищають тварин від високих температур, тим самим покращуючи добробут норки на фермі», – сказав він, додавши, що таким чином вони по-європейськи об’єднали фермерство з зеленою енергетикою.
«Пелском» – одна з двох норкових ферм, яка працює за європейськими стандартами і пройшла сертифікацію “WelFur”.
https://inforesist.org/ua/fermer-pobuduvav-najbilpshu-v-ukrayini-dahovu-sonyachnu-elektrostancziyu/


У Миколаївській області мають намір побудувати дві ВЕС

Енергохолдинг «ДТЕК» має намір побудувати дві вітроелектростанції (ВЕС) - ТОВ «Тилігульська ВЕС» (на території Анатолівської, Краснопільської і Ташинської сільрад Березанського р-ну Миколаївської обл.) Потужністю 500 МВт і ТОВ «Тилігульська ВЕС-2» (на території Ташинської сільради Березанського р-ну Миколаївської обл.) потужністю 65 МВт, свідчать дані в реєстрі оцінки впливу на навколишнє середовище (ОВНС).
В рамках проекту ТОВ «Тилігульська ВЕС» планується встановити до 130 вітроустановок (ВЕУ) потужністю 3,9-6 МВт на відстані 700-1500 м один від одного. Висота вежі - 105-157 м.
Крім цього, в планах будівництво до 10 підстанцій потужністю 110/35 кВ, повітряної лінії електропередачі (ЛЕП) 35 кВ і / або 110 кВ протяжністю 100 км. А також будівництво підземних кабельних ліній (ПКЛ) потужністю 35 кВ і / або 110 кВ протяжністю 150 км.
Загальна площа територій будівництва складе 35 тис. Га.
В рамках проекту ТОВ «Тилігульська ВЕС-2» планується встановити до 17 ВЕУ потужністю 3,9-6 МВт на відстані 700-1500 м один від одного. Висота вежі - 105-157 м.
У планах також будівництво повітряної ЛЕП потужністю 35 кВ і / або 110 кВ протяжністю 20 км, будівництво ПКЛ потужністю 35 кВ і / або 110 кВ протяжністю 40 км.
Загальна площа територій будівництва - 3 тис. Га.
ТОВ «Тилігульська ВЕС» і ТОВ «Тилігульська ВЕС-2» належать компанії DTEK Renewables B.V., що оперує активами групи «ДТЕК» в сфері поновлюваних джерел енергії.
ДТЕК створений у 2005 році для управління енергетичними активами групи «Систем Кепітал Менеджмент» Ріната Ахметова. Корпорації делеговані функції зі стратегічного управління підприємствами групи, що становлять вертикально інтегрований ланцюжок з видобутку і збагачення вугілля, виробництва та реалізації електроенергії.
https://interfax.com.ua/news/economic/592029.html


В Україні попит на електромобілі продовжує зростати

У травні українці придбали і поставили на облік 643 електромобілі, повідомляє Укравтопром.
З цієї кількості: легкових – 610 шт., комерційних – 33 шт. Таким чином, у порівнянні з минулим роком травневий попит на легкові електромобілі в Україні зріс майже в півтора рази, а на комерційні – на 43 відсотки.
Травневий ринок комерційних автомобілів на електротязі складався виключно з імпортного секонд-хенду і не відрізнявся різноманітністю. Основну масу склали електромобілі моделі RENAULT Kangoo Z.E., яких було зареєстровано 31 од. Ще дві машини були NISSAN e- NV200.
У той же час, в реєстраціях легкових електрокарів були присутні нові машини, але їх було всього 86 шт., а більшу частину (524 шт.) становили старі автомобілі.
Найпопулярнішим електрокаром в українців залишається NISSAN Leaf. Минулого місяця 329 ліфів поповнили автопарк країни.
На другому місці TESLA Model S, автомобілі цієї моделі обрали 53 автомобілісти.
Також в травневу п’ятірку найпопулярніших автомобілів з нульовим рівнем викидів увійшли: BMW i3 – 46 шт.; FIAT 500е – 24 шт.; RENAULT Zoe – 23 шт.
Всього з початку року в Україну було завезено і поставлено на облік 2381 легковий і 176 комерційних електромобілів, що відповідно на 64% і 209% більше ніж за аналогічний період минулого року.
http://ukrautoprom.com.ua/v-ukra%d1%97ni-popit-na-elektromobili-prodovzhuye-zrostati


ВДЕ за 5 міс. збільшили вироблення на 66%

Україна в січні-травні 2019 року збільшила виробництво електроенергії з поновлюваних джерел енергії (ВДЕ) на 65,9% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року - до 1,852 млрд кВт-год, передає енергореформи.
Згідно з даними ДП «Енергоринок», СЕС за 5 місяців виробили 877,5 млн кВт-год, ВЕС - 695 млн кВт-год, малі ГЕС - 131,3 млн кВт-год, установки на біомасі - 148,8 млн кВт-год.
Частка ВДЕ в структурі виробництва електроенергії в травні-2019 року склала 4,43%, що на 2,12 п.п. більше, ніж в травні-2018.
Як повідомлялося, оновлений на початку квітня прогнозний електроенергетичний баланс України передбачає виробництво е / е з ВДЕ в обсязі 5,979 млрд кВт-год, що в 2,3 рази (на 2 млрд 633 млн кВт-год) більше, ніж в 2018 році.
Україна в січні-березні 2019 року ввела 861,1 МВт потужностей ВДЕ, що в 5,4 рази більше, ніж за аналогічний період 2018 року, і на 16% більше, ніж за весь 2018 рік.
http://reform.energy/news/vie-za-5-mes-uvelichili-vyrabotku-na-66-11573


У Шевченківському районі столиці приберуть і облаштують зарості в центр мистецтва

У Шевченківському районі Києва очистять вулицю Петровська та облаштують там центр розвитку музичної контр-культури, графіті, перформативного мистецтва та іншого.
Про це повідомляється на сайті Центру візуальної культури.
У вівторок, 18 червня, на вул. Петровська, 34, Центр візуальної культури відкриває «Сезонні роботи» - воркшоп на території занедбаної вулиці Петровській, відомої як «хащі» (зарості).
Прибирати і облаштовувати будуть з 18 по 23 червня.
В рамках програми встановлять сонячну батарею, після чого організовують пікнік.
Система харчування від сонячних батарей забезпечить часткову автономію території.
Процес будівництва та підключення панелей буде відкритий для всіх бажаючих навчитися встановлювати домашні сонячні електростанції.
На території висадять нові рослини і застосують елементи ландшафтного дизайну, які не порушать локальну екосистему.
Учасникам акції розкажуть, як інвазивна флора і бур’яни можуть стати альтернативним джерелом харчування і виживання у великому місті.
https://www.44.ua/news/2419567/v-sevcenkovskom-rajone-stolicy-priberut-i-obustroat-zarosli-v-centr-iskusstva

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами