Українська альтернативна енергетика: 17-23.05.2021


Україна затвердила план дій з охорони навколишнього середовища до 2025 року

Україна затвердила Національний план дій з охорони навколишнього природного середовища до 2025 року.
Відповідна постанова №443-р від 21 квітня опублікована на урядовому сайті у 18 травня, передає interfax.com.ua. 
«Документ визначає механізми управління територіями Смарагдової мережі Європи на державному рівні, і передбачає створення органу влади з питань управління відходами, - повідомив глава Міністерство природи Романа Абрамовського. - Також передбачає до 2030 року довести частку ВДЕ до 17% і підвищити Індекс екологічної ефективності на 5 пунктів».
Нацплан передбачає розробку стратегії управління ландшафтними пожежами, а також вдосконалення системи кадастрів природних ресурсів та статистичної звітності з використання природних ресурсів. Зокрема, планується створення екологічно та економічно обґрунтованої системи платежів за їх використання.
Крім того, намічено розширення територій природно-заповідного фонду: включення мережі печер гіпсового карсту Західної України в попередній список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і підготовка нових пропозицій Смарагдової мережі Європи.
Згідно з документом, планується створення баз даних НДТ (найкращих доступних технологій) промислового і сільськогосподарського виробництва, спрямованих на мінімізацію забруднення навколишнього середовища, ресурсо - та енергозбереження.
Іншими екологічними ініціативами плану є введення системи зелених закупівель, розвиток інфраструктури управління відходами, припинення скидання неочищених і недостатньо очищених стічних вод, а також обмеження використання пластику в харчовій промисловості.
Ще одним пунктом Нацплану є недопущення необґрунтованого знищення зелених насаджень у межах міст під час будівельних робіт та незаконного відведення зелених ділянок під будівництво.
Смарагдова мережа (Emerald Network) - мережа територій особливого природоохоронного значення в країнах Європи та деяких країнах Африки, важливих для збереження біорізноманіття. Створена в 1998 році для виконання Бернської Конвенції 1979 і підтримується державами-членами Ради Європи.
https://ecotown.com.ua/news/Ukraina-zatverdila-plan-diy-z-okhoroni-navkolishnogo-seredovishcha-do-2025-roku/
 
 
В Україні планують побудувати 20 об'єктів із переробки твердих побутових відходів

В Україні мають намір побудувати двадцять об'єктів із переробки твердих побутових відходів.
Проекти має намір реалізувати ТОВ "Група компаній "Сатер-Екоенерго", передає ua.interfax.com.ua. 
«Ми розробили прив'язану до українських реалій технологію переробки побутових відходів і готові побудувати декілька десятків об'єктів із залученням інвесторів в Україну, - повідомив директор компанії "Сатер-Екоенерго" Анатолій Сторожук на круглому столі "Закон про інвестнянь: проекти на перший мільярд". - Вартість одного проекту коливатиметься у межах 30-50 млн євро».
Передбачається, що реалізація кожного проекту створить від 200 до 400 робочих місць.
За даними системи розкриття інформації Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), засновниками ТОВ "Група компаній "Сатер-Екоенерго" є Анатолій Сторожук (із часткою в СК 20%), Дмитро Сторожук (20%), Олег Арапов (30%) і Олександр Арапов (30%).
ТОВ "Група компаній "Сатер-Екоенерго" спеціалізується на спорудженні об'єктів біоенергетики.
Компанія, зокрема, є генеральним підрядником БіоТЕС Вінницька птахофабрика потужністю 12 МВт, яка була введена в експлуатацію у жовтні 2019 року.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-planuyut-pobuduvati-20-ob-ktiv-iz-pererobki-tverdikh-pobutovikh-vidkhodiv/
 
 
В Українї скасування нульової ставки акцизу на «зелену» електроенергію спровокує нові арбітражі

В Україні позбавлення виробників електроенергії з енергії сонця і вітру нульової ставки на сплату акцизного податку спровокує нові арбітражні процеси.
Про це заявив керуючий партнер консалтингової компанії Imepower Юрій Кубрушко, передає reform.energy 
"Ініціативи уряду щодо усунення пільг для сонячних і вітрових електростанцій зі сплати акцизного податку на "зелену" електроенергію посилюють кризу у галузі ВДЕ та провокують інвесторів починати судові процеси проти України, оскільки вони ще більше втрачають надію на виконання державою власних обіцянок та дотримання чинного законодавства, – зауважив він, нагадавши, що Modus Energy International вже почала повноцінний арбітраж через зниження "зелених" тарифів.
За його словами, проект змін до Податкового кодексу, схвалений 12 травня урядом, згідно з яким пропонується виключити Е/Е ВЕС і СЕС з групи підакцизних товарів, що не підлягають сплаті цього податку, а відповідно встановити для них ставку у розмірі 3,2%, фактично означають подальше зниження «зелених» тарифів і рестроспективна зміна законодавства.
"Коли минулого року дві ВДЕ-асоціації підписали меморандум з прем'єром і головою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), а парламент прийняв відповідний закон №810, були надані чіткі гарантії, що подальшого погіршення умов роботи ВДЕ не буде, – підкреслив Кубрушко. – Тепер держава порушує свої обіцянки: майже через рік після прийняття закону рівень оплати за електроенергію першого кварталу 2021 року становить 93% замість гарантованих урядом 100%, а старий борг погашено на рівні 26% (сплачено 5,9 млрд грн боргу) замість передбачених на кінець першого кварталу 55%».
Кабінет міністрів погодив законопроект з поправками до Податкового кодексу, яким пропонується індексація окремих податкових ставок, таких як плата за використання води, лісів і екологічний податок, а також підвищення рентних платежів за видобуток корисних копалин, підняття ефективності акцизного податку.
https://ecotown.com.ua/news/V-Ukraini-skasuvannya-nulovoi-stavki-aktsizu-na-zelenu-elektroenergiyu-sprovoku-novi-arbitrazhi-/
 
 
ДТЕК запустив першу в Україні промислову систему накопичення енергії

ДТЕК запустив першу в Україні промислову літій-іонну систему накопичення енергії (СНЕ) потужністю 1 МВт і ємністю 2.25 МВт⋅г.
Повідомляє ДТЕК.
Батарея встановлена в місті Енергодар, на майданчику Запорізької ТЕС і призначена для накопичення, зберігання та віддачі електроенергії в мережу, а також для надання послуг із забезпечення надійності енергосистеми України. Це пілотний проєкт ДТЕК для пошуку оптимальних моделей роботи СНЕ на різних сегментах енергетичного ринку країни.
Уже найближчим часом ДТЕК проведе сертифікацію системи для отримання статусу постачальника послуг із забезпечення резервів потужності для системного оператора. Це буде перша літій-іонна батарея в Україні, що забезпечує системну надійність енергосистеми країни.
Раніше Термінал писав, що ДТЕК виступає проти імпорту електроенергії з Росії та Білорусі.
http://oilreview.kiev.ua/2021/05/20/dtek-zapustiv-pershu-v-ukra%d1%97ni-promislovu-sistemu-nakopichennya-energi%d1%97/
 
 
Міненерго працює над інтеграцією «зеленої» генерації в енергетичну систему України

Відбулася зустріч міністра енергетики Германа Галущенка з керуючим директором у країнах Східної Європи та Кавказу Європейського банку реконструкції та розвитку Маттео Патроне. Сторони обговорили питання розвитку відновлюваних джерел енергії в Україні.
Про це пише пресслужба Міненерго.
Герман Галущенко наголосив на відчутному фінансовому розбалансуванні енергетичного сектору України. Тому для стабілізації галузі дуже важливо об’єднати зусилля України та міжнародних партнерів і в розробленні політики, і в експертній допомозі, і в питанні залучення додаткового фінансування. Водночас Міністерство енергетики працює над законодавчим та технічним аспектом максимальної інтеграції ВДЕ до Об’єднаної енергетичної системи України.
«Ми зосереджені над розробленням комплексу заходів з оптимального врегулювання проблем у відновлюваній енергетиці. Дуже важливе завдання для нас – максимально забезпечити інтеграцію ВДЕ в енергосистему Україні. Для цього треба приймати низку законодавчих актів, зокрема, щодо створення правового поля для впровадження системного накопичення енергії. Це дасть можливість зеленій генерації в технічному аспекті більш ефективно інтегруватися в енергосистему України. Водночас, це забезпечить і відповідний фінансовий ефект», – зазначив очільник Міненерго.
Він додав, що Міністерство енергетики активно працюватиме над розробленням механізмів проведення аукціонів на будівництво нових генеруючих потужностей в першу чергу – високоманеврових, а також розроблятиме стимули для самостійної участі в ринку виробників ВДЕ. Також учасники зустрічі узгодили створення Офісу реформ при Міністерстві за підтримки ЄБРР та Робочої групи з питань забезпечення довгострокової фінансової стабільності в енергетичному секторі України.
http://oilreview.kiev.ua/2021/05/20/minenergo-pracyuye-nad-integraciyeyu-zeleno%d1%97-generaci%d1%97-v-energetichnu-sistemu-ukra%d1%97ni/

Поділитися

Підписатися на наші оновлення

Знаходьте нас тут

Зв'яжіться з нами